TEB Başkanı Arman Üney: SGK ödeme listesindeki 8 bin 827 ilacın 3 bin 393’ü için fiyat farkı çıkıyor

Yazan Hatice Pala Kaya
26 Ocak 2024   |    1 Mart 2024    |   Kategori: Eczacılık, Sağlık Gündemi Print

Türk Eczacıları Birliği’nden (TEB) yapılan açıklamada, SGK tarafından bedeli ödenen toplam 8 bin 827 ilacın 3 bin 393’ünün alımı sırasında vatandaşın fiyat farkı ödemek zorunda kaldığı bildirildi. Bu ilaçların alımında sadece fiyat farkı olarak, katılım payı hariç 18 milyar TL’lik bir tutarın ilaç alan hastalar tarafından ödeneceği tahmini yapıldı. TEB Başkanı Arman Üney, fiyat farklarının sorumlusunun eczacılar olmadığının altını çizdi.

Fiyat farkı gün geçtikçe artıyor, dar gelirli olumsuz etkileniyor

TEB Başkanı Arman Üney, yaptığı açıklamada Sosyal Güvenlik Kurumunun ödeme listesinde olan çok sayıda ilaç için fiyat farkı çıktığını, bu durumun özellikle dar gelirli vatandaş ve emeklileri olumsuz etkilediğini vurguladı.

Geri ödeme listesindeki bir ilacı alan vatandaşın eczanede fiyat farkı ile karşılaştığında tepki duyduğuna işaret eden Arman Üney, bu farkın sorumlusunun eczacılar olmadığını belirterek, “Eczacılar olarak zor günlerden geçiyoruz. Bir yandan ilaç yokluklarıyla mücadele etmeye çalışıyoruz, diğer yandan yüksek fiyat farklarını ödemekte zorlanan hastalarımızın haklı isyanıyla karşı karşıya kalıyoruz. Ancak bu ödemelerin eczaneler ve eczacılarla en ufak bir ilgisi bulunmuyor, tamamen SGK’nın geri ödeme politikaları nedeniyle bu fiyat farkları hastalarımıza yansıyor” dedi.

TEB Başkanı Arman Üney: İlaç fiyatlandırılmasında yılda 3 veya 4 kez kur belirlenmeli

İlaca erişimin önünde engeller var, bazı ilaç firmaları Türkiye pazarından çekiliyor

İlaca erişimin önünde büyük engeller olduğunu, bazı ilaç firmalarının Türkiye pazarından çekildiğini hatırlatan Arman Üney, epilepsi, parkinson, migren hastalarının kullandığı ilaçlar ile bazı göz damlalarını da içeren ilaçların bir kısmına erişim sorununun daha da derinleştiğini, erişim sıkıntısı olan ya da erişilemeyen yine bazı ilaçların eşdeğerinin de bulunmadığını belirtti.

İlaç fiyat politikalarına dikkati çekerek, SGK’nın bedelini ödediği ilaçlar arasında olan ilaçlara da fiyat farkının çıkmaya başladığını kaydeden Arman Üney şunları vurguladı:
“Antibiyotikler, kanser ilaçları, ağrı kesiciler, tansiyon ilaçları, mide ilaçları, kalp ilaçları, kolesterol ilaçları, bulantı ilaçları, ateş düşürücü ilaçlar, şeker ilaçları, epilepsi ilaçları, ruhsal bozuklukların tedavisinde kullanılan ilaçlar, kas gevşeticiler, alerji ilaçları, Alzheimer tedavisinde kullanılan ilaçlar gibi çok sayıda ilaçta fiyat farkı çıkıyor.

Öyle ki hastalarımız neredeyse alacağı her ilaç için fiyat farkı ödemek zorunda kalıyorlar. Bu durum hastalarımızın ilaca kolay erişimini engellediği gibi halk sağlığını da tehdit ediyor. Daha geniş bir ifadeyle değerlendirecek olursak; Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından bedeli ödenen 8 bin 827 kalem ilacın 3 bin 393 adedinde, hastanın ilacını alabilmesi için fiyat farkı ödemesi gerekiyor. Yani geri ödeme kapsamında olan ilaçların yüzde 38’inde fiyat farkı çıkıyor.”

İlaç fiyatında kullanılan Euro kuru yıl bitmeden yenilenerek %25 artırıldı

2024’te katılım payı hariç sadece fiyat farkı için vatandaş 18 milyar TL ödeyecek

Fiyat farkı alınmasına yol açan durumun düzeltilmemesi halinde, vatandaşlarca 18 milyar TL’lik fark ödemesinin yapılacağı tahmininde bulunduklarını ifade eden Arman Üney, çocuklar için yaygın olarak kullanılan ateş düşürücü bir şurubun fiyat farkının 74 TL olmasını yüksek bedellere örnek gösterdi. Şeker hastalarının çok sık kullandığı şeker ölçüm stripleri ve insülin iğne uçlarının da benzer bir farka konu olduğunu belirten Üney, “Her zaman hastalarımızın ilaca kolay, hızlı ve güvenilebilir bir şekilde erişmesini savunan eczacılar olarak, eczanelerimizde her gün karşı karşıya kaldığımız bu olumsuz tablodan ve hastalarımızın ilaca erişimde yaşadığı engellerden büyük rahatsızlık duymaktayız. Bir kez daha belirtmek isteriz ki yaşanan bu sorunların sorumlusu kesinlikle eczacılar değildir” değerlendirmesini yaptı.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla