Rezene nedir, nasıl kullanılır? Rezenenin faydaları nelerdir?

15 Nisan 2018   |    23 Ocak 2021    |   Kategori: Şifalı Bitkiler Print

Rezene, eski çağlardan beri yaygın olarak kullanılan şifalı bir bitkidir; maydanozgiller grubuna aittir ve Latince adı ‘Foeniculum vulgare’dur. Uzun ömürlü bir bitki olana rezenenin boyu 1,5 metreyi bulabilir, esmer renkli ve hoş kokuludur; yemeklerde tat verici olarak katılabilir. Pek çok vitamin ve mineral içeren bu şifalı bitkide başta sodyum, kalsiyum, potasyum, magnezyum ve fosfor gibi faydalı minerallerin dışında bolca A ve C vitamini bulunur. Şifa amacıyla rezenenin yaprakları ile çay yapılırken tohumları ve kökü gaz giderici olarak kullanılmaktadır. Bir Akdeniz bölgesi bitkisi olan rezenin çayı, yağı, rezene, ekstraktı, ekstresi, sabunu, merhemi ve şurubu üretilir. Ayrıca içeriğindeki flavonlar ve uçucu yağların zenginliğiyle çok çeşitli ilaçların yapımında da yaygın olarak kullanılır.

Rezenenin faydaları

Rezene bitkisi gaz sorunlarının gidermenin dışında kabızlık tedavisinde, tansiyonu kontrol altına almada, bazı cilt hastalıklarını tedavisinde ve emziren kadınlarda süt arttırmak için kullanılabilmektedir. Ancak tüm şifalı bitkiler gibi rezeneyi kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın çünkü bazı durumlarda sakıncalı olabilmektedir.

  • Kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur: Journal of Food Science’da yayınlanan bir araştırmaya göre, rezenenin tohumlarının çiğnenmesi tükürükteki nitrit içeriğinin artmasına yardımcı olmakta ve kan basıncını (tansiyonu) kontrol altına almaya yardımcı olmaktadır. Rezenenin tohumları çok zengin bir potasyum kaynağıdır; potasyum, hücrelerin ve vücut sıvılarının önemli bir bileşenidir.
  • Rezenenin vücudun su saklama süresini azaltma özelliği vardır. Rezene çayı içmek, fazladan sıvıları diüretik olarak temizlemeye yardımcı olur. Rezenenin tohumu, toksinleri atmaya yardımcı olur ve idrar yolu problemleri riskini azaltır. Ayrıca, terlemeyi tetikleyen diafotik özellikleri de vardır.

Rezene çayı nasıl demlenir? Rezene çayının faydaları ve zararları

  • Rezenenin tohumu kanı temizlemeye yardımcı olur. Bu tohumların esansiyel yağları, toksinleri ve çamurları vücudumuzdan boşaltıp kanın temizlenmesine yardımcı olmak için çok yararlı kabul edilir.
  • Rezene göz için faydalıdır. Rezene tohumları, görme için önemli olan A vitamini içerir. Gün boyunca bilgisayar ya da televizyon karşısında yorulan gözler ya da göz tansiyonu ve göz kuruluğu gibi şikayetleri olan kişiler için rezene faydalı bir bitkidir. Kullanımı için iki su bardağı suya bir tatlı kaşığı rezene ekleyip kaynatmalısınız. Kaynayan su gözlerinizi yıkayabileceğiniz bir ılıklığa ulaştığında bu suyla gözlerinizi yıkayabilirsiniz.

A Vitamini nedir? Hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve eksikliği

  • Tohumların vücudu soğutma etkisi vardır. Fazla sıcaktan bunalan vücudunuz için rezene tohumu içeceği iyi bir fikirdir. Serinlemenize yardımcı olacaktır.
  • Akne için harika ve doğal bir çözümdür. Rezene tohumları düzenli olarak yenildiğinde, vücuda çinko, kalsiyum ve selenyum gibi değerli mineraller sağlarlar. Bu mineraller hormonları dengelemek ve oksijen dengesine yardımcı olmak için yardımcı olurlar. Cildinize kaynatılıp soğutulmuş suyunu pamuk yardımı ile uygularsanız, cilt sorunlarınızın azaldığını göreceksiniz.

Papatya çayının faydaları nelerdir? Papatyanın iyi geldiği hastalıklar

Rezene Çayı nasıl yapılır?

Rezene çayının pek çok faydası vardır. Son yıllarda özellikle emziren kadınların, bebeklerinde ve kendilerinde görülen gaz şikâyetlerini hafifletmesi sebebiyle, yeni doğum yapan kadınlara rezene çayı kullanmaları öneriliyor. Rezene çayını yapmak için 1 çay kaşığı rezene tohumunu bir büyük boy fincana yahut su bardağına koyun. Rezene tohumlarını ayrı bir yerde ezdikten sonra fincana atın. Fincana kaynamış su ilave ederek demlenmeye bırakın. On dakikanın ardından karışımı süzdükten sonra rezene çayını içebilirsiniz.

Rezene

Rezene çayı

Rezene Çayının faydaları nelerdir?

  • Rezene, çay olarak tüketildiğinde üst solunum yolu rahatsızlıklarına iyi gelir
  • Rezene tohumu çayı mineral açısından zengin olmasından dolayı soğuk algınlığı, grip ve halsizliğe iyi gelir
  • Sindirimle ilgili problemlerin giderilmesinde yardımcı olur, mide kramplarına iyi gelir ve bununla beraber gaz, hazımsızlık ve ishale karşı oldukça etkilidir
  • Mide ülserine sebep olan bakteriler ile savaşıp mide ülserinin belirtilerini hafifletir
  • Rezene tohumu çayı tokluk hissi verir ve sindirimle ilgili problemlerin giderilmesinde yardımcı olur. Bundan dolayı zayıflamak isteyenler bu çayı günde 1-2 fincan içebilirler.
  • Spazmı azaltan özelliğinden dolayı kasılmalar sebebiyle ortaya çıkan adet sancılarını azaltmak için kullanılabilir.
  • Anne sütünü artırıcı etkiye sahiptir ve emziren anneler için faydalıdır
  • Mineral bakımından oldukça zengin olan rezene çayı, yüksek ateşin düşürülmesi için ve bazı enfeksiyonlara karşı vücudu güçlendirmek için kullanılabilir
  • Demlenen rezene tohumu çayı ılıdıktan sonra bir pamuk yardımı ile gözlerin üzerine yerleştirilerek 15-20 dakika kadar bekletildiğinde gözlerdeki oluşan şişliğin giderilmesine yardımcı olur
  • Kolik bebeklerin tedavisinde kullanılan rezene tohumu çayı, kolik bebeklerde ortaya çıkan belirtileri azaltır ve bebeğin rahatlamasını sağlar
  • Sinirleri yatıştırıcı özelliğe sahip olmasından dolayı kişiyi rahatlatır
  • İdrar söktürücü özelliğe sahiptir ve safra üretimine yardımcı olur
  • Diş ağrılarının hafiflemesine sağlar
  • Libidoyu artırır, cinsel arzuyu güçlendirir
  • Ağız kokusunu azaltır ve balgamlı öksürük tedavisinde kullanılabilir

Rezene Çayının bebeklere faydaları

Bebeklerde rezene kullanımının idrarı yapmalarında ve gaz sancılarını azaltmada etkili olduğu bilinmektedir. Ayrıca bu şifalı bitki bebekler için sağlıklı uyku düzeninin oluşmasında etkili yardımcılardan biridir. Uzun yorucu uykusuzluklarda sizin için de etkili olacaktır. Ancak yine de kullanmadan önce mutlaka hekiminize danışınız.

Zerdeçalın faydaları nelerdir? Zerdeçal çayı neye iyi gelir?

Rezene Çayı süt yapar mı?

Rezene bitkisi, emzirme dönemindeki annelerde süt artırıcı bir etkiye sahiptir. Çayı içeriğinde, yapışkan bitki sıvısı, şeker, nişasta, tanen, sabit ve uçucu yağlar barındırmaktadır. Uçucu yağlar rezene tohumlarına anason kokusu vermektedir. Anne sütünün kalitesini arttıran niteliğe sahip olan çayı bebek üzerinde de oldukça faydalıdır. Ancak ne miktarda kullanacağınız konusunda mutlaka bir doktora danışmanız gerekmektedir

Rezenenin yüksek tansiyona faydaları

Rezene bitkisinin faydalı olduğu sağlık sorunlarından biriside yüksek tansiyondur. İçeriğinde bulunan bileşenler yüksek tansiyonu düşürerek kalp sağlığını korur. Ancak tansiyon sorunu olanların rezene kullanmadan önce mutlaka hekimlerine danışmaları ve ilaçlarını kullanmaya devam etmeleri gerekir. Doktorun uygun gördüğü ilaçların kullanımı eşliğinde rezene destekleyici doğal bir yöntem olarak kullanılabilir.

Anason çayı nasıl yapılır? Anason çayının faydaları ve zararları nelerdir?

Rezene Çayı uyku yapar mı?

Rezene çayı insanı rahatlatarak sinirlerin gevşemesini sağlar ve bu sayede uykuya geçişleri kolaylaştırır. Yani rezeneçayı yarattığı rahatlama ve sinirleri yatıştırma özelliği sayesinde uyumayı kolaylaştırmakta, uykusuzluğu gidermektedir.

Rezene Çayı zayıflatır mı?

Rezene bitkisi metabolizmayı hızlandırdığı için kilo vermenize yardımcı olur. Yatmadan önce içeceğiniz bir bardak rezene çayı ertesi gün açlık hissini çok duymamanızı sağlayacaktır. Diyet programını uygulamakta güçlük çeken kişiler için yardımcı bir şifa kaynağıdır.

Rezenenin adet ağrılarına faydası

Rezene, adet döneminde yoğun ağrılara neden olan dismenore rahatsızlığının tedavisinde etkilidir. Adet gecikmesinde etkili bir araç olarak reglin düzenlenmesini sağlamaktadır. Aynı zamanda vücudu gevşeterek sakin bir adet dönemi geçirmeye yardımcı olmaktadır. Hekim tavsiyesi ile rezene çayınının tüketilmesi yaşanan sorunların daha kolay atlatılabilmesine ve adet döngüsünün düzene girmesine yardımcı olacaktır.

Astım Rahatsızlığı olanlar için rezene

Rezenenin tohumları astım belirtilerini azaltır. Rezene, balgam söktürücü özelliklere sahip olduğu için bronşit, tıkanıklık, öksürük gibi rahatsızlıkların ortadan kalkması için gereken yardımı sağlar, çay şeklinde tüketebilirsiniz. Herhangi bir ilaç tedavisi uyguluyorsanız, kullanmadan önce hekiminize danışmalısınız.

Vücutta yağ yakılmasını sağlayan ve metabolizmayı hızlandıran besinler!

Rezenenin cilde faydaları

Rezenenin cilde sağlığına pek çok olumlu etkisi vardır. Çünkü bu bitki ciltte oluşan enfeksiyonlardan, mantar hastalığının tedavisine, ciltteki şişkinliklerin giderilmesinden yaşlanma karşıtı bir nemlendirici olma özelliğine kadar birçok alanda kullanılabilir. Yaprakları ve tohumunun kaynatılması ile elde edilen buhar, cildi temizler ve yüzdeki gözenekleri açar.

Rezene tohumu nasıl yenir?

Rezene tohumu hem yemeklerde hem de şifalı ve alternatif bir ilaç olarak kullanılabilir; tohumu güçlü antioksidan özelliklere sahiptir ve vücudunuzdaki serbest radikaller ile savaşır. Aynı zamanda kilo vermek için idealdir. Esansiyel yağı hem metabolizma hızını artırıcı hem de iştah bastırıcı olarak kilo kaybını desteklemede olumlu bir etkiye sahiptir. Rezenenin tohumunu iki ya da üç adet halinde yutabilirsiniz. Ya da 1 bardak kaynar suya 4-6 gram tohum koyup 10 dakika kadar bekletip tüketebilirsiniz.

Antioksidan nedir, ne işe yarar? Hangi besinlerde bulunur?

Rezenenin Yan Etkileri ve Zararları

Öğünlerde tüketilmesi faydalı olarak kabul edilen rezenenin bazı durumlarda kullanımı yan etkilere yol açabilir.
• Rezene çayı etkili olduğu için kullanmadan önce mutlaka bir hekime danışılması gerekir.
• Aşırı tüketimi mide bulantısına ve mide ağrısına yol açabilir.
• İleri derecedeki yan etkileri nefes almada güçlük, cilt sorunları, kalpte çarpıntı, ritm bozukluğu, akciğer ödemidir.
• Hamilelerde kullanımı tavsiye edilmemektedir.
• Emzirme döneminde anne sütünü artırdığı gibi bilgiler söz konusu olsa da emziren kadınların hekime danışmadan kullanmamaları tavsiye edilir. Çünkü bazı kişilerde rezene kan şekerini olumsuz yönde etkileyebilmektedir.
• Yetişkinlerin kullanımına uygundur ama çayı ve yemeği çocuklar için pek tavsiye edilmemektedir.

Normal şartlarda da gaz şikâyetleri, hazımsızlık sorunları olanlar yemeklerin içinde az miktarda kullanabilir ya da öğünlerden sonra çay olarak tüketebilir. Bu bitkiyi hazır poşette olanlarını tüketmek yerine doğal olanını bulup kullanmanız daha faydalı olacaktır. Ancak aşırı kullanımı konusunda tedbirli olunması gereklidir.

Rezenenin yemeği nasıl yapılır

Bu şifalı bitki sadece baharat olarak değil yemek yapımı içinde kullanılabilmektedir. Malzemeler: 2 adet soğanlı rezene, 1 adet kuru soğan, 4-5 diş sarımsak, 3 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 çay kaşığı toz şeker, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 adet limon gerekmektedir.
Yapılışı: Rezeneyi yıkayın ve dilimleyin. Zeytinyağında yemeklik doğranmış soğanı ve sarımsağı soteleyip rezeneleri ilave edin. Şeker, tuz, üstünü geçmeyecek kadar su ve limon suyu ekleyip orta ateşte rezeneler yumuşayıncaya kadar pişirin ve servis yapın.

Rezene

Rezene yemeği

Terbiyeli etli Rezene yemeği nasıl yapılır?

Malzemeler: 1 kg. parça et (kuzu kol), 2 paket taze rezene, 1 adet kuru soğan, 1 adet orta boy havuç, 2 diş sarımsak, 2 yemek kaşığı zeytinyağ, 1 yumurta sarısı, 2 yemek kaşığı yoğurt, 1/2 limon suyu, tuz, 3 su bardağı su

Hazırlanışı: 1- Etleri küçük doğranmış sarımsak ve soğanla zeytinyağında biraz kavurun. Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Kapağını kapalı halde tutun.
2-Sonra rezene ve yuvarlak doğradığınız havuçları ekleyin. (rezenenin kök ve püskül kısmını ince ince doğrayın. Poşetin içindeki rezenenin her yerini kullanacaksınız) Üzerine kaynar su ilave edin. 40 dakika kısık ateşte pişirin. Oluşan köpükleri kepçeyle alın.
3- Diğer tarafta limon, yoğurt, yumurta sarısıyla bir terbiye hazırlayın. Yemeğin suyundan bir kepçe terbiyeye ilave edip ısısını denkleştirin. Sonra yavaş yavaş yemeğe ilave edin. Bir taşım kaynatın ve ocağın altını kapatın. Tuzunu ilave edip servis yapın.
Bu yazı bilgi amaçlıdır. Hekiminize danışmadan tedavi amaçlı kullanmayınız.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla