Aknetrent (izotretinoin) nedir? Nasıl kullanılır? Yan etkileri ve zararları

8 Kasım 2019   |    25 Ağustos 2023    |   Kategori: İlaçlar Print

Aknetrent, hiçbir tedaviye yanıt vermeyen şiddetli nodüler akneleri tedavi etmek için kullanılan reçeteli bir ilaçtır. Etken maddesi izotretinoin‘dir. İlaç, ciltte yüksek oranda kurumaya neden olur. Bu kuruma, ilacın en sık görülen yan etkilerinden biridir. Aknetrent’in hamilelikte ve emzirirken kullanımı kesinlikle yasaktır! Çünkü ilaç ciddi doğum kusurlarına ve bebek ölümüne neden olabilir. Tedaviye başlamadan önce hastaya mutlaka gebelik testi uygulanmalıdır. Sonucun negatif olması koşulu ile tedaviye başlanır ve hasta tedavi süresince ve tedavi sonrasında 2 aylık bir süre doğum kontrol yöntemi uygulamak zorundadır. 

Aknetrent (izotretinoin) nedir?

Aknetrent (izotretinoin) şiddetli akne tedavisinde kullanılan reçeteli bir ilaçtır. Etken maddesi izotretinoin bir çeşit A vitamini formudur. Retinoidler olarak bilinen bir ilaç sınıfına aittir. Yumuşak jelatin kapsül formda olan ilacın bir kapsülü 10 ya da 20 mg izotretinoin içerir. Diğer yardımcı maddeler rafine ve hidrojenlenmiş soya yağı, sarı balmumu, sığır jelatini, gliserol, titanyum dioksit ve kırmızı demir oksittir. Aknetrent reçetesine bu linkten ulaşabilirsiniz: >>>

Aknetrent olası ciddi yan etkileri nedeniyle bir dermatolog tarafından reçete edilmeli ve hasta düzenli kontrollere gitmelidir. (1) İlaç, cildinizdeki yağ bezleri tarafından salınan yağ miktarını azaltarak tedavi eder. Bunun sonucunda cildin kendisini daha çabuk yenilemesine yardımcı olur. Ama bir yandan da ciltte yüksek oranda kurumaya neden olur.

İlaç Bilgi Kartı
Etken Maddesi İzotretinoin
Grubu Retinoidler – Sistemik Akne İlaçları
Kullanım Alanı Standart tedaviye yanıt vermeyen şiddetli akne tedavisi
Muadili (Eşdeğeri) Acnegen, Roaccutane, Zoretanin
Formları Yumuşak jelatin kapsül
Reçete Türü Normal / Prospektüsünü gör>>>

 

Dermatoloji (cildiye) nedir? Dermatolog ne iş yapar? Önemli cilt hastalıkları

Aknetrent ne için kullanılır?

Aknetrent endikasyonları

Şiddetli sivilce tedavisi zor olabilir ve bazen uygulanan hiçbir tedavi yöntemi etkili olmayabilir. Aknetrent daha çok standart tedaviye yanıt vermeyen ve yara izi bırakma riski olan derin, ağrılı kist ve nodül formundaki aknelerin tedavisinde kullanılır. (2)

Aknetrent nasıl etki eder?

Kesin etki mekanizması henüz tam bilinmemektedir. Ancak yağ bezi aktivitelerini baskılar, yağ bezlerinin küçülmesini sağlar ve vücutta yağ (sebum) üretimini azaltarak çalışır. Yüksek miktarda sebumun ciddi aknelere neden olduğu bilinmektedir. Aknetrent’in dermal antiinflamatuar etkisinin de iyileşmeye yardımcı olduğu kanıtlanmıştır. (3)

Sivilce neden olur? Sivilceye iyi gelen şifalı bitkiler ve tedaviler

İlaç 1 hafta-10 gün arasında etki etmeye başlar. Tedavi kürü kişiye göre değişse de genellikle 4-5 ay sürer.

Aknetrent nasıl kullanılır?

Aknetrent doğru kullanımı nasıl olmalı?

Gebelik sırasında alınan tek bir Aknetrent dozu bile düşük, erken doğum, ciddi doğum kusurları veya bebeğin ölümüne neden olabilir. İlacın bebeğin organlarında, yüzünde, kalbinde veya beyninde önemli sorunlara neden olma riski çok yüksektir. Bu yüzden hamileyken asla Aknetrent kullanmayın! (4)

Çocuk doğurma potansiyeli olan kadınların, ilacı kullanmaya başlamadan önce takip etmeleri gereken aşamalar:

  • Başlama zamanı: İlaca, bir sonraki normal adet döneminizin ikinci veya üçüncü gününden önce başlanamaz.
  • Negatif gebelik testi: Tedaviye başlamadan önceki iki hafta içinde ve tedavi sırasında her ay düzenli gebelik testi yapılmalı ve tedaviye ancak negatif sonuç koşuluyla devam edilmelidir.
  • Doğru bilgi: Doktor tedaviye başlamadan önce hastaya gebelik sırasında ilacı kullanmanın riskleri, alınması gereken önlemler ve tedavi sırasında ve tedavi bittikten sonraki 1 ay içinde gebe kalmanın sonuçları hakkında yazılı ve sözlü bilgi vermelidir.
  • Tedavinin tekrarı: Eğer tedavinin tekrarı gerekirse daha önce uygulanan doğum kontrol yöntemleri yeniden uygulanmalı ve yine tedavi sonrası 1 ay devam etmelidir.

Gebelik testi, ne zaman, nasıl yapılır? Hamilelik belirtileri nelerdir?

Bunlar dışında izotretinoin kullanan kadın ve erkekler neye dikkat etmeli:

  • Aknetrent kullanmaya başlamadan önce eczacınızdan ve doktorunuzdan kapsamlı bilgi alın. İlaç prospektüsünü dikkatli okuyun. Ayrıca ilacın olası riskleri hakkında kafanıza takılan sorular varsa mutlaka doktorunuza veya eczacınıza danışın.
  • Kapsülleri bir bardak su ile bütün olarak yutun. Ezmeyin veya çiğnemeyin.
  • İlacınızı yemeklerle birlikte alın. Yiyecekler, bu ilacın kan dolaşımına emilimini artırmaya yardımcı olur.
  • İlacı içtikten sonra en az 10 dakika yatmayın.
  • Önerilen dozdan daha fazlasını almayın.
  • İlacınızı başkalarına vermeyin ve kullanılmamış kapsüller varsa tedavi sonrası eczacınıza geri verin.
  • Tedavisi sırasında ve tedavinin bitiminden sonraki 1 ay içerisinde kan bağışında bulunmayın.

Mezoterapi nedir? Kimlere, niçin uygulanır? Türleri ve iğnesi

Aknetrent dozları, doz hesabı ve formları

Doktorunuz ilacın dozunu tıbbi durumunuza, kilonuza ve tedaviye yanıtınıza göre belirleyecektir. İlaca verilen yanıt her hastada değişkenlik gösterebilir. Bu nedenle tedavi sırasında doz ayarlaması yapmak gerekir.

Tedaviye günde 0,5 mg/kg’lık dozla başlanmalıdır. Çoğu hastada 0,5-1,0 mg/kg’lık doz yeterli olmaktadır. Ancak çok şiddetli vakalarda doz 2,0 mg/kg’a çıkarılabilir. (5)

Aknetrent, 12 yaş altı hastalara önerilmemektedir. 12 yaş üstü ve yetişkin hastalara uygulanan doz hesabı değişmemektedir.

İzotretinoin cilt ve akciğerlerden emilerek doğmamış bir bebeğe zarar verebilir. Bu nedenle hamile kadınlar ya da hamile kalabilecek kadınlar bu ilaca dokunmamalı veya kapsüllerdeki tozu solumamalıdır.

Aknetrent ne yoğunlukta ve süre ile kullanılmalı?

Tedavi süresi uygulanan günlük doza göre değişebilir. Çoğunlukla 16-24 haftalık tedavi sonunda akne tamamen kontrol altına alınabilmektedir. Ancak eğer hasta uygulanan doza uyum sağlayamadıysa tedavi daha düşük dozla daha uzun sürebilir.

Çoğunlukla tek bir tedavi süreci sonrası iyileşme sağlanır. Ancak şiddetli akne tekrar ederse ilaca 2 ay ara verildikten sonra aynı günlük doz ile ikinci bir tedavi süreci başlatılabilir. Ancak uzmanlar ilacın uzun süreli kullanımını önermiyor.

Peeling nedir, ne işe yarar? Evde doğal peeling maskesi yapımı

Aknetrent doz aşımı

Yüksek doz izotretinoin, akut A vitamini zehirlenmesi belirtilerine neden olabilir. Bu belirtiler, şiddetli baş ağrısı, mide bulantısı veya kusma, halsizlik, sinirlilik hali ve kaşıntı ile kendini gösterebilir. Genellikle belirtiler zamanla kaybolur. Ancak yine de doz aşımı durumunda ilaç kutunuzla birlikte acil servise başvurmanız önerilir.

Aknetrent formları ve türleri

Aknetrent, 10mg ve 20 mg’lık yumuşak jelatin kapsül formda satılmaktadır.

İzotretinoin içeren diğer bazı ilaçlar

  • Acnegen (10 mg ve 20 mg yumuşak jelatin kapsül)
  • Roaccutane (10 mg ve 20 mg kapsül)
  • Zoretanin (10 mg ve 20 mg kapsül)

Roaccutane (izotretinoin) nedir? Nasıl kullanılır? Yan etkileri ve zararları

Kimler Aknetrent kullanmamalı?

Aknetrent, şiddetli aknesi olan gençler ve yetişkinler içindir. 12 yaş altı çocuklarda, hamilelerde ve emziren annelerde kullanımı kesinlikle sakıncalıdır.

Aknetrent hangi hastalıklar için sakıncalıdır?

  • İzotretinoin, soya (içeriğindeki soyadan dolayı) veya farklı ilaç alerjisi
  • Fruktoz intoleransı (kapsüller sorbitol içerir)
  • Depresyon veya herhangi bir ruhsal sorun
  • Karaciğer veya böbrek hastalığı
  • Yüksek kolesterol veya diğer yağ seviyelerinin yüksek olması
  • A vitamini yüksekliği
  • Crohn hastalığı veya ülseratif kolit
  • Diyabet (ilaç kan şekeri seviyelerinde artışa neden olabilir.)

Çıban neden olur? Ne iyi gelir? Türleri ve tedavi yöntemleri

Aknetrent hangi ilaçlar ile kullanılmaz?

  • A vitamini içeren bir vitamin veya mineral takviyesi almayın. A vitamini yüksekliğine neden olabilir.
  • Tetrasiklin grubu antibiyotikler kullanmayın.
  • Lokal tahrişi arttırabileceği için Aknetrent ile birlikte keratolitik merhemler ya da eksfolyatif akne (pul pul dökülen) tedavisinde kullanılan ilaçlar kullanmayın.

Aknetrent kullanırken ek olarak kullanacağınız her türlü ilaç ve takviye hakkında doktorunuzu mutlaka bilgilendirin.

Emzirme ve hamilelik döneminde aknetrent kullanımı

İzotretinoin hamile olan veya hamile kalmayı planlayan hastalar tarafından alınmamalıdır. İlacın düşüğe veya erken doğuma, doğumdan kısa bir süre sonra ölüme veya doğum kusurlarına neden olma riski çok yüksektir.

Anne sütüne de geçme riskinden dolayı emziren anneler de Aknetrent kullanmamalıdır. (6)

Aknetrent kullananlar nelere dikkat etmeli?

  • İlacı kullanırken ya da tedaviniz bittikten sonraki bir ay boyunca kan vermeyin. Verdiğiniz kan hamile bir kadına bağışlanırsa ve kanınızda az seviyede bile olsa izotretinoin varsa, bebekte doğum kusurlarına yol açabilir.
  • İzotretinoin kullanırken ve tedaviden sonraki 6 ay boyunca herhangi bir cilt tedavisi uygulamayın (dermabrazyon veya lazer cilt tedavisi vb.) Cildinizde yaralara neden olabilir.
  • Cildiniz güneşe karşı daha hassas olacağı için güneş ışığından uzak durun. Koruyucu giysiler giyin ve dış mekanlarda 30 ya da daha yüksek faktörlü güneş kremleri kullanın.
  • İlacın sizin üzerinizdeki etkisini anlayana kadar araba kullanmayın ve tehlikeli aktivitelerden kaçının. İzotretinoin, özellikle gece görüşünüzü bozabilir.
  • Tedavi cildinizi çok kurutacaktır. Bol su için ve doktorun size önereceği nemlendiricileri düzenli olarak kullanın.

Aknetrent tedavisi ne kadar sürer?

Tedavinin süresine doktorunuz size uygulanan bir dizi test ve akne sorununuzun seviyesine göre karar verecektir. Ancak standart tedavi 4-6 ay arası sürer. Eğer hastaya düşük doz tedavi uygulanıyorsa bu süre uzayabilir. Akneniz tedaviden sonraki 8 hafta boyunca da iyileşmeye devam edebilir. Hatta tedaviden birkaç yıl sonrasına kadar ilacın etkilerini yaşayabilirsiniz.

Aknetrent yan etkileri ve zararları nelerdir?

Çok yaygın yan etkiler

  • Kan ve lenf sistemi hastalıkları: Trombosit eksikliği veya fazlalığı, anemi (kansızlık) ve kırmızı kan hücrelerinin sedimentasyon oranının yükselmesi
  • Göz hastalıkları: Blefarit (göz kapağı iltihabı), konjunktivit, göz kuruluğu ve göz iritasyonu
  • Karaciğer sorunları: Transaminaz değerlerinde artış (karaciğer sorunlarına işaret eder).
  • Deri hastalıkları: Dudaklarda kuruma, kızarma ve ağrılı çatlaklar, kaşıntı ve döküntülü kızarıklık, dermatit, ciltte kuruluk, hassasiyet ve bölgesel soyulma,
  • Kas ve iskelet sistemi sorunları: Eklem, kas ve sırt ağrısı (özellikle çocuklar ve ergenlerde)

Yaygın yan etkiler

  • Kan ve lenf sistemi hastalıkları: Nötropeni (kandaki nötrofil sayısının düşmesi)
  • Solunum ve göğüs hastalıkları: Soğuk algınlığı, burun kanaması ve burunda kuruluk
  • Baş ağrısı,
  • Kolesterol artışı,
  • Kanda glukoz artışı,
  • İdrarda kan ve proteinüri (idrarda normalden daha yüksek protein)

Seyrek yan etkiler

  • Alerjik reaksiyonlar
  • Psikiyatrik hastalıklar: Ağır ya da hafif depresyon, öfke, anksiyete (kaygı) ve duygudurum değişiklikleri
  • Saç dökülmesi

Çok seyrek yan etkiler

  • Psikiyatrik hastalıklar: İntihar girişimi ya da düşüncesi, psikotik bozukluk, anormal davranışlar
  • Sinir sistemi hastalıkları: Kafa içi basınç artışı, nöbetler, halsizlik ve baş dönmesi
  • Göz hastalıkları: Kafa içi basınç artışı sonucu oluşan papilla ödemi, katarakt, renk körlüğü, kontakt lens intoleransı, kornea opasitesi Enfeksiyon sonucu korneada yara oluşması), gece görüşünün azalması, görme bozuklukları, bulanık görme
  • Gastrointestinal hastalıklar: İnflamatuar bağırsak hastalığı, kolit, pankreatit, gastrointestinal kanama, kanlı ishal, bulantı ve boğaz kuruluğu

Kolit nedir? Neden olur? Kolitin belirtileri ve tedavisi

  • Deri hastalıkları: Akne alevlenmesi, yüzde kızarıklık, saç bozuklukları, hirşutizm (kadınlarda erkek tipi kıllanma), tırnaklarda değişiklikler, paronişi (tırnak enfeksiyonu-dolama), aşırı cilt hassasiyeti, piyojenik granülom (bir tür deri lezyonu), ciltte koyu lekeler, terlemede artış
  • Kas, iskelet ve bağ dokusu bozuklukları: Artrit, erken füzyon, hiperostozis (kemik dokusunun aşırı büyümesi), kemik yoğunluğunda azalma, tendinit (tendon iltihabı)
  • Bakteriyel enfeksiyonlar
  • Lenfadenopati (lenf bezi büyümesi)
  • Diyabet ve hiperürisemi (ürik asit yüksekliği)
  • İşitme sorunları
  • Vaskülit (kan damarlarının iltihabı)
  • Nefes darlığı (özellikle astım hastalarında) ve ses kısıklığı
  • Hepatit
  • Glomerülonefrit (akut böbrek iltihabı)
  • Granüllü doku oluşumunda artış ve halsizlik

İzotretinoin gençlerde kemiklerin büyümesini durdurabilir. Yaşadığınız her türlü yan etki ve problem ile ilgili doktorunuza mutlaka bilgi verin. (7)

Aknetrent reçetesi

Aknetrent (izotretinoin) ile ilgili daha kapsamlı bilgiye ulaşmak için Aknetrent Reçetesine şu linke tıklayarak ulaşabilirsiniz: >>>

Kaynaklar ve Referanslar:

1- Isotretinoin capsules2- Isotretinoin

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla