Depresyon tanısı konmuş kişilerde C, B6, D vitamini ve folik asit, demir gibi maddelerin eksikliğinin görüldüğünü vurgulayan Dr. Orhun, özellikle magnezyum eksikliğinin depresyon semptomlarına sebep olabildiğinin altını çizdi. Depresyonun en sık karşılaşılan belirtilerinden birinin de uykusuzluk olduğunu söyleyen Dr. Orhun, bu belirtilerin yanında iştahsızlık, cinsel isteksizlik, enerji kaybı ve çabuk yorulmanın da geldiğini belirtti.
Yapılan çalışmalar sonucunda D vitamini eksikliğinin kronik yorgunluğa ve depresyona yol açabileceğini gösterdiğini açıklayan Dr. Orçun Orhun, eksikliği depresyona yol açabilecek besin ve vitaminler konusunda açıklamalarda bulundu. Mutluluk hormonu olarak da bilinen seratonin için; hindi, tavuk eti, peynir, yoğurt ve yüksek karbonhidratlı meyveler ve soya ürünlerinin tüketilmesinin faydalı olabileceğini vurgulayan Orhun, zengin omega 3 kaynağı olan balık ve ceviz’in de önemine dikkat çekti.
Folik asitten zengin yeşil yapraklı sebzeler, C vitamini kaynağı brokoli, narenciye gibi meyve ve sebzeler, B6’dan zengin fındık, antep fıstığı, balık, B12’den zengin ciğer, kabuklu deniz ürünleri, kırmızı et ve peynir, çinko kaynagindan zengin kuruyemişler de depresyon belirtilerinde azalma sağlayabiliyor.
Doğum kontrol hapı kullanan kişilerde depresyon belirtileri görülebileceğini açıklayan Dr. Orçun Orhun, alkol kullanan kişilerin de bu risk grubunda olduğunu belirtti. Hamilelik döneminde alınması gereken en önemli besin desteğinin folik asit olduğunu belirten Orhun; folik asitin hem anne hem de bebeğin sinir sistemi gelişimi açısından taşıdığı önemi vurgulayarak, omega 3 desteğinin de hamilelik sonrası görülen depresyona faydalı olabileceğini belirtti.
Depresyon nedir? Neden olur? Belirtileri, türleri ve tedavisi
Belli aralıklarla eczanede vitamin ölçümü veya aile hekimine giderek kan tahlili yaptırılmasıyla vücudun ihtiyacı olan eksik vitaminler saptanabilir. Vitamin eksikliğine göre doktorunuzun önerdiği ürünleri kullanabilirsiniz. Eczane dışında satılan ürünlerin içerik ile kullanım bakımından önerilmez ve güvenli değildir. Depresyon bir hastalıktır ve bir uzman tarafından ayrıntılı bir muayene ile tespit edilmesi gerekir. Belirtilen gıdaların alınmaması direkt depresyona neden olmaz ama depresyon riskini artırabilir.
YAZIYI PAYLAŞ