Kimlerin kemoterapiden yararlanabileceğini gösteren gen seti

Kategori: Onkoloji Print

Akciğer kanseri araştırmacıları, hekimlerin hastalığı nüks etme riski yüksek olan ve böylece cerrahi sonrası kemoterapi verilmesinin (adjuvan tedavi) uygun olacağı erken evre küçük hücreli dışı akciğer kanseri olan hastaları belirlemesine yardımcı olacak bir genetik imza buldu. Çalışmanın baş araştırmacısı, Toronto Üniversitesi Laboratuvar Tıbbı ve Patobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ming Tsao’ya göre, çalışma bulguları, tedavi sonrasında hekimler ve hastalar için bir harita sunuyor ve cerrahi sonrasında her hasta kemoterapiden fayda görmediğine göre, daha az agresif kanser türleri olan hastalara, yan etkileri nedeniyle kemoterapi verilmemesi daha uygun düşüyor.

Prof. Dr. Tsao, çalışma sonuçlarının farklı hasta popülasyonlarında ve çeşitli testlerle defalarca doğrulandığını ve bu sonuçların erken evre küçük hücreli dışı akciğer kanseri olan diğer hastalarda da geçerli olabileceğini belirtiyor. Çalışmanın bir diğer araştırmacısı onkoloji uzmanı Dr. Frances Shepherd da, bir hastaya adjuvan kemoterapi için uygun bir aday olup olmadığını söyleyebilmenin, kişiye göre tedavi verilebileceği ve tedavi hedeflerinin yakalanabileceği anlamına geldiğini ifade ediyor.

Journal of Clinical Oncologyde yakın zamanda yayımlanan çalışma NCIC Klinik Çalışma Grubu çalışması JBR.10’un 2005 yılında elde ettiği verilerden yola çıkarak, Amerika Ulusal Kanser Enstitüsü işbirliği ile gerçekleştirildi. JBR.10 çalışmasının sonuçları, erken evre (evre I veya II) küçük hücreli dışı akciğer kanseri olan ve tümörleri cerrahi olarak rezeke edilen hastalarda antikanser ilaçları vinorelbin ve sisplatin tedavisi ile anlamlı sağkalım yararı göstermişti. Dr. Tsao’nun çalışma ekibi ve Queen’s Üniversitesi NCIC Klinik Çalışma Grubu üyeleri de, JBR.10 çalışmasında tümör örnekleri dondurularak saklanmış 482 hastanın 133’ünün tümör dokusunun genetik analizini yaptı.

Prof. Dr . Tsao ve ekibi, cerrahi sonrası kemoterapi uygulanmayan 62 hastada görülen 15’lik bir gen seti keşfetti. Bu gen seti ile hangi hastalarda agresif kanserler olduğu ve hastalığın nüks etme ve ölme riskinin fazla olduğu (31 hasta) ve hangi hastalarda daha az agresif kanserler olduğu ve hastalığın nüks etme riskinin düşük olduğu (31 hasta) belirlenebiliyordu.

Araştırmacılar, JBR.10 çalışmasında kemoterapi verilen 71 hastaya genetik imza uyguladı. Kanser türü agresif olduğu öngörülen hastalar, ölüm riskinde %67 azalma ile kemoterapiden daha fazla yararlandı. Ancak, düşük riskli hastalarda kemoterapi ölüm riskini azaltmadı. Daha önce yapılan JBR.10 çalışması, yalnızca evre II hastalığı olan kişilerin cerrahiyi takiben kemoterapiden yararlanabildiğini gösterirken, Dr. Tsao ve ekibi, 15’lik gen seti ile cerrahi sonrası kemoterapiden yararlanabilecek evre I ve II kanser hastalarının belirlenebileceğini ortaya koydu.

KAYNAK: University Health Network (2010, September 7). Gene set that shows which patients benefit from chemo after surgery identified.
Canadian Cancer Society and the National Cancer Institute in the United States. Drs. Tsao and Shepherd, clinician-scientists at the hospital’s research arm, the Ontario Cancer Institute, which includes the Campbell Family Cancer Research Institute, are also supported by the PMH Foundation and the Ontario Ministry of Health and Long-term Care.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla