Böbrek ağrısı nedir? Belirtileri nelerdir? Tedavisi nasıl yapılır?

24 Aralık 2020   |    2 Ağustos 2022    |   Kategori: Böbrek Sağlığı Print

Böbrekler, vücutta ki fazla olan sıvıları ve vücuttaki birçok bakteriyi dışa atmak için vücudun olmazsa olmaz bir yaşam fonksiyonudur. Böbrekler karnın iç kısmı, göğüs kafesi altı ve omurganın iki yanında, bele yakın konumda bulunur. Bazen soğuk algınlığı ve sırtta beliren bazı şikayetlerde de böbrek ağrısı görülebilmektedir. Böbrek ağrısı yaşayan hastalar nefroloji bölümüne başvurarak bu ağrıları atlatabilir.

Böbrek Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Böbrek ağrısı ile sırttaki ağrının ayrımını yapmak oldukça zordur. Çoğunlukla yanlış pozisyonda ağır kaldırma ve yaşanılan bir travma sonrası oluşur. Böbrekteki ağrılar ise, kaburga kemiklerinin sağ ve sol altlarında, sırta bölgesinde çok daha derinde hissedilebilir. Böbrek ağrıları keskin olup kasıklara ve karnın bazı bölgelerine yayılabilir.

Böbrek ağrısı neden olur? Ne iyi gelir? Belirtileri ve tedavisi

Bu durumda böbrek ağrısı belirtisi nelerdir sorusunun cevabı aşağıdakilerle verilebilir;

  1. Ateş
  2. İdrar Ağrısı
  3. İdrar Yaparken Kan Gelmesi
  4. Şiddetli Mide Bulantısı ve Kusma
  5. İsilik ve Baş Dönmesi
  6. Halsizlik, Yorgunluk ve Titreme
  7. Kilo Kaybı

Böbrek Ağrısı Nedenleri

Böbrek Ağrıları çoğunlukla, akut ve kronik hastalıklara bağlı olarak etkileyebilen ve önceden yakalanmış bazı hastalıkların daha sonraki zamanlarda böbrek ağrısına neden olmaktadır. Böbrek ağrısının sebepleri ise oldukça dikkat edilmesi gereken durumların başında geliyor. Böbrek ağrısı nedenleri şunlardır;

• İdrar enfeksiyonu
• Mesane enfeksiyonu
• Böbrek kanseri ve böbrekte taş
• Hamilelik
• İdrar knaması
• İdrarın birikimi nedeniyle böbrekte şişlik
• Böbrekte kist
• Böbreği sıkıştırmakta olan herhangi bir durum (tümör)
• Travma

Halsizlik neden olur? Hangi hastalıkların belirtisidir? Halsizliğe ne iyi gelir?

Nefroloji, böbrek hastalıklarına bakan bir tıp bilim dalıdır. Nefroloji kelimesi Yunancadan gelen nephros “böbrekler” ve ology “çalışma” anlamına gelir. Böbreklerin normal ve doğru çalışmasının yanı sıra hastalığın incelenmesi ile ilgili bir bölümdür. Üroloji bölümüne ise böbrek taşı şikayetlerine bakmaktadır.

Böbrek Ağrısı Teşhisi

Böbrek ağrısı teşhisi ve tedavi için öncelikle hastanın şikayetini tıbbi bakımdan anlamak gereklidir. Bunun için hastanın Nefroloji bölümüne başvurması gereklidir. Yönlendirilen hasta doktor tarafından fiziki muayene ederek teşhisi ve sorunu anlaması gerekmektedir. Fiziki muayene sonrası doktor hastalığı daha net ortaya koyabilmesi için hastadan bazı tetkikler isteyebilir. Bunlar; tam kan sayımı testi, böbrek fonksiyon ve idrar testleri olacaktır. Böbrek Ağrısı şikayetiyle gelen hasta eğer hamile ise hastadan gebelik testi istenir.

Yakın bir zamanda hasta eğer böbrek şikayetleri ile karşı karşıya gelmişse ek testler istenir. Doktor incelediği durumları baz alarak böbrek taşından şüpheleniyorsa bilgisayarlı tomografi ve ultrason isteyebilir. Böbrek dışı farklı nedenleri de tanımlanabilmesi veya ayırt edilebilmesi için hastadan manyetik rezonans görüntüleme (MRG) veya abdominal / Pelvik BT’leri gibi tetkikler istenir.

Böbrek Ağrısı Tedavisi

İnsan vücudu oldukça hassas ve soğuğa karşı oldukça dirençsizdir. Vücutta sıcak bakılması gereken bazı bölgeler vardır. Bunlar; Ayak, sırt bölgesi, karın bölgesi gibi bölgelerdir. Böbrek ağrısının tedavisi içi öncelik olarak bu belirtilen bölgelere dikkat edilmesi gereklidir. Kendi kendimizi tedavi etmenin yöntemleri de vardır.

Soğuk zeminlerde çıplak ayak ile dolaşmak böbrekleri üşütür. Özellikle sonbahar ve kış aylarında çorap giyerek bunun önüne geçilebilir. Diğer bir tedavi yöntemi ise sıcak su torbası ile tedavi yöntemidir. Sıcak su torbası ile sadece adet dönemleri olmayıp böbrek ağrısı tedavisinde oldukça etkili bir yöntemdir.

Böbrek Ağrısı Nasıl Önlenir?

Böbrek ağrıları genel olarak, böbrekte oluşan taş, travma ve idrar yolu enfeksiyonu sebebiyle oluşur. Bu nedenle idrarda ağrı çekmemek ve önlemek için bu sebebiyetleri ortadan kaldırmak gerekli. Bu ağrılarla karşılaşmak istemiyorsanız bazı hususlara dikkat etmeniz gerekli. Başlıca olarak;

  • Vücutta sıvı kaybı yaşamamak ve idrardaki bakterileri atabilmek için bol bol su içilmeli
  • Dışkılama sonrası idrar yolu bakteriyel hareketliliği engelleyebilmek temizliğe özen gösterin.
  • Duşa kabine su doldurup yıkanmak alışkanlığınız varsa vazgeçip duş almayı tercih edin.
  • Cinsel ilişki sonrası mutlaka idrarınızı az da olsa yapın.
  • Kolesterol varsa bunu en alt seviyelere indirin.
  • Yalın ayakla soğuk zemine basmaktan kaçının.
  • Aşırı Kırmızı et tüketimini azaltın. Çünkü Hayvansal protein yüksek oranda asit üretir. Böbrekler de bu aşırı asidi uzaklaştırma yükü arttıkça böbreklerde hasarlar meydana gelebiliyor. Bu bağlamda böbreklerin işlevselliği azalmış oluyor.
  • Düzenli beslenip, düzenli egzersiz yapın.

Böbrek Ağrısı İlaçları

Böbrek ağrılarında ağrıyan yerin hekimlerce tıbbi teşhisi yapılır. Bu rahatsızlığın teşhisi yapacak doktorlar Nefroloji bölümü doktorlarıdır. Yapılan teşhis ve tetkikler sonucu ağrıya enfeksiyon etki ediyorsa uygun olarak antibiyotiklerle ağrı tedavi edilebilir. Ayrıca parasetamol içeren ağrı kesicilerde tedavide etkilidir. Fakat idrarda oluşan taşlar şiddetini arttırıyorsa cerrahi yöntem ile böbrek taşları alınır.

İlaçların yanı sıra böbrek ağrısına iyi gelen bazı şeyler şöyledir;

Bol su içmek; Bol su tüketimi böbrekteki taşı önleyebilir ve idrar yolunda enfeksiyona sebebiyet veren bakterileri temizler.
Limon Suyu; Limonda ve turunçgillerde bulunan faydalı asitler, böbrekte bulunan taşların kırılıp çözümlenmesine yardımcı olur.
Karahindiba çayı; Karahindiba çayı oldukça güçlü bir etkiye sahiptir. İdrar söktürmede bire bir olan çay fazla idrarı vücuttan dışarı atarak toksinlerden temizlemesi demek. Karahindiba çayı içerisindeki vitaminler (A, B, C, D) ve demir, çinko ve potasyum gibi farklı mineraller içermektedir.

Karahindiba çayı neye iyi gelir? Karahindibanın faydaları ve zararları

Kereviz suyu; Böbrek taşı oluşumunda etkili olan toksinleri temizlemeyi sağlar. Ayrıca vücudu temizler vücuttaki bakterileri dışa atar. Birkaç tane kereviz sapını su ile blender’dan geçirin ve gün içerisinde bu suyu için. Herhangi bir kanama bozukluğu, düşük kan basıncı ve ameliyat gibi bir planınız varsa kereviz suyu tüketiminden kaçının.
Nar suyu; Genellikle böbrek fonksiyonu dışında sisteminizdeki taş ve toksinleri iyileşiminde etkili bir yöntem. Nar suyu, idrarda bulunan asit fazlalığı azaltır. Gelecekte böbrek taşı oluşumunu engeller. Daha fazla bilgiye www.uzmandoktor.net sitesindeki makalelerden ulaşabilirsiniz.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla