Hemoroid gebeliği zorlaştırabilir! Hamilelikte kabızlık ve basur tedavisi

Yazan Op. Dr. Şükran Akalın
30 Ocak 2014   |    29 Mayıs 2023    |   Kategori: Gebelik, Hemoroid Print

Kabızlık ve beraberinde gelen Hemoroid, hastaların yaşam kalitesini bozan önemli bir sağlık sorunudur. Kabızlık ve Hemoroid, hamilelikte anne adaylarının muzdarip olduğu sorunların başında gelmektedir. Hemoroid nedeniyle bazı anne adaylarının normal doğum yapmaktan bile çekindiğini söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Şükran Akalın, konuyla ilgili kapsamlı bilgiler verdi. Kabızlık, Hemoroid oluşumuna neden olabilir! Halk arasında basur olarak adlandırılan Hemoroid, anüs ve kalınbağırsağın bir kısmı olan rektum bölgesinde, kan akımının yavaşlaması sonucu toplardamarın belirgin bir hal almasıdır. Varis haline gelen bu toplardamarlar, dışkılama sırasında kabızlıkta dışkının sert ve zorlayıcı olmasıyla birlikte yırtılır, böylelikle kanama başlar.

Hemoroid nedir? Basur neden olur? Belirtileri ve tedavisi

Hamilelikte Hemoroid neden olur?

Hamilelik döneminde, kadınların vücudunda kan hacminin de artışına bağlı olarak toplardamar içi basınç artışı söz konusu olur. Bu yoğun basınçlar, kan akımının da yavaşlamasıyla sonuçlanır. Ardından anüs çevresinde varisler oluşmaya başlar. Hemoroid varisinin yanı sıra, bazı anne adaylarında bacak varisleri de görülmesi mümkündür. Ancak hamilelikte en sık Hemoroid varisiyle karşılaşılır.

Hemoroid belirtileri kanamayla kendini gösteriyor

Hamilelikte Hemoroid’in en dikkat çekici belirtisi dışkılama sırasında görülen kanamadır. Bu kanama, genellikle dışkılama esnasında öne çıkar, diğer zamanlarda görülmeyebilir. Kanamaya ilerleyen zamanla birlikte ağrı da eşlik eder. O bölgedeki dolgunluk ve rahatsızlık hissi kişinin rahat oturamamasına, acı duymasına neden olur. Kanamanın sık olması ve tedaviye başlanmaması halinde anne adayı kan kaybı nedeniyle demir eksikliği sorunuyla da karşı karşıya kalabilir.

Hamilelikte Hemoroid tedavisi

Hamilelik döneminde sık görülen Hemoroid için, cerrahi ve hemoroid ilaç tedavisi olmak üzere iki farklı çözüm seçeneği sunulur. Cerrahi tedavi yönteminde Hemoroid oluşan bölgenin temizlenmesi amacına uygun hareket edilir. İlaçla tedavide ise, şikayetlere ve hastanın sağlık durumuna göre merhem, fitil veya ağızdan tablet alınması sağlanır. Ancak cerrahi tedavi, gebelikte hastalık çok ilerlememişse tercih edilmez.

Procto-Glyvenol nedir? Ne işe yarar? Kullanımı ve yan etkileri

Hemoroid’ler normal doğuma engel midir?

Hemoroid’lerin normal doğuma engel olması çok nadir görülen bir durumdur. Fakat tedavisi ihmal edilmiş, ilerlemiş Hemoroid’lerde oluşan ağrı ve kanama, doğum sonrasında şiddetini artırabilir. Bu nedenle, Hemoroid tedavisinin doğuma çok az bir zaman kala yapılmamasında fayda vardır. Ancak normal doğum için, Hemoroid’in engel olduğunu söylemek doğru olmayacaktır.

Hemoroid’e karşı alınması gereken önlemler

İlk olarak kabızlığı engellemeye yönelik davranışlar geliştirmek gerekir. Çünkü kabızlık, dışkılama esnasında ıkınma ve zorlanma nedeniyle Hemoroid gelişmesine, Hemoroid varsa da ilerlemesine neden olur. Bu anlamda lif ağırlıklı sebze ve meyvelerden zengin bir beslenme programına sahip olmak, hareketli bir yaşam tarzı benimsemek (egzersiz), bol su içmek faydalı olacaktır. Dışkılama ihtiyacı hissedildiğinde ertelenmemelidir. Dışkılama esnasında aşırı ıkınmaktan kaçınmak da yapılması gerekenlerdendir. Ayrıca çok uzun süreli hareketsiz oturmaktan da kaçınmak gerekir. Uzun süre oturulması gereken durumlarda kısa molalar verilip ayağa kalkılmalı, kısa da olsa yürünmelidir. Bkz: >>>

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla