Güneşin cildimize verdiği hasar bronzlukla sınırlı değil!

Kategori: Cilt Sağlığı, Estetik, Mevsim Hastalıkları Print

goz-gunes-kanserBronzlaşmanın aslında cilt hasarı olduğunu ve dikkat edilmediğinde güneşin cilde çok ciddi zararlar verebildiğini söyleyen Dermatoloji Uzmanı Dr. Burçak Bozdemir Aral, bronzluğun cildin üst tabakasının yaralanması sonucu oluştuğunu ve vücudun oluşan hasara erdiği yanıt olduğunu belirtti. dile getiren verdiği tepkidir. Güneşin ultraviyole ışınlarının cilt yaşlanmasını hızlandırdığını ve cilt kanseri riskini artırdığını dile getiren  Dr. Burçak Bozdemir Aral, güneşin etkileri ve cilt sağlığı hakkında kapsamlı bilgiler verdi.

Bronz ten: Cildinizdeki pürüz ve lekeleri kapadığını düşünseniz de; aslında bronzluk, cildinizin üst tabakasının yaralanması sonucu verdiği tepkidir. Cildinizin güneşin ultraviyole ışınlarını emmesi cilt yaşlanmasını hızlandırır ve cilt kanseri riskini artırır. Zarar görmemeniz için minimum 30 koruma faktörlü güneş bakım ürünlerini tercih edin.

Hangi benler cilt kanser olma riski taşıyor! Tehlikeli benlerin özellikleri

Güneş yanıkları: Cildinize dokunduğunuzda sıcaklık hissediyor, cilt renginiz kırmızıya dönmüş ve hafif bir ağrınız varsa birinci derece yanıkla karşı karşıyasınız demektir. Ağrı kesici alın, soğuk kompres yapın, cildinizi E vitamini ve aleo vera içerikli kremlerle nemlendirin. Cildinizin sinir uçları ve daha derin katmanlarını etkileyen ikinci derece güneş yanığı daha acı vericidir ve daha zor iyileşir. Kızarıklık ve kabarcıklar olabilir. Oluşan kabarcıkları kesinlikle patlatmayın, enfeksiyon yaşama riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Kırışıklıklar Güneş ışınları cildinizin elastikliğini kaybederek kırışması ve sarkmasına neden olur.

Cilt tonu farklılıkları: Çok fazla güneşe maruz kalmanız cilt alanınızın birbirinden farklı tonlara sahip olmasına neden olabilir. Özellikle yüzünüz olduğundan daha kırmızı görünür ve küçük kan damarlarınız belirginleşebilir.

Çiller: Özellikle açık tenli ve kızıl saçlı kişilerde daha fazla görülen çiller, güneşin etkisiyle daha da belirginleşir. Çiller kötü değildir; ancak aniden başlayan ve şekilsiz çillenme erken evredeki cilt kanserlerinin habercisi olabilir. Bu nedenle çillerinizde boyut, şekil, renk değişikliği, kaşıntı ya da kanama varsa mutlaka doktorunuza başvurun.

Solaryumun kansere neden olduğu kesin olarak kanıtlandı

Melazma (Gebelik maskesi): Yanaklar, burun, alın ve çenede kahverengi lekeler olarak görülür. Hamile kadınlarda daha çok görüldüğü için gebelik maskesi olarak bilinse de erkeklerde de görülebilir. Hamilelik süreci tamamlandıktan sonra geçebileceği gibi daha sonra da kalıcı olabilir. Bu nedenle gebelik maskesi oluşumunuz varsa güneşten uzak durun ve her zaman güneş koruyucu kremleri kullanın.

Yaş Lekeleri: Yaşlandıkça özellikle el üzeri, kol, yüz ve göğüs bölgesinde görülmeye başlayan kahverengi alanlardır. Beyazlatma kremleri, asit peeling ve hafif tedavilerle onları daha az belirgin yapabilirsiniz.

Aktinik Keratoz: Kırmızı, kahverengi ya da deri renginde, pütürlü yüzeye sahip, küçük yama ve pullardır. Daha çok baş, boyun ve ellerde yani güneş gören bölgelerde oluşan bu lekeler güneşte çok fazla kalmaktan oluşur. Açık havada uzun süre çalışanlarda sık görülür. Tedavi edilmezse cilt kanseri için risk oluştururlar.

Skuamöz Hücreli Karsinom: Cilt kanserinin bu tipi kırmızı, kanamalı veya kabuklu iyileşmeyen yara şeklinde ortaya çıkabilir. Burun, alın, kulaklar, alt dudak, eller gibi en çok güneş gören bölgelerde ortaya çıkar. Erken tanıyla tedavi edilebilir.

Şekilsiz büyüyen benler ne zaman cilt kanseri belirtisidir?

Bazal Hücreli Karsinom: Cilt kanserinin en sık görülen ve tedavisi en kolay olan şeklidir. Hastalık yavaş yayılır. Bu lezyonlar genellikle kulaklar, boyun ya da yüzde görünür. Görünüm olarak birçok farklı şekilde ortaya çıkabilir. daha nadiren sırt veya göğüs bölgesinde cilt renginde veya kahverengi yaralar olarak görülebilir.

Melanom: Diğer cilt kanserleri kadar yaygın olmasa da en ciddi cilt kanseri türüdür. Mevcut benlerden olabileceği gibi yeni lezyon olarak da görülebilir. Bu nedenle yüzdeki ve vücuttaki tüm benlerin ve bu benlerdeki değişimlerin yakından takip edilmesi gerekmektedir. Melanom sadece deriyi etkileyebilir ya da diğer organlar ve kemiklere yayılabilir. Erken tanıyla tedavi edilebilir.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla