Kumkuat (kamkat) nedir, nasıl yenir? Sağlığa faydaları nelerdir?

19 Ocak 2017   |    20 Mayıs 2022    |   Kategori: Şifalı Bitkiler Print

Kumkuat, (kamkat) çok faydalı bir meyvedir ve Çincede ‘altın portakal’ anlamına gelir. Kabuğu ve çekirdeği ile birlikte yenebilir. Tatlılara, salatalara ve yemeklere eklenebilir. Reçeli, marmeladı, hatta turşusu dahi yapılabilir. Kumkuat, çok zengin bir C vitamini deposudur. İçerdiği mineraller ile pek çok hastalıktan korur. Aynı zamanda güçlü bir antioksidan olan bu şifalı bitki bağışıklık sistemini güçlendirir, kötü kolesterolü düşürür ve diyabeti dengeler. Kalori miktarı çok düşük olduğundan zayıflamak amacıyla diyet yapanlar için ideal bir atıştırmalıktır. 

Kumkuat nedir?

Kumkuat, üzümden biraz büyük, turuncu renginde ekşi-tatlı bir meyvedir. Turunçgiller ailesinden olan kumkuat yüksekliği dört metreyi aşmayan bodur ağaçlarda yetişir. Yaprakları parlak koyu yeşildir, sonbaharda meyve verip ocak-mart arasında tam olgunluğa erişir. Anavatanı Çin olan kumkuat, ülkemizde Akdeniz ikliminin olduğu bölgelerde yetişir.

Bilinen diğer isimleri kamkat, süs mandalinası ve altın portakaldır. Zengin bir vitamin ve mineral kaynağıdır. Oldukça şifalı ve lezzetli bir meyvedir.

Antioksidan nedir, ne işe yarar? Hangi besinlerde bulunur?

Kumkuatın besin değeri

Kumkuat, bağışıklık sistemini destekleyen pek çok bileşik ve vitamin içerir. Bunların başında; C vitaminiA vitamini, Kalsiyum, Demir, Manganez ve bolca Diyet lifi gelir. Düşük kalorili bir meyve olan Kumkuat ayrıca az miktarda da olsa B1, B3, B5, B6, B9 ve E vitaminlerini, magnezyum, potasyum, selenyum, bakır ve çinko minerallerini içerir.

Kumkuat ağacı

Kumkuat, bağışıklık sistemini destekleyen vitaminler içerir

Bu meyve fitosteroller, flavonoidler ve uçucu yağlar dâhil olmak üzere bitkisel bileşikler bakımından da zengindir. Ayrıca kabuğu ve tohumları omega-3 içerir.

Kumkuatın faydaları

Bağışıklık sistemini güçlendirir

Kumkuatın içeriğindeki antioksidanlar ve vitaminler bağışıklık sistemini güçlendirdiğinden soğuk algınlığı, grip, öksürük ve nezleye karşı koruyucudur. Ayrıca enfeksiyon gelişimini önler, mevcut enfeksiyonlara karşı mücadeleyi destekler. Yapılan araştırmalar, kumkuatın içerdiği bitkisel bileşikler bir çeşit lenfosit hücresi olan doğal öldürücü hücrelerin uyarılmasına yardımcı olduğundan enfeksiyonlara karşı etkili olduğunu göstermiştir. (1)

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için ne yapmalı, nasıl beslenmeli?

Doğal öldürücü hücre nedir?

Kemik iliğinde üretilen bir çeşit lenfosit hücresidir. Kan, kemik iliği ve dalakta bulunur.  Doğal bağışıklığı destekleyen savunma hücreleridir. Doğrudan virüsler tarafından enfekte edilmiş hücrelere ve kanser hücrelerine saldırırlar.

Kanser önleyicidir

Kumkuat antioksidan özelliğiyle kanser (özellikle akciğer kanseri) riskini düşürmektedir. Yapılan çalışmalarda doğal öldürücü hücreleri uyaran bitkisel bileşikleri sayesinde tümör hücrelerini yok ettiği gözlenmiştir. (2)

Çinkonun faydaları nelerdir? Eksikliği ve çinko içeren besinler

Kan şekerini dengeler

Kumkuatın bağışıklık sistemi üzerindeki yoğun etkisi diyabetin dengelenmesine de yardımcı olmaktadır. Ayrıca açlık kan şekerini düşürür ve diyabet hastalarında kimi zaman yaşanan tatlı krizlerini önler. (3)

Kolesterolü düşürür

Kumkuatın içerdiği fitosteroller bağırsaklarda kolesterol emilimini engellemeye yardımcı olabildiklerinden toplam kolesterol, kötü kolesterol (LDL) ve trigliseritlerin düşmesine yardımcı olur. Aynı zamanda kolesterolü dengede de tutabilir. Dolayısıyla yüksek tansiyon ve damar tıkanıklıklarını önler. Antioksidan ve antienflamatuar özellikleri sayesinde kalp hastalıklarına iyi gelir. (4)

Obezite ve ilişkili hastalıklarla savaşır

Kumkatta bulunan bitkisel bileşikler, kalp hastalığı ve tip 2 diyabet de dâhil olmak üzere obezite ve ilişkili hastalıklarla mücadelede yardımcı olabilir. Kilo vermeye yardım eder. (5)

Sindirim sistemini düzenler

Kumkuat yüksek miktarda lif içerdiğinden mide-bağırsak sistemini hareketli tutmaya ve sağlıklı bir sindirime yardımcı olur. Kabızlık, gaz, hazımsızlık gibi şikâyetlere iyi gelir.

Cilt sağlığını korur

Kumkuat haricen kullanılarak cilt kırışıklıklarının, yaşlılıktan ve güneşten kaynaklanan lekelerin giderilmesinde etkilidir. Ayrıca sivilce izlerini de yok eder ve sağlıklı bir cilde kavuşmaya yardımcı olur.

Lifli besinlerin sağlığa faydaları ve en çok lif içeren gıdalar

Kumkuat maskesi nasıl yapılır?

1-2 adet kumkuatı kabuğuyla birlikte püre kıvamına getirin. İçine 1-2 tatlı kaşığı kil ilave edip yüze sürülecek kıvama gelene kadar iyice harmanlayıp cildinize uygulayın. Göz ve dudak çevresine sürmeyin. 15-20 dakika bekledikten sonra ılık suyla iyice durulayın. Haftada bir uygulanırsa pırıl pırıl bir cilde kavuşulur. Turunçgillere alerjisi olanlar bu maskeyi uygulamamalıdır.

Kumkuat

Kumkuat, hem lezzetli hem faydalı bir meyvedir

Kumkuat ayrıca;

  • İçeriğindeki vitaminler ve lifler sayesinde sinir sisteminin düzenli çalışmasını sağlar.
  • Besinlerden demir emilimine yardımcı olur.
  • Arterit gelişimini önleyebilir.
  • Kemik ve diş sağlığını korur.
  • Antiseptik özelliği nedeniyle böcek ısırıklarına haricen sürüldüğünde iyi gelir.
  • İçerdiği esansiyel yağlar sayesinde aromaterapi etkisi bulunur.

Kumkuatın faydaları saymakla bitmez ancak herhangi bir hastalığınız veya özel bir sağlık durumunuz varsa öncesinde mutlaka doktora başvurmak gerekir.

Kamkat nasıl yenir?

Kamkat meyvesinin tadı nasıl?

Kumkuatın meyvesi ekşimtırak, kabuğu ise tatlıdır. Turunçgiller ailesinden olduğu için lezzeti portakal-mandalina karışımı gibidir. Meyvenin kokusu kabuğuda daha yoğundur.

Nasıl yenir?

Kamkatın kabuğu tatlı ve meyvesi ekşi olduğu için en ideali kabuğuyla birlikte yemektir. Ancak bu şekilde yemeden önce iyice yıkayıp kâğıt havluyla kurutun, ardından tatlı-ekşi tadının birbirine karışması için parmak arasında hafifçe yuvarlayın.

Yerken ne kadar uzun çiğnerseniz tadı o kadar güzelleşir. Eğer yemeden önce kabuğunu yumuşatmak isterseniz yaklaşık 20 saniye kaynar suya daldırılıp çıkartın. İsterseniz soğuk suda durulayın ama şart değil.

Böğürtlen neye iyi gelir? Nasıl kullanılır? Faydaları ve zararları nelerdir?

Kumkuatın çekirdekleri de yenebilir. Tadı portakal çekirdeği gibi acıdır. Ancak çekirdeğini yemek istemezseniz bıçakla ikiye bölüp çekirdeklerini çıkarabilirsiniz. Ya da kabuğuyla birlikte yerken çekirdekleri kolayca tükürülebilir.

Kamkat kabuğu soyulur mu?

Kumkuat küçük bir meyvedir bu nedenle kabuğunu portakal gibi soyamazsınız. Ayrıca lezzeti kabuğunda daha yoğun olduğu için, soyduğunuzda geriye sadece ekşi meyvesi kalır. Ancak yine de kabuğuyla yenmek istemiyorsanız meyvenin ucunu kesip suyunu emebilirsiniz.

Eğer narenciye kabuğuna alerjiniz varsa bu meyveyi kabuğuyla yememelisiniz.

Kumkuat seçimi ve korunması

Kumkuat seçerken lekesiz, kabuğu sertleşmemiş, sağlam ve dolgun olanlarını tercih edin. Olgun kumkuatlar parlak turuncu veya sarı-turuncu rengindedir. Yeşil olanlar henüz olgunlaşmamıştır. Tezgâhta birkaç gün saklayabilirsiniz ancak kısa sürede tüketmeyecekseniz buzdolabında hava almayan bir kaba koyup iki hafta saklayabilirsiniz.

Kamkat nasıl kullanılır?

  • Marmelat, reçel ve jölesini yapabilirsiniz. Özellikle kanlı portakal, kızılcık ya da ananas gibi meyvelerle birlikte harika bir lezzeti olur.
  • Ev yapımı dondurmalara ekleyebilirsiniz.
  • Ev yapımı ekmeklere katabilirsiniz.
  • Kek, turta veya kurabiye gibi tatlılara lezzet katar.
  • Şurubunu yapıp tatlılarda kullanabilirsiniz.
  • Turşusunu deneyebilirsiniz.
  • Salatalara çiğ olarak dilimleyebilir ya da salata sosu olarak kullanabilirsiniz.
  • Deniz mahsulleri özellikle kumkuatla iyi bir şekilde eşleşir ancak sos haline getirilip marine edilmesi gerekmez. Bunun yerine limon gibi garnitür olarak kullanılabilir.
  • Kumkuatı pişirmek asidini yumuşattığından et ve tavuk yemeklerine katılabilir.
  • Bitkisel çaylara dilimlenmiş olarak katılabilir.

Aloe vera nasıl kullanılır? Sağlık ve cilt için faydaları nelerdir?

Küçük ipuçları:

  • Kumkuatları yatay olarak ikiye bölüp, çekirdeklerini çıkarıp, etli kısmını çay kaşığıyla alarak meyve salatalarına veya dondurmaya ekleyebilirsiniz.
  • Suyunu emerek yediğiniz kumkuatın içi boş kabuklarını hava geçirmez kaplarda saklayıp gerektiğinde kek, turta gibi tatlılarda için rendeleyerek kullanabilirsiniz.
  • Kumkuatın kesilen uçlarını önce çırpılmış yumurta akıyla bal karışımına, ardından şeker ve tarçın karışımına batırıp dondurabilir ve süslü bir tatlı olarak yiyebilirsiniz.
  • Yoğun tadı nedeniyle kumkuat hindiba ya da roka gibi acı yeşilliklerle iyi eşleşir. Meyveyi ikiye ayırıp tohumlarını nazikçe çıkarabilir ve keskin bir bıçakla çok ince dilimleyip hazırladığınız salataların üzerini süsleyebilirsiniz.

Kumkuat tarifleri

Kumkuatlı su teresi ve hindiba salatası

Malzemeler:

  • 3 hindiba, enine dilimlenmiş (yaklaşık 2 bardak)
  • 1 demet su teresi, sapları ayıklanmış (yaklaşık 2 bardak)
  • 2 kan portakalı, kabukları soyulup bölümlere ayrılmış
  • 8 kumkuat, ince dilimlenmiş ve çekirdeksiz
  • 1/4 su bardağı dövülmüş ceviz

Sosu için:

  • 1 adet ince dilimlenmiş arpacık soğanı
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çorba kaşığı pirinç sirkesi (üzüm ya da elma sirkesi de olabilir)
  • 3 yemek kaşığı taze sıkılmış kan portakalı suyu
  • 1 çay kaşığı bal
  • 1/4 çay kaşığı kan portakalı kabuğu rendesi
  • Tuz ve taze çekilmiş karabiber

Yapılışı: Küçük bir tavaya 1 yemek kaşığı zeytinyağı koyup dilimlenmiş arpacık soğanı 3-5 dakika yumuşayana kadar soteleyin. Küçük bir kâsede sirkeyi, portakal suyunu, balı, karıştırıp sotelediğiniz arpacık soğanına ekleyin. Kalan 1 çorba kaşığı zeytinyağına tuz ve karabiberi katıp harmanlayın. Salata kâsesine hindiba, su teresi, rendelenmiş portakal kabuğu, dövülmüş ceviz, tuz-karabiberli yağı ve sosu koyup karıştırıp servis edin.

Kumkuat reçeli

Malzemeler:

  • Yarım kilo kumkuat, Yarım kilo şeker
  • Yarım litre su, Yarım limon suyu
  • 2-3 tane karanfil, 1 çay kaşığı tereyağı
  • 3-4 tane limon tuzu

Yapılışı: Tencereye 1 litre su koyup kaynatın. Kumkuatı içine atıp ateşi kısın. Ortalama 10 dakika orta ateşte kaynatıp acı suyunu dökün ve kumkuatları soğuk suyla yıkayın. Acısının gitmesi için üzerine su koyup iki saat bekletin. Sonra bu suyu da döküp suyunu iyice süzmek için bir elekte bekletin. Şerbeti için yarım kilo şeker ve yarım litre suyu bir tencerede 5 dakika kaynatın.

Kaynayınca kumkuatları ve tereyağını ilave edin ve kıvam alıncaya kadar kaynatın. Ortalama 20-25 dakika kaynaması yeterli olacaktır. Ocaktan almadan 1-2 dakika önce limon tuzunu ekleyin. Sabaha kadar bekletin. Kıvamı oturunca kavanozlara kapatın.

Kumkuat turşusu

Malzemeler:

  • Kumkuat (yaklaşık yarım kilo)
  • 1 adet defneyaprağı
  • 3-4 adet tane karabiber
  • 1 çay kaşığı hardal tohumu
  • 2 adet sarımsak
  • 40 gr tuz

Not: Ölçüler 1 litrelik cam kavanoza göre verilmiştir.

Yapılışı: Turşu yapımına başlamadan önce kavanoz steril olması için kaynatılır. Daha sonra yıkanan ve kurutulan kumkuatlar kavanoza koyun. Üstüne defne yaprağı, karabiber, hardal tohumu, sarımsak, su ve tuz eklenip kavanozun ağzı sıkıca kapatılır. Beş gün karanlıkta beklettikten sonra kullanıma hazırdır.

Zencefil hangi hastalıklara iyi gelir? Faydaları nelerdir?

Kumkuatın zararları

Kumkuatın genelde sağlığa bir zararı yoktur. Hamile ve emziren kadınlarla çocuklar güvenle tüketebilirler. Ancak aşırı miktarda şeker içerdiğinden ölçülü tüketmeye dikkat edilmelidir. Ayrıca turunçgillere alerjisi olanlar yememelidir.

Evde kamkat nasıl yetiştirilir?

Geniş tarlalarda ticari amaçlarla yetiştirilen kumkuat bitkisini, bodur bir ağaç olduğundan saksı içinde evde yetiştirmek kolaydır. Ağaçlar semt pazarlarında kurulan çiçekçiler, çiçek dükkânları veya fidecilerden kolayca temin edilebilir. Özellikle olgunlaştığı aylar olan ocak-mart gibi rahatlıkla bulunabilir.

Kumkuatı evde yetiştirirken neye dikkat edilmeli?

Kumkuat sıcağı sever. -4 derecenin altında uzun ömürlü olmaz. Özellikle kış aylarında ideal yetiştirilme sıcaklığı yaklaşık 12 derece civarıdır. Güneşi sevdiğinden sürekli güneş alan yerde tutulmalıdır. Köklerinin sıcaktan yanmasını engellemek için kalınca bir toprak saksıda yetiştirmek gerekir. Yaz aylarında daha sık, kış aylarında daha seyrek olarak sulanmalıdır. Sularken saksının altındaki tablaya da bir miktar su konmalıdır. Bitki meyve verdikten sonra meyvesi hemen koparılmayacak ise sulama miktarı ve sıklığı azaltın.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

1 Comment
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Veli KOŞER
Veli KOŞER
1 yıl önce

Açıklamalar güzel ancak ne kadar tüketileceği, aç mı tok mu yeneceği hakkında da bilgi verirseniz sevinirim. Kolay gelsin.

Araç çubuğuna atla