Siyah çayın sağlığa faydaları neler? Çay hangi hastalıklardan korur

10 Şubat 2016   |    12 Temmuz 2020    |   Kategori: Şifalı Bitkiler Print

Siyah çay, günümüzde tüm dünyada yaygın olarak kullanan faydalı içeceklerden birdir ve doğru oranda ve şekilde içildiğinde insan sağlığına pek çok faydası bulunur. Pek çok vitamin ve mineral içeren siyah çayın başlıca türleri arasında yeşil çay, oolong çayı ve beyaz çay bulunmakta ve bunların hepsi aynı bitkiden (camellia sinensis) üretilir sadece farlı işlemlerden geçtiği için renkleri farklıdır. Çay içmek başta kalp sağlığı olmak üzere diyabet ve bazı kanser türlerine karşı koruyucudur. Ancak aşırı çay tüketimi başta kabızlık ve demir eksikliği olmak üzere bazı sorunlara da neden olabilmektedir. Bu nedenle günde ortalama 3-5 bardak civarında taze çay tüketilmesi önerilmektedir.

Siyah çayın faydaları

Son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalar siyah çayın kalp ve damar sağlığını koruduğunu bunun yanında ayrıca, felç ve kalp krizi riskini azalttığını göstermektedir. Yine siyah çayın antioksidan özelliği nedeniyle kansere karşı koruyucu özelliği de vardır. Damarların sertleşmesini de önleyen siyah çayın böbrek taşı riskini azalttığı ileri sürülmüştür.

Siyah çayın içerdiği vitaminler arasında A, D ve B12 bulunurken ayrıca Sodyum, Potasyum gibi mineraller de bulunmaktadır. Siyah çay üretilirken, yaprakları diğer çay türlerine göre daha fazla oksitlenir. Bu yüzden demi ve tadı daha yoğundur ama bu işlem nedeniyle besin değerinde bir miktar azalma olur.

Yeşil çayın faydaları nelerdir? Neye iyi gelir?

  1. Daha iyi çalışan kalp: 2009 yılında yapılmış bir çalışmada günde 3 – 4 fincan siyah çay içen kişilerde; çevresel etkenlerle birlikte değerlendirildiğinde, inme riskini günde 1 fincan içenlere göre % 21 oranında azalttığını göstermiştir. Harvard’ta yapılan başka bir çalışma ise kalp krizi riskini % 44 oranında azaltabileceğini göstermiştir. Kötü kolesterol dediğimiz LDL kolesterol seviyesini ise % 11 oranında düşürebilir.
  1. Kansere karşı koruyucu: Yapılan çalışmalar siyah çay tüketimi ile alınan polifenol ve kateşinlerin bazı kanser türlerinin oluşumuna karşı koruyucu etki yarattığını göstermiştir. Örneğin düzenli olarak günde 2- 3 fincan siyah çay içen kadınlarda meme ve over (yumurtalık) kanseri oluşumunun azaldığı tespit edilmiştir. Ayrıca akciğer kanseri gelişimini de azaltabilir.

Çayın faydaları nelerdir? Yeşil ve siyah çay nasıl demlenir?

  1. Sağlıklı kemikler: Siyah çayda bulunan fitokimyasallar ile düzenli tüketim sağlandığında güçlü kemikleri destekler, kemik yoğunluğuna katkıda bulunur, osteoporoz ve artrit riskini azaltır.
  2. Diyabet riskini azaltır: Özellikle Akdeniz Bölgesi’nde yaşayan yaşlı bireyler ile yapılmış çalışmalar da düzenli olarak günde 1- 2 fincan siyah çay tüketimi yapıldığında, Tip 2 diyabet oluşumunun % 70 oranında düşürülebildiği ihtimali üzerinde durulmuştur.
  1. Ağız Sağlığı: Yapılan çalışmalar siyah çayın plak oluşumunu azalttığı ve çürük oluşumuna neden olan bakteri gelişimini kısıtladığı üzerinde duruyor. Siyah çayda bulunan polifenoller, ağız boşluğunda bulunan bakterilerin diş plak oluşumunu ve yapışkanlık tadına neden olan enzimlerin gelişimini engelliyor.
  1. Ağırlık denetimi sağlar: Özellikle karın çevresi yağlanmasını azaltırken, yağ yakımını ve ağırlık kaybını destekleyici etki gösterir.
  2. Antioksidanlar: Polifenol içeriği yüksek olan siyah çay, DNA hasarını engelleme ile ilişkilidir. Tütün ve diğer toksin maddelerden kaynaklı olarak oluşan bu DNA hasarı için özellikle meyve ve sebzelerle desteklenmiş bir diyette siyah çayın yeri mutlaka olmalıdır. Açık ve limon ilave edilerek içilen çay ile antioksidan alım kapasitenizi arttırmanız kolaylaşır.
  3. Stresi azaltır: Siyah çayda bulunan L- theanine rahatlama ve uzun süreli daha iyi konsantrasyon sağladığı çalışmaların ortak sonuçlarıdır. Gün içerisinde ortalama 2- 3 fincan siyah çay tüketildiğinde stres hormonu olan kortizol seviyesinin düştüğü gözlemlenmiştir.
  4. Güçlü bağışıklık sistemi: Siyah çay, içeriğindeki alkylamine antijenleri ile bağışıklık sistemini güçlendirir. Siyah çay virüsler ile savaşır. Bu da sizin bağışıklık sisteminiz için koruyucu kalkan olur.
  5. Düzenli sindirim sistemi: Bağışıklık sistemini geliştirmeye ek olarak siyah çayda bulunan tanenler aynı zamanda mide ve bağırsak hastalıkları üzerinde iyileştirici etki sağlar ve sindirim sistemi aktivitesinin azalmasına yardımcı olur.
  6. Enerji arttırır: Yüksek kafein içeriği olan diğer içeceklere göre siyah çayda bulunan düşük kafein oranı kan akışına yardımcı olurken, beyin fonksiyonlarını da güçlendirir. Ayrıca metabolizma ve solunum sistemiyle kalp ve böbrekleri de uyarır.
  7. Mutluluk faktörü: Doğru şekilde toplanmış ve kurutulmuş çay yapraklarından elde edilen siyah çayı demlediğinizde size mutluluk vermez mi? Hem de bunu tüm vücut fonksiyonlarını korurken yaparsa. Bu nedenle doğru şekilde toplanmış, doğru markalarıtercih etmeli

Antioksidan zengini yeşil çay öğrenmeyi ve hatırlamayı da pozitif etkiliyor

Siyah çayın yan etkileri

  • Güvenilir şekilde toplanmış, kurutulmuş ve paketlenmiş siyah çayı tercih etmelisiniz.
  • Koyu ve bayat çayları içmeyiniz.
  • Demir eksikliği olan kişilerde çay özellikle yemeklerden hemen sonra içilmemeli en az 30 dakika beklenmelidir.
  • Yaşlılar, çocuklar ve hamileler açık şekilde mümkünse limonlu çay içmeyi tercih etmelidirler.
  • Doğru beslenme alışkanlıkları içinde gün içerisinde 3- 5 fincan siyah çay içebilirsiniz.
  • aşırı çay içmek demir eksikliğine bağlı anemiyi arttırabilir
  • Aşırı siyah çay içmek çarpıntıya neden olabilir
  • Bazı durumlarda kanın pıhtılaşmasını yavaşlatabilir
  • Yüksek tansiyon hastalarında sorunlar yaratabilir.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

2 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
klel
klel
4 yıl önce

ya hocam ödev verdide çayın beyine yararaı varmı

osman
osman
1 yıl önce
Cevaben  klel

ardimi ye

Araç çubuğuna atla