Karadut neye iyi gelir? Şerbeti nasıl yapılır? Faydaları ve zararları

Yazan Gizem Yerik
20 Haziran 2022   |    8 Kasım 2022    |   Kategori: Şifalı Bitkiler Print

Karadut, besin değeri çok yüksek faydalı ve lezzetli bir yaz bir meyvedir. Pek çok vitamin ve mineral içeren karadutun bir avuçluk miktarı kişinin günlük C vitamini ihtiyacının neredeyse tamamını karşılar. İçerdiği antioksidanlarla bağışıklık sistemini güçlendirir. Kalp sağlığını korur; kanser ve diyabet gibi kronik hastalıkları önler. Şerbeti, pekmezi ve şurubu yapılabilir. Böbrek rahatsızlığı olan kişiler için riskli bir meyvedir. Eğer ameliyat olacaksanız, en az 2 hafta öncesinden karadut tüketmeyi bırakmanız gerekir.

Karadutun besin değeri

Dutgiller familyasından bir meyve olan karadut, zengin besin değerine sahiptir ve faydalarıyla ilgili çok sayıda bilimsel araştırma bulunmaktadır. Sağlıklı bir lif kaynağıdır. Antioksidan, karbonhidrat ve protein bakımından çok zengindir. Aynı zamanda su içeriği yüksek, yağ oranı ve kalorisi çok düşüktür. Hem taze hem de kurutulmuş olarak tüketilebilir, geniş bir kullanım alanı vardır. Ayrıca pekmez, şarap, meyve suyu, reçel, şerbet ve tatlı yapımında kullanılır.

Aronya neye iyi gelir? Nasıl tüketilmelidir? Faydaları ve zararları

Karadutta hangi vitaminler var?

Karadut; başta C vitamini olmak üzere E ve K vitaminleri içerir. Potasyum, fosfor, kalsiyum ve demir gibi pek çok önemli minerale sahiptir. Ayrıca, polifenoller ve antosiyaninler gibi güçlü antioksidanlara sahiptir. (1)

Karadut kaç kalori var?

Karadutun kalorisi oldukça düşüktür. Bir fincan çiğ karadut ortalama 60 kaloridir.

Karadut faydaları

  • Yüksek tansiyonu dengeler
  • Kalp ve damar sağlığını korur
  • Grip ve soğuk algınlığını karşı çok etkilidir
  • Kemik güçlendir, osteoporoz riskini azaltır
  • Beyin sinir sağlığını destekler
  • Karaciğeri korur
  • Göz sağlığını destekler
  • Taksit maddelerin vücuttan atılmasını kolaylaştırır

Karadut neye iyi gelir?

Karadut kan yapar mı?

Demir bakımından çok zengin bir meyve olan kara dut, kansızlık tedavisi için çok faydalıdır. Kırmızı kan hücrelerinin üretilmesini arttırır. Ayrıca, anemiden kaynaklanan yorgunluk ve baş dönmesi gibi semptomları hafifletir.

Karadut şeker hastalığına iyi gelir mi?

Dut meyvesi, aşırıya kaçmamak şartıyla diyabet hastaları tarafından güvenle tüketilebilir. Kara dut, şeker içeren bir meyve olmasına rağmen glisemik indeksi oldukça düşüktür. İçerdiği bileşikler kan şekerini dengeler, ani şeker yükselişini önler ve tip 2 diyabet hastaları için faydalıdır. (2)

Böğürtlen neye iyi gelir? Nasıl kullanılır? Faydaları ve zararları nelerdir?

Karadutun bağışıklığa faydaları

Bir porsiyon dutta, günlük C vitamini ihtiyacının neredeyse tamamını karşılayabilir. Buna ek olarak, makrofajları aktive ederek bağışıklık sistemini destekler. İçerdiği antioksidanlar ve alkaloidler ile bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklardan korur. (3)

Karadutun kalbe faydaları

Karadutun içeriğinde bulunan lif, antioksidanlar ve flavonoid kalp sağlığını destekler. Sinir sistemini güçlendirir, kötü kolesterolü düşürür. Kan akışkanlığını arttırarak kalp krizi ve felç riskini azaltır.

Karadut kanserden korur mu?

Antioksidan, resveratrol ve antosiyanin gibi yararlı bileşikler içeren kara dut, hücre ve dokulardaki oksidatif stresi azaltarak kansere karşı koruyucu bir etkiye sahiptir. Düzenli kara dut tüketmek, kolon kanseri ve prostat kanserinin gelişme riskini azaltır. (4)

Karadut kolesterole iyi gelir mi?

Kolesterol; kan hücreleri ve karaciğer tarafından üretilen bir yağ türüdür. Kara dut, yağlanmayı azaltarak kötü kolesterol seviyelerini düşürür. Ayrıca kan dolaşımındaki iyi kolesterol oranını arttırır. Bu sayede ateroskleroz ve kalp hastalıkları riskini azaltır. (5)

Karadut kabızlığa iyi gelir mi?

Bol miktarda lif içeren kara dut sindirimi kolaylaştırarak bağırsak hareketlerini arttırır. Kabızlık, şişkinlik ve mide kramplarını önleyerek sindirim sağlığını destekler.

Kabızlık neden olur, ne iyi gelir? Kabızlığın ilaç ve fitille tedavisi

Karadut nasıl tüketilmeli?

Karadut, hem taze hem de kurutulmuş olarak tüketilebilir. Meyve suyu şeklinde içilebilir veya Smoothie’lere, tatlılara, gevreklere ve salatalara eklenebilir. Reçeli, şerbeti, şurubu ve kurutulmuş yapraklarından çayı yapılabilir.

Karadut özü nasıl içilir?

1 bardak kara dut özünü, damak zevkinize göre sulandırarak tüketebilirsiniz. Salatalarda nar ekşisi yerine kullanabilirsiniz. Kek, pasta gibi hamur işi tariflerine ekleyebilirsiniz. Ara öğünlerde veya kahvaltıda yoğurtla karıştırarak yiyebilirsiniz.

Ne kadar tüketilmeli?

Karadut yemeye engel herhangi bir hastalığınız yoksa, günde 1 su bardağı taze dut veya 1 avuç kuru dut tüketebilirsiniz. Karadut özü kullanmayı tercih edecekseniz, günde 1 çay bardağı içmeniz yeterli olacaktır.

Karadut şerbeti nasıl yapılır?

Malzemeler: 500 gram kara dut, 2 yemek kaşığı toz şeker, 1 adet çubuk tarçın, 1,5 litre su
Hazırlanışı: Kara dutları ezmeden saplarından ayırıp yıkayın. Ardından süzerek orta boy bir tencerenin içerisine aktarın. Üzerine az miktarda toz şeker, su ve çubuk tarçını ekleyin. Kısık ateşte pişmeye bırakın. Şeker eriyip su kaynamaya başlayınca karıştırarak 8-10 dakika daha pişirin. Sonrasında içerisinden çubuk tarçını çıkarın. Karışımı süzgeç yardımıyla süzün. Hazırladığınız şerbeti bir şişenin içerisine aktarın ve buzdolabında soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra buz ekleyerek servis edebilirsiniz.

Karadut şerbeti neye faydalı?

Kara dut şerbeti, bağışıklığı güçlendirerek hastalıklara karşı vücudu korur. Ağız ve kemik sağlığını destekler. Ayrıca meyvenin sağladığı faydaların pek çoğunu sahiptir. Ancak taze olarak tüketmek çok daha yararlıdır.

Antioksidan nedir, ne işe yarar? Hangi besinlerde bulunur?

Karadut pekmezi nasıl yapılır?

Malzemeler: 2 kg kara dut, su, yarım limon suyu
Hazırlanışı: Karadutları yıkayın. Büyük bir tencereye aktarın ve üzerini biraz geçecek kadar su ekleyin. Yaklaşık 40 dakika kaynatın. Başka bir tencerenin üzerine süzgeç ve üzerine de tülbent yerleştirin. Dutları tülbentle iyice süzün ve suyunu sıkın. Süzdüğünüz dut suyunu koyu bir kıvam alana kadar yeniden kaynatın. Ocaktan almadan önce yarım limonun suyunu sıkıp 10 dakika daha kaynatın ve sonrasında soğumaya bırakın.

Karadut pekmezinin faydaları

Dut pekmezi, kan yapıcı bir besindir. Zengin antioksidan içeriğiyle kansere karşı koruyucudur. Kolesterol ve kan şekerini dengeler. Kalp ve sindirim sistemi için faydalıdır.

Karadut zayıflatır mı?

Aşırı tüketilmediği sürece kilo vermeye yardımcı olur. Bazı araştırmalar, karadutun obeziteyi önlediği göstermektedir. Kan şekeri ve insülin seviyesini dengelediği için sağlıklı kilo vermeye yardımcı olur.

Diyette Karadut yenir mi?

Bol lifli bir besin olan kara dut, tokluk sürenizi uzatabilir. Kan şekerinizi dengeleyerek tatlı yeme isteğini yatıştırabilir. Bu nedenle, diyetinize dut ekleyebilirsiniz.

Kimler Karadut yememeli?

Potasyum bakımından zengin bir meyve olan dut, böbrek rahatsızlığı olan kişilerde risk oluşturabilir. Bazı kişilerde nadirde olsa hipoglisemiye neden olduğu saptanmıştır. Bu nedenle planlanmış bir ameliyattan en az 2 hafta önce karadut tüketimi sonlandırılmalıdır.

C Vitamini hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve eksikliği

Hamilelikte Karadut yemek sakıncalı mı?

Hamilelikte kara dut tüketiminin güvenli olup olmadığına dair yeterli bilgi bulunmuyor. Bu nedenle, hamilelerin doktora danışmadan karadut tüketmemesi önerilmektedir.

Karadut zararları

Karadut genellikle güvenli bir meyvedir ancak aşırı tüketimden kaçınılması gerekir. Aşırı tüketimi mide bulantısı, gaza ve ishale neden olabilir. Nadiren de olsa, dut ağaçlarından gelen polenlerin hassas kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olduğu bildirilmiştir. Huş ağacı polenine duyarlıysanız, karaduta karşı da reaksiyon gösterebilirsiniz.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla