Kolesterol düşürücü ilaçla kolesterolüm düşünce ilacımı gün aşırı alsam olur mu?

Kategori: Kardiyoloji, Kolesterol İlaçları Print

‘Kolesterol düşürücü ilaçla kolesterolüm düşünce ilacımı gün aşırı alsam olur mu?Aslında tamamen bıraksam diyetle devam etsem olur mu?’  sorusunun olası yanıtları ile ilgili bilgi veren Ankara Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kardiyoloji Kliniği’nden Uzm. Dr. Meltem Özaydın, tedavi sürecinde ve sonrasında hastaların doğru ilaç kullanımı konusunda yapmaları gerekenler konusunda bilimsel önerilerde bulundu.

Kolesterol düşürücü ilaçlara uyumsuzluğun gündeme gelmesinin başlıca nedenleri etkilerinin azımsanması ve yüksek kolesterol düzeylerinin tansiyon yüksekliği vb. durumların tersine hissedilen bir belirti vermemesidir. Ancak hipertansiyon tedavisinde olduğu gibi doğru bir tanıyla ilaç başlanmış ise ilaç kullanımı süreklik arz etmelidir. Kaldı ki yüksek kolesterol tedavisinde kullanılan (statin türevleri) ilaçların kolesterol düşürücü etkisinden bağımsız ilave yararlı etkileri de söz konusudur.

Prof. Dr. Mehdi Zoghi: Kolesterol ile ilgili kafanızda soru işaret(ler)i kalmasın

Örneğin; damar duvarının hasardan korunması ve/veya oluşan hasarın düzeltilmesi, damar duvarına pıhtılaşmayı sağlayan hücrelerin yapışmasını ve düz kas hücrelerinin çoğalarak damarı tıkayacak şekilde birikmesini önlemesi yararlı etkilerinden bazılarıdır.

Klinik araştırma verileri, tek bir kolesterol düşürücü ilaç önerilmiş olanlarda gün aşırı kullanımın daha az etkili olduğunu göstermiştir. Dolayısıyla hekiminizin önerdiği kolesterol düşürücü ilaçla hedef kolesterol değerine ulaşınca ilacı gün aşırı almaya başlamak veya kesip sadece diyetle devam etmeniz önerilmemektedir.

Normal kolesterol değerlerine sahip kalp damar hastalığı olan hastalarda yapılan bir çalışmada hastalar 4 gruba ayrılmış; 1. ve 2. grup kolesterol ilacı alan grubu, 3.ve 4. grup ilaç almayan grubu oluşturmuş. İlk 6 hafta 1. grup ilaç tedavisine devam etmiş, 2. grubun ilaç tedavisi kesilmiş, 3. ve 4. gruba ilaç tedavisi başlanmış ve 6 hafta sonra kan değerlerine bakılmış. İkinci 6 haftalık periyotta 1. grubun ilaç tedavisi kesilmiş, 2. gruba tekrar ilaç başlanmış, 3. grubun ilaç tedavisi kesilmiş ve 4. grubun tedavisi devam etmiş.

Grupların kan değerleri kontrol edildiğinde başta kolesterol ilacı almakta olan grubun kanda ölçülebilen bazı iltihap parametreleri diğer gruba göre anlamlı derecede düşük bulunmuş, kolesterol değerleri normal aralıkta olan ve kısa süreli de olsa ilaca ara verilen hastalarda söz konusu iltihap parametrelerinde anlamlı derecede yükseklik gözlenmiştir. Bu sonuçlar da ömür boyu ilaç tedavisine devam edilmesi gerektiğini gösteriyor.

Kalp damar hastalığı olan veya risk faktörleri bulunan (tansiyon yüksekliği, şeker hastalığı, kolesterol yüksekliği, aile öyküsü, sigara) her hasta grubuna ilaç tedavisinin yanında yaşam tarzı değişikliği (sigarayı bırakma, akdeniz tipi diyet, egzersiz, stresten uzak durma, düzenli uyku) önerilmektedir. Hedef kolesterol değerine ulaştıktan sonra ilaç tedavisinin kesilip sadece diyetle devam etmenin önerilmemesinin nedeni hem diyete uyumda devamlılığın sağlanamaması hem de kolesterol düşürücü ilaçların kalp damar hastalığından korumasının yanında tedavi edici etkilerinin de olmasıdır.

Kolesterol ilaçlarından fayda sağladıktan sonra diyetle devam etsem olmaz mı?

Kalp ve damar hastalığına faydalı olduğu gösterilmiş diyet tipleri üzerine yapılan çalışmalar düşük riskli kalp damar hastalarında tedavi edici ve kalp damar hastalığı riski (yüksek tansiyon, sigara, aile öyküsü, şeker hastalığı) taşıyan hastalarda koruyucu olarak önerilmekte olup tek başına tedavi edici olarak etkili olduğuna dair yeterli kanıtlar yoktur. Kolesterol düşürücü ilaçları tolere edemeyen ya da yaşlı hasta gruplarında sıkı uyum ile kalp damar hastalıklarından koruyucu diyet önerilebilir.

Referanslar:

  1. Stone NJ, Robinson JG, Lichtenstein AH, Bairey Merz CN, Blum CB, 
    Eckel RH, et al. 2013 ACC/AHA guideline on the treatment of blood 
    cholesterol to reduce atherosclerotic cardiovascular risk in adults: 
    a report of the American College of Cardiology/American Heart 
    Association Task Force on Practice Guidelines. J Am Coll 
    Cardiol 2014;63 (25 Pt B):2889–934.
  2. Tesfamariam B. The effects of HMG-CoA Reductase inhibitors on 
    endothelial function. Am J Cardiovasc Drugs. 2006;6(2):115-20.
  3. Rifaie O, Zahran A, Nammas W. Alternate-day versus daily 
    atorvastatin in coronary artery disease: a randomized study. 
    Anadolu Kardiyol Derg. 2012;12(2):90-6.
  4. Thomas M.K., Narang D., Lakshmy R. Maulik S.K, Gupta R., Naik N. 
    Correlation Between Inflamation and Oxidative Stress in Normocholesterolemic 
    Coronary Artery Disease Patients ‘on’ and ‘off’ Atorvastatin for Short 
    Time Intervals. Cardiovasc Drugs Ther. 2006;20(1):37-44.
  5. Gonelli S, Caffarelli C, Stolakis K, Cuda C, Giordano N, Nuti R. 
    Efficacy and tolerability of a nutraceutical combination (red yeast 
    rice, policosanols and berberine) in low-moderate risk hypercholesterolemic 
    patients: a double-blind, placebo controlled study.Cur Ther Res. 2015;77:1-6.
  6. Houston DK, Ding J, Lee JS, Garcia M, Kanaya AM, Tylavsky FA, Newman AB, 
    Visser M, Kritchevsky SB, Health ABCS: Dietary fat and cholesterol and 
    risk of cardiovascular disease in older adults: the health ABC study. 
    Nutr Metab Cardiovasc Dis 2011, 21(6):430-437.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla