Türkiye’de her yıl 150 bin prematüre bebek doğuyor! Peki bakımı nasıl olmalı?

Kategori: Bebek Sağlığı, Gebelik, Halk Sağlığı Print

ulku-tiras Türkiye’de her yıl, 150 bin prematüre bebek doğuyor ve bunları önemli sağlık sorunları bekliyor. Türkiye’de prematüre doğum oranlarının arttığını söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ülkü Tıraş, prematüre bebekleri bekleyen risklerin çözümü ile ilgili bilgi verdi.

Prematüre doğuma pek çok faktörün yol açabildiğini dile getiren Dr. Tıraş, “Bunlar arasında, gebelikte takipsizlik, aşırı hareket, obezite, annenin rahminin erken açılması sayılabiliyor. Bazen de, hiçbir neden olmaksızın da erken doğum yaşanabiliyor. Dünyada ve Türkiye’de prematüre bebek doğumların hızla arttığı biliniyor. Bebek ölüm nedenleri arasında ise prematüreler, önemli bir yere sahip. Yine hem Türkiye hem dünyada, son yıllarda yenidoğan ve prematüre bakımında ciddi gelişmeler sağlanmış olmasına karşın, prematüre doğum oranlarının azaltılması konusunda belirgin bir ilerleme kaydedilemediği görülüyor” dedi.

Anne sütü prematüre bebekler için eşsiz bir besin

Anne sütün tüm bebekler için eşsiz besin kaynağı olduğunu ve özellikle prematüre bebeklerde, anne sütü ile beslenmenin çok daha önemli olduğunu söyleyen Dr. Tıraş, şu bilgileri verdi: “Yapılan çalışmalar gösteriyor ki; anne sütü ile beslenen prematüre bebekler, anne sütünden yoksun olanlara göre çok daha hızlı gelişiyor… Prematüre bebek sahibi annelerin sütü, içerdiği besin değeri açısından; zamanında doğum yapmış bir annenin sütünden çok farklı. Minik yavrusunun ihtiyacını karşılayacak tüm unsurları barındırıyor. Kısacası, anne sütü prematüre bebek için fiziksel ve ruhsal gelişiminden enfeksiyonlara dek eşsiz şifa kaynağı!

Prematüre bebeklerin ayakta tedavisi, bakım takip ve beslenmesi…

Prematüre bebeğin annesi, kendi bebeğine özel, onun bağışıklık sistemini daha güçlendirici,  proteinden daha yüksek beslenmesini sağlayacak süt üretiyor. Anne sütü gelmeye başlar başlamaz, bebek alamasa bile bizim kontrolümüzde bebeğin anne sütü almasını sağlıyoruz. Tabii küçük oldukları için bazen direkt ememiyorlar.

prematureAma hastaneden çıkmadan önce anneyi emebilir hale gelmesi gerekiyor. Ve mutlaka evde de anne sütüyle beslenmeye devam etmeleri gerekiyor. Anne sütüyle beslenen prematüre bebeklerin fiziksel ve ruhsal gelişimleri, anne sütünden yoksun olanlara göre çok daha hızlı ve sağlıklı oluyor. Özellikle de enfeksiyonlara yatkınlığı azalıyor ki, en korkulan da enfeksiyonlar! Bağırsak problemleri de, anne sütü alan bebeklerde, formül mama alan bebeklere göre daha az görülüyor. Üstelik anne-bebek arasındaki bağın güçlenmesi ve annenin, bebeğini daha çabuk sahiplenmesi açısından da “emzirme” çok büyük önem taşıyor.

En çok enfeksiyon korkutuyor özellikle de kış aylarında!

Prematüre bebekler ne kadar erken doğarsa, o kadar fazla sağlık problemi ile karşı karşıya kalıyor. Akciğerlerin gelişmemiş olması nedeniyle, ilk zamanlarda özellikle solunum sistemi sorunları kaçınılmaz. Yine bu bebeklerde enfeksiyon riskleri çok daha yüksek. Beyin kanaması riskinden ciddi bağırsak enfeksiyonlarına, göz sorunlarından kalp ve akciğer yetmezliğine birçok sorun yaşanabiliyor. Bu nedenle iyi bir takip hayati önem taşıyor. Prematüre bebeklerin ileriki dönemlerde de sıkı takip altında tutulması şart! Zira, ileri derecede erken doğmak, okul çağlarında; öğrenme bozuklukları, dikkat dağınıklığı ve hiperaktivite bozuklukları gibi sorunlara yol açabiliyor.

Her yıl bir milyon bebek erken doğum nedeniyle hayatını kaybediyor

Grip aşısı olun!

Özellikle kış ayları prematüre bebekler için büyük risk oluşturuyor. Zira, üst ve alt solunum yolları enfeksiyonları en fazla kışın görülüyor. Eve gelen ziyaretçilerin enfeksiyon etkeni taşıma riski nedeniyle eve çok ziyaretçi alınmaması önemli. El temizliğine çok dikkat etmek gerekiyor. Çünkü prematüre bebek, cilt yoluyla bile çok kolay enfeksiyon alabiliyor. Ve aşılar… 32 haftadan önce doğan çok riskli bebeklerde kış mevsiminde aşılarına ilave RSV virüsüne karşı koruyucu olarak aşı yapılması gerekiyor.

Bu bebeklerin aşılarının kesinlikle ihmal edilmemesi gerekiyor, prematüre bebeği olan aile bireylerinin de grip aşısı olmalarını öneriliyor: “Çünkü 6 aydan küçük bebeklere grip aşısı yapamıyoruz. Bu bebekleri griple başlayıp, devamında daha ağır hastalıklara gidebilen durumlardan koruyabilmenin en iyi yolu, ailenin tüm bireylerinin anne dahil grip aşısı yaptırmalarıdır!

Bebek beslenmesinde doğru bilinen yanlışlar

Prematüre bebeğin evde bakımı nasıl olmalı?

Prematüre bebeklerin bakımının çok daha hassas olması gerekiyor. Emzirmeden el temizliği ve hijyene, odanın ısısından yatış şekline dikkat edilmesi gereken pek çok unsur var. Örneğin, prematüre bebeklerin cilt altı yağ dokusu yetersiz olduğu için vücut ısılarının koruyamaması çok sık karşılaşılan bir problem. Zamanında doğmuş bebeklere göre daha çabuk üşüyorlar. Bu nedenle vücut ısılarının korunması için uygun boyutta, pamuklu kıyafetler giydirilmeli. Oda sıcaklığı 24-26 derece arasında olmalı.

bebek emzirme sorulariAncak bebeğin –vücut sıcaklığı, ortam sıcaklığı ile değişeceği için gün içinde birkaç kere takip edilmeli. Bebek yatağı yanında yumuşak koruyucular, yastıklardan kaçınılmalı. Tüm bebekler için tavsiye edilen uyuma pozisyonu, sırtüstü yatış. Ancak prematüre bebeklerde “Ani Beşik Ölümü Sendromu” daha sık görüldüğünden yatırılma pozisyonuna çok dikkat edilmesi gerekiyor. Ayrıca başlarında kalıcı şekil bozukluklarına neden olmamak için bebeğin yatış pozisyonu 3-4 saatte bir değiştirilmeli. Prematüre bebekler haftada en az 2 kez yıkanabilir. Bebeğin alt bakımınınsa sadece su ve pamuk ile yapılması, pişik olmadıkça krem kullanmaktan kaçınılması gerekiyor.”

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla