İbuprofen, steroid olmayan ağrı kesiciler grubunda yer alır, romatoid artrit, osteoartrit gibi hastalıkların tedavisinde ve grip semptomlarının hafifletilmesi için kullanılır. 1950’li yıllarda keşfedilen ilaç, ağrı kesici özelliğinin yanı sıra ateş düşürücü ve yüksek dozlarda yangı giderici (anti-enflamatuar) özelliklere sahiptir. Vücudumuzda hasar ve yaralanma gibi durumlarında salgılanan moleküller olan prostaglandinler ağrı, ödem, ateş ve yangıya neden olurlar. İbuprofen prostaglandinlerin üretimini engelleyerek vücutta ağrı, yangı ve ateşin oluşmasını engeller. İbuprofen’in koronavirüs tedavisinde kullanımı ile ilgili süren tartışmalar bulunuyor. Koronavirüsten şüpheleniyorsanız mutlaka doktorunuza danışın.
İçindekiler
İbuprofen, ağrı ve ateş tedavisinde kullanılan NSAİİ (non-steroid anti inflamatuar) grubu bir ilaçtır. Hastalık veya yaralanma sonucu vücudun salgıladığı moleküller olan prostaglandinler ağrı, ateş, ödem ve iltihaba neden olurlar. İbuprofen, prostaglandinlerin üretimini engelleyerek bu problemlerin oluşmasına da engel olur. Dünya Sağlık Örgütü, ibuprofeni temel bir sağlık sisteminde ihtiyaç duyulan en önemli ilaçlardan biri olarak tanımlamaktadır.
BJM: Gözlemsel veriler koronavirüs tedavisinde ibuprofen yerine parasetamol öneriyor
Dünya Sağlık Örgütü’nün temel ilaç listesinde olan ilaç, steroid yapıda olmayan ağrı bir kesicidir. Etken maddenin ilaç formuna ulaşması için çeşitli yardımcı maddeler de kullanılmaktadır. Bazı ilaçlarda tek başına bazı ilaçlarda da farklı etken maddelerle kombine halde kullanılmaktadır. Kapsül, tablet, jel, şurup gibi farklı formlarda pek çok ürün mevcuttur. Hastanın durumu ve hastalığın yerine göre doktor önerisi ile kullanılır.
Ülkemizde ibuprofeni tek başına ya da başka ilaçlarla kombine halde içeren 185 farklı ürün bulunmaktadır.
Koronavirüs REHBERİ: Nasıl bulaşır? Belirtileri, korunma yöntemleri ve tedavisi
İbuprofenin ağrı kesici, ateş düşürücü ve iltihap önleyici özelliği, pek çok rahatsızlığın tedavisinde kullanılmasını sağlar. Başlıca kullanım alanları;
Dolven (ibuprofen) şurup nedir? Ne için nasıl kullanılır? Yan etkileri
İbuprofen içeren ilaçların formlarına göre kullanım şekli farklı olabilir. Tedavinizden en iyi cevabı almak için ilacınızı hekiminizin yazdığı ve eczacınızın tarif ettiği şekilde kullanmaya özen gösterin. İlacınızı kullanırken:
Bu etken madde tek başına veya başka etken maddelerle kombine halde olabilir. Özellikle soğuk algınlığı ilaçlarında kullanılan bazı ticari kombinasyonlar mevcuttur. Bu nedenle soğuk algınlığı için kullandığınız bir ilacın içinde de ibuprofen mevcutken, ağrı kesici amacıyla ibuprofeni içeren başka bir ilaç kullanmayınız. Bu durum fazla doz almanıza neden olabilir ve özellikle çocuklarda tehlikeli sonuçları olabilir.
İlacın uygulanmasından sonra üzerini flaster benzeri bir şeyle kapatmayınız. İlacın uygulanmasından sonra mutlaka ellerinizi yıkayınız. İlacınızı göz, dudak, ağız, burun ve genital bölgeye uygulamayınız.
Nurofen (ibuprofen) nedir? Nasıl kullanılır? Yan etkileri nelerdir?
Herhangi bir ağrı kesiciye (aspirin, naproksen vb. ağrı kesiciler) alerjiniz varsa ilacınızı uygulayan sağlık personeline mutlaka bilgi verin. Hekiminiz ibuprofen içeren bir ilaç yazdığında reçeteli veya reçetesiz kullandığınız vitamin, besin takviyesi, bitkisel ilaçlar hakkında mutlaka bilgi veriniz.
İbuprofen farklı hastalarda farklı dozlarda kullanılmaktadır. İlacınızı kullanırken mutlaka doktorunuzun ve eczacınızın tarif ettiği şekilde kullanınız. Aşağıda yer alan bilgiler sadece ortalama doz bilgilerini vermektedir. Kullandığınız doz farklı ise hekiminiz tedavinizi değiştirmediği sürece tedaviniz değiştirmeyiniz.
Ateş tedavisinde:
2 yaşından büyük çocuklar: Kullanımına doktorunuz karar verecektir
6 ay-2 yaş arası çocuklar: Ateşin düzeyi ve çocuğun kilosuna göre doktorunuz tarafından belirlenecektir. 39.2°C’nin altındaki ateşlerden genellikle kg başına 5 mg kullanılır. Daha yüksek dozlarda kg başına 10 mg kullanılır. Bu dozlar 6-8 saat aralıklarla verilir.
6 aydan daha küçük bebekler: kullanımına doktorunuz karar verecektir.
Adet sancılarında: İhtiyaç halinde 4 saatte bir 400 mg kullanılır.
Hafif ve orta şiddetli ağrılar:
Parasetamol (calpol) nedir? Ne için kullanılır? Yan etkileri nelerdir?
Osteoartrit ve romatoid artrit:
Doz unutulursa hatırlanır hatırlanmaz alınmalıdır. Eğer diğer dozu almanıza kısa bir süre kaldıysa dozu atlayıp, rutin tedavinize devam ediniz. Çift doz almayınız.
Kısa süreli ağrıların tedavisinde kullanıldığında 1-2 gün süreyle kullanmak yeterli olacaktır. Ancak romatoid artrit gibi kronik ağrıların tedavisinde uzun süre kullanımı gerekmektedir. 6 aydan daha uzun süre tedavi olmanız gerekirse yan etkilerden kurtulmak için hekiminiz başka bir ağrı kesici tercih edebilir.
Aspirin nedir? Nasıl ve ne için kullanılır? Faydaları ve zararları
İbuprofen genellikle 4-6 saat aralıklarla kullanılır.
Aspirin alerjisi olan bireylerde ibuprofene alerji gelişebilir. Belirtiler şunlardır:
Bu belirtilerden bir veya birkaçını görürseniz ilacı hemen bırakıp, en yakın sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Diş operasyonu dahi olsa da herhangi bir operasyona girecekseniz mutlaka ibuprofen içeren bir ilaç kullandığınız konusunda doktorunuza bilgi veriniz.
Romatoid artrit nedir? Nedenleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri
Pek çok ağrı kesicide olduğu gibi ibuprofen için de mide kanaması riski söz konusudur. Özellikle;
Eğer;
Apranax (naproksen) nedir? Ne için kullanılır? Yan etkileri nelerdir?
Bununla birlikte
İbuprofenin farklı etken maddelerle etkileşime girebilir. Etkileşim halinde ilaçlar birbirlerinin etkinliğini azaltabilir veya yan etki görülme ihtimalini arttırabilir. İbuprofeni kullanmadan önce eczacınızdan ilaç etkileşimleri hakkında bilgi almayı unutmayınız. İbuprofenin bilinen ilaç etkileşimleri aşağıdaki gibidir;
Hamilelikte ibuprofen bir hekim tarafından reçete edilmediği müddetçe kesinlikle kullanılmamalıdır. İbuprofenin gebelik kategorisi ilk iki üç aylık dönem için fayda-zarar oranına göre hekiminiz tarafından tercih edilme olasılığı olmakla birlikte son üç aylık dönemde kesinlikle kullanılmamalıdır. İbuprofenin yerine parasetamol içeren ağrı kesiciler gebelik döneminde daha güvenle kullanılabilecek ağrı kesicilerdir.
Parol (parasetamol) nedir? Nasıl kullanılır? Ağrıya faydası ve yan etkileri
İbuprofenin en yaygın kullanıldığı alan ağrı tedavisidir. İlaç vücuttaki prostaglandin sentezini engelleyerek etki gösterir.
İbuprofen etken maddesi pek çok grip ilacının bileşimine girmektedir. Ağrı kesici özelliği sayesinde grip ve nezlede kişinin kendini daha iyi hissetmesini sağlar. Ateş düşürücü etkisiyle de ateşin yükselmesini önler. Ancak gribin kendisini doğrudan tedavi edici etkisi yoktur, hastalık semptomlarının giderilmesini sağlar.
İbuprofen özellikle çocuklarda ateşin düşürülmesinde yaygın şekilde kullanılmaktadır. Ateş vücut için bir çeşit savunma mekanizmasıdır. Bu nedenle ateş tehlikeli sınırlara gelmeden ibuprofen kullanılmamalıdır.
İbuprofen yangı giderici özelliği sayesinde artrit tedavisinde yüksek dozlarda kullanılmaktadır. Artrit hastalığında vücutta prostaglandinler adı verilen kimyasallar yüksek düzeyde salgılanır. İbuprofen de bu maddelerin salgılanmasını sağlayan enzimleri bloke ederek etkisini gösterir. Romatoid artrit, osteoartrit, juvenil artrit, psoriyatik artrit, akut gut artriti gibi farklı artrit türlerinde tedavi amaçlı kullanılmaktadır.
Penisilin (Ampisilin) nedir? Ne için kullanılır? Yan etkileri ve alerjisi
Her ilacın olduğu gibi ibuprofenin de yan etkileri mevcuttur. Bu yan etkilerin bazıları ciddi olabilir. Aşağıdaki yan etkileri gözlemlerseniz, ibuprofen içeren ilacınızı kullanmayı bırakıp, doktorunuzla iletişime geçmeden tekrar kullanmaya başlamayınız. İbuprofen’in sık görülen yan etkileri şunlardır:
İbuprofen’in ciddi yan etkiler:
Eğer ibuprofen kullanımı sırasında bu yan etkilerle karşılaşırsanız mutlaka bir doktora başvurmanız ya da acil yardım almanız gerekecektir.
YAZIYI PAYLAŞ