Karnabahar neye iyi gelir? Nasıl yenmeli? Faydaları ve zararları

28 Nisan 2022  |   Kategori: Beslenme ve Diyet, Şifalı Bitkiler Print

Karnabahar; vitamin ve mineral bakımdan zengin, lif oranı oldukça yüksek yeşil yapraklı bir sebzedir. Turpgiller familyasına aittir ve sağlık için çok faydalıdır. Glukozinolatlar, polifenoller ve flavonoidler gibi çeşitli aktif maddeler içerir. İçeriğindeki antioksidanlar sayesinde kalp, göz ve sindirim sağlığını destekler. Kanser, diyabet, hipertansiyon gibi kronik hastalıklara karşı koruyucudur. Obezite ile mücadelede faydalı bir besindir. Hem çiğ hem de pişmiş olarak tüketilebilir. Tiroid hormonunu etkileyebildiği için tiroid sorunu olanlar dikkatli tüketmelidir. Ayrıca kan sulandırıcı ilaç kullananlar doktora danışmadan kullanmamalıdır.

Karnabaharın besin değeri

Karnabahar, besleyici ve lif oranı oldukça yüksek bir sebzedir. Life ek olarak içerisinde protein, karbonhidrat ve az miktarda doğal şeker bulunur. Bir su bardağı çiğ karnabahar yaklaşık 25 kaloridir.

Karnabahar da hangi vitaminler var?

Vitamin ve mineral bakımından zengin bir sebze olan karnabahar, aynı zamanda güçlü bir antioksidan kaynağıdır. C, B6, E vitamini ve K vitamini yanı sıra folat, fosfor, potasyum, magnezyum, manganez gibi değerli mineraller içerir. Bu minerallerin birçoğu özellikle hamilelik döneminde hayati önemdedir. (1)

Antioksidan nedir, ne işe yarar? Hangi besinlerde bulunur?

Karnabahar neye iyi gelir?

Karnabaharın faydaları

Lif ve su oranı oldukça yüksek olan karnabahar, sindirime yardımcı olur ve toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar. İçerisindeki glukosinolat, glukorafanin ve sülforafan sayesinde mide zarının korur. Ayrıca, mide ülseri ve kabızlığı önler.

Stres ve depresyonu engeller

Karnabaharda da yüksek miktarda kolin bulunur ve bu madde ruh halini olumlu etkiler. Bu nedenle karnabahar tüketmek, sinir sistemini düzenleyerek stres ve depresyonu engelleyebilir.

Karnabahar kanserden korur mu?

Çok miktarda sülforafan ve antioksidan bileşikler içeren karnabahar, pek çok kanser türüne karşı koruyucu özelliğe sahiptir. Ayrıca, içeriğindeki glukozinolatlar sayesinde hücre hasarını engeller. Bazı çalışmalar karnabahar yemenin kolon kanseri, prostat kanseri ve meme kanseri hücrelerinin büyümesini yavaşlattığını göstermiştir. (3)

Lahananın faydaları nelerdir? Lahana neye iyi gelir, zararları var mıdır?

Kan şekeri ve diyabete faydaları

Şeker hastası karnabahar yiyebilir mi? Bol lifli ve düşük kalorili bir sebze olan karnabahar, diyabet riskini azaltmaya yardımcı olur. Potasyum içeriği sayesinde glikoz metabolizmasını düzenler. Bazı çalışmalar, karnabaharda bulunan B6 vitamininin diyabetli hastalarda glikoz toleransını arttırabildiğini göstermiştir. (4)

Kalp ve damar sağlığına faydaları

Düzenli karnabahar, tüketmek kalp ve damar sağlığını korumak için çok yararlıdır. İçeriğindeki glucoraphanin maddesi damarları korur ve kan dolaşımına yardımcı olur. Anti-inflamatuar özelliği sayesinde damarlarda iltihaplanmayı önler. Kötü kolestrolü azaltıcı etkisi onu kalp sağlığı harika besin yapar. Araştırmalar, karnabaharda bulunan birçok bileşiğin kalbi önemli ölçüde koruduğunu kanıtlıyor.

Göz hastalıklarını önler

Antioksidanlar ve C vitamini bakımından zengin olan karnabahar, göz sağlığı için önemli bir besindir. İçeriğindeki sülforafan bileşiği görme bozukluğuna neden olan hücre ve doku hasarını önler. Ayrıca, yaşlılarda körlüğe yol açabilen katarakt ve makula dejenerasyonunun ilerlemesini de yavaşlatabilir.

Karnabahar bağırsaklara iyi gelir mi?

Yüksek oranda su ve lif barındıran karnabahar, sindirim sistemini düzenler ve rahatlatır. Bu nedenle, kabızlık sorunu yaşayan kişilerin tüketmesi gereken bir sebzedir. Yanı sıra, kolon kanserine karşı koruma sağladığı için bağırsak sağlığı bakımından çok önemlidir.

Brokolinin faydaları nelerdir? Brokoli neye iyi gelir, nasıl tüketilmeli?

Karnabahar suyunun faydaları

  • İyi bir antioksidan kaynağıdır
  • Sindirim sistemini destekler
  • Kanserden korunmak için harika bir besindir
  • Diyabet hastalığının gelişmesini engeller
  • Göz sağlığı için çok faydalıdır
  • Kilo kontrolü sağlar ve zayıflamaya yardımcı olur

Karnabahar suyu nasıl yapılır?

Karnabahar suyu, karnabaharın tüm faydalarına sahiptir. Ayrıca çiğ olarak hazırlandığı için besin değerini yitirmez. Bu nedenle oldukça yararlı bir içecektir. Hazırlaması da çok basittir: 8 havuç, 1 armut, 1 baş brokoli, 1 baş karnabahar ve 5 adet lahana yaprağı sıvı hale gelene dek blenderdan geçirin ve bir sürahiye boşaltın. İçerisine yarım limon suyu ve su ekleyip karıştırın. Buzdolabında soğuttuktan sonra servis yapın. Dilerseniz bu karışıma yeşil elma, ıspanak, salatalık gibi yeşil meyve ve sebzeler ekleyebilirsiniz.

Karnabahar zayıflatır mı?

Karnabahar, bol lifli ve az kalorili bir sebze olduğu için kilo almayı engeller. Ayrıca metabolizmayı hızlandır; iltihap ve ödemi azaltarak zayıflamaya yardımcı olur. Vücuttaki fazla yağları yakmaya ve kilo vermeyi kolaylaştırır. Obezite ile mücadelede en etkili besinlerden biridir. Bu nedenle, karnabaharı diyet rutinine eklemek iyi bir tercih olacaktır.

Karnabahar diyeti nasıl yapılır?

Karnabahar çok iyi bir diyet sebzesidir; hem pişmiş hem de çiğ olarak tüketebilirsiniz. Buharda pişirilebilir, kısa süreli haşlayabilir, salatalara ve çorbalara ekleyebilir ya da başka meyve ve sebzelerle karıştırıp smoothie yapabilir. Lezzeti ve faydaları nedeniyle nerdeyse tüm diyet programlarına eklenebilecek bir sebzedir.

Karnabahar nasıl tüketilmeli?

Karnabahar nasıl yenirse faydalı olur? Karnabaharı birçok şekilde tüketmek mümkündür. Ancak en sağlıklı yöntemler buharda pişirmek, kısa süreli haşlamak veya çiğ olarak suyunu içmektir. Böylece besin değeri korunur ve sağlık için maksimum fayda sağlar.

İltihaba neden olan besinler! İltihap kurutan şifalı bitkiler ve kürler

Karnabahar çiğ yenir mi?

Karnabahar çiğ olarak da tüketilebilen lezzetli bir sebzedir. Ancak çiğ tüketildiği takdirde gaz ve şişkinlik gibi sorunlara yol açabilir. Bu nedenle pişirilerek tüketilmesi önerilir.

Karnabahar nasıl pişirilmeli?

Karnabaharı çok küçük parçalara bölmek, pişerken dağılmasına sebep olabilir. Ayrıca uzun süre pişirmek besin değerini de azaltır. İdeal pişirme süresi için 10 dakika yeterlidir. Gaz ve şişkinlik oluşumuna karşı, haşlama ya da yemeğine bir çay kaşığı kimyon ekleyebilirsiniz.

Karnabahar fazla yenirse ne olur?

Lif oranı yüksek bir sebze olan karnabahar, fazla tüketildiğinde şişkinlik ve gaz yapabilir. Nadir de olsa hassas ciltlerde kaşıntıya yol açabilir. Tiroid hormonunu etkileyerek tiroid sorunlarına neden olabilir.

 

Kimler karnabahar yememeli?

Tiroid hormonlarını etkileyebileceğinden dolayı tiroid sorunu olanlar karnabaharı sınırlı tüketmelidir. Gaz ve şişkinlik oluşmaması için crohn hastalığı veya ülseratif koliti ve inflamatuar bağırsak hastalığı olanlar dikkat etmelidir. Emzirenler fazla tüketmemelidir. Ayrıca kan sulandırıcı ilaç kullanan kişiler doktora danışmadan tüketmemelidir.

Hamileler ve emzirenler karnabahar tüketmeli mi?

Folik asit bakımdan oldukça zengin olan karnabahar, hamilelik sürecinde tüketilebilecek en yararlı sebzelerden biridir. Folik asit, gebelikte bebeğin omurga ve beyin gelişimi için hayati öneme sahip bir vitamindir. Ancak karnabaharın içerisinde bulunan kükürt, gaz sorununa neden olabildiği için emziren anneler az tüketmeli veya uzak durmalıdır.

Folik asit nedir? Folat vitaminin faydaları ve gebelikte kullanımı

Bebek ve çocuklar Karnabahar tüketmeli mi?

Karnabahar; antioksidan, vitamin, mineral ve diğer fitokimyasallar bakımından zengindir. Bir bardak dolusu karnabaharın içinde bebekler için gerekli olan pek çok yararlı besin bulunur. 6 aylıktan büyük bebeklere ek gıda olarak verilebilir.

Karnabahar zararları

Aşırı tüketmedikçe ve özel bir durumunuz söz konusu değilse karnabahar, genellikle zararsız bir sebzedir. İçerisindeki kükürt nedeniyle bazı kişilerde gaz ve şişkinlik gibi basit sorunlara neden olabilir. Çok aşırı tüketildiğinde, tiroid hormonunu etkileyerek tiroid sorunlarına neden olabilir. Ayrıca, kanı pıhtılaştırma özelliğinden dolayı kan inceltici ilaçlarla etkileşime girebilir. Bu nedenle, kan sulandırıcı ilaç kullanan kişiler için risk oluşturabilir. Bu tür bir ilaç kullanıyorsanız doktorunuza danışmanız faydalı olacaktır.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla