D vitamini eksikliği yaşlılarda ölüm riskini arttırıyor

19 Aralık 2012   |    5 Ocak 2020    |   Kategori: Aile Hekimliği, Güncel / Literatür, Vitaminler Print

vitamin-kasik-ilac-hapJournal of Clinical Endocrinology and Metabolism Dergisinde yayımlanan yeni bir çalışmaya göre, ileri yaş kişilerde düşük D vitamin düzeyi ve yüksek paratiroid hormonu, artmış mortalite ile ilişkili. Çalışmada, ileri yaştaki kişilerde düşük D vitamini düzeylerinin tedavi edilmesinin ölüm oranları üzerinde olumlu etkisinin olduğu gösterildi. Son yıllarda D vitamininin sağlığın korunması ve hastalıkların önlenmesinde önemli bir rol oynadığı konusunda çok sayıda yeni çalışma yapılıyor. Bu çalışmalar göre, düşük D vitamini çeşitli kanser türleri ve kardiyovasküler hastalıklar ile ilişkilidir. Yeni yayımlanan bir çalışmada, düşük D vitaminin özellikle yaşlılarda ciddi sağlık sorunları ve mortalite ile doğrudan ilişkili olduğu ileri sürüldü.

Çalışmanın baş araştırmacısı, Wake Forest Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Stephen B. Kritchevsky, katılımcıların üçte birinde D vitamini eksikliği (<20 ng/mL olarak tanımlanmaktadır) olduğunu bildirdi ve ekledi: “Bu bulgular, düşük D vitamini düzeylerinin ileri yaştaki hastalarda ulusal olarak bir halk sağlığı sorunu olabileceğini gösteriyor.”

D vitamini neye yarar, hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve eksikliği

Bu çalışmada 70-79 yaş arasında 2638 kişiden 12 saatlik açlıktan sonra kan örneği alındı ve bu kişilerin D vitamini düzeyleri ölçüldü. Her 6 ayda bir katılımcılar ile irtibata geçilerek tıbbi durumları değerlendirildi. Farklı D vitamini düzeylerine sahip bazı katılımcılardaki ölüm oranı değerlendirildi. Birçok sağlık faktörünün yanı sıra, D vitamini üzerinde mevsimlerin muhtemel etkileri de göz önünde bulundurularak, yıl da dikkate alındı. Araştırmacılar, <30 ng/mL’lik D vitamini düzeylerinin tüm nedenlere bağlı mortalitede anlamlı bir artış ile ilişkili olduğunu saptadı.

Yüksek D vitamini düzeyi, kansere karşı hayatta kalma şansını arttırıyor

Dr. Kritchevsky, “Hepimiz iyi beslenmenin genel sağlık üzerinde önemli bir etkisi olduğunu biliyoruz. Bu çalışma da, D vitamininin önemini vurgulayarak, literatüre katkıda bulunur nitelikte ve D vitamini eksikliği oldukça yaygın bir sorun. İyi haberse, D vitaminini iyileştirmek oldukça kolay. İster güneş ışığından yararlanarak, ister beslenmede kalsiyumu artırarak, ister D vitamini takviyesi alarak” dedi.

KAYNAK: 25-Hydroxyvitamin D, Parathyroid Hormone, and Mortality in Black and White Older Adults: The Health ABC Study. Kritchevsky SB, Tooze JA, Neiberg RH, Hausman DB, Johnson MA, Harris TB, Rubin SM, Tylavsky FA, Houston DK. Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, 2012
 

Abstract
Context: Previous 25-hydroxyvitamin D [25(OH)D] and mortality studies have included mostly individuals of European descent. Whether the relationship is similar in Blacks and to what extent differences in 25(OH)D explain racial disparities in mortality is unclear.

D vitamini eksikliği, Kanser ve Yüksek Tansiyona neden olabilir!

Objective: The objective of the study was to examine the relationship between 25(OH)D, PTH, and mortality in Black and white community-dwelling older adults over 8.5 yr of follow-up.

Design and Setting: Health ABC is a prospective cohort study conducted in Memphis, TN, and Pittsburgh, PA.

Participants: Well-functioning Blacks and whites aged 71–80 yr with measured 25(OH)D and PTH (n = 2638; 49% male, 39% Black) were included in the study.

Main Outcome Measure: Multivariate-adjusted proportional hazards models estimated the hazard ratios (HR) for all-cause, cardiovascular, cancer, and noncancer, noncardiovascular mortality (n = 691 deaths).

Results: Mean 25(OH)D concentrations were higher in whites than in Blacks [mean (sd): 29.0 (9.9) and 20.8 (8.7) ng/ml, respectively; P < 0.001]. Serum 25(OH)D by race interactions were not significant, however. Lower 25(OH)D concentrations were associated with higher mortality in Blacks and whites combined [HR (95% confidence interval [CI] 2.27 (1.59–3.24), 1.48 (1.20–1.84), and 1.25 (1.02–1.52) for < 10, 10 to < 20, and 20 to < 30 vs. ≥30 ng/ml]. In the multivariate model without 25(OH)D, Blacks had 22% higher mortality than whites [HR (95% CI) 1.22 (1.01, 1.48)]; after including 25(OH)D in the model, the association was attenuated [1.09 (0.90–1.33)]. The mortality population attributable risks (95% CI) for 25(OH)D concentrations less than 20 ng/ml and less than 30 ng/ml in Blacks were 16.4% (3.1–26.6%) and 37.7% (11.6–55.1%) and in whites were 8.9% (3.9–12.7%) and 11.1% (−2.7 to 22.0%), respectively. PTH was also associated with mortality [HR (95% CI) 1.80 (1.33–2.43) for ≥70 vs. <23 pg/ml].

Conclusions: Low 25(OH)D and high PTH concentrations were associated with increased mortality in Black and white community-dwelling older adults. Because 25(OH)D concentrations were much lower in Blacks, the potential impact of remediating low 25(OH)D concentrations was greater in Blacks than whites.


Tüm çocuklar D Vitamini eksikliğine karşı izlenmeli!

Güncel bir çalışmanın sonuçlarına göre, çocukların D vitamini eksikliğine karşı yakın takibe alınması önemli avantajlar sağlıyor. Çalışmanın yazarlarından Prof. Dr. Long, D vitamini eksikliğine karşı pediatri uzmanı tetikte olmaya ve riskli çocuklarda kan testi yaptırmaya çağırıyor. Devamı

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla