C Vitamini Deposu: Kumkuat nedir, faydaları nelerdir?

Yazan İzan Işık
Kategori: Beslenme ve Diyet, Şifalı Bitkiler, Üye Yazıları Print

Kumkuat veya kamkat, dünyada turunçgiller arasında kabuğuyla yenilen tek meyve. Evet doğru duydunuz, kabuğu vitamininde denilen ama ciddi ciddi kabuklu yenilen meyve oluyor kendisi. Bir diğer ismi süs mandalinası. Bir diğer ismi altın portakal çünkü kumkuat, Çince de altın portakal manasına geliyormuş. Çin ile ne ilgisi var diye merak edenlere şöyle anlatayım. İskoçyalı bir bahçe uzmanı olan Robert Fortune, 1800lü yıllarda Çin’de yaşayarak burada yetişen ilginç bitkileri incelemiş. İngiltere’ye dönerken de yanında götürmüş bu bitkileri. Tahmin edeceğiniz üzere kumkuatta bunlardan bir tanesiymiş.

Batı dünyasını kumkuatla tanıştırdığı için kumkuatın bilimsel ismi Fortunella Margarita olmuş, Robert’ın soyadına ithafen. Şimdilerde ise bu Fortunella Margarita, bizlerin balkonlarını veya salonlarını süslemekte. Çünkü hem bir saksıda yetişecek kadar nazik hem de evinize renk katacak kadar güzel bir görüntüye sahip.

Kumkuat (kamkat) nedir, nasıl yenir? Sağlığa faydaları nelerdir?

Kumkuat, dünyada Çin, Japonya, Amerika’da yaygın olarak; Porto Riko, Guatemala, Kolombiya, Brezilya’da daha az; Güney Hindistan’da ise yalnızca deniz seviyesinden yüksek yerlerde yetişiyormuş. Ülkemizde çeşitli yerlerde yetiştirilmeye çalışılsa da en iyi meyve oluşumu Rize’de sağlanmış ve 50-60 yıl önce Batum’dan ülkemize girmiş.

Kumkuatın vücudumuza etkisi

Kumkuatın besin değerine baktığımda C vitamini açısından zengin olduğunu söyleyebilirim. Bu sayede gribal enfeksiyonlara karşı koruyucu özelliği bulunmakta. A vitamini; B1,B2 ve B3 vitaminlerini de bünyesinde barındırdığı için sinir sisteminin düzenli çalışmasına da yardımcı olmakta. Ayrıca tansiyon üzerine de olumlu etkisi bulunduğu söylenmekte.

Kumkuatın Besin Değeri

100 gram kumkuat meyvesi 71 kkal enerji, 1.88 gram protein, 6,6 gram lif, 47.9 gram C vitamini içermektedir. Böylelikle 100 gram kumkuat yediğimizde günlük C vitamini ihtiyacımızın %73’ünü karşılamış oluyoruz. Aynı zamanda kumkuat; kalsiyum, potasyum ve magnezyum açısından da zengindir. (USDA, 2014)

Kumkuat nasıl tüketilir ve nerelerde kullanılır?

Taze meyve olarak, meyvesinin büyüklüğüne bağlı, 8-10 tanesini bir porsiyon meyve yerine tüketebilirsiniz. Marmelatını veya reçelini yapabilirsiniz. Ancak bir küçük bilgi, reçel yaparken içini çıkarıp sadece kabuğunu kullanırsanız daha lezzetli olur aksi takdirde biraz ekşimsi bir reçel elde etmiş olursunuz. Kek, pasta, likör, şarap ve şekerleme yapımında da kullanılmaktadır.

Sağlıklı kemikler için: KALSİYUM

Dünya restaurantlarında tatlı ve salatalarda kullanılan kumkuat özellikle Çin restaurantlarında yemeğin sonunda yenilen bir tatlı çeşidi olarak tüketilmektedir. Alkollü içki masalarının ise gözde mezelerinden bir tanesidir. Kumkuatın kabuğundan elde edilen uçucu yağ ve biyoaktif bileşenler parfümeri, eczacılık ve gıda endüstrisinde kullanılmaktadır. Kumkuatla ilgili bir ilginç bilgi daha, zeytin büyüklüğünde diye tabir edilen meyvelerini koparmadığınız sürece bir yıla kadar aynı lezzetle ağacında kalabiliyormuş.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

1 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Soner Özcan
Soner Özcan
1 yıl önce

Süper bir meyve

Araç çubuğuna atla