İbuprofen nedir? Ne işe yarar? Kullanımı, dozu ve yan etkileri

Yazan Ecz. Ayşegül Özlü
11 Kasım 2018   |    5 Ocak 2024    |   Kategori: İlaçlar Print

İbuprofen, steroid olmayan ağrı kesiciler grubunda yer alan ağrı kesici ve ateş düşürücü özelliği olan bir ilaçtır. Yüksek ateş, romatoid artrit, osteoartrit tedavisinde ve grip semptomlarının hafifletilmesi için kullanılır. 1950’li yıllarda keşfedilen ilaç, ağrı kesici özelliğinin yanı sıra ateş düşürücü ve yüksek dozlarda yangı giderici (anti-enflamatuar) özelliklere sahiptir. Kapsül, tablet, jel, şurup gibi farklı formlarda pek çok ürün mevcuttur. Mutlaka doktor kontrolünde kullanılması gereken bir ilaçtır. İbuprofen ile ilgili daha fazla bilgiye bu yazının sonunda bulunan reçetesinden de ulaşabilirsiniz

İbuprofen nedir?

İbuprofen, ağrı ve yüksek ateş tedavisinde kullanılan NSAİİ (non-steroid anti inflamatuar) grubu bir ilaçtır. Hastalık veya yaralanma sonucu vücudun salgıladığı moleküller olan prostaglandinler ağrı, ateş, ödem ve iltihaba neden olurlar. İbuprofen, prostaglandinlerin üretimini durdurarak bu problemlerin oluşmasına da engel olur. Bazı ilaçlarda tek başına bazı ilaçlarda da farklı etken maddelerle kombine halde kullanılmaktadır. Ülkemizde ibuprofeni tek başına ya da başka ilaçlarla kombine halde içeren 185 farklı ürün bulunmaktadır. Sadece doktor önerisi ile kullanılmalıdır.

Dolven şurup nedir? Ne için nasıl kullanılır? Yan etkileri

İbuprofen ne işe yarar?

İbuprofen ne için kullanılır?

İbuprofenin ağrı kesici, ateş düşürücü ve iltihap önleyici özelliği, pek çok rahatsızlığın tedavisinde kullanılmasını sağlar. Başlıca kullanım alanları;

İbuprofen kullanım alanları ve faydaları

İbuprofen ve ağrı tedavisi

İbuprofenin en yaygın kullanıldığı alan ağrı tedavisidir. İlaç vücuttaki prostaglandin sentezini engelleyerek etki gösterir.

Grip tedavisinde

İbuprofen etken maddesi pek çok grip ilacının bileşiminde bulunmaktadır. Ağrı kesici özelliği sayesinde grip ve nezlede kişinin kendini daha iyi hissetmesini sağlar. Ateş düşürücü etkisiyle de ateşin yükselmesini önler.

Yüksek ateş tedavisinde ibuprofen

İbuprofen özellikle çocuklarda ateşin düşürülmesinde yaygın şekilde kullanılmaktadır. Ateş vücut için bir çeşit savunma mekanizmasıdır. Bu nedenle ateş tehlikeli sınırlara gelmeden ibuprofen kullanılmamalıdır.

Artrit tedavisinde

İbuprofen yangı (iltihap) giderici özelliği sayesinde artrit tedavisinde yüksek dozlarda kullanılmaktadır. Ayrıca romatoid artrit, osteoartrit, juvenil artrit, psoriyatik artrit, akut gut artriti gibi farklı artrit türlerinde tedavisinde de kullanılmaktadır.

İltihap neden olur? Belirtileri, tedavisi ve kurutan diyetler

İbuprofen nasıl kullanılmalı?

İbuprofen içeren ilaçların formlarına göre kullanım şekli farklı olabilir. Tedavinizden en iyi cevabı almak için ilacınızı hekiminizin yazdığı ve eczacınızın tarif ettiği şekilde kullanmaya özen gösterin.

İbuprofen kullanırken nelere dikkat edilmeli?

  • Mide şikayetlerini önlemek için bir miktar gıda ve içecek ile birlikte alınız
  • Tablet formunda ilaç kullanıyorsanız ezmeyiniz, çiğnemeyiniz. İlaç etken maddesi boğazınızı tahriş edebilir.
  • Uzun dönem kullanımda kalp sorunları ihtimali yaşayabileceğinizi unutmayınız

İbuprofenin doğru kullanımı

  • Oral tabletler: Bir bardak su ile alınır. Genellikle hastalığın şiddetine göre 3 veya 4 defa kullanılır. İlacınızı ezmeyiniz, çiğnemeyiniz. Aksi takdirde boğazınızı rahatsız edebilir. İbuprofen, mide hassasiyetine neden olabileceği için tok karna alınması tavsiye edilir. Mutlaka ilacın içinden çıkan kullanma talimatını okuyunuz. Hekiminizin reçete ettiği ve eczacınızın tarif ettiği şekilde ilacınızı kullanınız.

Bu etken madde tek başına veya başka etken maddelerle kombine halde olabilir. Özellikle soğuk algınlığı ilaçlarında kullanılan bazı ticari kombinasyonlar mevcuttur. Bu nedenle soğuk algınlığı için kullandığınız bir ilacın içinde de ibuprofen mevcutken, ağrı kesici amacıyla ibuprofeni içeren başka bir ilaç kullanmayınız. Bu durum fazla doz almanıza neden olabilir ve özellikle çocuklarda tehlikeli sonuçları olabilir.

  • Şuruplar: Her kullanımdan önce mutlaka iyice çalkalanmalıdır. İlacın içerisinden çıkan ölçeğe göre kullanılmalıdır. Beraberinde su içmek ilacın etkisini azaltmaz. Bu nedenle çocuğunuza ilacını verdikten sonra su içirmenizde bir mahsur yoktur.
  • Jel/kremler: Bölgesel ağrıların dindirilmesi için kullanılan jel/krem formülasyonları çok yaygın reçete edilmektedir. Kullanmadan önce ağrılı bölgenin temiz olduğundan, açık yara bulunmadığından emin olun, iİlacı uyguladıktan sonra ovarak cilde yediriniz. İlacın uygulanmasından sonra üzerini flaster benzeri bir şeyle kapatmayınız.
  • Enjeksiyonluk formlar: Mutlaka bir sağlık kuruluşunda sağlık profesyoneli tarafından uygulanmalıdır. Herhangi bir alerji gelişme ihtimaline karşılık acil müdahale yapılabilecek bir sağlık kuruluşunda uygulanması hayati önem arz etmektedir.

Herhangi bir ağrı kesiciye (aspirin, naproksen vb. ağrı kesiciler) alerjiniz varsa ilacınızı uygulayan sağlık personeline mutlaka bilgi verin. Hekiminiz ibuprofen içeren bir ilaç yazdığında reçeteli veya reçetesiz kullandığınız vitamin, besin takviyesi, bitkisel ilaçlar hakkında mutlaka bilgi veriniz.

Nurofen (ibuprofen) nedir? Nasıl kullanılır? Yan etkileri nelerdir?

İbuprofen dozları

İbuprofen farklı hastalarda farklı dozlarda kullanılmaktadır. İlacınızı kullanırken mutlaka doktorunuzun ve eczacınızın tarif ettiği şekilde kullanınız. Aşağıda yer alan bilgiler sadece ortalama doz bilgilerini vermektedir. Kullandığınız doz farklı ise hekiminiz tedavinizi değiştirmediği sürece tedaviniz değiştirmeyiniz.

Oral doz (tablet ve şurup)

Ateş tedavisinde:

2 yaşından büyük çocuklar: Kullanımına doktorunuz karar verecektir
6 ay-2 yaş arası çocuklar: Ateşin düzeyi ve çocuğun kilosuna göre doktorunuz tarafından belirlenecektir. 39.2°C’nin altındaki ateşlerden genellikle kg başına 5 mg kullanılır. Daha yüksek dozlarda kg başına 10 mg kullanılır. Bu dozlar 6-8 saat aralıklarla verilir.
6 aydan daha küçük bebekler: kullanımına doktorunuz karar verecektir.
Adet sancılarında: İhtiyaç halinde 4 saatte bir 400 mg kullanılır.

Hafif ve şiddetli ağrı tedavisinde

  • Yetişkinler ve gençler: İhtiyaç halinde 4-6 saatte bir 400 mg kullanılır
  • 6 aylıktan büyük çocuklar: Doz vücut ağırlığına göre doktorunuz tarafından belirlenir. Genellikle 6-8 saatte bir kg başına 10 mg olacak şekilde kullanılır.
  • 6 aydan daha küçük bebekler: Kullanımına doktorunuz karar verecektir.

Osteoartrit ve romatoid artrit tedavisnde:

  • Yetişkinler ve gençler: Günde 3 veya 4 dozda toplam 1200 mg
  • Çocuklar: Doz vücut ağırlığına göre doktorunuz tarafından belirlenir. Genellikle 6-8 saatte bir kg başına 30-40 mg olacak şekilde kullanılır.
  • 6 aydan daha küçük bebekler: Kullanımına doktorunuz karar verecektir.

Doz unutulursa hatırlanır hatırlanmaz alınmalıdır. Eğer diğer dozu almanıza kısa bir süre kaldıysa dozu atlayıp, rutin tedavinize devam ediniz. Çift doz almayınız.

Romatoid artrit nedir? Nedenleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri

İbuprofen ne süre ve sıklıkta ile kullanılmalı?

Kısa süreli ağrıların tedavisinde kullanıldığında 1-2 gün süreyle kullanmak yeterli olacaktır. Ancak romatoid artrit gibi kronik ağrıların tedavisinde uzun süre kullanımı gerekmektedir. 6 aydan daha uzun süre tedavi olmanız gerekirse yan etkilerden kurtulmak için hekiminiz başka bir ağrı kesici tercih edebilir. İbuprofen genellikle 4-6 saat aralıklarla kullanılır.

Kimler ibuprofen kullanmamalı?

İbuprofen hangi hastalar için sakıncalıdır?

  • Karaciğer hastaları: İbuprofen kullanan bazı bireylerde karaciğer enzimlerinde değişiklik bildirildiğinden karaciğer hastaları bu etken maddeyi içeren ilaçları hekim gözetiminde kullanmalıdır.
  • Böbrek hastaları: Benzer bir durum böbrek hastaları için de geçerlidir. Böbrek hastaları ibuprofen içeren ilaçları hekime danışmadan kesinlikle kullanmamalıdırlar. Aksi takdirde böbrek fonksiyonları daha da kötüleşebilir. Böbrek hastalığının durumuna göre doktor doz ayarlaması veya alternatif bir ağrı kesici reçete edecektir.
  • Yaşlı bireyler: 60 yaş üstü bireylerde ibuprofenin kullanımıyla mide kanaması riskinde artış ihtimali vardır, bu kişiler ilacı hekim kontrolünde kullanmalıdır.
  • Kalp hastaları: İbuprofen içeren ağrı kesiciler şiddetli kalp yetmezliği olan hastalarda kullanılmamalıdır. Koroner arter bypass operasyonu geçirecek veya geçirmiş bireylerde ağrı tedavisinde kullanımı kontrendikedir.

İbuprofen hangi durumlarda kullanılmamalı?

  • Herhangi bir ağrı kesici-ateş düşürücüye karşı alerji öykünüz varsa,
  • Kalp ameliyatından önce veya sonra ilacı kullanmayınız – Bununla birlikte
  • Ağrı kesici ve ateş düşürücü kullanımında ciddi yan etki gördüyseniz,
  • Devam eden veya geçmiş mide problemleriniz (ülser, mide yanması, ağrısı vb.) varsa,
  • Kanama problemleriniz varsa,
  • Yüksek tansiyon hastasıysanız,
  • Kalp ve böbrek hastalığınız varsa,
  • İdrar sökücü (diüretik) ilaç kullanıyorsanız,
  • 60 yaş ve üstü iseniz, mutlaka hekiminizi bilgilendiriniz

Augmentin nedir, ne için kullanılır? Yan etkileri nelerdir?

Hamilelikte ibuprofen kullanımı

Hamilelikte ibuprofen bir hekim tarafından reçete edilmediği müddetçe kesinlikle kullanılmamalıdır. İbuprofenin gebelik kategorisi ilk iki üç aylık dönem için fayda-zarar oranına göre hekiminiz tarafından tercih edilme olasılığı olmakla birlikte son üç aylık dönemde kesinlikle kullanılmamalıdır. İbuprofenin yerine parasetamol içeren ağrı kesiciler gebelik döneminde doktor kontrolünde daha güvenle kullanılabilir.

İbuprofen mideye dokunur mu?

  • Pek çok ağrı kesicide olduğu gibi ibuprofen için de mide kanaması riski söz konusudur. Özellikle; 60 yaş ve üstündeyseniz,
  • Daha önce mide kanaması ya da ülser şikayetiniz varsa,
  • Kan sulandırıcı (antikoagülan) veya steroid bir ilaç kullanıyorsanız,
  • Farklı bir ağrı kesici kullanıyorsanız [aspirin, ibuprofen, naproksen ve diğerleri],
  • 3 veya daha fazla sayıda alkollü içki tüketiyorsanız,
  • İlacı önerilenden daha uzun süre kullanıyorsanız, mide kanaması riski olabilir

İbuprofen ilaç etkileşimleri

İbuprofenin farklı etken maddelerle etkileşime girebilir. Etkileşim halinde ilaçlar birbirlerinin etkinliğini azaltabilir veya yan etki görülme ihtimalini arttırabilir. İbuprofeni kullanmadan önce eczacınızdan ilaç etkileşimleri hakkında bilgi almayı unutmayınız. İbuprofenin bilinen ilaç etkileşimleri aşağıdaki gibidir;

  • Aminoglikozit grubu antibiyotikler
  • Anjiyotensin Dönüştürücü Enzim İnhibitörü olan tansiyon ilaçları
  • Aspirin ve diğer ağrı kesiciler
  • Ginkgo biloba içeren bitkisel ilaçlar
  • İdrar sökücü ilaçlar
  • Kan sulandırıcı ilaçlar (varfarin)
  • Kinolon grubu antibiyotikler
  • Lityum, Metotreksat
  • Serotonin geri alımını inhibe eden antidepresan ilaçlar

İbuprofen alerjisi

Aspirin alerjisi olan bireylerde ibuprofene alerji gelişebilir. Belirtiler şunlardır:

Bu belirtilerden bir veya birkaçını görürseniz ilacı hemen bırakıp, en yakın sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Diş operasyonu dahi olsa da herhangi bir operasyona girecekseniz mutlaka ibuprofen içeren bir ilaç kullandığınız konusunda doktorunuza bilgi veriniz.

İbuprofen yan etkileri

Her ilacın olduğu gibi ibuprofenin de yan etkileri mevcuttur. Bu yan etkilerin bazıları ciddi olabilir. Aşağıdaki yan etkileri gözlemlerseniz, ibuprofen içeren ilacınızı kullanmayı bırakıp, doktorunuzla iletişime geçmeden tekrar kullanmaya başlamayınız. İbuprofen’in sık görülen yan etkileri şunlardır:

Parol (parasetamol) nedir? Nasıl kullanılır? Ağrıya faydası ve yan etkileri

İbuprofen’in ciddi yan etkiler:

Eğer ibuprofen kullanımı sırasında yan etkilerle karşılaşırsanız mutlaka doktorunuza danışınız.

İbuprofen reçetesi ve Prospektüsü

İbuprofen 400 mg tablet ile ilgili daha kapsamlı bilgiye ulaşmak için Reçetesine ve prospektüsüne şu linke tıklayarak ulaşabilirsiniz: >>>

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

1 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Ahmed Daşdemir
Ahmed Daşdemir
1 yıl önce

1 İbuprofin Tableti Kullanıyorum Vücüdümü Sıcaklık Basiyor .

2 Lustra Hapide Kullanıyorum.

3 Vucüdümün Sıcaklığını
Hangisinin Yapdığını
Bilemiyorum?

Araç çubuğuna atla