Yaşlanmak kaçınılmaz, ancak nasıl yaşlandığımız büyük ölçüde yaşam tarzımıza bağlı. Yeni bir araştırmaya göre, siyah çay, orman meyveleri, elma ve narenciye gibi flavonoid açısından zengin gıdaları daha fazla tüketen kişiler daha sağlıklı bir yaşlılık süreci geçiriyor. The American Journal of Clinical Nutrition dergisinde yayımlanan çalışmada, flavonoidlerin fiziksel işlev kaybı, frajilite (kırılganlık) ve zayıf ruh sağlığı riskini azalttığı görüldü. 85 binden fazla kişinin 24 yıl boyunca izlendiği çalışmada, bu tür gıdaların tüketiminin özellikle kadınlarda belirgin faydalar sağladığı ortaya kondu.
Edith Cowan Üniversitesi, Queen’s University Belfast ve Harvard Üniversitesi’nden araştırmacıların ortak yürüttüğü çalışmada, 60 yaş ve üzeri 62.743 kadın ile 23.687 erkeğin 24 yıla yayılan beslenme ve sağlık verileri analiz edildi. Katılımcıların diyetleri belirli aralıklarla güncellendi ve sağlık durumları kendi beyanlarına dayalı anketlerle izlendi.
Araştırma sonuçlarına göre, flavonoid açısından en zengin diyetleri uygulayan kadınlarda, en düşük tüketicilere göre frajilite (kırılganlık) riskinde %15, fiziksel işlev bozukluğu riskinde %12, zayıf ruh sağlığı riskinde %12 oranında azalma görüldü.
İşte Yeni Yaşlanma Testi: Tek Ayak Üstünde Ne Kadar Süre Kalabiliyorsunuz?
Erkeklerde ise flavonoid tüketimi ile özellikle ruh sağlığı arasında olumlu bir ilişki tespit edildi. Yüksek flavonoid tüketen erkeklerin zayıf ruh sağlığı yaşama riski %15 daha düşüktü.
Queen’s University Belfast’tan Profesör Aedin Cassidy, flavonoidlerin oksidatif stresi ve inflamasyonu azaltarak, damar sağlığını desteklediğini ve kas kaybını önlemeye yardımcı olduğunu belirtti. “Tüm bu etkiler, yaşlandıkça fiziksel işlevleri ve zihinsel sağlığı korumada kritik rol oynar” dedi.
Araştırmada aşağıdaki besinler öne çıktı:
Araştırmacılar, günde üç porsiyon flavonoid açısından zengin gıda tüketen kadınların tüm yaşlanma risklerinde %6 ila %11 arasında daha düşük risk taşıdığını belirtti. Erkeklerde ise bu tüketim, özellikle ruh sağlığı açısından olumlu etkiler gösterdi.
Stanford Üniversitesi’nden Heyacan Yaratan Keşif: Zona Aşısı Demans Riskini Azaltıyor
Çalışma güçlü kanıtlar sunsa da araştırmacılar, özellikle cinsiyete özgü etkilerin daha iyi anlaşılması için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu vurguladı. Ayrıca flavonoidlerin hangi yaş grubunda, ne miktarda ve hangi kaynaklardan alınmasının daha etkili olduğu gibi detayların netleştirilmesi gerekiyor.
Flavonoid açısından zengin gıdaların ve flavonoid alımının yaşlı Amerikalı erkek ve kadınlarda sağlıksız yaşlanma sonuçlarıyla ilişkisi
Arka Plan: Farklı sağlıksız yaşlanma alanlarını önlemede flavonoid açısından zengin gıdaların önemi hakkındaki bilgilerimiz sınırlıdır.
Amaç: Bu çalışmanın amacı, flavonoid açısından zengin gıdalar ve flavonoid alımı ile sağlıksız yaşlanma göstergeleri olan kırılganlık (frailty), fiziksel işlev bozulması ve zayıf ruh sağlığı arasındaki ileriye dönük ilişkileri incelemektir.
Yöntemler: Bu araştırmada, 60 yaş ve üzerindeki 62.743 kadın (Nurses’ Health Study, 1990–2014) ve 23.687 erkek (Health Professionals Follow-up Study, 2006–2018) takip edildi. Temel ve her 4 yılda bir uygulanan besin sıklığı anketlerinden elde edilen verilere göre, flavonoid açısından zengin gıdaların ve içeceklerin tüketiminden oluşturulan flavodiyet skoru ve toplam flavonoid ile alt sınıflarının alım düzeyleri hesaplandı. Kırılganlık, fiziksel işlev bozukluğu ve kötü ruh sağlığı gibi sağlıksız yaşlanma sonuçlarıyla olan ilişkiler, çok değişkenli Cox orantısal tehlike modelleri ile değerlendirildi.
İşitme Kaybı Demans Riskini Arttırıyor! Erken Müdahale Zihinsel Yetileri Koruyor
Bulgular: Kadın katılımcılar arasında, en yüksek flavodiyet skoruna sahip olanlar, en düşük skora sahip olanlara kıyasla, kırılganlık riskinde %15 (HR: 0.85; %95 GA: 0.80–0.90), fiziksel işlev bozukluğu riskinde %12 (HR: 0.88; %95 GA: 0.84–0.91) ve kötü ruh sağlığı riskinde %12 (HR: 0.88; %95 GA: 0.82–0.94) daha düşük risk taşıdı. Çay, kırmızı şarap, elma, yaban mersini ve portakal gibi flavonoid açısından zengin gıdaların tüketiminin artışı tüm bu sonuçlarla daha düşük risklerle ilişkili bulundu. Toplam flavonoid ve tüm alt sınıf alımlarının yüksek olması da benzer şekilde tüm olumsuz yaşlanma göstergelerinde daha düşük risklerle ilişkilendirildi. Erkek katılımcılar arasında daha az sayıda ilişki tespit edilse de, en yüksek flavodiyet skoruna sahip erkeklerde kötü ruh sağlığı riski daha düşüktü.
Sonuçlar: Flavonoid açısından zengin gıdaların yüksek miktarda tüketilmesi sağlıklı yaşlanmayı destekleyebilir. Ancak cinsiyete özgü ilişkileri de kapsayan daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Bu tür gıdaların diyete dahil edilmesi, sağlıklı yaşlanmayı desteklemenin basit bir stratejisi olabilir.
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Associations between flavonoid-rich food and flavonoid intakes and incident unhealthy aging outcomes in older United States males and females, The American Journal of Clinical Nutrition (2025). DOI: 10.1016/j.ajcnut.2025.02.010YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?