Omega 3 Deposu: Balık

Yazan İzan Işık
16 Ocak 2015   |    17 Ocak 2020    |   Kategori: Beslenme ve Diyet, Sağlıklı Yaşam, Üye Yazıları Print

balık_depresyon2Öncelikle omega-3 dediğimiz çoklu doymamış elzem bir yağ asitidir. Bu yağ asiti vücudumuzda üretilmez, dışarıdan besinlerle almamız gerekir. Ne işe yaradığına gelirsek, sadece omega-3 üzerine size apayrı bir yazı yazacağım fakat buradan ön bilgilendirme yapmış olayım. Omega 3 sayesinde kalp hastalıklarıyla ilgili olarak  trigliserit ve kolesterol düzeyi, ateroskleroz (damar tıkanıklığı) ve buna bağlı kalp krizi ve akut inme riski azalır. Bunun yanı sıra ise bağışıklık sistemimiz güçlenir. Kansere karşı koruma sağlanır. Peki biz bu omega -3’ü en çok hangi balıklardan alabiliriz diye de sormak gerekir.
Cevabı da şöyledir; Somon, uskumru, ringa, sardalye, samur balığı, hamsi ve çiftlik istiridyeleri en çok omega-3 içeren balıklardır.

Daha başka ne faydası vardır balık tüketiminin bizlere?

Yapılan çalışmalar göstermiş ki, hayatı boyunca hiç tüketmeyen veya çok az balık tüketen insanlar, düzenli olarak balık tüketenlere göre Alzhimer Hastalığına %60 daha fazla yakalanıyormuş. Kırmızı kan hücrelerinin üretimi için gerekli olan B12 vitamini açısından zengin olan balık DNA üretiminde de faydalı etkiye sahiptir

  • Sindirimi düzenlemeye yardımcıdır.
  • Yıpranan dokularımızın yenilenmesini sağlar.
  • Retinanın sinir gelişimine katkıda bulunur ve görmeyi kuvvetlendirir.
  • Kas ve doku gelişimimiz üzerinde olumlu etkisi vardır.

Omega 3 nedir, ne işe yarar? Faydaları nelerdir, hangi gıdalarda bulunur?

Ne kadar balık tüketelim?

Mümkün olduğunca haftada 2 kez balık tüketilmesini öneriyoruz sevgili okurlar.
Anne adayları için ise bu şekilde tüketim çok daha mühim. Çünkü bebeğin beyin ve sinir gelişimi için çok önemli bir yere sahip balıktan alacağı omega-3 yağ asidi ve folik asit.

Balık tüketiminde nelere dikkat etmeliyiz?

Bazı balıklar özellikle derin su balıkları yüksek oranda civa içermektedir.
Bu yüzden gebelikte civa zehirlenmesi riskini önlemek için gebe kadınların tüketmesini istemediğimiz, bebeğin bilişsel gelişimini olumsuz yönde etkileyen yüksek civalı balıklar şunlardır: Köpek balığı, kılıç balığı, kral uskumru. Anne adaylarımız korkmadan ton balığı, somon balığı, hamsi, sardalye, istavrit gibi balıkları tüketebilirler.

Omega-3 sadece kalp krizi ve felci önlemiyor, kireçlenmeyi de engelliyor

En sağlıklı balık pişirme yöntemi nedir?

Balığın en sağlıklı pişirme tekniği ızgara, fırınlama veya buğulamadır. Bir de küçük not benden sizlere, ”yoğurtla balık zehirler” şeklinde genel bir kanı var biliyorsunuz. Ancak bu tam anlamıyla doğru değil. Tükettiğimiz balıklar mevsiminde olduğu sürece, taze ve iyi temizlenmiş olduğu sürece yoğurtla yeseniz de zehirlemez sevgili okurlar. İzan Işık’tan benzer konularda daha fazlasını okumak için tıklayınız

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla