Andropoz nedir? Neden olur? Yaşı, belirtileri ve tedavisi

9 Ocak 2015   |    15 Haziran 2022    |   Kategori: Cinsel Sağlık, Erkek Sağlığı, Sağlık Sözlüğü Print

Andropoz, erkeklerde yaşlanma ile birlikte gelişen fiziksel ve ruhsal dönüşümü tarif eden süreçtir. Bu dönem erkeklik hormonu olarak bilinen testosteron seviyesinde ciddi azalma ile birlikte gelişir. Cinsel fonksiyonlarda azalma en önemli göstergesidir. Kadınlarda menopoz ne ise erkeklerde de andropoz ona yakın bir durumudur. Erkeklerin hayatında ciddi değişimlere neden olur. En önemli belirtileri arasında aşırı terleme, sıcak basma, sürekli halsizlik ve yorgunluk bulunur. Andropoz dönemi ile birlikte erkekler için geri dönüşü olmayan bir süreç başlar. Depresyon, iktidarsızlık, saldırgan davranışlar, kas kütlesinde azalma, ereksiyon sorunları ve cinsel isteksizlik en çok rastlanan sorunlardır. Andropoz dönemini daha sağlıklı geçirmek için bir uzmana danışmakta fayda vardır.

Andropoz nedir?

Yaşın ilerlemesiyle beraber erkeklik hormonu – testosteronun kandaki seviyesi azalır. Buna bağlı olarak ortaya çıkan sorun ve şikayetlerin oluşturduğu duruma andropoz sendromu denir. Bu dönemdeki erkeklerde, kadınların menopozda yaşadığı sorunlara benzer şikayetler görülür. Özellikle 45-50 üstü erklerde görülmeye başlanan andropoz bir hastalık değil doğal bir süreçtir. Her erkek 40’lı yaşlardan sonra 10 yılda bir, kanında bulunana testosteronun %10’unu, 50 yaşından sonra ise %25’ini kaybeder.

Testosteron nedir? Neye yarar? Erkek sağlığına etkileri nelerdir?

 

Andropoz kimlerde görülür?

Andropoz her erkekte aynı şekilde görülmeyebilir. Semptomların testosteron seviyesi düşen; kalp hastalığı, obezite, yüksek tansiyon ve tip 2 diyabet gibi ek hastalığı olan yaşlı erkeklerde görülme olasılığı daha yüksektir. Kesin bir yaş sınırı olmasa da, 50 yaşından sonra tüm erkeklerin ürolojik olarak takibe alınmaları gerekir. Bu takip, erkek sağlığı için önemli olan prostat hastalıkları ve yaşlanan adam sendromu erken tanısı için önemlidir.

Andropoz yaşı nedir?

Andropoz sürecinin kesin bir başlangıç yaşı yoktur. Fakat 30 yaş sonrasında testosteron seviyeleri azalmaya başlar. Genel kanı, 50 yaş üstü erkeklerde görüldüğüdür. Bu durum cinsiyet hormonlarının yetersizliği ile ilişkilidir. Yaşa ve kişinin sağlık durumuna göre testosteron seviyelerinde daha erken de azalabilir.

Andropoz dönemi ne kadar sürer?

Kadın menopozundaki kadar şiddetli olmamakla beraber, erkekler için andropoz 10 – 15 yıl kadar sürebilir. Bu zaman aralığı kişilerin sağlık durumuna göre değişebilir.

Andropoz dönemini sağlıklı geçirmek için mutlaka bir uzmana danışın

Andropoz nedenleri

Testosterondaki azalma, en önemli andropoz sebebidir. Erkekler yaşlandıkça, vücutları daha az testosteron üretir. Ayrıca kandan kullanılabilir testosteronu çeken “seks hormonu bağlayan globülin (SHBG)” denilen hormonun seviyesi de artmaya başlar. SHBG, kanda dolaşan testosteronun bir kısmını bağlar. Andropoz ile ilişkili semptomları olan erkeklerin kanlarında biyolojik olarak kullanılabilir testosteron miktarı azdır. Bu nedenle, vücuttaki testosteron tarafından uyarılan dokular daha az miktarda testosteron alırlar. Bu da kişide ruhsal, fiziksel ve zihinsel değişikliklere neden olabilir.

Andropoza giren erkekte ne değişir?

Erkekler, andropoz sürecinden hem ruhsal hem de fiziksel olarak etkilenir. Bu değişimler arasında, cinsel işlev bozuklukları, uyku problemleri, kas ve kemik dokusunda azalma, kalp ve damar bozuklukları ve kansızlık bulunur. Uzmanlar, erkeklerin bu dönemde testosteron seviyelerinin test edilmesini önermektedir. Andropoza giren erkekler, eski cinsel performanslarını yitirdikleri için cinsellikten kaçınabilir yada tam tersi davranarak abartılı bir cinsel performansa sahipmişler gibi davranabilirler. Evli erkekler eşlerini en çok bu dönemde aldatma girişiminde bulunur.

Erektil disfonksiyon nedir? Sertleşme sorunu belirtileri ve tedavisi

Andropoza giren erkek nasıl davranır?

Testosteron hormonu, erkeklerde cinsel dürtüleri etkiler ve kişinin ruh hâlini dengeler. Ancak andropozda testosteron miktarı azaldığı için erkeklerin sosyal ve ruhsal davranışları değişebilir. Başta öz güven kaybı, depresif ruh hâli, anksiyete, hırçınlık ve motivasyon düşüklüğü gibi durumlar görülebilir.

Andropoza giren erkek ilişkiye girer mi?

Andropoz sürecindeki fiziksel ve ruhsal değişimler kişiyi etkilese de cinsel yaşam aktif bir şekilde sürebilir. Modern tıbbın sunduğu çeşitli ilaçlar ve çözümler, andropoz sonrasında da cinsel ilişkiyi uzun yıllar mümkün kılabilir.

Andropozun belirtileri

Yaşlanan adam sendromu olarak ta bilinen andropoz, hem psikolojik hem de cinsel fonksiyonlarda değişime neden olur. Belirtiler görüldüğünde doktora başvurmak gerekir.

Psikolojik belirtiler

  • Kendinizi iyi hissetmeme durumu ve depresif ruh hali
  • Hayattan zevk almamama
  • En iyi zamanların geride kaldığını hissetme
  • Tükenmiş ve dibe vurmuşluk hissi
  • En ufak şeylere alınmaya ve sinirlenmeye başlama

Afrodizyak nedir? Arzu ve cinsel gücü arttıran besinler ve kokular

Bedensel belirtiler

  • Aşırı terleme, sıcak basması
  • Ciltte kuruluk ve tüylerde azalma
  • Sürekli bir halsizlik ve yorgunluk hissi
  • Dikkat güçlüğü
  • Sırt ağrıları, yaygın kas ve eklem ağrıları
  • Memelerde büyüme
  • Kemik erimesi ve kemik kırıkları
  • Göbek bölgesinde yağlanma
  • Kansızlık
  • Uyku problemleri
  • Zihinsel faaliyetlerde zayıflama

Cinsel belirtiler

  • Cinsel istekte azalma
  • Sertleşme problemleri
  • Meni miktarında azalma ve kıvamında değişiklik
  • Sabah ve gece sertliğinde azalma

Andropoz tanısı

Andropoz tanısı için öncelikle doktor şikayetlerinizi dinledikten sonra fizik muayene yapacaktır. Ardından belirtilerinizle ilgili sorular sorar. Burada amaç belirtilerinizin düşük testosteron belirtileriyle benzerlik gösterip göstermediğini kontrol etmektir. Daha sonra bu belirtilere sebep olabilecek diğer hastalıkları dışlamak için bazı testler isteyebilir. Ve son olarak kandaki testosteron düzeyini ölçebilecek kan testleri istenir.

Bu testlerde total testosteron ve serbest testosteron, FSH, LH ve prolaktin hormon düzeylerinize bakılır. Testosteron hormonu sabah 8 ile 11 saatleri arasında kanda en yüksek seviyededir. Bu nedenle kan testinin sabah yapılması önerilir. Testosteron seviyesi düşükse ve daha diğer belirtiler de varsa andropoz tanısı konulabilir.

Erkeklerde kısırlık nedenleri ve kısırlığın en önemli belirtileri

Andropoza hangi doktor bakar?

Erkek üreme organları ile ilgili sorunlarla üroloji alanı ilgilenir. Bu alanda uzmanlaşmış hekimlere ise ürolog denir. Ürologlar penis, testisler, prostat vb. rahatsızlıklar ile ilgilenir.

Andropoz tedavisi

Andropoz belirtileri ciddi anlamda hayatınızı zorlaştırmadığı sürece tedaviye ihtiyaç duymayabilirsiniz. Andropoz semptomları için en yaygın tedavi şekli, daha sağlıklı yaşam tarzı seçimleri yapmaktır. Doğal testosteron üretiminizi artıramazsınız, ancak aşağıdaki adımlar size yardımcı olabilir:

  • Doktorunuza karşı dürüst olun: Andropoz tedavisinde en büyük engel erkeklerin doktorlarıyla süreç hakkında konuşmakta zorlanmalarıdır. Birçok erkek doktorları ile cinsel konuları tartışmak konusunda çekingen davranmaktadır. İlaç yan etkilerinden, erektil disfonksiyona ve diğer cinsel sorunlara kadar, belirti ve semptomlarınıza neden olan veya katkıda bulunan sağlık sorunlarını belirlemek ve tedavi etmek için doktorunuzla birlikte hareket edebilirsiniz.
  • Sağlıklı bir yaşam tarzını tercih edin: Sağlıklı beslenin ve günlük rutininize fiziksel aktiviteyi dahil edin. Sağlıklı bir yaşam, gücünüzü, enerjinizi ve yağsız kas kitlenizi korumanıza yardımcı olacaktır. Düzenli fiziksel aktivite, ruh halinizi daha da iyileştirebilir ve uykunuzu düzenlemenize yardımcı olabilir.
  • Yardım istemekten çekinmeyin: Erkekler depresyondayken her zaman hüzün duygusu hissetmezler. Olağandışı yorgun, endişeli veya huzursuz, hatta öfkeli olabilirsiniz. İşinizde ve evinizde sorumluluklarınızı yerine getirmekte zorlanıyor olabilirsiniz. Erkeklerde görülen diğer yaygın belirtiler arasında uyumakta zorluk ve intihar düşünceleri bulunmaktadır. Depresyonda olabileceğinizi düşünüyorsanız, mutlaka doktorunuzla konuşun. Bu durum için birçok etkili tedavi mevcuttur.
  • Bitkisel takviyeler konusunda dikkatli olun: Bitkisel takviyelerin, yaşlanma ile ilişkili düşük testosteron için güvenli ve etkili olduğu henüz kanıtlanmamıştır. Bazı takviyeler tehlikeli bile olabilir.

Andropozda hormon replasman tedavisi

Hormon replasman tedavisi başka bir tedavi seçeneğidir. Ancak, çok tartışmalıdır. Performans artırıcı steroidler gibi, sentetik testosteron da zararlı yan etkilere sahip olabilir. Örneğin, prostat kanseriniz varsa, kanser hücrelerinizin büyümesine neden olabilir. Ayrıca uyku apnesini arttırma gibi bir yan etkisi de vardır. Testosteron tedavisi kalp krizi ve felç riskini artırabilir ve damarlardaki kan pıhtılarının oluşumuna katkıda bulunabilir. Testosteron replasmanının sizin için uygun olup olmadığını merak ediyorsanız, öncelikle testosteron düzeyinizin düşük olmasına sebep olan faktörler belirlendikten sonra doktorunuzla birlikte tedavinin artılarını ve eksilerini tartın. Ayrıca bknz:>>>

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla