Kırmızı pancar suyu neye iyi gelir? Kırmızı pancarın 5 önemli faydası

Kategori: Şifalı Bitkiler Print

Tam da mevsimi olmasına rağmen sofralarımızda hak ettiği ilgiyi göremeyen kırmızı pancarın faydalarını bir bilseniz! Rengini veren pigmenti, posası, suyu hepsi ayrı faydalara sahip. Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman, C vitamini, fosfat, potasyum gibi birçok vitamin ve mineral içeren bu bitkinin kansere karşı korumadan hipertansiyonu düşürmeye dek çok önemli faydaları olduğunu belirterek “Buna karşın hipertansiyon hastaları ‘kan basıncını dengeliyor’ diyerek aşırı tüketmekten kaçınmalı. Çünkü yaklaşık 136 gram gelen yumru bir kırmızı pancar 106 mg sodyum içeriyor. Bu da aşırı tüketiminin riskli olabileceğini gösteriyor. Yine diyabet hastaları da 136 gramlık bir pancarda 9 gram şeker bulunduğu için aşırı tüketmemelidir” diyor.

Bağışıklığı güçlendiriyor

Diyabet hastalarının haftada 2-3 kez 1 yumru tüketmesi, hipertansiyon hastalarının da günde en fazla  1 su bardağı kadar suyunu içmesi faydalı olacaktır.  Bağışıklık sisteminin hücreleri görevlerini yerine getirebilmek için C vitaminine ihtiyaç duyuyor.

Enfeksiyon ve stres anlarında plazmada C vitamini konsantrasyonu hızla düşmeye başlıyor. Yapılan çalışmalar; solunum yolu enfeksiyonu belirtilerinin azalması ve hastalık süresinin kısa sürmesinde yeteri kadar C vitamini alımının önemine işaret ediyor. Kırmızı pancar içeriğindeki C vitamini sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı oluyor.

Bilişsel fonksiyonları iyileştiriyor

İlerleyen yaşla beyne giden kan akışı yavaşladığından bilişsel fonksiyonlar giderek azalıyor.  Beyin hücrelerinin kanlanmasındaki azalma bunama ve Alzheimer ile ilişkilendiriliyor. Vücudumuzda nitrik oksit miktarındaki azalma beyne giden kan akışını ve beyindeki hücresel iletişimi bozabildiğinden, bu durum kronikleşirse beyin hasarı ve bilişsel fonksiyonlarda bozulmaya neden oluyor.

Kırmızı pancar suyunun faydaları nelerdir? Turşusu ve salatası nasıl yapılır?

Kırmızı pancar içeriğindeki nitratın vücutta nitrik okside dönüşmesi sayesinde beynin bilişsel fonksiyonların en elverişli şekilde yürütülmesinde önemli rol oynuyor.

Kan basıncını dengeliyor

Yiyeceklerle alınan nitrat, vücutta nitrik okside indirgeniyor, nitrik oksit damarları gevşetip rahatlatıyor. Bu da kan dolaşımını iyileştirerek, kan basıncını düşürüyor. Kan basıncının yüksek seyretmesi kalp krizi, inme, kronik kalp yetmezliği ve böbrek hastalıklarına neden olabiliyor. Hipertansiyon hastalarıyla yapılan çalışmalar, günde 1 su bardağını geçmemek şartıyla kırmızı pancar suyu tüketimin kan basıncını düşürdüğünü gösteriyor.

Kalbi koruyor, kanserle savaşıyor

Kırmızı pancara mor rengini veren betalain aynı zamanda yüksek oranda antioksidan özellik gösteriyor. Vücudumuz her gün serbest radikallere yani kanserden kronik kalp yetmezliğine dek birçok hastalığa neden olabilecek zararlı maddelere maruz kalıyor.

Lahananın faydaları nelerdir? Lahana neye iyi gelir, zararları var mıdır?

Kırmızı pancar içeriğindeki betalainin antioksidan özellik gösterdiği için bu serbest radikallerle savaşıyor ve kalbi koruyor, kansere karşı savaşıyor. Ayrıca kırmızı pancarda bulunan betalain, plazmada bulunan ve kalp hastalıklarının oluşmasına neden olan homosistein düzeyini azaltarak da kalp hastalıklarına karşı koruyor.

Sindirim sistemini düzenliyor

Orta boy bir kırmızı pancar yaklaşık 4 gram diyet posası içerir ve bu bağırsaklarımızı korurken, bağırsak hareketlerini düzenleyerek kabızlık, hazımsızlık, şişkinlik gibi sorunları önler. Ayrıca yeterli posa tüketimi kolon kanserine karşı koruyucu niteliktedir.

Kırmızı Pancar Cipsi Tarifi

Pancarların kabuğunu ince bir şekilde soyun ve pancarları ince ince dilimleyin. İnce dilimler elde etmek için mandolin rendeden faydalanabilirsiniz. Derin bir kasede zeytin yağı ve rendelenmiş sarımsak ile sevdiğiniz baharatları karıştırın.

Kırmızı meyvelerin sağlığımıza katkıları

Ancak piyasadaki bazı baharatlarda tuz eklentisi olduğundan içeriğinde tuz bulunmayan baharatları kullanmaya özen gösterin. İnce ince dilimlediğiniz pancarları bu karışımın içinde harmanlayın ve yağlı kağıda yerleştirin. Önceden 200 derecede ısıtılmış fırında 10 dakika pişirin ve dilimleri ters çevirip 10 dakika daha pişirin. Kırmızı pancar cipslerinizi yoğurt ve dilediğiniz baharatlarla hazırlayacağınız dip soslarla tüketebilirsiniz.

Kırmızı Pancar Turşusu Tarifi

Pancarların dış kabuğunu bir fırça ve su yardımı ile iyice temizleyin ve üzerlerini iki parmak geçecek kadar suda haşlayın. Bu sayede pancarın pembe-mor rengini korumuş olursunuz. Pancarlar yumuşayınca kabuğunu soyun ve 4’er dilim halinde ayırın. Cam bir kavanoza dilimlediğiniz pancarları, sarımsak, tuz, şeker ve pancarın haşlama suyunu da ekleyip kavanozun ağzını iyice kapatın ve kapağı açmadan 1 hafta bekleyin. Ancak yüksek tuz içeriği nedeni ile hipertansiyon hastalarının tüketmesi riskli olabilir.

Yoğurtlu Pancar Salatası

Kırmızı pancarın kabuklarını fırça ve su yardımı ile iyice temizledikten sonra orta ateşte haşlayın. Ateşten aldıktan sonra kabuklarını soyup rendeleyin, yoğurt, sarımsak, zeytinyağı ve tuz ile karıştırarak hem sofralarınızı renklendirin hem de sağlığınıza faydalarından mahrum kalmayın.

YAZIYI PAYLAŞ


YORUMUNUZ VAR MI?

avatar
Araç çubuğuna atla