Prof. Dr. Canan Karatay’dan yeni açıklama: ‘Primum nil nocere’

23 Haziran 2014   |    28 Eylül 2019    |   Kategori: Jinekoloji Print

Prof. Dr. Canan Karatay ile kadın doğum uzmanları arasındaki gebelikte şeker yükleme testi konusundaki tartışma sürüyor! Geçtiğimiz gün TJOD Başkanı Prof. Dr. Cansun Demir, bir tekzip ve açıklama gelmişti. Ancak bu açıklamasının ardından bu kez Prof. Dr. Canan Karatay’dan yeni bir açıklama geldi. Tüm tarafları anlayışa davet eden Prof. Dr. Canan Karatay, kimsenin iyi niyetinden kuşkusunun olmadığını belirtirken şunları dile getirdi: “İyi niyetinizden kuşkum yok, ama analara zarar vermeyin, gebelerin kusturmayın diyorum, gebelik şekerinin tehlikeli olduğunu ben de biliyorum, bilmez miyim. Bunu ortaya çıkarmanın, tanısını koymanın daha basit yolları olduğunu anlatmaya çalışıyorum…”

Prof. Dr. Canan Karatay’ın Medikal Akademi’ye gönderdiği açıklamanın tam metnini okurlarımızın dikkatine sunuyoruz:

Sayın Meslektaşlarım,
Bir mottomuzu hatırlatmak istiyorum, izninizle: ‘Primum nil nocere’
İyi niyetinizden kuşkum yok, ama analara zarar vermeyin, gebelerin kusturmayın diyorum, gebelik şekerinin tehlikeli olduğunu ben de biliyorum, bilmez miyim. Bunu ortaya çıkarmanın, tanısını koymanın daha basit yolları olduğunu anlatmaya çalışıyorum… Gebe kilo almayacak o kadar! Karbonhidratlardan, özellikle rafine un, şekerli içeceklerden, sıvı şeker dediğimiz bal, pekmez ve gazlı içeceklerden uzak duracak, uzun uzun yol yürüyecek!

Karbonhidrat nedir? Hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve zararları

Yapılan araştırmalar aşırı miktarda her türlü karbonhidratla beslenen gebelerin, aşırı ve hızla kilo alan anaların, bebeklerinde, ana rahmindeyken insülin direncinin gelişmiş olduğunu gösteriyor. 2-3 hafta önce ABD’de yayınlanan bir çalışmada, doğan bebeklerin %70-80’inin diabetik olarak doğduğunu da bildiriyordu!

Merak ediyorsanız açlık Kan insülin değerine bakılır. Kan insülin değerleri, progesteronun etkisiyle Gebelerde her ay giderek yükselir zaten, aşırı ve de hızlı yükselmesi bize zaten şeker metebolizması bozukluğunu gösterir. Bir de D vitamini ne bakılıp eksikliğinin giderilmesi yeterli oluyor.

D Vitamini eksikliği olan hamilelerin bebeklerinde astım riski artıyor!

Gebelerein D vitamini 100 IU/ml olması gerekiyor ki, bebekte gelişim sağlıklı olsun, bebek güçlü ve dirençli doğsun. Anneninde kan şekeri ve de tansiyonu kontrol altına rahatlıkla alınsın, D vitamini hormonun faydaları özellikle gebelerde önemlidir. Ana-çocuk sağlığı için ve elzem olan bir hormondur hücrelerin sağlıklı bir şekilde gelişmesi açısından.

B12 vitamini ve de folik asit gibi bu hormonları da optimum düzeye getirirsek sorun olmuyor. Sağlıklı doğal beslenme, bol hareket ederek aynı zamanda tabii. Gebelerin bol köy tereyağı, doğal zeytinyağı tüketmeleri de kilo almalarını ve bebeğin sağlıklı gelişmesi için gerekiyor tabii. Kusuruma bakmayın ama bir şey sormak istiyorum, bir şeyi anlamak istiyorum. Ben kötü bir şey mi söylüyorum ?

Amacımız ‘Primum Nil Nocere’ dir!
Şeker yüklemesınden sonra anneler kusuyor ve de karınlarındaki bebekeri 2-3 gün hareketsiz kalıyor! Yani bebekler ana rahminde şoka giriyor demektir bu. Buna hakkımız yok diye düşünüyorum.
Saygılarımla,
Prof. Dr. Canan Karatay

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

1 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
dr merve nizam şahin
9 yıl önce

Jinekoloji Derneğinin bir karşı çıkma nedeninin de ilerleyen zamanlarda “bebeğe zarar verdiniz” denilerek mal praktis davalariyla karsilasmaktan cekinmeleri olduguni düşünüyorum, tanisal testlerin de üstünlükleri hakkinda her gün yeni gelişmeler olduğu da bir gerçek. Gelecek günlerde Canan hanımın dediğine geleceğiz gibime geliyor.

Araç çubuğuna atla