Yeni oral antikoagünların yemeklerle bir etkileşimi söz konusu mu?

14 Eylül 2015   |    17 Mayıs 2019    |   Kategori: Kardiyoloji, Tedavi Rehberleri, YOAK Rehberi Print

huseyin-aytug-cakmakYOAK’ların yiyeceklerle etkileşimi varfarine kıyasla çok daha az görülse de tamamen masum ilaçlar değildir. Örneğin aşırı yağlı ve/ veya kalorili yiyeceklerin alınması dabigatran kullanan hastalarda ilacın maksimum plazma konsantrasyonu (Cmax) değerine ulaşma süresini yaklaşık 2 saat kadar geciktirmektedir. Ayrıca bu yiyeceklerin alınması sonrası Cmax için kişilerarası değişkenlik ve ilacın plazma konsantrasyon zaman eğri altı alanı azalır.

Bunun dışında ise ilacın biyoyararlanımı veya emilimi üzerinde etkili değildir. Bu yüzden dabigatran yiyeceklerle birlikte veya yemek sonrası alınabilir. Rivaroksaban normalde alınması sonrası yaklaşık 2-4 saatte C max değerine ulaşacak şekilde bağırsaklardan kolayca emilir.

Varfarin (coumadin) nedir? Ne için kullanılır, yan etkileri nelerdir?

Açlık durumunda rivaroksabanın farmakokinetikleri azalırken; gıda alımı sonrası Cmax’a ulaşma süresi ve Cmax ve ilacın plazma konsantrasyon zaman eğri altı alanı değeri artar. Ayrıca yüksek oral biyoyararlanımına bağlı olarak rivaroksaban yiyeceklerle birlikte veya yemek sonrası alımalıdır. Aşırı yağlı ve/veya kalorili yiyeceklerin tüketilmesi Cmax süresini yaklaşık 30 dakika geciktirirken ilacın biyo-yararlanımı üzerinde çok az etkisi görülmüştür. Tüm mevcut YOAK’lar yiyeceklerle birlikte veya sonrası alınabilir.

Sonuç olarak YOAK’ların etki ettiği metabolik yol ve mekanizmalar farklı olduğundan varfarin de olduğu gibi yiyeceklerle direkt olarak bir ilişkisi bulunmamaktadır.

Yeni Oral Antikoagülan Kullanımında En Sık Sorulan 20 Soruya 20 Uzman Yanıtı

Pratik hayatta yeni oral antikoagülanları hangi hastalarda tercih ediyorsunuz?

Varfarin Kullanan NVAF Hastasında TTR Değeri >%70 ise YOAK’a Geçmeli miyiz?

CHADS2-Vasc =1 Olan hastalarında OAK tercihiniz nedir?

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

avatar
Araç çubuğuna atla