Grip tedavisi nasıl olmalı? Gripten korunma yöntemleri

14 Ocak 2015   |    9 Ağustos 2022    |   Kategori: Grip, Mevsim Hastalıkları Print

Çoğunlukla sonbahar ve kış aylarında görülen Grip, basit mevsim hastalığı gibi görünse de ciddi sağlık sorunları yaratabilir ve risk gurubunda bulunan kişilerde ölümcül sonuçlar yaratabilir. Girip, sağlıklı insanlarda ortalama bir haftada geçebilir, ancak, vücut direnci düşük kişilerde, yaşlılarda veya kronik hastalığı olan kişilerde, ölümcül sonuçlar yaratabilir. Bu nedenle risk gruplarında bulunan kişilerin her yıl mutlaka aşılanması önerilir. Grip nedir, grip nasıl bulaşır, grip belirtileri, grip tedavisi, gribe ne iyi gelir, gribe iyi gelen bitki çayları, nasıl geçer ve grip için şifalı bitkiler gibi  gribe dair merak ettiğiniz bütün soruların kapsamlı cevabını bu makalemizde bulabilirsiniz.

Grip, viral bir enfeksiyondur ve tedavisi yoktur. Bu nedenle gripli hastaların antibiyotik kullanması hiçbir işe yaramaz ve kesinlikle önerilmez. Çünkü antibiyotikler yalnızca bakterilere etki ederler. Gripten en iyi korunma yöntemi aşı yaptırmaktır. Hiçbir yan etkisi bulunmayan grip aşısı özellikle risk grubunda bulunan kişileri ölümcül sonuçlardan etkili şekilde korur.

Gribe Ne İyi Gelir

Çok hızlı yayılan gripten korunmada kilit noktanın güçlü bağışıklık sistemidir, güçlü bağışıklığın yolu ise öncelikle vücuttaki probiyotiklerin artırılmasına bağlıdır. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için bol bol fermente gıda tüketin. Yani, turşu yiyin, ev yoğurdu mayalayın, şalgam suyu için. Grip süresince bolca probiyotik alınmalı. Japon bilim insanları, geçen sene yaptıkları bir yayında şalgam suyunun grip virüsünü olumsuz ekilediğini, grip hastalığını iyileştirmede ise olumlu etki yaptığını ispatladılar. Vücudu probiyotikler (yararlı bakteriler) açısından güçlendirmek için fermante özelliğe sahip kelle paça, işkembe ve tarhana çorbalarıda gribe karşı etkilidir. Doğanın dengesine uygun davranmak, grip başta olmak üzere kış hastalıklardan korunmada en doğru yoldur.

Probiyotik nedir? Hangi besinlerde bulunur? Probiyotiklerin faydaları

Grip nasıl iyileşir: Gribal enfeksiyonlarda yatak istirahatının yanı sıra, gerektiği durumlarda yakınmaları hafifletmeye yönelik tedaviler de uygulanabilir. Örneğin ateş düşürücü ilaçlar verilebilir, kas veya eklem ağrılarını gidermek amacıyla ağrı kesicilerden yararlanılır. Bağışıklık sistemi güçlü olan çoğu insan için 5– 7 gün yatak istirahatı ve bol sıvı alımı hastalığı atlatmakta faydalı olmaktadır.

Bol sıvı tüketin: “Grip süresince ağrılardan kurtulmanın anahtarı bolca sıvı almak ve düzgün beslenmektir. Grip vücutta ciddi sıvı kaybına neden olduğu için bol sıvı alımı ihmal edilmemelidir. Bolca sıvı almak yapılması gerekenlerin en başındadır. Vücudunuz hastalık süresince sıvı kaybeder ve buda kramplara neden olur. Sıvı alımı kasların rahatlamasını sağlar.

Canınız istemese de yiyin: Proteinden zengin beslenmek de kasların gevşemesini ve ağrının azalmasını sağlar. Grip sırasında kimsenin canı bir şeyler yemek istemez ancak vücudumuzun direnci için düzenli yemek oldukça önemlidir. Diyetinize protein içeren besin maddeleri eklemek kasların yeniden yapılanmasına yardımcı olur.

Masaj iyi gelir: Hafif masaj kas ağrılarına iyi gelir. Grip sırasında hafif şekilde masaj yaptırmak kas ağrılarını azaltır. Öncelikle bol sıvı alınmalı ve proteinden zengin beslenilmelidir. Uygulama bölgelerinde ağrı olmuyorsa masajda yaptırılabilir.

Banyo yapın: Banyo yapmak ağrıları azaltmaya yardımcı olur, vücut sıcaklığının düşmesini sağlar. Banyo suyu ne çok sıcak ne de çok soğuk olmalıdır, eğer su çok sıcak olursa vücut sıcaklığınız yükselebilir. En ideali suyun ılık olmasıdır. İsterseniz banyo suyunuza esanslar ekleyebilirsiniz ancak önce mutlaka bir uzmanına danışın. Gripten birkaç hafta sonra kas ağrılarınız hala devam ediyorsa hekime başvurun.”

Grip nedir, nasıl geçer? Belirtileri, tedavisi ve gribe iyi gelen besinler

Dünya Sağlık Örgütü’nün gribe karşı önerisi

Dünya Sağlık Örgütü her yıl o sene sık görülen virüs tiplerini belirler ve buna göre yeni bir aşı hazırlanır. Grip aşısının özellikle Kasım sonuna kadar yapılması son derece önemlidir. Uygulandıktan sonra etkisinin ortaya çıkması 10-15 gün kadar süre alır. Bu nedenle sonbahar başlarında yapılması avantaj sağlar. Ancak tüm kış boyunca yapılmasının bir sakıncası yoktur, erken yapılmasının nedeni, bağışıklığın bir an önce başlamasının sağlanmasıdır. Grip aşısı, genç erişkinlerde %70-90 koruma sağlar.

Yaşlılarda ve kronik hastalığı olan bireylerde koruyucu antikor oluşumu daha az olduğu için, koruyuculuk oranı biraz daha düşebilir. Ancak bu bireylerde gribe yakalanmayı önlemese de, diğer ağır sorunların ortaya çıkışını azaltarak, hastaneye yatış ve ölüm oranlarını düşür. Grip tedavisiyle ilgili daha kapsamlı yazımızı okumak için tıklayınız.

Çocuklardaki acil müdahale gerektiren belirtiler nelerdir?

  • Hızlı veya zor nefes alma
  • Vücutta solgunluk ya da morarma
  • Beslenememe, yeterli sıvı alamama
  • Uyarılara cevapta azalma ve uykuya meyil
  • Aşırı huzursuzluk
  • Ateşle beraber döküntü görülmesi
  • Grip benzeri bulgular düzelirken yeniden ateş ve şiddetli öksürüğün başlaması

Erişkinlerde acil müdahale gerektiren belirtiler nelerdir?

  • Solunum Sıkıntısı
  • Sık nefes alıp verme
  • Bilinç bulanıklığı
  • Aşırı ishal ve kusma
  • Aşırı halsizlik

Grip vücutta kalıcı hasara yol açar mı?

Grip, özellikle çocuklarda, 65 yaş üstündeki bireylerde, kronik hastalığı olanlarda ve bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde ölümcül sonuçlara neden olabilir. Ayrıca larenjit, farenjit, sinüzit ve orta kulak iltihabına dönüşebilir. Sonbahar ve kış aylarında çocuklarda görülen orta kulak iltihaplarının yaklaşık %35’inin nedeni griptir. Daha da önemlisi; zatürree, menenjit, beyin ve kas iltihabı gibi yaşamı tehdit eden veya ölümle sonuçlanan hastalıklar da grip nedeniyle ortaya çıkabilir.

Çocuklarda orta kulak iltihabı neden olur? Belirtileri ve tedavisi

Gribe karşı kimler aşı yaptırmalı?

Risk grubunda olan kişiler: 65 yaşın üzerindeki bireyler, kronik hastalığı olanlar, kronik akciğer hastaları (astım, bronşit vb.), kalp hastaları, diyabetikler, kronik karaciğer ve böbrek hastaları, bakımevlerinde yaşayanlar, bağışıklık sistemi ile ilgili hastalığı olanlar, bağışıklık sistemi baskılanmış olan AIDS hastaları, kanser hastaları, organ ve kemik iliği nakli yapılanlar, kemoterapi, radyoterapi uygulananlar, uzun süreli aspirin tedavisi alanlar, sağlık çalışanları, ilk 3 aydan sonraki gebelik dönemindekiler ve altı aydan büyük bebekler. Ayrıca aşı yoluyla korunmak isteyen tüm bireyler aşılanabilir.

Grip aşısı yaptırması gereken risk grupları

  • 65 yaşın üzerindekiler,
  • Akciğer hastalığı olanlar (astım, kronik bronşit gibi),
  • Kronik kalp ve damar hastaları,
  • Şeker hastaları,
  • Kan hastalığı olanlar,
  • Bağışıklığı baskılanmış kişiler (kortizon kullanımı, AIDS, kanser tedavisi görenler)
  • Bakım/huzur evlerinde kalanlar ve burada çalışanlar,
  • Sağlık personeli
  • Hamileler, doktorları önerirse gebeliğin 2. veya 3. haftası yaptırabilir.

Gebelikte grip aşısı yapılır mı?

Bilimsel araştırmalara göre, gebelik döneminde grip aşısı yapılan annelerin grip mevsiminde doğan bebeklerinde prematüre doğum oranını düşürüyor. Gebelikte yapılan grip aşısı yenidoğan bebekleri de koruyor. Uzmanlar, hamile kadınlara grip aşısı yapıldığında yenidoğan bebeklerin ilk altı ayına kadar gribi %90 önlendiğini belirtiyor.

Grip gebelikte tehlikeli midir? Hamileyken gripten korunma yolları

Diyabet hastaları grip aşısı yaptırmalı mı?

Grip sezonunda diyabet hastalarında ölüm oranı %15, astım hastalarında %30 ve zatürreeler sebebiyle ölüm oranı 3 kat artıyor. Dünyadaki tüm sağlık otoriteleri diyabetli hastalara grip aşısı yapılmasını kesin şekilde öneriyor. Grip aşısı diyabet hastalarında hastaneye yatışı %52 azaltırken, gribe bağlı ölümleri %70 oranında azaltıyor. Bu nedenle dünyadaki bütün tedavi kılavuzları diyabetli hastalara grip aşısı yapılmasını kesin şekilde öneriyor. Diyabet hastalarında grip aşısı hastaneye yatış sıklığının ortalama %52 azaltırken, gribe bağlı ölümleri %70 varan oranlarda azaltıyor. Ancak ülkemizde diyabet hastalarında gribe karşı aşılanma oranları %9 civarında kalıyor.

Gripten korunmak için;

Gribe neden olan influenza virüsünün; hasta veya taşıyıcı kişilerin hapşırması ya da öksürmesi yoluyla kolaylıkla bulaşır. Virüs bulaşmış ellerle temas etmek, öpüşmek, ortak eşyaları kullanmak da yine bu virüsün geçmesine neden olan faktörlerden…

Diyabet (şeker hastalığı) nedir? Neden olur? Belirtileri ve tedavisi

Hasta kişilerden çevreye saçılan virüs parçacıklarının havada asılı kalabilme yeteneğine sahip olmasının bulaşıcılığı daha da artırmaktadır. Bu nedenle gribin ev, iş yeri, okul, kreş ve toplu taşıma araçlarında daha kolay bulaşır.

  • Mevsime uygun giyinmeye özen gösterin
  • Terli kalmamaya dikkat edin
  • Bol sebze ve meyve tüketin
  • Aşırı yorgunluk, alkol, sigara, az ve düzensiz uyku gibi vücut direncinizi düşüren ve kolayca hasta olmanızı sağlayan etkenlerden uzak durun
  • Her gün en az 2 litre su için
  • Ellerinizi sık sık yıkamayı ihmal etmeyin
  • Havanın kurumasını önleyin, nemli olmasını sağlayın.
  • Grip ya da soğuk algınlığı geçiren kişilerden uzak durmak,
  • Sık dokunulan eşyaların sürekli temizlenmesi,
  • Ortamın havalandırılması,
  • Kalabalık ortamlardan kaçınmak uygulanabilecek yöntemlerdir.

Gribe iyi gelen bitki çayları

Bitki çayları öncelikle gribin belirtilerini gidermek için kullanılmaktadır. Zencefil, okaliptüs, nane ve mate çayları gribin semptomlarını gidermekte etkili olan etken maddelere sahiptir.

Grip ve zencefil çayı

Taze veya kuru zencefil kullanarak hazırlayabileceğiniz, zencefil çayı, göğüs tıkanıklığını açmak ve grip ile bağlantılı burun akıntısını hafifletmek için kullanabileceğiniz en ideal çaydır. Zencefil içinde bulundurduğu bileşenler sayesinde, vücudunuzun viral hücrelere karşı direncini arttırarak grip ve soğuk algınlığından kurtulma sürecini kısaltır.

Taze dilimlenmiş zencefil ve limon kullanmak kuru zencefile hazırlanmış sade çaydan daha etkilidir. Fazla zencefil çayı mide ekşimesine neden olduğu için mideniz ekşirse bu çaydan kaçınmanızda fayda var. Zencefil çayı ayrıca: kronik ağrıları azaltır, solunum yollarını açar, alerjik reaksiyonları azaltır, kan dolaşımını güçlendirir, boğaz ağrısına iyi gelir, terlemeyi arttırarak ateşi düşürür.

Şalgam neye iyi gelir? Suyu nasıl yapılır? Faydaları ve zararları

Grip ve okaliptüs çayı

Okaliptüs bitkisini, göğüs ve burun tıkanıklığı başta olmak üzere gribin bir çok belirtisini hafifletmek için kullanılabilirsiniz. Yüzyıllardır yüksek ateş tedavisinde kullanılan okaliptüs çayı balgamı sökmenizi hızlandırır ve göğüs bölgesini rahatlatır. Okaliptüs çayının buharını solumak burun tıkanıklığına ve akıntısına iyi gelir. Okaliptüste bulunan “ökaliptol” adlı kimyasal grip virüsün yok olmasını hızlandrmaktadır. Okaliptüs çayı ayrıca: öksürüğe iyi gelir, bronşit tedavisinde kullanılır, nezle ve gribe iyi gelir, boğaz ağrısına iyi gelir, ağız kokusunu önler, cilt üzerindeki yaraların tedavisinde kullanılır.

Gribe iyi gelen diğer çaylar ve şifalı bitkiler

Mate çayı yüksek C vitamini içeriği ile grip nedeniyle zayıf düşen vücudu canlandırmak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için kullanılabilir. Ancak mate çayında kafein bulunur ve gece belli bir saatten sonra içerseniz uykunuz kaçabilir. Viral enfeksiyonların tedavisinde kullanılan ekinezya çayı hastalık nedeniyle şişen boğazı yumuşatır ve kuru öksürüğü hafifletir. Mineraller bakımından zengindir ve A, B ve E vitaminleri içerir. Yine yüksek miktarda C vitamini bulunan limon çayı ve kuşburnu çayı gripten daha kısa sürede kurtulmak için tüketilebilir. Nezle ve grip için ülkemizde de popüler olarak kullanılan nane çayı (limonla birlikte) öksürüğü hafifletirken tahriş olan boğazı yumuşatır. Ticari olarak üretilen pek çok burun açıcı ve öksürük ilaçları içinde de aktif bileşen olarak kullanılan nane, gribe neden olan virüsleri önleyici antiviral özelliklere sahiptir.

Ekinezyanın faydaları nelerdir? Ekinezya çayı neye iyi gelir?

Gribin neden olduğu kas ağrıları yaşlıları daha çok etkiliyor

Yaş, gribin şiddeti ve bulunduğunuz bölge ağrıyı ne kadar hissetmenizi etkiler. İleri yaşlardaki kişiler genç kişilere göre daha zor bir dönem geçirirler. Çünkü vücutları virüsle genç kişilerin vücutları gibi etkili savaşamaz. Gribin şiddeti ağrıları etkileyen bir diğer faktördür. Gribin şiddeti ne kadar fazlaysa ağrı da o kadar fazla olur. Gribi hafif geçirenlerde genellikle kas ağrısı hiç olmaz ya da çok az olur. Bulunduğunuz bölge kuzeye daha yakınsa soğuk havadan dolayı daha fazla ağrı hissedebilirsiniz Birçok insan havalar soğudukça daha fazla ağrıları olduğunu söyler.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla