Ebola nedir, nasıl bulaşır? Ebolanın belirtileri ve tedavisi

21 Nisan 2015   |    25 Şubat 2020    |   Kategori: Enfeksiyonlar, Sağlık Sözlüğü Print

Ebola virüsü hastalığı veya Ebola kanamalı ateşi %60-90 oranında ölümle sonuçlanan bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığıdır. Özellikle Batı Afrika’da görülmektedir, şu ana kadar Türkiye’de yaşanmış olgu bildirilmemiştir. Hasta kişinin kan ve vücut salgıları ile temas edenlere bulaşma olasılığı yüksektir. Hastalığın bulguları ateş, baş ağrısı, eklem ve kas ağrıları, halsizlik, ishal, kusma, karın ağrısı, iştahsızlık olarak bildirilmiştir. Bazı hastalarda boğaz ağrısı, öksürük, solunum güçlüğü, göğüs ağrısı gibi bulgulara da rastlanmıştır. 

Ebola nedir?

Ebola, çok ölümcül bulaşıcı viral bir enfeksiyon hastalığıdır. Bulaştığı kişilerde %60 ila %90 oranlarında ölüme neden olur. Temas yoluyla kolayca bulaşabilir. Şüpheli durumlarda kanda virus veya virusa karşı antikorların saptanması ile tanı konabilir. İnsan ve hayvanlar için aşısı yoktur. Hastalığın özel bir tedavisi de yoktur; destek tedaviler uygulanmaktadır. Ebola semptomları, virüse maruz kaldıktan sonra 2 ila 21 gün arasında herhangi bir yerde olabilir.

ebola-nijerya-karantina

Virüs, ilk olarak 1976 yılında Sudan ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ndeki eş zamanlı salgınlarda tespit edildi ve adını Kongo’daki bir nehirden aldı. Bu virüs hemen hemen daima sahra altı Afrika ülkelerinde görülmektedir. 22 Ağustos 2014 tarihinde şüpheli ve kanıtlanmış olgu sayısı 2615, hayatını kaybeden olgu sayısı 1427 olarak bildirilmiştir. Güncel hasta ve ölüm sayıları Dünya Sağlık Örgütü’nün sitesinde yayınlanmaktadır.

Ebolanın belirtileri nedir, etkili bir tedavisi var mı?

Ebola virüsü insanlarda ve insan dışı primatlarda Ebola virüsü hastalığına (EVH=eski adı Ebola hemorajik ateşi=EHA) yol açar. İnsanlarda ve primatlarda (enfekte maymun, goril, şempanze, meyve yarasası, orman antilobu ve kirpi gibi) sıklıkla ölüme yol açan ciddi bir hastalıktır. EVH salgınlarında ölüm oranı %90’lara kadar çıkabilmektedir ve salgınlar öncelikle tropikal ormanların yakınında bulunan Orta ve Batı Afrika’nın ücra köylerinde meydana gelmektedir. Virüs vahşi hayvanlardan geçer ve insandan insana bulaşır.

Ebola Virüsü nasıl bulaşır

Ebola virüsü, SARS ya da grip virüsüne nazaran daha zor bulaşır. İnsana bulaş: hasta hayvanların veya insanların organ, kan ve vücut sıvılarıyla (ter, çiş ya da sperm gibi) yakın temas sonucu olur.

Ebola Hastalığı Belirtileri

Ebola virüsüne maruz kalındıktan 2-21 gün (genellikle 3-13 gün) sonra yüksek ateş, baş ağrısı, eklem ve kas ağrısı, halsizlik, şiddetli ishal, kusma, mide ağrısı ve iştahsızlık olabilir. Bazı hastalarda kaşıntı, gözlerde kaşıntı ve kızarıklık, hıçkırık, deride döküntüler, öksürük, boğaz ağrısı, göğüs ağrısı, nefes almakta güçlük, yutkunma zorluğu, kanlı ishal ve kan kusma dahil vücut içinde ve dışında kanama gibi belirti ve bulgular görülebilir.

Ebolanın diğer semptomlar kızarıklıklar, kırmızı gözler ve iç kanamalar ile dış kanamalar olabilir. Son dönemde organ yetmezlikleri oluşabilir. Ebola virus türlerine göre, ölüm oranları %60–90’lara kadar ulaşabilir. Ebola’nın erken belirtileri diğer yaygın hastalıklara benzer. Bu, Ebola’yı yalnızca birkaç gün bulaşmış biriside teşhis etmeyi zorlaştırıyor.

Ebolaya Maruz Kalma Riski

Afrika’da teyit edilmiş vakalar şu ülkelerden bildirilmiştir:Liberya, Sierra Leone, Gine, Nijerya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Gabon, Güney Sudan, Fildişi Sahilleri, Uganda, Kongo Cumhuriyeti (ROC) ve Güney Afrika.

Eboladan Korunma Yolları

EHA’den etkilenen bölgelerde yaşayan insanların hastalıktan korunmak için aşağıdaki önlemlere uymaları tavsiye edilir.

Zika virüsü nedir ve nasıl bulaşır? Etkileri ve mutlaka bilinmesi gerekenler

  • Diğer bulaşıcı hastalıklarda olduğu gibi hastalığı önlemenin en önemli uygulamalarından biri ellerin düzenli olarak yıkanmasıdır. Ellerinizin su ve sabunla yıkanması (ya da sabun bulunmadığı yerlerde ve ellerin açıkça kan ve vücut sıvılarıyla kirli olduğu durumlarda susuz alkol-bazlı el losyonun kullanılması) cildinizden potansiyel enfekte materyalleri uzaklaştırır ve hastalığının geçişini önler.
  • Ölü hayvanlarla özellikle de primatlarla temastan kaçınınız
  • Yerel pazarlarda tüketim için satılan primatlar dahil vahşi hayvanların etini yemeyiniz
  • Enfeksiyon olasılığını asgariye indirmek için Ebola virüsü enfeksiyonu olduğundan şüphelenilen insan ya da hayvanlarla yakın temas ederken enfeksiyon kontrol önlemlerini uygulayın.
  • Dünya Sağlık Örgütü, Ebola virüsüne karşı önlemler kapsamında seyahat kısıtlaması önerisinde bulunmamıştır.

Ebola Tedavisi

Ölüm oranları %90’lara kadar ulaşan EVH’nın insan ve hayvanlar için özel bir tedavisi ya da aşısı yoktur. Sıvı ve elektrolit tedavisi, eklenen bakteriyel enfeksiyonların tedavisi, oksijen tedavisi gibi destek tedaviler uygulanmaktadır. Kaynaklar: MedlinePlus
Dünya Sağlık Örgütü

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla