Hemoglobin, kırmızı kan hücrelerinde bulunan ve oksijenin vücuda taşınmasını sağlayan çok önemli bir proteindir. Bol demir içeren bir protein olan hemoglobin, akciğerlere çekilen oksijeni, kanla birlikte organlara ulaştırır. Hemoglobin seviyesindeki değişmeler genel sağlık açısından çok önemli bilgiler verir. Bu nedenle pek çok hastalığın teşhisi için yapılan kan testlerinde mutlaka hemoglobin değerlerine de bakılır. Hemoglobin seviyesinin düşük olması anemi göstergesidir. Eğer, aşırı yorgunluk, nefes darlığı, kalp ritim bozukluğu ve baş ağrısı gibi sorunlarınız var ise bu hemoglobin seviyenizin düşük olduğunun göstergesi olabilir. Bu durumda doktorunuz HGB testi yaptırmanızı isteyebilir.
İçindekiler
Hemoglobin, (HGB) kemik iliği tarafından üretilen ve kırmızı kan hücrelerinde depolanan bir proteindir. Görevi, kırmızı kan hücreleri ile birlikte vücuda oksijen taşımaktır. Ayrıca dokularda biriken karbondioksiti toplayarak akciğerlere getirir. Eğer HGB seviyeniz normalden düşük ise bu kırmızı kan hücre sayınızın az (anemi) olduğu anlamına gelir. Bunun nedenleri arasında vitamin eksikliği, kanama ve kronik hastalıklar bulunabilir. Eğer HGB seviyeniz yüksek ise, bunun başlıca nedenleri arasında kan bozukluğu -polisitemi vera- sigara, ishal (su kaybı dehidrasyon) olabilir.
Anemi (kansızlık) nedir, neden olur? Belirtileri ve tedavisi
Hemoglobin, kana kırmızı rengini verir ve yuvarlak çöreğe benzeyen ancak ortasında delik yerine ince bir merkez bulunan kırmızı kan hücrelerinin şeklinden sorumludur. Bu sayede kırmızı kan hücreleri kan damarlarında kolayca hareket edebilirler. Orak hücreli anemide olduğu gibi, hemoglobin anomalisi, kırmızı kan hücrelerinde şekil değişikliğine yol açar.
Hemoglobinopati; Hemoglobin molekülündeki globin (Hemoglobin molekülünün dört farklı alt birimden oluşan protein kısmı) zincirlerinden birinin yapısında anormalliğe yol açan bir genetik bozukluktur. Birçok hastalığı içinde barındırıp, dolaşım problemlerine ve bazı organlarda hasarlara neden olabilir.
Hemoglobin, kırmızı kan hücrelerinde depolanan bir proteindir
Yetişkin erkeklerde, ortalama HGB düzeyi kadınlara göre biraz daha yüksektir. Desilitre başına gram cinsinden (g / dL) ölçülür.
Yaş | Kadın aralığı (g / dL) | Erkek aralığı (g / dL) |
5-11 yıl | 11,9-15,0 | 11,9-15,0 |
11–18 yıl | 11,9-15,0 | 12,7-17,7 |
Trombosit nedir? PLT düşüklüğü ve yüksekliği ne tür sorunlar yaratır?
0-30 gün | 13,4-9,9 | 13,4-9,9 |
31–60 gün | 10,7-17,1 | 10,7-17,1 |
2-3 ay | 9,0-14,1 | 9,0-14,1 |
3-6 ay | 9,5-14,1 | 9,5-14,1 |
6–12 ay | 11,3-14,1 | 11,3-14,1 |
Hgb testi hemoglobin seviyelerini belirlemek için kanınızdan bir örnek alınarak yapılır. Hgb testi, tam kan sayımı (CBC) testinin bir parçasıdır. Bir CBC testi ayrıca kanınızın beyaz kan hücreleri ve trombosit gibi diğer önemli bileşenlerini de ölçer. Bu hücrelerin herhangi birinin anormal seviyeleri, altta yatan koşulları veya kan bozukluklarını gösterebilir.
Hemoglobin testi ile pek çok sorun saptanabilir
Hemoglobin A1c testi, (HbA1c) kandaki glikoz seviyesini ölçmek için kullanılan bir kan testidir. Hem diyabet tanısı koyarken hem de diyabetli hastalarda kan şekeri ölçümünde işe yarar. Kan şekeri düzeyleri yükseldiğinde, bazı glikozlar hemoglobine bağlanır. Bu bağlandığı hemoglobin tipi hemoglobin A’dır ve bu birleşimin sonucu glikozillenmiş hemoglobin (A1c) olarak adlandırılır. Kan şekeri arttıkça, HbA1c testi sonucu da artar.
Diyabet hastası olmayan bir kişi için normal bir A1c seviyesi %5,7’nin altındadır. A1C seviyeniz %5,7 ile 6,4 arasındaysa, diyabet olma riskiniz vardır. %6.5 veya daha yüksek bir A1C düzeyi, diyabetli olduğunuzu gösterir. %8’in üzerindeki bir A1c seviyesi, diyabetinizin kötüye gittiğini ve diyabet komplikasyonları geliştirme riskinizin yükseldiği anlamına gelir. A1c testi, güvenilir bir testtir.
HbA1c testi, kandaki glikoz seviyesini ölçmek için kullanılır
Düşük HGB seviyelerine, vücudunuzun kırmızı kan hücreleri yaratma kabiliyetini etkileyen herhangi durum ya da hastalık neden olabilir. Eğer HGB seviyeniz normalden düşükse, aneminiz vardır. Farklı nedenlerden oluşan birçok anemi türü vardır. Ancak en sık görülen hemoglobin düşüklüğü nedeni demir eksikliği anemisi olabilir.
HbA1C testi nedir? Nasıl yapılır? Hemoglobin A1C ne işe yarar?
Vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin üretilmelerinden daha hızlı tahrip olmasına neden olan hastalıklar ve durumlar:
Akdeniz anemisi (talasemi) nedir? Nedenleri, belirtileri ve tedavisi
Yenidoğan bebeklerde 6-8 haftalık olduklarında geçici bir anemi görülür. Bunun sebebi, doğduklarında tükenen kırmızı kan hücrelerinin yenilenmemesidir. Bebeğin başka bir hastalığı olmadığı sürece bu durum onun sağlığını olumsuz yönde etkilemez. Bebeklerde ayrıca hücrelerin çok hızlı parçalanmasından kaynaklanan bir anemi olabilir. Bebeğin cildinin sararmasına neden olan bu durum sarılık olarak bilinir. Annenin ve bebeğin kan grubu uyumsuzluğunda ortaya çıkar.
Anemi tedavisi durumun nedenine bağlı olarak değişir. HGB düşüklüğüne eğer bir hastalık neden oluyorsa öncelikle o hastalığın tedavi edilmesi gerekir. Demir veya vitamin eksikliği tedavisinde beslenme değişiklikleri ve takviyeler sorunun çözümüne yardımcı olabilir. İlaçlar ve kan transfüzyonları aplastik anemi için tedavi seçenekleri arasındadır ve hemolitik anemi durumunda antibiyotikler kullanılabilir.
Ferritin nedir, neye yarar? Düşüklüğü ve yüksekliği tehlikeli midir?
HGB düşüklüğünüz fazlaysa, oral demir takviyesi almanız gerekebilir. Bununla birlikte, çok fazla demir almak, siroz gibi karaciğer hastalıklarına, kabızlık, bulantı ve kusma gibi yan etkilere neden olabilir. Sizin için uygun doza doktorunuzla birlikte karar verin ve bir defada 25 mg’dan fazla almaktan kaçının. Önerilen doz erkekler için günde 8 mg, kadınlar için ise günde 18 mg’a kadardır. Hamilelere önerilen doz ise, günde 27 mg’dır. Demir takviyelerini daima çocukların erişemeyeceği bir yerde saklayın. Çocuklar, demir zehirlenmelerine karşı savunmasızdır. Çocuğunuz yanlışlıkla demir takviyesi aldıysa, hemen doktorunuzu arayın.
Demir, HGB üretiminde önemli bir rol oynar. Hemoglobin seviyenizi yükseltmeye yönelik ilk adım, daha fazla demir içeren yiyecekler yemeye başlamaktır. Demir içeriği yüksek olan yiyecekler şunlardır:
Folat, vücudunuzun HGB içeren kırmızı kan hücrelerinin bir parçası olan ve üretmekte kullandığı bir B vitaminidir. Yeterli folat olmadan, kırmızı kan hücreleriniz olgunlaşamaz. Bu, folat eksikliği anemisine ve düşük hemoglobin seviyelerine neden olabilir.
Folik asit nedir? Folat vitaminin faydaları ve gebelikte kullanımı
HGB yüksekliği vücudunuzun oksijen ihtiyacı arttıkça ortaya çıkar. Bunun sebebi kalbinizi veya akciğer fonksiyonunuzu etkileyen bir hastalık, yaşadığınız ortam ya da yaşam tarzı tercihleriniz olabilir. Hemoglobin yüksekliğinin olası nedenleri şunlar olabilir:
Polisitemi vera, vücudun çok fazla kırmızı kan hücresi ürettiği bir kan bozukluğudur. Fazladan üretilen kırmızı hücreler kanı yoğunlaştırır ve bunun sonucunda kan daha yavaş akar ve pıhtılaşabilir. Genetik nedenli olabildiği gibi, kanındaki oksijen seviyesi uzun süre düşük kalmış kişilerde de görülebilir. Kırmızı kan hücreleri vücuttaki organlara ve dokulara oksijen taşır. Kan çok yavaş hareket ederse veya pıhtılaşırsa, hücreler yeterli oksijen alamaz. Bu durum kalp krizi, felç ve kalp yetmezliği gibi ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Polisitemi vera, en sık 60 yaşın üzerindeki erkeklerde görülür.
Tıbbi bir durum HGB seviyesinin yükselmesine neden oluyorsa, bu durumu tedavi etmek, hemoglobin seviyesinin de normale dönmesini sağlayacaktır.
Hemoglobin C hastalığı çoğunlukla siyah ırkta görülen bir hastalıktır. Hastalığın gelişmesi için hem annede hem de babada hastalıklı gen olmalıdır. Genel olarak, semptomlar azdır. Aneminin şiddeti değişir. Bu hastalığa sahip kişilerde, özellikle çocuklarda, karın ve eklem ağrısı, genişleyen bir dalak ve hafif sarılık atakları görülebilir. Ama orak hücre anemisinde olduğu gibi ciddi krizler yoktur ama safra kesesi taşlarına neden olabilir.
Orak hücreli anemi, hemoglobinin beta zincirindeki gende oluşan bir mutasyonun neden olduğu ciddi bir hastalıktır. Bu hastalıkta, kırmızı kan hücreleri, hilal veya “orak” şeklini alırlar ve bu şekillerinden dolayı küçük kan damarlarını tıkayarak kan akışına engel olurlar. Orak hücreli anemi inflamasyona, kan pıhtılarına, kırmızı kan hücresi tahribatına, oksijen eksikliğine ve sonuçta organ hasarına neden olur. Aralıklı ataklar, şiddetli ağrı, pulmoner yetmezlik ve felce neden olabilir.
Hemoglobin S-C hastalığı, orak hücre anemisi geninin bir kopyası ve hemoglobin C hastalığı geninin bir kopyasına sahip kişilerde görülür. BU hastalık hemoglobin C hastalığından daha yaygındır ve semptomları orak hücre anemisi ile aynıdır ancak daha hafiftir. Bununla birlikte, idrarda kan, dalak büyümesi, retina kanaması ve kalça ekleminde problemlere neden olabilir.
Hemoglobin E hastalığı öncelikle Güneydoğu Asya kökenli insanları etkiler. Bu hastalık hafif anemiye neden olur, ancak orak hücre anemisinde ve hemoglobin C hastalığında ortaya çıkan diğer semptomların hiçbiri yoktur. Bknz:>>> Hemoglobin Test
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Hemoglobin, 2- The Hemoglobin Molecule In Health And Disease3- Red blood cell count4- Hemoglobin testYAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?