Duphaston; adet döngüsünü düzenlemek, adet sancılarını gidermek ve hamilelerde düşük riskini azaltmak için kullanılan bir ilaçtır. Etken maddesi olan didrogesteron kadınlık hormonu olarak da bilinen progesteron hormonu ile aynı etkiye sahiptir. Bu nedenle kısırlık tedavisi ve pre-menstrual sendrom gibi sorunların tedavisinde de kullanılabilmektedir. Eczanelerde 20 tabletlik ambalajlarda satılır. İlk adetini görmemiş çocuklarda kullanılmaz. Bulantı, kusma, karın ağrısı ve memede hassasiyet gibi yaygın etkileri vardır. Sadece doktor kontrolünde kullanılması gerekir.
İçindekiler
Duphaston (didrogesteron) nedir?
Duphaston, ana etken maddesi didrogesteron olan ve kadınlık hormonu olarak bilinen progesteron hormonudur. Didrogesteron, vücudun ürettiği progesteron hormonu ile aynı işleve sahiptir ve östrojen ile birlikte adet döngüsünün düzenlenmesini sağlar. Her biri 10 mg didrogesteron içeren tablet formdadır.
Duphaston ne işe yarar?
Duphaston, vücudun kendiliğinden Progesteron üretmediğinde oluşabilen aşağıdaki sorunların tedavisinde kullanılır:
Ayrıca aşağıdaki durumlarda da östrojen ile birlikte kullanılabilir:
Menopoz tedavisinde rahim içindeki doku anormalliklerini önlemek
Menopoz öncesi adet görmenin durması
Ağır ve/veya düzensiz geçen adet süreçleri
Duphaston ilacı kullandıktan kaç gün sonra adet olunur?
Duphaston, adet süreçlerini düzenlemede oldukça etkili bir ilaçtır. Kutunun tamamı bittikten sonra 6 ila 7 gün içerisinde adet kanaması başlar. Düzenli kullanılması halinde sonraki aylarda bu süre kısalır.
Duphaston nasıl kullanılır?
İlacınızı bir bardak suyla çiğnemeden yutun. Tabletlerin üzerindeki çentik çizgileri, ilacın yutulmasını kolaylaştırmak için tabletleri kırmaya yöneliktir. Yarım doz kullanmayın.
Yiyeceklerle birlikte ya da tek başına alabilirsiniz.
Duphaston’u her gün aynı saatlerde için.
Gün içinde birden fazla tablet alınacaksa sabah-öğle-akşam olmak üzere eşit periyotlarda kullanın.
Duphaston, henüz ilk adetini olmamış çocuklara uygun değildir. 12-18 yaş arası çocuklarda ise güvenilirliği ve etkisi bilinmemektedir.
Eğer Duphaston’u anormal kanama ve lekelenme durumları için alıyorsanız, bazı özel durumlarda dikkatli olmalısınız. Örneğin kanama veya lekelenme birkaç aydan uzun sürdüyse, tedavi birkaç aydır devam ediyorken başladıysa ya da ilacı bırakmanıza rağmen devam ediyorsa mutlaka doktorunuza danışın. Tüm bu sorunlar, rahim içi dokusunun kalınlaştığına dair bir belirti olabilir ve bu semptomların nedenlerini incelemek ve rahim içi dokusunda kanser olup olmadığını öğrenmek için doktorunuz test yapmak isteyebilir.
Eğer aşağıdaki durumlardan birine sahipseniz doktorunuza danışın:
Tedavi sırasında normal zamanlara göre daha sık ve şiddetli, migren benzeri baş ağrıları,
Şiddetli kaşıntı, safra kanallarının tıkanmasına bağlı sarılık, hamilelikte herpes (bir çeşit virüs), porfiri ve otoskleroz (orta kulaktaki kemiğin aşırı büyümesi nedeniyle duyma kaybına neden olan bir hastalık) gibi cinsiyet hormonlarından etkilenen problemler.
Duphaston, hamilelikteki düşük riskini azaltmak için kullanılıyorsa tedavi boyunca hem annenin hem de bebeğin durumu yakından takip edilmelidir. Duphaston ve Hormon Replasman Tedavisi (HRT) hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak için lütfen kullanma talimatını okuyun.
Adet döngüsünü düzenlemek için, döngünün ikinci yarısından sonraki adet döngüsünün ilk gününe kadar kullanılır. Başlangıç tarihi ve kaç gün alınacağı ise döngünün uzunluğuna bağlıdır.
Endometriyozis (rahim iç dokusunun rahmin dışına gelişmesi) tedavisi için; adet döngüsünün her gününde veya sadece adet döngüsünün 5. İla 25. günleri arasında kullanılır.
Adet ağrısı için, adet döngüsünün 5. İla 25. günleri arasında kullanılır
Olağandışı ağır veya düzensiz adet dönemlerinde kanamayı durdurmak için 5 ila 7 gün, sürekli tedavide ise adet döngüsünün 2. yarısı süresince kullanılır. Başlangıç tarihi ve kaç gün alınacağı ise döngünün uzunluğuna bağlıdır. Son Duphaston tableti alındıktan birkaç gün sonra çekilme kanaması görülebilir.
Progesteron düşüklüğünün neden olduğu infertilite (kısırlık) için adet döngüsünün ikinci yarısından bir sonraki adet döngünüzün ilk gününe kadar kullanılır. Başlangıç tarihi ve kaç gün alınacağı ise döngünün uzunluğuna bağlıdır. Arka arkaya en az 6 adet döngüsü boyunca tedaviye devam edilmesi gerekir.
Duphaston dozu
Adet döngüsünü düzenlemek için günde 1 tablet alınır. Adet döngüsünün ikinci yarısından bir sonraki adet döngüsünün ilk gününe kadar kullanılır.
Endometriyozis (rahim iç dokusunun rahmin dışına gelişmesi) tedavisi için günde 1 ile 3 arasında tablet alınır.
Adet ağrısı için günde 1 veya 2 tablet alınır.
Olağandışı ağır veya düzensiz adet dönemlerinde kanamayı durdurmak için günde 2 tablet alınır. Tedavi 5-7 gün sürer. Bittiğinde şiddetli bir çekilme kanaması olur. Sürekli tedavi için ise günde 1 tablet alınır.
Progesteronun düşük seviyelerinden ötürü infertilite (kısırlık) için günde 1 tablet alınır. Arka arkaya en az 6 adet döngüsü boyunca tedavi devam eder.
İnfertilite tedavileri sırasında uyarılan döngülerin bir parçası olarak luteal destek için günde 3 tablet alınır. Yumurtanın alındığı gün başlar, hamileliğin doğrulanması halinde 10 hafta boyunca devam eder
Pre-menstrual sendrom (PMS) için günde 2 tablet alınır. Adet döngüsünün ikinci yarısından bir sonraki döngünün ilk gününe kadar alınır.
Düşük tehdidi riskini azaltmak için günde 4 tablet ile başlanır ve daha sonra 8 saatte bir 1 tablet alınır. Eğer belirtiler geçmezse veya tekrar ortaya çıkarsa 8 saatte bir 2 tablete çıkılabilir. Belirtiler geçtikten sonra bir hafta boyunca tedaviye devam edilir. Sonrasında doz yavaş yavaş azaltılır.
Tekrarlayan düşüklerde tedaviye hamile kalmadan önce başlamak önerilir. Hamileliğin 20. haftasına kadar günde 1 tablet alınır. Sonrasında doz yavaş yavaş azaltılabilir.
Menopoz öncesi kesilen adet dönemleri için, beklenen adet döngüsünün ikinci yarısı süresince 14 gün boyunca, günde 1 veya 2 tablet alınır.
Menopozun tedavisi sırasında oluşabilen rahim iç doku anormalliklerinin önlenmesi için her döngüde son 14 gün boyunca günde 1 veya 2 tablet alınır.
Önerilinden daha fazla Duphaston alırsanız herhangi bir yan etki yaşama riskiniz düşüktür. Yine de bu duruma ilişkin endişe duyuyorsanız doktorunuza danışabilirsiniz.
Kimler Duphaston kullanamaz?
Eğer aşağıdaki durumlardan birine sahipseniz Duphaston kullanmayın:
Duphaston’un içeriğindeki bileşenlere ve didrogesteron’a karşı alerji,
Geçmişte ya da şu anda cinsiyet hormonlarına bağlı olarak gelişen tümör,
Sebebi bilinmeyen vajinal kanama,
Geçmişte ya da şu anda karaciğer sorunu ve karaciğer fonksiyonunda bozukluk.
İlacı kısırlık tedavisi sırasında uyarılan döngülerin bir parçası olarak luteal destek amacıyla kullandığınız sırada doktorunuz düşük teşhisi koyduysa tedavi kesilmelidir.
Hamileler ve emzirenler Duphaston kullanabilir mi?
Hamilelik sürecinde, belirli progestojenleri alan annelerin çocuklarında peniste açıklık içeren bir doğum kusuru (hipospadias) riski gelişebilir. Bu nedenle, hamile kadınlar doktor onayı olmadan Duphaston kullanmamalıdır. Emziren annelerin de Duphaston kullanması önerilmez.
Didrogesteron etken maddesini içeren Duphaston muadili bir ilaç bulunmamaktadır.
Duphaston formları ve türleri
Duphaston eczanelerde sadece tablet formunda bulunur.
Duphaston yan etkileri ve zararları
Yaygın yan etkiler; vajinal kanama, bulantı, kusma, karın ağrısı, migren ve baş ağrısı, ağrılı ve düzensiz adet dönemleri, adet görememe, memede hassasiyet ve ağrı.
Duphaston reçetesi / prospektüsü
İlaç hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak ve kullanma talimatını okumak için linke tıklayın>>>
Size daha iyi hizmet verebilmemiz için sitemizde çerezler kullanılmaktadır. Giriş yaptığınız andan itibaren çerez kullanımını kabul etmiş sayılacaksınız.TamamDetaylı bilgi için tıklayın
YORUMUNUZ VAR MI?
Benim 1 yyldir adetim gelmiyor duphaston kullansam olurmu troid hastasiyim o yuzden bi zarari olmaz degilmi