Liposuction nedir? Yağ aldırma ameliyatı nasıl yapılır, riskli midir?

23 Ocak 2019   |    26 Mart 2023    |   Kategori: Cerrahi, Estetik, Sağlık Sözlüğü Print

Liposuction, vücudun diyet-egzersize dirençli bölgelerindeki yağ birikimini parçalayıp vücuttan uzaklaştıran cerrahi bir işlemdir. Başka deyişle, vücudun belirli bölgelerinden vakum tekniğiyle yağ çıkarma ameliyatıdır. Genellikle karın, kalça, uyluk, kol ve boyun bölgelerine uygulanır. Liposuction, aşırı yağ birikintilerini kaldırarak ve hatlara şekil vererek vücudun belirli bölgelerini inceltip yeniden biçimlendirir. Genel veya lokal anesteziyle yapılır. Kişi bu cerrahi işleme uygunsa ve öncesinde-sonrasında doktorun talimatlarına uyarsa sorunsuz bir ameliyattır. Ancak her ameliyatta görülebilen aşırı kanama gibi bazı komplikasyonlar tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle liposakşın konusunda acele edilmemeli, iyice araştırıldıktan sonra ameliyat karar verilmelidir.

Liposuction nedir?

Liposuction, bölgesel yağ birikimlerinin vakum tekniğiyle veya özel şırıngayla çekilip alındığı cerrahi bir işlemdir. Bu ameliyatla birlikte uygulanabilen liposhaping ise vücut konturlarını (hatlarını) şekillendirir. Tıp teknolojisinin gelişmesiyle bağımsız veya bu cerrahi işlemle birlikte kullanılabilen liposakşın türleri geliştirilmiştir. Estetik kaygılar nedeniyle daha çok kadınlar tarafından tercih edilir. Ancak erkeklere de tıbbi gerekçelerle olmak üzere uygulanabilir.

Meme estetiği nasıl yapılır? Göğüs büyütme ve küçültme ameliyatları

Body sculpting, body contouring ve liposhaping arasındaki farklar

Bu üçünün ortak özelliği sadece vücudu şekillendirmeyi hedeflemeleridir. Aralarındaki farklar ise şunlardır:

  • Body sculpting: Fitness vb. egzersizlerle vücudu şekillendirmeyi hedefler.
  • Body contouring: Zayıflamadan sonra vücut hatlarını şekillendiren ameliyatıdır.
  • Liposhaping (yağ şekillendirme cerrahisi): Temeli liposuction’a dayanan bu işlemde vücuttaki yağ dokusu vakumla alınıp hatları şekillendirmek için gerekli bölgelere aktarılır. Lipoplasti ya da liposculpturing isimleriyle de bilinir.

Liposuction niçin yapılır?

Liposuction genellikle genetik özellikler, dengesiz beslenme, hamilelik vb. nedenlerle bazı bölgelerde biriken inatçı yağları almak için yapılır. Ayrıca lipoödem (ağrılı yağlanma sendromu) ve jinekomasti (erkeklerde anormal meme büyümesi) gibi bazı rahatsızlıkların tedavisinde de uygulanabilir.

Liposuction’la yağ aldırma ve kilo verme

Liposuction, belirli bölgelerdeki yağ hücrelerinin miktarını azaltır. Çıkarılan yağ miktarı bölgenin görüntüsüne ve yağ hacmine bağlıdır. Ortaya çıkan kontur değişiklikleri kilonuz sabit kaldığı sürece genelde kalıcıdır. Ancak liposakşın bir kilo verme yöntemi değildir.

Mezoterapi nedir? Kimlere, niçin uygulanır? Türleri ve iğnesi

Çoğu insan estetik kaygılarla liposuction yaptırır, ama obezite ya da egzersiz-diyetle verilebilecek fazla kilolar için uygulanmaz. Ayrıca selülit veya sarkık cilt gibi cilt yüzeyindeki düzensizlikleri iyileştirmez; çatlak izlerini çıkarmaz. Bir cilt gerdirme ameliyatı değildir. Sadece o bölgedeki yağı alarak vücudu şekillendirir

Liposuction kimlere yapılır?

Liposuction hedef ağırlığına (ideal kilonun % 30’una) yakın, sağlam-elastik bir cilde sahip, sigara kullanmayan sağlıklı bireylere yapılır. Hastaların çoğunda deri altında inatçı yağ keseleri bulunur ve bunlar viseral yağ içermez. (Viseral yağ, karın boşluğunda oluşup önemli organların etrafını sarabilen tehlikeli bir vücut yağı türüdür.)

Selülit nedir, nasıl geçer? Selülitin nedenleri ve doğal tedavisi

Bu işlemde cilt yapısı da önemlidir çünkü sarkık, gevşek ciltli veya selülitli kişilerde bu işlem çürük cilde vb. sorunlara yol açabilir. Öte yandan iyi bir cilt tonu ve elastikiyeti olanlarda işlem sonrası cilt pürüzsüz görünebilir. Bu nedenle liposuction daha çok sıkı ciltli ve normal kilolu insanlarda başarılı sonuç verir. Sonuçlar daha uzun ömürlüdür ve sağlıklı bir kiloda kalmayı kolaylaştırabilir.

Liposuction nasıl uygulanır?

  • Ameliyat öncesinde cerrah vücuttan yağ alınacak bölgeyi işaretler. Ayrıca ameliyat öncesi- sonrasını karşılaştırmak için fotoğraflar da çekilebilir.
  • Hastaya anestezi uygulandıktan sonra steril bir sıvı çözelti işlem yapılacak bölgeye enjekte edilir. Bu sıvıda ilgili bölgedeki ağrıyı hafifleten lidokain (anestezik ilaç), kan damarlarını daraltarak kanamayı önleyebilen epinefrin (adrenalin ilaç), fizyolojik serum (tuzlu su) ve bikarbonat bulunur. Bu sıvı çözelti cildi uyuşturup sertleştirir.

  • Daha sonra cilde küçük bir kesik atılarak bu kesiğe vakum makinesine bağlı kanül yerleştirilir. Yağın parçalanıp emilebilmesi için vakum borusu ileri geri hareket ettirilir. Fazla sıvı ve kan da boşaltılır.
  • Ameliyattan sonra fazla sıvının akması (ve ödem gelişimin önlenmesi) için kesikler açık bırakılabilir.
  • İşlem tamamen bittikten sonra dikiş atılıp ilgili bölge bandajla sıkıca sarılır.

Liposuction ameliyatında genel anestezi uygulandıysa veya bir seferde çok miktarda yağ alındıysa gelişebilecek komplikasyonların önlenebilmesi için hastanede 1 gece kalınır. Lokal anestezide ameliyattan birkaç saat sonra eve dönebilirsiniz.

Liposuction türleri ve teknikleri

Tümesan (şişirme) liposuction

Ameliyat öncesinde ilgili bölgeye sıvı şırınga edilir; ardından vakum makinesine veya yağı almak için şırıngaya bağlı kanül (ince bir tüp) ilgili bölgede atılan küçük kesiğe yerleştirilir. Ve makine başlatılarak parçalanan yağlar emilip ilgili bölgeden çekilir. Genel anestezi uygulanmadıysa çoğunlukla hastanede kalınmaz.

Botoks nedir? Neden ve nasıl yapılır? Botox tehlikeli midir?

Lazerle liposuction (LAL)

Bu yöntemde ilgili bölgeye sıvı enjekte edildikten sonra yağı yumuşatarak çıkarmak için belli bir dalga boyunda lazer enerjisi (ışık dalgaları) kullanır. Yağları ezerek kıvamlı hale getiren lazer enerjisi, ilgili bölgeye kesik atılıp fiber lazer kablosuna bağlı kanül yerleştirilerek verilir. Yağ alma işleminden sonra deriyi sıkılaştıran ayrı bir dalga boyu daha kullanılabilir. Ameliyat sonrası cilt hassasiyetine göre kızartı, morarma ve şişlik gelişebilir.

Lazerle liposuction avantajları:

  • Daha kontrollü yağ parçalanma sağlar.
  • Kanamayı önler.
  • Dikiş gerektirmeyebilir.
  • Kısa sürede iyileşme sağlar.
  • Uygulama sonrası bandajlı veya korseli kalma süresi kısalır.
  • Genelde lokal anestezi uygulandığından hastanede kalmak gerekmez.

Vazerle (ultrasonik) liposuction

Vazerle liposuction’da önce ilgili bölge işaretlenip buraya cildi sertleştiren sıvı çözelti enjekte edilir. Sonra atılan küçük kesiğe, cilt altına ultrasonik enerji (ses dalgaları) yayan metal bir çubuğa bağlı kanül yerleştirilir. Böylece yağ hücresi duvarları parçalanarak sıvılaşan yağı almak kolaylaşır.

Vazerle (ultrasonik) liposuction avantajları:

  • Daha geniş bölgelere, yüzeysel, orta ve derin seviyedeki yağlara uygulanabilir.
  • Dalgalanma ve çöküntü oluşma olasılığı daha azdır.
  • İşlem sonrasında gevşeyen cilt daha kolay toparlanır.
  • Daha düzgün bir vücut hattı oluşturmada etkili olabilir.
  • Genelde lokal ya da hastanın yarım uyutulduğu (IV sedasyon) anestezi uygulanır. Ancak birden çok bölgede işlem uygulanacaksa genel anestezi tercih edilir. Genel anestezi uygulanmadıkça hastaneden birkaç saat sonra çıkılabilir.

Burun estetiği ameliyatı nasıl yapılır? Rinoplastinin riskleri nelerdir?

Vazerle (ultrasonik) liposuction Dezavantajları:

  • Yağ alma işlemi başarıyla gerçekleşse de deri sıkılaştırmada avantaj sağlamaz.
  • Ultrason enerjisi nedeniyle ciltte veya derin dokularda yanık oluşabilir.

Liposuction ameliyatı sonrası

Liposuction ameliyatı sonrası iyileşme ve ameliyat sonrası bakım tedavi edilen bölgeye ve çıkarılan yağ miktarına bağlı olarak değişebilir. Ama genellikle birkaç günde işe geri dönülebilir, egzersiz gibi tüm normal aktivitelere 2-4 hafta sonra veya daha kısa sürede tekrar başlanabilir. Doktorun talimatlarına (sigara-alkol kullanmamak, dinlenmek vb.) uymak daha kısa ve ağrısız iyileşme olanağı sağlar. Enfeksiyon riskini önlemek için antibiyotik ve ağrı kesiciler reçete edilebilir.

Liposuction’ın sonuçlarını görmek, uygulanan işleme göre genellikle 4-5 hafta ila 6 ay sürebilir. Bu işlemin olumlu sonuçları kilonuzu korursanız genellikle daha uzun sürer, hatta kalıcı bile olabilir. Unutulmamalıdır ki liposuction kilo alımını engellemez.

İşlem sonrası kilo alırsanız, yağ dağılımınız değişebilir ve vücudunuzun herhangi bir yerinde (ya da aynı bölgede) yeni yağ birikimleri gelişebilir. Bu nedenle liposuction ameliyatı yağsız protein, meyve-sebze, kepekli tahıllar ve az yağlı süt içeren sağlıklı bir diyet, egzersiz ve yaşam tarzıyla desteklenmelidir.

Labioplasti nedir? Labiaplasty ameliyatı nasıl yapılır, tehlikeli midir?

İyileşme sürecinde bazı rahatsızlıklar yaşanabilir. Bunlar:

  • Yaklaşık 6 ay boyunca morarma ve şişlik
  • 6-8 hafta boyunca uyuşukluk
  • Yara izleri
  • Tedavi edilen bölgenin veya altındaki damarların iltihaplanması
  • Kesik yaralardan sıvı gelmesi
  • Bacaklar veya ayak bilekleri tedavi edilirse; şişmiş ayak bilekleri ya da bacaklar

Bu şikâyetleri minimaliz etmek ve morarma-şişliği azaltmak için işlem uygulanan bölge sıkıştırılarak bandajla sarılır veya destek korse kullanılır. Ameliyattan sonra birkaç hafta sürekli kullanılmalıdır.

Liposuction ameliyatında tek seferde ne kadar yağ alınır?

Liposuction ameliyatında tek seferde alınabilen yağ miktarı kişinin sağlığı ve estetik hedeflerine göre değişebilir. Belirlenen günlük sınır birçok tıbbi kaynakta 2,5-4,5 lt. kabul edilir. Ancak daha fazla miktarda yağ alan cerrahlar olabilir.

Liposuction ameliyatı ne kadar sürer?

İşlem yapılan bölge ve alınan yağ miktarına göre süre değişebilir ama genelde 1-3 saattir.

Liposuction ameliyatı tehlikeli midir?

Liposuction ameliyatı normal şartlarda tehlikeli bir ameliyat değildir. Plastik cerrahlar ameliyat öncesi hastadan öğrenmesi gereken tüm bilgileri alır. Ameliyata da bu bilgiler doğrultusunda hazırlanılır. Ancak tüm ameliyatlardaki gibi anesteziye alerjik tepki veya aşırı kanama gibi riskler taşıyabilir. Ayrıca ciddi bir cilt enfeksiyonu hayati tehlike oluşturabilir.

Liposuction ameliyatı riskleri

Liposuction ameliyatını işinin ehli bir doktora yaptırmazsanız risk olasılığı artabilir ve ameliyat sonrası bazı komplikasyonlar yaşanabilir:

  • Kontur düzensizlikleri: Cildiniz düzensiz yağ uzaklaştırma, zayıf cilt esnekliği ve sıra dışı iyileşme nedeniyle inişli çıkışlı, dalgalı veya solmuş görünebilir. Bu değişiklikler kalıcı olabilir. Liposuction sırasında kullanılan ince kanülün cilt altına verebileceği hasar ciltte kalıcı lekeli bir görünüm oluşturabilir.

Varis nedir, neden olur? Belirtileri, tedavisi ve korunma yöntemleri

  • Kan birikimi: Derinin altında tümöre benzeyen geçici seroma (içi kan dolu şişlik) oluşabilir. Bu kanın bir iğneyle boşaltılması gerekebilir.
  • Uyuşma: Etkilenen bölgede geçici veya kalıcı uyuşukluk hissedebilirsiniz. Geçici sinir tahrişi de mümkündür.
  • Enfeksiyon: Deri enfeksiyonları nadirdir ancak mümkündür.
  • Organ hasarı: Nadiren çok derinlemesine nüfuz eden bir kanül iç organlardan birini delebilir ve acil cerrahi müdahale gerektirebilir.
  • Yağ embolisi: Gevşetilmiş yağ parçaları parçalanabilir ve bir kan damarında sıkışıp ciğerlerde toplanabilir veya beyne gidebilir. Acil müdahale gerektirir.
  • Böbrek ve kalp sorunları: İlgili bölgeden dışarıya sıvı çekerken gelişebilecek sıvı seviyesi değişikliği, böbrek ve kalp sorunlarına yol açabilir ve bu durum potansiyel bir tehlike oluşturabilir.
  • Yavaş iyileşme: Hastanın iyileşme süreci beklenen süreçten daha uzundur.

Ayrıca;

  • Hematom: Damarlardan çıkan kanın yaralanmamış deri altında toplanması
  • Pulmuner ödem: Vücuda enjekte edilen sıvı yüzünden akciğerlerde sıvı birikimi
  • Pulmoner emboli: Akciğer atardamarının aniden tıkanması
  • Dehidratasyon: Şoka neden olabilecek aşırı sıvı kaybı gibi sorunlar da görülebilir.

Liposuction ameliyatında iz kalır mı?

Liposuction ameliyatında kanüllerle açılan kesik ya da delikler nedeniyle iz kalabilir. Bu aletler ince olduğundan izleri küçüktür. İzlerin sayısı kanül eklenme sayısına göre değişebilir. Kalıcılığı ise cilt tipi ve kalitesine bağlıdır.

Liposuction hangi bölgelere uygulanır?

  • Dış uyluklar (nadiren iç uyluk)
  • Kalça ve kaba etlere
  • Karın bölgesine (göbek çıkıntısı ve-veya göbeğin yanından taşan yağlar)
  • Bel bölgesi, özellikle yan kısımları
  • Üst-alt kollar
  • Sırt (nadiren üst sırt)
  • İç diz bölgesi
  • Göğüs bölgesinin özellikle sütyen askı alanı
  • Erkek memeleri
  • Çift gerdan oluşumu
  • Boyun arkası
  • Alt bacak ve-veya ayak bilekleri
  • Yanaklar

Liposuction tek başına veya yüz germe, göğüs küçültme veya karın germe gibi diğer plastik cerrahilerle birlikte uygulanabilir.

Kadınlarda liposuction

Liposuction kadınlarda yağ birikimi olan vücudun hemen her bölgesinde uygulanabilir. Ayrıca lipom (ciltle alttaki kas tabakasına yerleşen yağlı topak), lipoödem (ağrılı bölgesel yağlanma sendromu), lenf ödem (vücudun dokularında şişmeye yol açan kronik bir durum), lipoedema (özellikle kalça gibi belli bölgelerde biriken kronik yağ hücre birikimi) rahatsızlıklarında bir tedavi yöntemi olarak kullanılabilir. Selülit tedavisi için de liposuction’a başvurulsa da bu işlem selüliti gidermez, hatta daha kötü bir görünüme kavuşturabilir. Bazı selülit tiplerine göre lazer liposuction uygulanabilir ancak alınan sonuçlar henüz yeterli değildir.

Erkeklerde liposuction

Erkeklerin de vücutlarının her bölgesine yapılabilir ancak genelde genişlemiş memeler (jinekomasti), lenf ödem ve lipomlar söz konusu olduğunda uygulanır. Günümüzde artık erkekler de estetik amaçlı bölgesel yağ aldırmak istese de bu ameliyat onların deri-yağ-kas yapılarına denk düşmediği için pek önerilmez. Belki ilerleyen tıp teknolojisiyle bu sorun da çözülebilir.

Jinekomasti nedir? Erkeklerde meme büyümesi ve küçültme ameliyatı

Liposuction için hangi doktora gitmelidir?

Lisanslı ve tecrübeli bir estetik cerraha gitmek en idealidir ancak bu konuda deneyimli bir genel cerraha da yaptırılabilir.

Liposuction kimlere yapılmaz?

Kan akışıyla ilgili sağlık sorunları, kalp hastalığı, diyabeti veya zayıf bağışıklık sistemi olan kişiler liposuction yaptıramaz.

Liposuction ameliyatı 2019 fiyatı

Liposuction ameliyatı fiyatları alınacak yağ miktarı, uygulama yapılacak alan sayısı, hastanın yaşı, kilosu, anestezi türü, ek tedaviye ihtiyaç duyulup duyulmayacağı ve tedavinin yapılacağı sağlık kurumuna, hatta iline göre değişkenlik gösterebilir. 

2019 yılının ortalama fiyatı 2000-10.000 TL arasındadır. Bu fiyat genellikle cerrahın, anestezi uzmanının, klinik-hastanenin ve ilaçların ücretlerini içerir.

Devlet hastanelerinde uygulanan liposuction ameliyatı sigorta kapsamına girebilir. Avantajlarınızı plastik cerrah ve sağlık kurumuyla görüşebilirsiniz. Ayrıca sosyal güvenlik sağlık kurumlarından kapsamlı bilgi alabilirsiniz. Özel sağlık sigortaları genelde bu liposuction masraflarını karşılamaz ama bazı tıbbi durumlara göre ödeme yapabilen sigorta acentaları olabilir; araştırın.

Anti aging nedir, nasıl yapılır? Cilt sağlığına ve yaşlanmaya etkileri

Liposuction yaptıracaklar için öneri ve uyarılar

  • Estetik kaygılardan dolayı liposuction yaptırmak istiyorsanız iyi düşünün çünkü liposuction pahalı ve riskleri olan bir prosedürdür.
  • Ameliyat için tecrübeli bir cerrah ve güvenilir bir sağlık kurumunu tercih edin.
  • Cerrahınızdan sağlıklı bilgi almak için hedefleriniz, tedavi seçenekleriniz, riskler, başarı oranı, maliyetler vb. konular ile ilgili bir soru listesi hazırlayın.
  • Ameliyat öncesi ve sonrası doktorunuzun tüm talimatlarına eksiksiz uyun.
  • Ameliyat sonrasında araba kullanamayacağınız ve uyuşukluk haliniz devam edebileceği için sizi hastaneden alacak birini ayarlayın.
  • Birkaç gün yatakta dinlenmeniz gerekebileceği için sizinle ilgilenecek birini bulun.
  • Fazladan yağ alınan bölgelerde çökmeler oluşabilir Bu yüzden gereksiz liposuction uygulamalarından kaçının. Daha fazla bilgi için:>>> Liposuction

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla