Carol Gautschi: Ebelerin desteği, doğum korkusunu ve sezaryeni azaltır

Yazan Hatice Pala Kaya
Kategori: Gebelik, Hemşireler, Jinekoloji Print

ABD’nin en deneyimli ebelerinden biri olarak kabul edilen ve bu alanda pek çok kitabı bulunan Carol Gautschi, ebeliğin doğumla ilgili bütün süreçlere katkı verdiğini belirterek, ebelerin becerilerini kullanmasına izin verilmesi gerektiğini, bu sayede doğum korkusunu ve sezaryenin azalacağını vurguladı. Bolu’da Koru Hastaneleri, Yüksek İhtisas Üniversitesi ve Doğasında Doğum Derneği tarafından düzenlenen “3. Uluslararası Gebelik, Doğum ve Lohusalık Kongresi” tamamlandı. Kongre kapsamında Türkiye’ye gelen ve ebelik eğitimleri de veren Carol Gautschi, Medikal Akademi’nin sorularını yanıtladı.

Bütün ülkelerde annelerin normal doğumdan korktuğunun söylenemeyeceğini vurgulayan Carol Gautschi, “Doğumla ilgili daha doğru bilgiler verilirse, kadınlar korkmayacaktır. Birçok kadın zaten doğum için yaratıldığını düşünüyor ve çok az bir korku var. Bütüncül olarak bakarsak, ebelerin kadınlara daha fazla bakım ve destek sağlamasını mümkün kılarsak, doğum korkuları da azalır. İnsanlar sadece vücuttan ibaret değildirler.

İnsanların varlıkları hem vücut hem de ruhu içerir. Dolayısıyla biz insanların duyguları olan, düşünceleri olan, inançları olan, ruhları olan ve ardından da bedenleri olan bir varlık olduğunu unutmadan hareket edersek bu korkuyu da çözebiliriz” diye konuştu.

Ebelerin becerilerini kullanmasına izin verilmeli

Kişisel gözlem olarak dünya genelinde ve Türkiye’de gebelik ve doğumla ilgili farkındalığın arttığını, tıp dünyasının bu alanda yapılabilecekleri tartıştığını belirten Carol Gautschi, ebelik kurumunun bu nedenle daha fazla dikkat çekmeye başladığını anlattı.

Türkiye’de her yıl yaklaşık 150 bin prematüre bebek doğuyor

“Kadınlara ruhları olan, duyguları, kendi görüşleri ve akılları olan varlıklar olarak davrandığımızda, zaten her şey düzelecek. Sistemi bunun üzerinden geliştirmek ve ebelerin kadınlar için var olduğunu unutmadan bu yoldan yürümek en doğru olan yol” diyen Carol Gautschi, ülkelerin en iyi sonuçları almak için hareket ettiklerinde ebeleri kullanmaya başladığını anlattı. Carol Gautschi, ebe kullanımının tek başına etken olmadığını, ebelerin etkin olduğu ülkelerde farklı sonuçlar oluşabildiğini hatırlatarak, esas unsurun ebelerin “becerilerini daha fazla kullanmasına izin verme” olduğunu savundu.

Carol Gautschi, “Mesela; Yeni Zelanda ebelik sistemi açısından oldukça iyi ama bu günlerde baktığınızda Yeni Zelanda anne bebek ölüm oranlarına göre kıyaslayacak olursak, çok iyi durumda değil. Ama bana göre (bu sadece bana göre) Japonya ve İsviçre de oldukça iyi, bu ülkelerde anne ve bebek ölümleri de oldukça az. Önemli olan ebelerin becerilerini kullanabilmelerine izin verilmesi. Yani ebe mesela beslenme eğitimini verebilir.

Bir hamileye nasıl egzersiz yapabileceğini, nasıl nefes alıp verebileceğini öğretebilir. Ebelerin kendi içlerinde bir sürü becerileri var, zaten ebeler bir sürü meslekle iç içe çalışıyor. Türkiye’nin de bu noktada yapması gereken şey, ebelere yetkilerini ve becerilerini kullanma noktasında tam yetki vermeli ve çok net olmalı” dedi.

Türkiye doğumları değiştirmekte kararlı görünüyor

Çok sayıda ülkede eğitimlere katılan Carol Gautschi, Türkiye’deki duruma yönelik yeterli bilgiye sahip olmadığını ancak çalışmalar yapılmasının olumlu bir işaret olduğunu belirterek, “Gördüğüm kadarıyla doğumların değişmesi için Türkiye oldukça kararlı. Sizler değişmek zorunda olduğunuzun farkındasınız. Değişmek için de bir şeyler yapıyorsunuz ve eğer bu yolda gitmeye devam ederseniz, mutlaka o değişimi göreceksiniz.

Sezaryen oranlarını nabız gibi düşünmek lazım. Eğer bir ülkede bu nabız çok güçlü bir şekilde atıyorsa, kadınların hayır demek için bir şeyler yapması lazım. Kadınlar ve çocuklar için en iyisini düşünerek yol almak en doğrusu olabilir” diye konuştu.

Kendi gebelerine ne tavsiye ediyor?

ABD’de sezaryen oranlarının %30, kendisinin baktığı gebelerde ise yüzde 5 dolayında olduğunu kaydeden Gautschi, “Çünkü ben baktığım kadınları genelde yüksek standartta tutuyorum yani çok iyi beslenmelerini, gerçekten ciddi organik besinler almalarını sağlamaya çalışıyorum. Vücutlarını doğuma hazırlamaları için egzersizleri, kimyasallardan uzak duruşları, bunları sadece söyleyip geçmiyorum, gerçekten yapılıp yapılmadığından emin olarak ilerliyorum. Bunları kabul etmeyenlerle zaten çalışmıyorum, doğumlarına eşlik etmiyorum. Gerçekten benim dediklerimin yolunda gidenlerin doğumlarına eşlik ediyorum ve benim doğumunu yaptırdığım kadınlarda sağlık standardım biraz daha yüksek” dedi.

D Vitamini eksikliği olan hamilelerin bebeklerinde astım riski artıyor!

Carol Gautschi, ebelerin doğru yollarla, sevgi yönünü de unutmayarak kadınlara yaklaşmasının gebeleri rahatlatma yönünde daha yüksek potansiyel sunduğunu da vurguladı. Carol Gautschi, ebelerin ilgilenmesinin anne ve bebek ölümlerini azaltma yönünde etkisinin de olduğunu kaydetti. Gautschi, ABD’de 45 yıldır ebelik yapıyor ve Midwifery Today kurumu kapsamında eğitimler de veriyor.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla