Rezene çayı nasıl demlenir? Rezene çayının faydaları ve zararları

23 Ocak 2021   |    14 Mart 2022    |   Kategori: Şifalı Bitkiler Print

Rezene çayı, rezene bitkisinin kuru ya da taze tohumlarıyla demlenen güzel kokulu bir çaydır. Rezene, yüzyıllardır geleneksel tıpta çeşitli hastalıkların tedavisinde yaygın olarak kullanılan son derece şifalı bir bitkidir. Hazırlanması son derece kolay olan rezene çayı sindirimi destekleyerek ve kasların gevşemesini sağlayarak şişkinliği, gazı veya krampları azaltabilir. Ayrıca güçlü bir idrar söktürücüdür. Tam olarak bilimsel araştırmalarla desteklenmese de bebeklerdeki kolik ağrısının tedavisinde ve emziren annelerde sütü arttırmak için de tercih edilen bu şifalı çay antioksidan özelliğiyle yaşlanmayı da geciktirebilir. Yine de bazı durumlarda dikkatli tüketmek gerekir. Örneğin içerdiği östrojen nedeniyle, hormonal hastalıkları olan kişilerin ya da hamilelerin rezene çayı tüketmekten kaçınmalarını öneriyoruz.

Rezene çayı faydaları

Rezene tohumlarından elde edilen uçucu yağlar, bir dizi faydalı özelliğe sahiptir. Bu uçucu yağların antioksidan, anti-fungal, anti-bakteriyel ve anti-inflamatuar özelliklerinden faydalanmanın en pratik yöntemi bir fincan rezene çayı içmektir. Rezene çayının potansiyel yararları şöyledir: (1)

Rezene çayı ne işe yarar?

  • Rahmin kasılmasını önleyerek adet ağrılarının azalmasını sağlayabilir.
  • Spazm önleyici etkisiyle bebeklerde kolik ağrılarını azaltabilir.
  • Kan şekerini düzenleyebilir.
  • Enfeksiyonlara karşı koruyabilir
  • Ağrı kesici özelliği vardır.
  • Emziren annelerde anne sütünün kalitesini ve miktarını arttırabilir.
  • Birçok kronik hastalığın etkilerinden korunmaya yardımcı olabilir
  • Yaşlanma etkilerini yavaşlatabilir
  • Sağlıklı bir uykuyu destekler.
  • Mide bulantısı, şişkinlik, kabızlık ya da ishal gibi sindirim sorunlarına yardımcı olabilir.
  • Ağız kokusunu giderir.

Rezene nedir, nasıl kullanılır? Rezenenin faydaları nelerdir?

Rezene çayı nasıl yapılır?

Eğer rezenenin çayını yapmak için kendi yetiştirdiğiniz bitkinin tohumlarını ya da aktardan edindiğiniz taze tohumları kullanmak isterseniz öncelikle kurutabilirsiniz ya da taze tohumları ezerek de lezzetli bir çay elde edebilirsiniz. Kurutmak istediğiniz tohumları güneşin altına kuru bir kağıdın üzerine serin ve 2-3 gün kurumasını bekleyin. Ya da tohumları sık sık kontrol ederek 30 saniyelik aralıklarla mikrodalgada da pişirerek kurutabilirsiniz. Ardından tohumları cam bir kavanozda, serin bir yerde saklayın.

Rezene çayı nasıl demlenir?

Rezenenin çayı, rezene bitkisinin kurutulmuş tohumlarıyla ya da ezilmiş taze tohumlarla demlenenir.

Mide bulantısı neden olur? Bulantı ve kusmaya ne iyi gelir?

Yapılışı:

Bir fincana tercihe göre 1-3 çay kaşığı rezene tohumu koyun ve üzerine kaynar su ekleyin. Yaklaşık 5-7 dakika kadar demlenmesini bekledikten sonra süzün. Dilerseniz bal ya da limon ile lezzetlendirebilirsiniz. Afiyet olsun.

Bebeklerde rezene çayının faydaları ve zararları

Rezene çayının bebeklerdeki kolik belirtilerini rahatlattığı düşünülüyor. Ancak 6 aylığa kadar bebeklere verilen her türlü bitkisel ürün konusunda çok dikkatli olmak gerekir. Örneğin yapılan bir araştırmada bebeklere içirilen ve rezene içeren bitkisel bir karışım nedeniyle birkaç bebeğin kabızlık, uyku hali, iştahsızlık veya cilt reaksiyonları yaşadığı belirtilmiştir. Eğer bebeğinize bu çayı içirmeyi düşünüyorsanız öncesinde mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Kekik çayı nasıl yapılır? Kekik çayının faydaları ve zararları nelerdir?

Emziren anneler için rezene çayı nasıl yapılır?

Rezene yüzyıllardır galaktagog (süt arttırıcı) olarak kabul ediliyor. Bunu destekleyen bilimsel çalışmalar henüz yeterli olmasa da, ticari olarak hazırlanan birçok emzirme takviyesi ve emzirme çayları, sütü arttırdığı düşünülen pek çok bitkiyle birlikte (çemen otu, yonca, ısırgan otu ve devedikeni vb.) rezene de içerir. (2)

Isırgan otu neye iyi gelir? Faydaları ve zararları nelerdir?

Emziren anneler için özel bir rezene çayı tarifi yoktur. Dilerseniz sadece rezene tohumlarını kullanabilir ya da yukarıda bahsettiğimiz süt arttırıcı diğer bitkilerle birlikte karışık bir çay hazırlayabilirsiniz. Ancak öncesinde mutlaka doktorunuza danışın.

Rezene çayı zayıflatır mı?

Rezenenin zayıflatma etkisi ile ilgili kanıtlar sınırlıdır ve daha çok çalışmaya ihtiyaç vardır. Ancak yine de bazı beslenme ya da spor uzmanları rezene çayının iştah kesici etkisi olduğunu ve kilo vermeye yardımcı olabildiğini savunmaktadırlar. Yemeklerden sonra besinlerin emilimine yardımcı olarak tokluk hissi yarattığı ve aşırı yemeyi önlediği düşünülmektedir. (3) Ayrıca rezenenin sindirim sistemi üzerindeki sakinleştirici etkisi ve idrar söktürücü özelliği, vücuttaki şişkinliğin ve fazladan suyun atılmasına yardımcı olur.

Anason çayı nasıl yapılır? Anason çayının faydaları ve zararları nelerdir?

Rezene çayı ne kadar içilmeli?

Rezene çayının önerilen günlük bir tüketim sınırı yoktur. Ancak sindirim sistemi üzerindeki etkisi nedeniyle, başlangıç için günlük bir fincan içmeyi tercih edin ve vücudunuz üzerindeki etkilerini gözleyerek tüketim sıklığınızı belirleyin.

Rezene çayı zararları

  • Rezene, bebeklerdeki kolik sorununu yatıştırmak için sıklıkla tercih edilse de, içeriğindeki östragol, bebekler için güvenli olmayabilir.
  • Rezene tohumunun yağında aktive olan östrojen nedeniyle hamilelerde tüketimi güvenli değildir. Hormonal dengesizliğe neden olabilir.
  • Güneş ışığına karşı hassasiyeti arttırabilir.

Östrojen nedir? Ne işe yarar? Eksikliği ve fazlalığı ne tür sorunlar yaratır?

  • Rezene havuç ailesindendir. Bu nedenle havuca veya o aileden diğer bitkilere (kereviz, pelin vb.) alerjisi olanlar için bu çay tehlikeli olabilir.
  • Rezene, kanın pıhtılaşma sürecini geciktirebilir. Bu nedenle kan sulandırıcı ilaç kullanan veya kanama bozukluğu olan kişiler rezene çayını dikkatli tüketmeliler.
  • Rezene östrojen gibi çalışabilir. Bu nedenle östrojen nedeniyle kötüleşebilecek hormona duyarlı herhangi bir tıbbi durumunuz varsa (rahim kanseri, yumurtalık kanseri, meme kanseri, rahim fibroidleri, endometriozis vb.) bu çayı tüketmekten kaçının.
  • Yine aynı östrojen etkisi nedeniyle östrojen içeren bazı doğum kontrol haplarının etkisini azaltabilir. Doğum kontrol hapı kullanıyorsanız rezene çayını tüketmeden önce doktorunuza danışın.

Kısa Bilgiler

Rezene çayı nelere faydalıdır?

Rezene çayı spazm önleyici ve ağrı kesici özelliktedir, bu sayede adet kramplarını azaltabilir. Sindirim sisteminde düz kasların gevşemesini sağlayarak gaz, şişkinlik ve mide kramplarının azalmasına yardımcı olabilir. Kan şekerini düzenler. Ayrıca sağlıklı bir uyku uyumanızı sağlayabilir.

Rezene çayı kimler içemez?

Rezene, östrojen hormonunu taklit eden bir bitkidir. Bu nedenle hamileler, emziren anneler ve rahim kanseri gibi östrojene duyarlı kanserleri olan kişiler rezene çayı içmemelidir. İçerdiği östragolün kanserojen etkisi nedeniyle kanser hastaları veya risk altındakiler tüketmemelidir.

Rezene çayı kilo verdirir mi?

Rezene çayı yemek sonrası besinlerin emilimine yardımcı olarak tokluk hissini arttırabilir. Bu şekilde aşırı yemeyi önleyebilir ve kilo vermeye yardımcı olabilir. Ayrıca idrar söktürücü etkisiyle vücuttaki ödemi azaltabilir. Ancak bu konuyla ilgili daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.

Her gün rezene çayı içmek zararlı mı?

Rezene çayının ne kadar tüketilmesinin güvenli olduğuna dair net bir bilgi yok. Eğer östrojen ile ilgili bir rahatsızlığınız yoksa, hamile değilseniz ya da emzirmiyorsanız her gün bir fincan rezene çayının bir zararı olmayacaktır. Ama siz yine de vücudunuzun verdiği tepkiye göre miktarı belirleyin.

Rezene çayı uyku getirir mi?

Rezene, sıcak ve rahatlatıcı etkisinin yanında sindirim kasları da dahil olmak üzere tüm kasları gevşetir. Bu nedenle yatmadan önce içilen bir fincan rezene çayı daha sağlıklı ve rahat bir uyku çekmenize yardımcı olabilir.

Kaynaklar ve Referanslar:

1- Fennel2- Foeniculum vulgare Mill

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla