Tıbbi bitki ve tohum yağlarının faydaları

Kategori: Beslenme ve Diyet, Şifalı Bitkiler, Zayıflama ve Obezite Print

Pek çok alanda yaygın şekilde kullanılan Tıbbi bitki ve tohum yağlarının faydaları hakkında bilgi veren Ege Üniversitesinden Prof. Dr. Ulvi Zeybek; bazı tıbbi bitki tohumlarından elde edilen yağların insan sağlığı üzerine çok olumlu etkileri ve faydaları olduğunu belirterek şifalı bitki yağları hakkında merak edilen soruları yanıtladı.

Kilo kontrolü için aspir yağı 

Metabolizmayı hızlandırarak, yağ kas dengesini düzenlemeye ve kilo vermeye yardımcı olabiliyor.  Haricen ise selülit tedavisine destek amaçlı kullanılabiliyor.Esansiyel doymamış yağ asitlerini yüksek miktarda içeren aspir yağının; hipolipidemik yani yağ seviyesini azaltıcı etkisi olduğu bilimsel çalışmalarla gösterilmiş. İçeriğindeki CLA (Konjuge Linoleik Asit) ile vücuttaki yağ oranını azaltmaya yardımcı olduğu için günümüzde diyet ve egzersiz programlarına  aspir yağı eklenebilmekte.

Hangi yağlar kilo vermeye yardım eder? Aspir, çörek otu ve rüşeym yağı

Zihin sağlığına destek için ceviz yağı

Ceviz yağı, bitkisel Omega 3 içeriği (ALA) sayesinde beyin sağlığına destek oluyor. Çocuklarda ve yetişkinlerde zihinsel sağlığın ve bilişsel fonksiyonların gelişmesine yardımcı olan en önemli besin kaynaklarından biri.

Bağışıklık sistemini çörek otu yağı ile güçlendirin

Çörekotu tohumları tarihte en çok kullanılan ve değer verilen tohumlardan biri. Bağışıklık sistemini destekleyici etkisi nedeniyle vücut direncini artırıyor, sindirimi rahatlatıyor ve en önemlisi emziren annelerde sütü artırmaya yardımcı oluyor.Ayrıca ekzema ve sedef gibi cilt hastalıklarında da haricen destek amaçlı kullanılıyor.

Daha canlı saçlar için hindistan cevizi yağı

Doğal bir kozmetik olan soğuk pres hindistan cevizi yağının; saç diplerini güçlendirici, canlılık ve parlaklık sağlayıcı, dolgunluk artırıcı gibi özellikleri bulunuyor. Romatizmal ağrılarda, kas ve eklem sorunlarında kullanılmakta. Hamile kadınlarda karın çatlaklarının önlenmesinde, emziren annelerde ise meme başı çatlaklarını önlemek için haricen kullanılabilmekte.Ayrıca hoş bir kokuya sahip olduğu için doğal bir kozmetik ürün olarak da tercih edilebiliyor.

Saçlardaki kepek ve yağlanma sorunları için ısırgan tohumu yağı

Özellikle saçlı ciltte kepek ve yağlanma problemlerinde ısırgan tohumu yağı haricen destek amaçlı kullanılabiliyor. Isırgan tohumu yağı Avrupa’da “gençlik yağı” olarak bilinir.

Prostat sağlığına destek olmak için kabak çekirdeği yağı  

Prostat sağlığınızı korumak için şimdiden önleminizi almanız gerekebilir. Prostat sağlığınızı destekleyen fitosteroller, çinko gibi mineraller ve likopen gibi antioksidanları içeren besinleri tanıyıp öğünlerinizde bulunmasını sağlayın. Kabak çekirdeği yağının iyi huylu prostat büyümesinin (BPH) tedavisinde yardımcı olduğu birçok araştırma ile gösterilmiştir. Bu nedenle 45 yaş üzeri tüm erkeklerde soğuk pres kabak çekirdeği yağı destek amaçlı kullanılabilir.

Bağışıklık sistemini güçlendiren bitki çayları

Osteoporoz riskinden korunmak ve kabızlığa karşı keten tohumu yağı

Kalsiyum emilimini artırarak kemik sağlığını korumaya destek olan soğuk pres keten tohumu yağının ayrıca kalp sağlığını koruma ve dolaşımı destekleme gibi özellikleri de bulunuyor. Soğuk pres keten tohumu yağı balık ya da balık yağı tüketemeyen çocuklar ve vejetaryenler için de iyi bir bitkisel Omega 3 (ALA) kaynağıdır ve zihinsel gelişimi destekler. Kronik kabızlık ve hazımsızlık şikayetlerinde de tedaviye yardımcı olur.

Her yaşta genç kalabilmek için nar çekirdeği yağı

Nar çekirdeği yağında punisik asit (Omega 5) bulunmakta. Güçlü antioksidan özelliklere sahip olan punisik asit, son yıllarda en çok ilgiyi çeken ve üzerinde yoğun çalışmaların yapıldığı bitkisel maddelerden. Haricen emiliminin hızlı olması nedeniyle özellikle kadınlar tarafından cildi yenileme ve canlandırma amacıyla tercih ediliyor. Yine antioksidan ve antiaging (yaşlanmayı geciktirici) özelliklerinden dolayı kırışıklıkların giderilmesinde haricen kullanılabiliyor.

Her zaman enerji dolu olmak için ruşeym yağı

Ruşeym, buğday tanesinin embriyo kısmı olup, filizlenme için gerekli tüm elzem maddeleri yapısında barındırıyor. Bir ton buğday ruşeyminden soğuk pres yöntemiyle 300 ml ruşeym yağı elde edilebilmekte. Yorgunluk giderici ve fiziksel performansıartırmaya destek olarak kullanılabiliyor. Bu nedenle; sporcuların, sınava hazırlanan gençlerin ya da yoğun tempoda çalışanların, mevsim geçişlerinde genel yorgunluk problemi olan kişilerin günlük beslenme programlarına dahil edilebiliyor.

Karaciğeri yıkamak mümkün mü? İşte bitkilerle yapılan tek bilimsel detoks

Kalp ve damar sağlığınızı korumaya destek için üzüm çekirdeği yağı

Üzüm çekirdeği yağı, damarların iç çeperini koruyarak dolaşım sisteminin sağlıklı işlemesine yardımcı olan değerli bir yağdır. Kalp ve damar sağlığının korunmasına, dolaşım sisteminin sağlıklı çalışmasına ve kötü kolesterolün azaltılmasına yardımcı olabilmekte.Gözaltı morluklarının giderilmesinde ve kuru ciltlerin nemlendirilmesinde ise destek olarak haricen kullanılabiliyor.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla