Kabağın faydaları nelerdir? Kabak detoksu nasıl yapılır?

Kategori: Beslenme ve Diyet, Şifalı Bitkiler Print

Kabak, vitamin, mineral ve antioksidanlar açısından zengin, besleyici bir yaz sebzesidir. Yüksek su ve lif oranı ile bağırsak sağlığını korur ve kabızlığı önler. İçerdiği A ve C vitamini, beta-karoten, manganez, zeaksantin ve lutein gibi antioksianlar sayesinde pek çok göz hastalığından korunmamızı sağlar. Ayrıca kan şekerini düşürebilir, hipertansiyon ve yüksek kolesterole karşı koruyabilir. Şeker, karbonhidrat ve kalori oranı düşük olduğu için uzun vadede kilo vermenize yardımcı olabilir. Pek çok tariflerle iyi bir uyum sağlayabildiği için mutfağın bukalemunu olarak da bilinir. Bu yazımızda kabağın faydaları ve son günlerde popülerlik kazanmış kabak detoksu hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Kabağın besin değeri

Kabak, çeşitli vitaminler, mineraller ve faydalı bitki bileşikleri içerir. Bir kâse (yaklaşık 223 gr) haşlanmış kabakta aşağıdaki besinler bulunur:

  • Kalori: 17, Protein: 1 gr, Karbonhidrat: 3 gr, Şeker: 1 gr, Lif: 1 gr
  • A Vitamini: Günlük ihtiyacın %40’ı
  • Manganez: Günlük ihtiyacın %16’sı
  • C Vitamini: Günlük ihtiyacın %14’ü
  • Potasyum: Günlük ihtiyacın %13’ü
  • Magnezyum: Günlük ihtiyacın %10’u
  • K Vitamini: Günlük ihtiyacın %9’u
  • Folat: Günlük ihtiyacın %8’i
  • Bakır: Günlük ihtiyacın %8’i
  • Fosfor: Günlük ihtiyacın %7’si
  • B6 Vitamini: Günlük ihtiyacın %7’si
  • Tiamin: Günlük ihtiyacın %5’i

Kabak çekirdeği yağı faydaları nelerdir? Nasıl kullanılır?

Çiğ ve haşlanmış kabağın besin değerleri benzerdir. Ancak çiğ kabakta daha az A vitamini ve pişmiş olanda ise daha fazla C vitamini bulunur. Kabak ayrıca Lutein, zeaksantin ve beta-karoten gibi antioksidan açısından da zengindir.

Antioksidan nedir, ne işe yarar? Hangi besinlerde bulunur?

Kabağın faydaları

Zengin bir antioksidan kaynağıdır

Kabak yüksek antioksidan içeriği sayesinde vücudu serbest radikallerin zararlarından korumaya yardımcı olur. Ayrıca bu antioksidanlar cilt ve göz sağlığı için de vazgeçilmezdir ve bazı kanser türlerinden korunmamızı sağlayabilir. Kabağın kabuğu, antioksidanın en yüksek olduğu kısmıdır. (1)

Sindirim sistemini destekler

Kabağın içerdiği yüksek oranda su, dışkıyı yumuşatarak bağırsaklardan geçişini kolaylaştırır ve kabızlığı önleyebilir. Kabak ayrıca çözünür ve çözünmez lifler açısından da zengin bir sebzedir. Çözünmez lif, dışkıya hacim kazandırır ve yiyeceklerin bağırsaklarda daha kolay hareket etmesine yardımcı olarak kabızlık riskini azaltır. (2)

Çözünür lif ise bağırsaktaki faydalı bakterileri besler. Bu bakteriler bağırsağın iltihabik hastalıklardan korunmasına yardımcı olur. Kabağı düzenli olarak tüketmek ayrıca ülser, irritabl bağırsak sendromu ve kolon kanserini önlemeye yardımcı olabilir. (3)

Kabızlık nasıl geçer? Kabızlığa iyi gelen doğal tedaviler

Kan şekeri seviyesini düşürebilir

Kabak düşük karbonhidratlı ve yüksek lifli olduğu için özellikle tip 2 diyabetli kişilerde kan şekeri ve insülin düzeylerini önemli ölçüde düşürebilir. Yemeklerden sonra da kan şekerinin aşırı yükselmesini önler ve tip 2 diyabet riskine karşı koruyabilir. (4)

Kalp sağlığını destekler

Yüksek kan basıncı ve yüksek kolesterol kalp hastalığı riskini arttıran durumlardır. Kabaktaki düşük sodyum ve yüksek potasyum, kan damarlarını genişleterek kan basıncını dengeler ve yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur. Ayrıca içerdiği pektin gibi lifler de kolesterol seviyelerini düşürür. (5)

Kolesterol nedir? Neden yükselir? Tedavisi ve iyi gelen yiyecekler

Göz sağlığını korur

Kabakta, A ve C vitamini, beta-karoten, manganez, zeaksantin ve lutein dahil olmak üzere göz sağlığını koruyan antioksidanlar ve bitkisel besinler bulunur. (6)

A, C vitamini ve beta-karoten göz sağlığı için özellikle önemli besinlerdir. Zeaksantin ve lutein, retinada toplanarak serbest radikallerle savaşır ve özellikle glokom, katarakt ve makula dejenerasyonu gibi yaşa bağlı göz rahatsızlıklarının gelişme riskini azaltır. (7)

Katarakt nedir? Neden olur? Belirtileri ve tedavi yöntemleri

Zayıflamaya yardımcı olabilir

Genellikle düzenli karbonhidrat ve şekerli gıda tüketimi kilo almamıza neden olur. Kabak bol su ve lif içeren, düşük kalorili bir besindir. Şeker ve karbonhidrat oranı düşüktür. Tüm bu özellikleriyle tok tutar ve uzun vadede kilo vermenize yardımcı olabilir. (8)

Kabağın cilde faydaları

Kabağın kabuğunda bolca bulunan antioksidanlardan olan karotenoidler, düzenli tüketildiğinde ciltte birikirler ve cildi UV ışınlarından ve kirlilikten koruyan bir tabaka oluştururlar. Bu tabaka ayrıca cildin nemli ve elastik kalmasına yardımcı olarak yaşlanmasını yavaşlatabilir.

Bunun dışında göz altı torbalarını ya da gözlerdeki şişliği tedavi etmek için gözlerin üzerine çiğ kabak dilimleri koyun ve yaklaşık 30 dakika yerinde bırakın. Bunu her gün yapabilirsiniz.

Kabak çekirdeği faydaları ve zararları nelerdir? Neye iyi gelir?

Kabak detoksu nedir?

Kabak detoksu genellikle hızlı kilo vermek istendiğinde ya da vücudu toksik maddelerden arındırmak amacıyla uygulanan 3 günlük bir detoks yöntemidir. Bazen diyet sırasında kilo vermemiz durduğunda da, bu süreci kırmaya yardımcı olabilir.

Her bünye farklı olsa da bu detoksla genellikle 3 kilo verilebilir. Ancak 3 günden fazla uygulanması sakıncalıdır. Ayrıca kronik hastalığınız varsa, hamileyseniz ya da emziriyorsanız bu detoks size uygun olmayabilir.

Bu detoks süresince bol su içmek (günde 2,5-3 litre), kahve veya siyah çay yerine bitki çayı tüketmek ve şekerden uzak durmak son derece önemlidir.

Kabak detoksu nasıl yapılır?

Kahvaltı

Bu detoksta doyurucu, protein ağırlıklı bir kahvaltıyı tercih edin. Örneğin 2 yumurta (haşlanmış ya da omlet), peynir, zeytin, bolca yeşillik ve domates ideal bir detoks kahvaltısıdır.

Domatesin faydaları nelerdir? Domates nasıl kurutulur? Suyu nasıl yapılır?

Öğle ve akşam yemeği

Az zeytinyağında sotelenmiş 2 orta boy rendelenmiş kabağı 1 kâse yoğurt ile karıştırın. Yoğurda dilediğinizce baharat, yeşillik (nane, maydanoz, dereotu vb) ve ceviz ekleyebilirsiniz.

İkindi atıştırmalık

Genellikle önerilen; 1 porsiyon meyve ya da 7-8 adet çiğ badem veya 2 bütün cevizdir.

Cevizin faydaları ve zararları nelerdir? Sağlıklı ceviz tarifleri

Sağlıklı kabak tarifleri

Kabak spagetti

Malzemeler

  • 2 büyük kabak
  • 1 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı, zeytinyağı veya tereyağı
  • 1 kırmızı soğan (söğüşlük doğranmış)
  • 1 havuç (jülyen doğranmış)
  • 1 kırmızı dolmalık biber (jülyen doğranmış)

Zeytinyağı nasıl kullanılır? Zeytinyağının faydaları ve zararları nelerdir?

  • 2 diş sarımsak (ince kıyılmış)
  • 1 domates (küp doğranmış)
  • ½ çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kuru fesleğen
  • 1 çay kaşığı kuru kekik
  • 1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri ya da permesan
  • Bir tutam kırmızı pul biber (isteğe bağlı)

Havucun faydaları nelerdir? Havuç suyu nasıl yapılır, neye iyi gelir?

Yapılışı

  • Kabakları bir sebze soyucuyla ince şeritler halinde doğrayın.
  • Büyük bir tencerede soğan ve havucu yağda 5 dakika soteleyin.
  • Dolmalık biberi de ekleyip tüm sebzeler yumuşayana kadar yaklaşık 10 dakika daha soteleyin.
  • Sarımsakları ekleyip 1 dakika kadar daha kavurun.
  • Kabak şeritlerini, domates, tuz, fesleğen, kekik ve pul biberi de ekleyip 7-8 dakika kadar daha kavurun.
  • Tencerenin altını kapatıp yemeğin üzerine peyniri serpin ve sıcak servis yapın.
  • Afiyet olsun

Kabak smoothie

Malzemeler

  • 1 fincan yeşil çay (oda sıcaklığında)
  • 1/2 su bardağı rendelenmiş kabak
  • 1/2 su bardağı ince doğranmış maydanoz ya da kişniş
  • 1 su bardağı ananas (ya da dilediğiniz başka bir meyve)
  • 1/2 limon suyu

Yeşil çayın faydaları nelerdir? Nasıl demlenir, neye iyi gelir?

Yapılışı:

  • Tüm malzemeleri blender’a koyun ve pürüzsüz olana kadar karıştırın.
  • Eğer pürüzsüz olmasını istiyorsanız süzgeçten geçirebilirsiniz.
  • Afiyet olsun

Kabak çorbası

  • 1/2 küçük soğan (dörde bölünmüş)
  • 2 diş sarımsak
  • 3 orta boy kabak
  • Tavuk ya da et suyu
  • 2 yemek kaşığı az yağlı krema
  • Tuz ve karabiber
  • Üzeri için taze rendelenmiş parmesan ya da kaşar peyniri (isteğe bağlı)

Soğanın faydaları nelerdir? Soğan hangi hastalıklara iyi gelir?

Yapılışı

  • Tavuk ya da et suyunu, soğanı, sarımsağı ve kabakları büyük bir tencereye koyup kaynatın.
  • Kaynadıktan sonra altını kısın ve ağzı kapalı şekilde yaklaşık 20 dakika kadar pişirin.
  • Ocaktan alıp blender ile püre haline getirin.
  • Kremayı ekleyin ve pürüzsüz olana kadar tekrar blender ile karıştırın.
  • Tuz ve karabiberini de ekleyip servis yapın.

Kabağın zararları

  • Kabak, bazı insanlarda alerjiye neden olabilir.
  • İrritabl Bağırsak Sendromu (IBS) hastalarında sindirim sorunlarına neden olabilir.
  • Acı kabak tüketmek ayrıca mide krampları veya ishale neden olabilir.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla