Rahim kanseri neden olur? Belirtileri ve tedavi yöntemleri

3 Nisan 2015   |    28 Ekim 2022    |   Kategori: Kadın Hastalıkları, Kanser, Sağlık Sözlüğü Print

Rahim kanseri, kadınlarda çok sık görülen kanser türlerindendir; erken evrede teşhis edildiğinde tedavi başarısı çok yüksektir. Tıp dilinde Endometrium Kanseri olarak ta isimlendirilen bu hastalık, rahim kası ve rahim içi döşemesini (endometrium) ve bazı vakalarda rahim ağzını etkileyebilir. Rahim kanseri genellikle 50 yaş üzeri kadınlarda görülen bir kanser türüdür. Daha çok az gelişmiş ülkelerde görülür ve en önemli nedenlerinden birisi HPV enfeksiyonudur. Düzensiz kanamalar, kötü kokulu vajinal akıntı, ağrı, kilo kaybı rahim kanserinin genel belirtileri arasında ilk akla gelenlerdir. Rahim kanserinin risk faktörlerini ve belirtilerini bilmek erken teşhis için çok faydalıdır.

Rahim kanseri nedir?

Endometrium yada uterus kanseri olarak ta isimlendirilen rahim kanseri, kadın üreme organını etkileyen en yaygın ikinci kanser türüdür. Menopoz geçirmiş olan kadınlarda anormal vajinal kanama, geçirmemiş olan kadınlar da ise adetler arası kanama geçirme en önemli belirtisidir. Tedavisinde en yaygın yöntem rahim alma ameliyatı olan histerektomidir. Bazen ameliyat aynı zamanda yumurtalık ve fallop tüplerini de içerir. Diğer tedaviler arasında hormon tedavisi, radyoterapi ve kemoterapi bulunur.

Endometriozis (çikolata kisti) nedir? Belirtileri, nedenleri ve tedavisi

Rahim kanseri belirtileri

  • Menopoz sonrası yaşanan vajinal kanamalar
  • Kanlı, sulu ve kokulu vajinal akıntı
  • Cinsel ilişki sonrası kanama
  • Menopoza girmemiş kadınlarda adet dönemleri arasında kanama
  • Cinsel ilişki sonrası ağrı,
  • Karın ağrısı ve karında rahatsızlık hissi
  • Halsizlik, kilo kaybı ve kabızlık görülebilir

Yine aşağıdaki belirtilerden bir kaçı veya biri görüldüğünde bile kesinlikle doktora başvurulmalıdır.

  • Cinsel ilişki sonrası veya banyo yaptıktan sonra kanama
  • 7 günden uzun süren kanama
  • Her 21 günde veya daha sık görülen adet kanaması
  • Menopoza girdikten 1 sene sonra meydana gelen kanamalar
  • Karnın alt kısmında ağrılar ve/veya şişlik

Rahim kanseri neden olur?

Rahim kanseri nedeni tam olarak bilinmiyor fakat bu hastalıkla ilişkili bazı risk faktörleri vardır. Örneğin hormon düzensizliği rahim kanserine neden olabilir. Kadında overler (yumurtalıklar) tarafından salgılanan ve adet siklusunu düzenleyen östrojen ve progesteron adlı hormonlar vardır. Bu hormonların düzenli salınımı her ay devam eder. Endometrium kanserinde bilinen nedenler ve riskler; erken yaşta başlayan adet, gecikmiş menapoz, kısırlık ve obezite (şişmanlık) gibi kadında östrojen miktarını artıran durumlardır.

Rahim kanseri risk faktörleri

Endometrium kanseri en sık görülen jinekolojik kanserdir. Her 100 kadının 2 veya 3’ü yaşamları boyunca endometrium kanseri olurlar. 40 yaşından küçük kadınlarda nadir görülür. En sık 60 yaş civarında görülür. Bazı kadınların diğerlerinden daha fazla riski vardır (bkz kutu). Bazı risk faktörleri öströjen kullanımı ile ilişkili olabilir. Öströjen, kadınların yumurtalıklarında üretilen bir hormondur.

Smear testi nedir? Neden ve nasıl yapılır? HPV ve Pap simir

Bir kadının yumurtalıkları menopozdan sonra öströjen üretmeyi kestiğinde öströjen ilaç olarak alınabilir. Rahmi alınmamış bir kadın öströjeni tek başına alırsa endometrium kanseri riski artar. Öströjen bir başka hormon olan progesteronla birlikte alındığında kadınlardaki bu risk artışı önlenebilir.

Bazı faktörler kadınların rahim kanseri riskini artırabilirler;

  • Şişmanlık
  • Düzensiz adet görme
  • Hiç çocuk sahibi olmama
  • Kısırlık
  • Meme kanseri tedavisi veya önlemek için tamoksifen kullanımı
  • Ailede rahim kanseri öyküsü olması
  • Şeker hastalığı, yüksek tansiyon, safra kesesi hastalığı veya tiroit hastalığı
  • Menopoz tedavisi için uzun dönem progesteronsuz öströjen kullanımı
  • Sigara
  • Uzun dönem yüksek dozlu doğum kontrol hapları kullanımı

Rahim kanseri teşhisi nasıl konulur?

Hiçbir şikayeti olmayan kadınlarda rahim kanseri için herhangi bir tarama testi yoktur. Fakat kanser olan çoğu kadında erken belirtiler vardır. Teşhis için birçok yöntem kullanılabilir:

  • Endometrial biyopsi: İnce birplastik kateterle rahmin içinden küçük bir miktar dokunun alınıp mikroskopla incelendiği bir tetkik. Bu, anormal hücreleri kontrol etmenin ilk adımı olacaktır.
  • Vajinal ultrason: Rahim içi döşemesinin kalınlığını ve rahmin büyüklüğünü kontrol etmek için ses dalgalarının kullanıldığı bir tetkik.
  • Histeroskopi: Rahmin içini gözlemek veya cerrahi müdahale yapmak için ince, ışıklı bir teleskopun kullanıldığı cerrahi bir işlem
  • Kürtaj: Rahim ağzının genişletilip rahmin içinden dokuyu nazikçe kazıyarak veya şırınga ile çekildiği bir işlem.

Birçok kadın için smear testi düzenli bir kontrolün parçası olabilir ama bu test her zaman rahim kanserini saptayamaz. Rahim kanseri sadece rahim dokusunun incelenmesiyle teşhis edilir. Smear testi rahim ağzı kanseri içindir.

Meme kanseri neden olur? Belirtileri, tedavisi ve elle muayenesi

Rahim kanseri tedavisi

Tedavinin şekli sağlığınıza ve durumunuza bağlıdır. Sizin için hangi seçeneğin en iyisi olduğu hakkında doktorunuzla konuşun.

Rahim kanseri ameliyatı

Eğer endometrium kanseri saptanırsa hastalığı tedavi etmek ve daha ileri tedavilerin gerekli olup olmayacağını öğrenmek için ameliyat yapılır. Ameliyat sırasında hastalığın evresi saptanır. Evreleme doktorunuzun hangi tedavinin en iyi başarı şansı verdiğine karar vermesine yardımcı olur. Kanser evreleri 1’den 4’e kadardır. Dördüncü evre en ilerisidir. Kanserin evresi tedaviyi ve sonucunu etkiler. Hastaların çoğunun hem rahmi hem de yumurtalıkları alınır.

Hastalara uygulanan ameliyatların çoğu karından yapılır. Nadiren vajinal veya laparoskopi ile yapılabilir. Kanser rahimde olsa bile rahim kanseri olan hastaların yumurtalık kanseri riski artmış olduğu için yumurtalıklar da alınabilir. Alt karın bölgesindeki lenf düğümleri de kanserin yayılıp yayılmadığını görmek için alınabilir.

Rahim içi kanseri radyasyon tedavisi

Radyasyon tedavisi hastalığın evresi temelinde ameliyattan sonra yapılabilir. Nadir olmakla birlikte bazı kadınlar tek başına radyasyonla tedavi edilirler. Radyasyon yüksek enerjili ışınlarla kanser hücrelerinin çoğalmasını durdurur. Tedavi genellikle haftalar sürer ve özel bir merkeze günlük gitmeyi gerektirebilir.

Radyoterapi nedir? Kanser tedavisinde nasıl uygulanır? Yan etkileri

Rahim kanseri için diğer tedaviler

Diğer endometrium kanseri tedavileri kemoterapi ve hormon tedavisidir. Bazı kadınlar, progesteron hormonunun sentetik bir versiyonu olan progestin ile tedavi edilebilir. Bu tedavi şekli aşağıdaki durumlarda denenebilir:

  • Ameliyat bir seçenek değilse
  • Tetkikler kanserin yayıldığını veya tedaviden sonra tekrar çıktığını gösteriyorsa
  • Genç bir hasta gelecekte bir çocuk istiyorsa

Rahim kanserinden korunma yöntemleri

Doğum kontrol ilaçlarının endometrium kanseri riskini azaltıcı etkisi vardır. Bu koruma, ilaçların kullanımından sonraki 10 yıl devam eder. Şeker hastalığının kontrol altına alınması ve uygun vücut ağırlığının yakalanması kanser riskini azaltır. Eğer menapozal belirtileriniz varsa ve östrojen replasman tedavisi almayı düşünüyorsanız doktorunuzdan kanser riski hakkında bilgi alınız.

Birçok endometrium kanseri yıllar içerisinde ve çoğu daha zararsız olan problemlerin devamı olarak oluşur. Hiperplazi rahmin artmış büyümesi sebebiyle olan daha az ciddi bir durumdur. En fazla görülen basit hiperplazi ilaçla tedavi edilebilir ve çok az oranda rahim kanserine neden olabilir. Ancak diğer hiperplazi tiplerinde kanser gelişme riski fazladır. Progesteron tedavisi, histerektomi tedavide düşünülebilir.

Vajinal akıntı neden olur? Belirtileri, tedavisi ve korunma yöntemleri

Rahim kanseri öldürür mü?

Rahim kanseri, ölümcül bir kanser türü olmasına rağmen tedavi başarısı çok yüksektir. Eğer hastalık erken tespit edilir ve tedavi edilirse 10 kadının 9’u iyileşebilir. Bu nedenle hastaların belirtiler konusunda bilgi edinmesi ve aşağıdaki bulgular ortaya çıktığında mutlaka doktora gitmesi gerekir.

Rahim kanseri ile yaşamak ve hastalara öneriler

  • Radyasyon almamış olan kadınların tedavinin işe yaradığından emin olmak için 2-3 yıl boyunca 3-4 ayda bir doktorlara görünmeli sonrasında ise yılda iki kez gitmelidir.
  • Radyasyon almış kadınlar doktorlarını daha seyrek görebilirler. Hastalığı birinci evredeki kadınların % 85-90’ı tedaviden sonraki 5 yıl boyunca hiçbir kanser bulgusu göstermezler. Tamamen iyileşme şansı daha ileri hastalıkta düşer.
  • Kanser hayatınızı belirli şekillerde etkileyebilir. Örneğin, histerektominiz varsa cinsel yaşamınız etkilenebilir. Fiziksel olarak cinsel ilişkiye girmek bazen zorlaşabilir.
  • Rahim kanseriniz varsa doktorunuzla konuşun. Çoğu vakada kanser tedavi edilebilmektedir. Doktorunuz ve bakımınızla ilgili diğer kişiler iyileşmenize ve sağlıklı kalmanıza yardımcı olabilirler. Bknz:>>> Uterine (Endometrial) Cancer

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla