Doğuştan kalp hastalıklarında anne sütü hayati öneme sahip

Kategori: Bebek Sağlığı, Gebelik Print

breastfeeding-emzirme-anneDoğuştan kalp rahatsızlıkları her 100 çocuktan 1’inde görülebiliyor. Annede bulunan şeker hastalığı, hamilelikteki bazı viral enfeksiyonlar, hamileliğin başlarındaki ilaç kullanımı ve doğuştan kalp hastalığının bebek için büyük risk olduğunu söyleyen Pediatrik Kardiyoloji Uzmanı Dr. Levent Saltık, “Yeni doğan bebeğin 6 aya kadar tek ve doğal gıdası anne sütüdür. Özellikle doğuştan kalp hastalığı bulunan bebeklerde anne sütü çok daha önem kazanmaktadır. Genel olarak bu bebeklerin daha dikkatli ve daha sık beslenmelerini, annelerin bu bebeklerin beslenmelerine daha çok zaman ayırmalarını öneriyoruz” diyor.

Dr. Saltık, doğuştan kalp rahatsızlığı olan çocukta büyüme ve kilo alma ile ilgili sorunlarda ise farklı beslenme yöntemlerinin uygulanabileceğini belirtiyor.  Kalp hastalıkları yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda hatta anne karnındaki bebeklerde bile görülebiliyor. Hem anneye hem de çocuğa ait faktörler doğuştan kalp rahatsızlığı olasılığını arttırabiliyor. Günümüzde anne karnında doğuştan kalp hastalığı tanısının konulabildiğini belirten Dr. Saltık, “Hamilelikleri kadın doğum uzmanları tarafından takip edilen annelerde ikinci düzey ultrasonografik inceleme yapılmaktadır. Bu incelemede kalp taranması da gerçekleştirilerek bir anormallik görülmesi durumunda anne adaylarının çocuk kardiyoloğlarına yönlendirilmesi sağlanır. Böylece anne karnında ekokardiyografi (Fetal ekokardiyografi) yapılarak bebekte doğuştan kalp hastalığının olup olmadığı belirlenmektedir. Fetal ekokardiyografi erken dönemde de (11-14 hafta) yapılabilirken en ideal zaman 18-22 hafta arasıdır” diyor.

Doğumsal kalp hastalıklarında izlem anne karnında başlamalı

Çocuğun damak tadını anneler belirliyor

Erişkinlerde karşılaşılan koroner arter hastalıklarının önlenebilmesi için anne ve babaların çocukluktan itibaren çocuklarının beslenmelerine ve yaşam tarzlarına özen göstermeleri gerektiğinini soyleyen Dr. Saltık, ”İnsanların damak tatlarını belirleyen en önemli unsur anneleridir. Hepimiz annemizin yaptığı yemeklerin tadının başka hiçbir yerde olmadığını söyleriz. Bu nedenle anneler çocuklarına ne yedirdiklerine dikkat etmelidirler. Aşırı kalorili, yağlı ve doğal olmayan gıdalar ile çocuk beslenmesi ileri yaşlardaki problemlerin erken ortaya çıkmasına neden olur. Anneler, bebeğin damak tadını oluştururken bunlara dikkat etmelidir. Akdeniz tarzı beslenmeye ilişkin temellerin çocukluk çağında atılması ileride koroner kalp hastalıklarından koruyacaktır” diyor.

Beslenme kadar sporun da önemli bir faktör olduğuna dikkat çeken Dr. Saltık, “Her çocuk mutlaka spor yapmalıdır. Çocuklar hareket ve spora teşvik edilmeli ve hareketsiz zamanları azaltılmalıdır” diyor. Doğuştan kalp hastalığına sahip çocukların ailelerinin koruma içgüdüsü ile spor yapmalarını engelleyebildiğini söyleyen Dr. Saltık, kalp hastalığının cinsi ve şiddetine göre çocuğun yapabileceği sporların kardiyoloji uzmanları tarafından belirlenebileceğini ve hatta profesyonel sporcu bile olabileceklerini belirtiyor.

Doğuştan kalp hastalığının elirtileri 

Çoğu zaman aileler çocukta bulunan doğuştan kalp rahatsızlığını fark etmeyebiliyor. Doğuştan kalp rahatsızlıkları cinsine ve şiddetine göre farklı belirtiler gösterebilir diyen Dr. Levent Saltık, çocukta özellikle sık ve zor nefes alma, emerken yorulma, terleme, karın ve göğsün solunumda aşırı hareket gibi belirtiler görülmesi halinde vakit kaybetmeden uzmana danışılması gerektiğine dikkat çekiyor.

Doğuştan çarpık ayak (Pes Ekinovarus) ameliyatsız tedavi edilebiliyor!

Anadolu Sağlık Merkezi Pediatrik Kardiyoloji Uzmanı Doktor Levent Saltık,

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla