İki uzmanlığı olan hekimler iki ayrı hastanede çalışabilir mi?

Yazan Dr. Erkin Göçmen
25 Ağustos 2016   |    5 Ekim 2021    |   Kategori: Hukuk / Mevzuat, Üye Yazıları Print

doktor-aile-hukukSon yıllarda birden fazla uzmanlık alanında ihtisas yapan hekim sayısında artış görülmektedir. Bu kişilerden bazıları tercih ettikleri uzmanlık alanına göre özel hastanelerde çalışabilmektedir. Ancak iki uzmanlığı olan hekimlerin çalıştıkları hastane dışında bir başka özel hastanede çalışmaları konusunda açık bir düzenleme mevcut değildir. Diğer yandan bunu yasaklayan bir kural da bulunmamaktadır.

Uygulamada Sağlık Bakanlığı iki ayrı uzmanlığı olan hekimlerin ancak kadrolu olarak çalıştıkları kuruluşta ikinci uzmanlık dalında da çalışabileceklerini savunarak başka bir sağlık kuruluşunda (örneğin tıp merkezinde) çalışmalarına izin vermemektedir. Ancak bu uygulama hukuka aykırıdır. Kaldı ki Sağlık Bakanlığının hem hekim kısıtından bahsetmesi hem de hekimlerin çalışma haklarını kısıtlayıcı düzenlemeler getirmesi de birbiri ile çelişen yaklaşımlardır.

Danıştay’ın eş durumu tayin kısıtlaması kararı ne anlama geliyor?

Sonuçta bir hekimin kadrolu çalıştığı hastane dışındaki başka bir sağlık kuruluşunda ikinci uzmanlık dalında çalışmasını engelleyici bir kural mevcut değildir. Kaldı ki 1219 Sayılı Kanunda hekimlere birden fazla sağlık kurum ve kuruluşunda çalışabilme hakkı  tanınmaktadır. Şayet Bakanlık bu şekilde bir uygulamaya giderse bu durum 1219 sayılı Kanunla güdülen amaca da aykırı olacaktır.

Diğer yandan Bakanlığın  hekimlerin  1219 Sayılı Kanun’un 12. maddesine uygun olmak kaydıyla kadrolu olarak çalıştıkları özel hastane veya tıp merkezi dışında en fazla iki özel sağlık kuruluşunda kadro dışı geçici çalışabileceklerine ilişkin hüküm de Danıştay tarafından iptal edilmiştir. Çünkü yasada hekimin çalışacağı hastane sayısını sınırlayan bir kural mevcut değilken yönetmelikle böyle bir hükmün getirilmesi zaten hukukun temel ilkelerine aykırı olacaktı.

Her ne kadar Bakanlık “kadro dışı geçici çalışmanın” daha önce yönetmelikle tanımlanmış olan “kısmi zamanlı çalışma” şekline tekabül ettiğini ve bu düzenlemeyle belirli zaman diliminde kısmi zamanlı çalışmaya olanak sağlandığını savunsa da bu savunma isabetli değildir.

Zira Bakanlığın kadro dışı geçici çalışmayı bir tıp merkezi veya özel hastanede kadrolu çalışma şartına bağlaması ve hekimin  kadrolu olarak çalıştığı tıp merkezi/özel hastaneden ayrılıp altmış gün içinde başka bir tıp merkezi/özel hastane kadrosuna başlayamaması halinde, kadro dışı geçici çalışma belgesinin iptal edilmesi yönüyle de bu uygulama hukuka aykırıdır.

Sonuç olarak bir hekimin iki uzmanlığı varsa bir tanesini bir hastanede diğerini de bir başka hastanede icra edebilir. Bu uygulamaya engel bir hukuksal düzenleme mevcut değildir.

click-iconİletişim için: bilgi@erkingocmen.av.tr

. Av. Erkin Göçmen’i Twitter’da takip etmek için tıklayın >

. Av. Erkin Göçmen’i Facebook’ta takip etmek için tıklayın >

Yargıtay: Hastane ile iş akdini haksız fesheden doktor tazminat ödemeli

 

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla