Balkabağının faydaları nelerdir? Bal kabağı neye iyi gelir?

1 Aralık 2015   |    16 Nisan 2023    |   Kategori: Beslenme ve Diyet Print

Balkabağı kış aylarının vazgeçilmez meyvelerinden birisidir. Doğal lif kaynağı içeriği ile diyet programlarında uzun sure tokluk hissi sağladığı için zayıflamaya yardımcı olur. Diyetisyen Kübra Bal, balkabağının hangi hastalıklara olumlu etkileri olduğunu anlatırken, kış aylarında evde kolayca hazırlanabilecek az kalorili yağsız, unsuz balkabaklı mücver tarifini de paylaşıyor. Bal kabağı içeriği ile değerli bir meyvedir. İçeriğinde nişasta, şeker, yağ, çinko, magnezyum, beta karoten, A,B ve C vitaminleri, aminoasitler ve alkoloidler vardır.

Bal kabağının besin değeri

Kabak giller ailesinin en faydalı meyvelerinden birisi olan bal kabağında sağlık için faydalı pek çok vitamin ve mineral bulunur. Başta A vitamini olmak üzere, B, C E ve bolca K vitamini içerir. Çok zengin bir antioksidan kaynağıdır. Ayrıca sindirim için faydalı olan lif bakımından da zengindir. Balkabağı potasyum, magnezyum ve kalsiyum gibi minerallerin yanı sıra, fosfor ve çinko da içerir. Bu minerallerin her biri, vücudumuzun sağlıklı bir şekilde çalışması için önemlidir. Ancak, tüketirken pişirme yöntemlerine dikkat etmek ve aşırı tüketimden kaçınmak da önemlidir.

Kabağın faydaları nelerdir? Kabak detoksu nasıl yapılır?

Bal kabağında hangi vitaminler bulunur?

  • A Vitamini: Bal kabağı, bplca A vitamini içerir;  A vitamini, göz sağlığı için son derece önemlidir ve aynı zamanda bağışıklık sistemi güçlendirir.
  • B Vitamini: Bal kabağı, B ve B6 vitamini bakımından da zengindir. B6 vitamini, protein metabolizması ve sinir sistemi fonksiyonları için gereklidir.
  • C Vitamini: Bal kabağı ayrıca bolca C vitamini içerir. C vitamini, vücudumuzdaki hücrelerin hasar görmesini önleyen antioksidan özelliklere sahiptir.
    E Vitamini: Bal kabağı, bulunan E vitamini, hücrelerin zarar görmesini önler ve özellikle cilt ve saç sağlığı için çok faydalıdır.
  • K Vitamini: Bal kabağı, K vitamini açısından da zengindir.

Balkabağı-Ve-Faydaları2

Bal kabağında hangi mineraller bulunur?

  • Potasyum: Bal kabağında bulunan potasyum, kalp sağlığı ve tansiyon için çok iyidir.
  • Lif: Bal kabağı, yüksek lif içeriği ile bilinir. Lifler, sindirim sistemi sağlığı için önemlidir. Sindirimi kolaylaştırır, kabızlığı önler ve sindirim hastalıklarına karşı korur
  • Magnezyum: Bal kabağı, magnezyum açısından da zengindir. Magnezyum, kemik sağlığı, enerji üretimi ve sinir sistemi fonksiyonları için gereklidir.
  • Kalsiyum: Bal kabağı, kemikler için faydalı olan kalsiyum bakımından da zengindir.
  • Fosfor: Bal kabağı, fosfor açısından da zengindir. Fosfor, kemik sağlığı ve hücre fonksiyonları için gereklidir.
  • Çinko: Çinko, bağışıklık sistemi için önemlidir ve cilt sağlığına da iyi gelir

K vitamini neye yarar? Hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve eksikliği

Bal kabağının faydaları

  • Sindirim sistemini hızlandırır ve rahatlatır
  • Antioksidan özelliği sayesinde bağışıklığı güçlendirir
  • Kabızlık sorunu olanlara çok iyi gelir
  • Bağırsak solucanları ve bağırsak parazitlerini dökmeye yardımcı olur
  • İdrar kesesi ve prostat hastalıklarına karşı korur
  • Kötü kolesterol seviyesini düşürerek kalp damar sağlığını destekler
  • iltihaba iyi gelir, iltihap söktürücü özelliği vardır
  • içicinde bulunan A ve E vitaminleri sayesinde göz sağlığına iyi gelir

Kabağın faydaları nelerdir? Kabak detoksu nasıl yapılır?

Balkabağı kemik gelişimi ve kansızlık için çok faydalıdır

Antioksidan özelliği sayesinde kansere karşı vücudun dirençli olmasını sağlar. Vücudu mikroplardan korur, bağışıklığın güçlenmesinde oldukça etkilidir. Balkabağı demir, potasyum, kalsiyum, fosfor gibi önemli minarelleri de içeriğinde barındırır.  Bu sayede sağlıklı kemik gelişmesi ve kansızlığa karşı da önemli rol oynar. İçeriğinde bulunan A vitamini sayesinde deri ve hücre yapısının yenilenmesinde etkilidir. Balkabağının içeriğinde bulunan çinko sayesinde saçların güçlenmesini ve dökülmesini önler.

Kanserle savaşır ve kansere karşı korur

Hem Alfa hem de beta karoten miktarı birçok sebzeden daha fazla balkabağında mevcuttur.Karoten içeriği yüksek besinlerle beslenmenin kanserle savaşmada önemli rolü bulunur.

Fırında Balkabaklı Yağsız Unsuz Mücver tarifi

400 gr rendelenmiş balkabağı, 1/3 kıyılmış dereotu, 2 yemek kaşığı peyaz peynir, 1 tatlı kaşığı rendelenmiş muskat, 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı pulbiber, 1 çay kaşığı karabiber, 2 yumurta.

balkabagi-mücveri-tarifi2-720x450

Tarifi: Malzemeler sırayla bir kapta karıştılırıp, tepsiye dökülür. 180 derece fırında 30 dakika pişirilir. (Bir dilimi 62 kaloridir)

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla