Özel bölge kozmetik cerrahisi isteyen kadın sayısı her geçen gün artıyor

Yazan Hatice Pala Kaya
21 Ekim 2019   |    22 Ekim 2019    |   Kategori: Estetik, Sağlık Gündemi Print

Özel bölgelerine yönelik kozmetik cerrahi yaptıran kadınların son on yılda hızla arttığını söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aslıhan Yazıcıoğlu, bu artışın kadınların alternatif işlemler hakkındaki farkındalığının artmasından, sosyal medyanın bu konuları sık işlemesinden kaynaklandığını belirtti. Bu farkındalık ve bilgi akışı nedeniyle kadınların özel bölgelerinin görünümünün normal olup olmadığını sorgulamaya başladıklarını ve cerrahi müdahale talep ettiklerini kaydeden Op. Dr. Yazıcıoğlu, görsel medyadaki görüntülerin de bu artışa etki ettiğini bildirdi.

‘Normal’ özel bölge nasıl olmalı?

Kadınların özel bölgesinin renk, şekil ve büyüklük açısından farklılıklar gösterdiğini ifade eden Op. Dr. Aslıhan Yazıcıoğlu, “İngiliz Jinekoloji Derneği’nin yaptığı araştırmaya göre, iç dudaklar 2-10 cm uzunluktan, 0.7-5 cm genişliğe kadar değişik boyutlarda olabilir. İç dudaklar kısa, kalın ve kıvrık kenarlı veya uzun, ince ve düz ya da bu iki tanımın arasındaki herhangi bir formda olabilir. Renk olarak çok açık pembeden, koyu kahverengi ve hatta siyaha yakın renk tonlarında olabilir.

Aynı zamanda asimetrik, biri diğerinden daha büyük veya daha uzun olabilir. İç dudaklar, üretra (idrar deliği) ve vajina üzerinde koruyucu bir doku görevi görür. Aynı zamanda cinsel hazdan da sorumludur. İç dudaklar o bölgenin nemli kalmasını sağlayarak cinsel birliktelikte kuruluk ve sürtünmeyi de engeller. Dış dudaklar da benzer biçimde alttaki dokuları korur. Cinsel birliktelik esnasında yastık görevi yapar” bilgisini verdi.

Op. Dr. Yazıcıoğlu, özel bölgenin görünümünde kadınlar arasında büyük farklılıklar olduğunu, kadının yaşantısı boyunca da değişimler gösterdiğini; ergenlik döneminde kızların özel bölgelerinin renginde koyulaşma görülebildiğini belirterek, “Hormonal değişimler iç dudaklarda büyümeye neden olabilir.

Liposuction nedir? Yağ aldırma ameliyatı nasıl yapılır, riskli midir?

Hamilelik sürecinde de iç dudaklarda değişimler görülür. Büyüme ve renk değişimi pek de nadir değildir. Menopoza geçtikten sonra ise yağ dokusu ve bağ dokusundaki azalma sonucu iç ve dış dudaklarda incelme, renginde soluklaşma ve cansız bir görünümle karşılaşırız” dedi.

Labioplasti (iç dudak estetiği) nedir ve nasıl uygulanır?

Op. Dr. Yazıcıoğlu, labioplastinin (iç dudak estetiği) büyük dokunun çıkarılarak simetrik ve küçük iç dudaklar oluşturulduğunu kaydederken, fonksiyonel semptomları çözümlendiği halde estetik kaygıları devam eden hastalarda uygun bir yaklaşım olacağını bildirdi.

Cerrahi çözümün ergenlik dönemindeki kızlarda da uygulanabileceğini belirten Op. Dr. Yazıcıoğlu, hastanın duygusal gelişmişliği göz önünde bulundurularak, 15-16 yaşından itibaren cerrahi girişim yapılabileceğini ancak ailesinin onamının mutlaka alınması gerektiğini vurguladı.

Labioplasti için çeşitli yöntemler bulunmakla birlikte en sık yapılanların lineer ve kama labioplasti olduğunu söyleyen Op. Dr. Yazıcıoğlu, şu bilgileri verdi: “Lineer eksizyon, en basit yöntem olup, iç dudak boyunca dış dudakların kenarından dışarı uzanan fazla doku çıkarılır. Sonrasında kenarları ince emilebilen bir dikiş materyali ile aralıklı olarak dikilir. Hızlı iyileşir, sonuçlar genelde yüz güldürücüdür.

Labioplasti nedir? Labiaplasty ameliyatı nasıl yapılır, tehlikeli midir?

Dikişler sıkı bağlanırsa, meydana gelecek nedbe dokusu kenar düzensizliği ve kronik ağrıya yol açabilir. Doğal kenar görünümünün kaybına neden olabilir. Bu teknikte klitorise müdahale yapılması uygun olmaz.

Skar dokusunun daha az olduğu ve doğal kenarın korunduğu kama tekniği diğer bir seçenektir. Fazlalık V-şeklinde çıkarılır, sonrasında uç uca ince emilebilen bir dikişle aralıklı ya da devamlı biçimde dikilir. Bu yöntemde şişlik daha uzun sürer. Fakat klitorise müdahaleyi mümkün kılar.”

İç dudak estetiğinde cerrahi yöntemleri karşılaştıran çalışmaların oldukça az olduğuna işaret eden Op. Dr. Yazıcıoğlu, “Burada teknik hastanın şikayetlerine, eşlik eden problemlere (dış dudaklarda büyüklük ya da klitorisin aşırı belirgin olması gibi) göre cerrahi yönteme karar verilmelidir. Bazı hastalarda kombine yaklaşımlar (iç dudak ve klitoris estetiği gibi) gerekli olabilir” diye konuştu.

Op. Dr. Aslıhan Yazıcıoğlu, “Özel bölge kozmetik cerrahileri büyük oranda deneyim gerektiren işlemler olduğu için doktor seçiminde mutlaka iyi bir araştırma yapılması esastır” uyarısında bulundu.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla