Sağlık çalışanlarına yönelik yapılan şiddetin başlıca nedenleri

Yazan Assoc. Prof .Dr. Yildirim Bayezit DELDAL
Kategori: Bilimsel Makaleler, Sağlık Gündemi, Üye Yazıları Print

Sağlık çalışanlarına yönelik yapılan şiddetin başlıca nedenleri

ÖZET
AMAÇ: Sağlık çalışanlarının maruz kaldığı şiddetin nedenlerinin üniversite mezunu bireylerin bakış açısından incelenmesi amaçlanmıştır.

YÖNTEM:  Bu araştırmada, 200 öğretmene 8 mülakat sorusu sorulmuş olup Literatürü ile sınırlandırılmıştır.

BULGULAR: Yapılan bu araştırma, Sağlık çalışanlarının maruz kaldığı şiddetin nedenleri hakkında, İstanbul ili Küçükçekmece / Bahçelievler ilçelerinde bulunan 200 öğretmene konu ile ilgili önceden hazırlanmış 8 mülakat sorusu sorulmuş, bu sorulara yönelik Evet-Hayır ve Kısmen Katılıyorum cevapları ile sonuçlar yüzde olarak gösterilmiş ve mülakat ile elde edilen bulgular araştırmaya olduğu gibi aktarılmıştır.

Mülakat neticesinde çeşitli sorular sorulmuş olup öğretmenlerin kişisel fikirleri, görüşleri alınmıştır. Bu bağlamda bir soru 200 öğretmene sorulmuş olup %100 üzerinden değerlendirme yapılarak cevap veren öğretmen sayısına göre her sorunun 0,5 katsayı ile %100 tamamlanarak oranlama yapılmıştır. ( 200×0.5=%100)=Evet, Hayır, Kısmen Katılıyorum.

  1. Sağlık Personeline yapılan şiddetin bireyin içinde bulunduğu sosyo-ekonomik faktörlerin sonucudur diye sorulmuş, 200 öğretmenden 100 kişi Evet %50,  Kısmet Katılıyorum 92 kişi %46, Hayır diyen öğretmen sayısı 8 kişi %4 olarak görülmüştür.
  2. Sağlık çalışanının uğradığı şiddetin nedenlerinden, Sağlık personelinin hastaya uygunsuz davranması, rencide edici sözler söylemesi, Sağlık personelinin hastaya hoş olmayan tavırlar sergilemesi sonucu bu şiddet açığa çıkmıştır diye sorulmuş alınan cevaplar. 200 öğretmenden 84 Evet %42,  Kısmet katılıyorum 30 kişi %15,  Hayır diyen öğretmen sayısı 86 ve %43 olarak bulunmuştur.
  3. Sağlık çalışanlarının maruz kaldığı saldırıların nedenlerinden, hastanın hizmet aldığı doktor veya hastaneden memnun kalmaması sonucu meydana gelmiş olabilir diye soruldu.  Alınan cevaplar 200 öğretmenden 72 kişi Evet %36,  80 kişi Kısmen Katılıyorum %40,  48 Kişi ise Hayır demiş %24 olarak sonuçlar bulunmuştur.
  4. Görsel ve yazılı medyada sıklıkla yayınlanan sağlıkta şiddet haberlerinin bu alanda çalışanlara yönelik şiddeti körüklediği sorulmuştur. 200 Öğretmenden 148 kişi Evet demiş %74,  Kısmen katılıyorum diyenlerin oranı 34 kişi %17,  Hayır diyenler ise 18 kişi %9 çıkmıştır.
  5. Son yıllarda meydana gelen sağlık çalışanlarına yönelik (Doktora) şiddetinin artma sebepleri arasında eğitimsizliğin büyük bir etkisinin olup olmadığı sorulmuş alınan cevaplar 200 öğretmende 140 kişi Evet % 70, Kısmen katılıyorum diyen 52 kişi %26,  Hayır diyenler ise 8 kişi olup %4 sonucu çıkmıştır.
  6. Bireyin,  aile içinde meydana gelen travma etkisinin sağlık çalışanlarına yönelik şiddete dönüşebilir mi diye sorulmuş.200 öğretmenden alınan cevaplar şu şekilde; 81 kişi Evet demiş %40.5 Kısmen katılıyorum diyenler 33 kişi %16.5 Hayır katılmıyorum diyenler 86 kişi %43 olarak çıkmıştır.
  7. Sağlık personeline yapılan şiddetin temelinde, Şiddet uygulayan kişinin yaşadığı çevre, kültürü, değerleri, bakış acısı ile doğru orantılımıdır diye sorulmuş. 200 öğretmenden alınan cevaplar şu şekildedir; 132 kişi evet demiş %66, Kısmen katılıyorum diyenler 12 kişi % 6, Hayır diyenler in sayısı 56 olup % 28 olarak çıkmıştır.
  8. Sağlık çalışanlarına yapılan şiddetin sonucunda şiddet uygulayana verilen ceza caydırıcımıdır diye sorulmuş. Alınan cevaplar şöyledir;  200 öğretmenden 23 Evet demiş %11,5, Kısmen katılıyorum diyenler 65 kişi% 32,5.  Hayır cevabı veren öğretmen sayısı 112 , %56 olarak ortaya çıkmıştır.

SONUÇ: Görülüyor ki sağlık personeline yapılan şiddetin temelinde;

. Sosyo-Ekonomik faktörlerin rol oynadığı

. Sağlık çalışanın, hastalara karşı olumsuz davranışları karşısında hasta ve hasta yakınlarının tepkisi

. Hastanın, aldığı hizmetten memnun kalmaması.

.  Görsel ve yazılı medyanın şiddeti arttırdığı.

. Eğitimin, sağlık çalışanlarına yapılan şiddette belirleyici oranda etkisinin olduğu.

. Aile içinde meydana gelen olayların ve bunalımların şiddete dönüşebileceği

. Saldırıyı yapan kişinin içinde bulunduğu çevre, kültür ve bakış açısının olumsuz etkileri.

. Sağlık personeline yapılan şiddetin sonucunda verilen cezaların yetersiz olduğu.

Neler yapabiliriz; Yöneticilerin, konuyu derinlemesine ele alıp kesin bir çözüm sürecinden sonra yapılacak düzenleme ve yasalar ile sağlık çalışanlarına yapılan şiddetin tamamen önüne geçip hem hasta yönünden tam bir iyilik hali hemde sağlık çalışanlarının daha iyi ve kaliteli hizmet vermesi, mutluluğu ve iş tatminini yükselterek toplumun her iki tarafını da (Hasta ve sağlık çalışanları) koruyucu yasalar ile bilinçlenmeleri sağlanabilir. 

Anahtar Kelimeler: Şiddet, Sağlık, Hasta, Doktor, Eğitim, Soyo-Kültür

KAYNAKÇA: 2. Uluslararası Farklı Şiddet Boyutları ve Toplumsal Algı Kongresi 3/4 Eylül 2015/İstanbul. Bildirimli sunum yazısı (Yıldırım Bayezit DELDAL)

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

1 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Barış
Barış
4 yıl önce

Kimse durduk yere kimseye saldırmaz doktor dediğiniz arkadasların hiç mi suçu yok ben çocugumu hastaneye götırdum acilen gittik haliyle randevu alamadık doktor bırak bakmayı konusmuyor bile ya arkadas bırak doktorlugu insan degilmisin ya sanırsınız uzaya astranot gönderiyor yani demek istediğim bu siddet olayları tek taraflı degil doktorlarında hataları var çözüm… Devamını oku »

Araç çubuğuna atla