Vitamin ve mineral kaynağı kuşkonmaz hamileler ve lohusalar için de çok faydalı

Kategori: Gebelik, Şifalı Bitkiler Print

hamile-kadin-gebe-salata-yemek-pregnantFolik asit, zengin vitamin içeriği ve afrodizyak özelliğiyle sıkça adından bahsettiren antik çağlardan beri insanlar tarafından bilinen ve tüketilen kuşkonmaz bitkisi, özellikle hamileler ve emziren annelerin süt üretimi için tüketmesi önerilen önemli besinlerden birisidir. Latince adı asparagus officinalis olan Kuşkonmaz bitkisinin sağlık açısından da birçok faydası vardır. Bu leziz bitki tüm dünyadaki birçok ülkede salata yapımında, yemek yapımında sıklıkla tercih edilir. Ayrıca vitamin ve mineral içeriği nedeniyle, hastalıklara karşı faydalı olması sebebiyle de çok eski yıllardan beri birçok ülkede kuşkonmaz kullanılır. Ancak Kuşkonmaz içerdiği faydalı vitaminler ve mineraller nedeniyle gebeler ve doğum yapanlar içinde çok faydalıdır, özellikle içerdiği folik asit nedeniyle. Folik asit özellikle gebelik döneminde alındığında bebekte sağlık sorunları oluşmasını engelleyen çok değerli bir madde olarak tanımlanıyor ve tüm hamile kadınlara doktorlar tarafından veriliyor.

Folik asit, gebelik öncesi ve gebelik döneminde tüketilmesi oldukça önemlidir. Yüksek folik asit ve vitamin içeriği ile kuşkonmaz özellikle hamile ve hamilelik için hazırlık yapanlar için önemli besin kaynağıdır. 100 gramında sadece 24 kalori olan kuşkonmaz, folik asit ihtiyacı için hamileler ve yeni doğum yapan annelerin tüketmesi gereken yiyeceklerdendir. Hamilelikte yetersiz folat tüketiminin çeşitli doğuştan gelen sakatlıklara yol açtığı belirlenmiştir. B, K, C , A Vitaminleri için zengin bir kaynak olan kuşkonmazın içinde bulunan B9 vitamini (folik asit) gebelik anomalilerini önleyici etkisi kanıtlanmıştır.

Hamilelikte asla yapmamanız gereken 8 beslenme hatası!

Kuşkonmaz içerdiği folat sayesinde hücrelerin düzgün bölünmesi için yardımcı oluyor. Kuşkonmazda bulunan kalsiyum anne karnında büyüyen bebeğin kemik ve dişlerinin gelişmesine destek oluyor. Ayrıca kuşkonmazda, emziren annelerin süt üretimi için gerekli hormonlar bulunduğu için yenmesi özellikle tavsiye ediliyor.

Doğal sağlık kaynağı kuşkonmaz

Vücut sistemlerinde detoks görevi gören, anti-aging karşıtı özelliğiyle dikkat çeken, kemik erimesi ve kireçlenmeye karşı etkili, afrodizyak kaynağı kuşkonmaz, son zamanlarda sofraların vazgeçilmezi oldu. Çok yıllık otsu bir bitki olan kuşkonmaz; magnezyum, sodyum, demir, bakır, fosfor, selenyum, çinko, kalsiyum ve mangan gibi mineraller açısından zengindir. C vitamini, K vitamini, B6 vitamini, A vitamini, tiamin ve niasin gibi vitaminler de içerisinde yeterli miktarda bulunuyor.

kuskonmaz-yemek

Mineral ve vitamin yönünden oldukça zengin olan kuşkonmaz vücudun ihtiyacı olan maddelerin temininde önemli bir besin maddesidir. Mucize bitkilerden biri olarak kabul edilen; vücudu ve hayatı sağlıklı bir hale getirmek isteyenlerin tercihi kuşkonmaz, bu içeriğiyle güçlü bir idrar söktürücü ve kum döktürücü etkiye sahip.

Kalbi güçlendirme ve kanı temizleme özelliği olan kuşkonmaz, sindirimi kolaylaştırıyor. Ayrıca göz sağlığı için de etkili olduğu biliniyor. Lifli yapısı özellikle kabızlık çeken hastalar için bağırsakları çalıştırması yönüyle tavsiye ediliyor.

Gebeler için sağlıklı beslenme önerileri: Hamilelikte nasıl beslenmeli

Türkiye’deki en büyük üretim alanında kuşkonmaz yetiştiren, üretiminde “İyi Tarım Uygulamaları”nı seçen Nomad Gıda Tarım, Eskişehir-Laçin’de yaptığı yerli üretimle marketlerde ve semt pazarında kuşkonmazı uygun fiyata satışa sunarak daha fazla kişiye ulaşmasını sağlıyor.

Kuşkonmaz pişirme püf noktası

Beyaz kuşkonmazları ucu dışında tamamı, yeşil kuşkonmazın ise alt 1/3’lük kısmının kabuğu soyulur. Diplerinden 2 cm kadar bir kısmı kesilerek atılır. Kuşkonmazlar tuzlu kaynar suda en fazla 7 dakika haşlanır. Daha sonra suyu süzülüp, soğuk veya buzlu suya alınarak pişme süreci durdurulur. Mor kuşkonmazların şeker içeriği daha fazla olduğundan çiğ tüketime daha uygundur veya çok az pişirilebilir.

Kuşkonmaz Faydaları Nelerdir?

  • İyi bir folik asit kaynağıdır.
  • Potasyum, fosfor ve kükürt elementleri açısından da zengindir.
  • A, B ve C vitaminleri açısından zengin bir içeriğe sahiptir.
  • Kadınlar adet yani regl dönemi öncesinde de bu şifalı bitki tüketilmelidir.
  • Adet öncesi oluşan şişlikler ve ödem için iyi geldiği bilinmektedir
  • Ülser için şifalı olması da kuşkonmaz faydaları arasındadır

Hamileyken yapmamanız gereken 10 şey!

  • Kalsiyum, magnezyum ve demir gibi elementler içerir
  • Soğuk algınlığı, öksürük gibi rahatsızlıklara karşı faydalıdır
  • Sindirim sistemini rahatlatır, hazımsızlık, şişkinlik ve ödem atılmasına yardım eder
  • Afrodizyak etkisi de bulunmaktadır
  • İdrar söktürücü etkisi de herkes için önem taşımaktadır
  • Romatizma ağrısı çekenler, kemikleri ağrıyan kişiler için de faydalıdır
  • Vücuttaki toksinlerin atılmasına yardım eder
  • Artrit hastalığına karşı da fayda ve yarar sağlar
  • Karaciğer ve safra kesesi için de olumlu etki sağlar
  • Kalp ile dosttur
  • Kuşkonmaz lif açısından zengindir
  • Kemikleri korur, içerdiği kalsiyum kemikleri güçlendirir
  • Kolesterolün düşürülmesine yardım eder
  • Probiyotik özelliği vardır, bağırsaklar açısından da fayda sağlar
  • Egzama gibi cilt hastalıklarına karşı da kullanılır

Kuşkonmaz Zararları ve Yan Etkileri?

Koşkonmaz, yüksek oranda pürin içerirdiği için böbrek hastalarına önerilmez.

Yine gut hastalığı olanların da kuşkonmazı tüketmemesi önerilir

Gebelik zehirlenmesi nedir? Neden olur? Belirtileri ve tedavisi

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla