Kepek neden olur? Saç kepeği nasıl önlenir? Bitkisel çözümler

11 Haziran 2018   |    30 Nisan 2022    |   Kategori: Saç Sağlığı, Sağlık Sözlüğü Print

Kepek, tüm dünyada çok yaygın görülen bir cilt ve saç sağlığı sorunudur. Genellikle kaşıntının eşlik ettiği saç kepeğinin nedeni tam olarak bilinmese de saç derisi tipi, stres ya da bazı deri hastalıkları gibi çeşitli faktörler kepek riskini arttırmaktadır. Kepek zaman zaman yaşam kalitesini ve kişinin görünümünü olumsuz etkileyen tedavisi zor bir problemdir. Kepeklenmeye karşı çözüm aranırken öncelikle kepeğin neden ortaya çıktığını saptamak gerekir; çünkü bazı durumlarda bir cilt hastalığının da habercisi olabilir. Sorunun nedeni tespit edildikten sonra doğru bir şampuan kullanarak ya da bazı bitkisel çözümlerden faydalanarak kepekten kurtulabilirsiniz.

Kepek nedir?

Saç derinizi ve saçlarınızı yakından ilgilendiren kepek konusu, pek çok kişide görülen bir sorundur. Hatta öyle ki, dünya nüfusunun neredeyse yarısı bu sorunu yaşamaktadır. Gri veya beyaz renkte oluşan kepek, aslında saç derinizde bulunan ölü deri hücrelerinin bir araya gelmesi sonucunda oluşur. Ölü deri hücreleri saçlarınızda adeta topaklanarak, pullar oluşturur. Bu pullar aslında bir cilt probleminin belirtisidir. Kepek sorunu yaşadığınız halde, tedavi olmayı erteliyor sanız ileride daha büyük sorunlar yaşayabilirsiniz. Kepek mutlaka dikkate alınması gereken bir sorundur.

Saç dökülmesi neden olur, nasıl önlenir? En etkili tedavi yöntemleri

Kepek neden olur?

  • Saçların az taranması ya da fırçalanması
  • Çinko, B vitamini ve bazı yağ türlerinin eksikliği
  • Kuru ciltler
  • Soğuk hava
  • Sedef hastalığı, egzama gibi cilt hastalıkları
  • Parkinson hastalığı ve nörolojik hastalıklar
  • HIV virüsü ve zayıf bağışıklık sistemi
  • Yaş ve cinsiyet faktörleri. Ergenlikte kepek daha sık görülür
  • Stres ve anksiyete
  • Saç derisinde mantar oluşumu
  • Saçları çok az veya çok fazla yıkamak
  • Aşırı kimyasal içeren jöle, saç spreyi, köpük ve saç şekillendirici kullanmak
Saç kepeği

Saç kepeğinin en önemli nedeni eskiyen deri döküntüleridir

Saç kepeği nasıl önlenir?

Basit önlemler ile hayat boyu kepek probleminden kurtulabilirsiniz. İşte size bunun için dikkat etmeniz gereken bir kaç öneri:

  • Saçlarınızı düzenli olarak yıkayın
  • Saç spreyi ve saç jölesi kullanmayın
  • Güneşte daha fazla zaman geçirin, güneş ışığı kepek önler
  • Stres veya endişeyi azaltmaya odaklanın
  • Çinko ve B vitamini destekli beslenin
  • Saçlarınızı her gün tarayın ya da fırçalayın
  • Saçlarınızı her zaman toplamayın. Arada hava almasını sağlayın

Kepek nasıl yok edilir?

Kepek sorununuzun kaynağının bulunması, doğru tedavi için ilk adımdır. Saç kepeği için ana tedavi kepek önleyici şampuandır. Bu şampuanların çeşitli türlerini süpermarketler veya eczanelerden satın alabilirsiniz.

Saç ekimi nasıl yapılır? En iyi ekim yöntemleri: FUT, FUE …

Şampuan alırken aşağıdaki bileşenleri içerenleri tercih edin:

Kullanıma uygun olup olmadığını kontrol etmek için şampuanla birlikte gelen talimatları okuyun, ne sıklıkta kullanmanız gerektiğini kontrol edin. İhtiyacınız olursa bir eczacıdan tavsiye alabilirsiniz.

  • Şampuanı saçınıza sürdükten sonra durulamadan önce 5 dk. bekleyin
  • Saç derinizi hırpalayacak şekilde yıkamak yerine, kafanıza masaj yapıyormuş gibi narin hareketler uygulayın
  • Kepegin iyileşip iyileşmediğini görmek için bir ay boyunca kullanın
  • İşe yarayan şampuanı bulmak için birden fazla çeşit denemeniz gerekebilir

Semptomlarınız düzeldikten sonra şampuanı daha az sıklıkta kullanabilirsiniz, ancak tamamen kullanmayı bıraktığınızda saç kepeği sorununuz tekrarlayabilir.

Kepek için bitkisel çözümler

Aspirin

Aspirin birçok aktif kepek şampuanında etken madde olarak bulunan salisilik asit içerir. İki aspirini ince toz haline getirin ve saçınızı her yıkamanızda kullandığınız normal şampuan miktarına ekleyerek saçınıza uygulayın. Karışım 1-2 dakika saçınızda kaldıktan sonra iyice durulayın ve tekrar şampuanla yıkayın.

Aloe vera

Bütün bu önerdiğimiz kepek ilaçları kepeği azaltmaktadır ancak aloe vera ek olarak kaşıntıyla da mücadele etmektedir. Şampuanlamadan önce saç derinize aloe vera ile nazikçe masaj yapın. Aloe vera’nın serinletici etkisi kaşıntıyı yatıştırır. Kafanızın neden kaşındığını bilmiyorsanız, tedaviye başlamadan önce gerçek nedeni bulmalısınız.

Aloe vera nasıl kullanılır? Sağlık ve cilt için faydaları nelerdir?

Çay ağacı yağı

Tüm akne ve mantar önleyici ilaçlarda, mantar ve bakteriyel enfeksiyonlarla mücadelede olağanüstü gücü nedeniyle çay ağacı yağı bulunur. Ayrıca yapılan bir çalışma çay ağacı yağının saç kepeği miktarını önemli ölçüde azalltığını göstermiştir. Şampuanınıza birkaç damla çay ağacı yağı ekleyebilirsiniz.

Kabartma tozu

Mutfağınızda her gün kullandığınız bazı malzemeler sizi şaşırtabilir. Örneğin kabartma tozu etkili bir saç kepeği ilacıdır. Saçlarınızı ıslatın ve ardından bir avuç dolusu kabartma tozunu kafa derinize kuvvetle sürün. Şampuanlamadan sadece suyla durulayın. Kabartma tozu kepeğe neden olabilen aşırı aktif mantarları azaltır. Saçlarınız ilk önce kuruyabilir, ancak birkaç hafta sonra saç derisi doğal yağlar üretmeye başlayacaktır. Saçlarınızın daha yumuşak ve kepeksiz olduğunu göreceksiniz.

Elma sirkesi

Elma sirkesinin asit oranı kafa derisinin pH’ını değiştirerek kepeğe neden olan mantarların çoğalmasına engel olur. Bir sprey şişesinde çeyrek bardak su ile çeyrek bardak elma sirkesini karıştırın ve kafa derinize püskürtün. Kafanızı bir havluya sarın ve yarım saat kadar bekleyin. Ardından saçlarınızı her zamanki gibi yıkayın. Bunu haftada iki kez yapın.

Elma sirkesi neye iyi gelir? Faydaları nelerdir, nasıl kullanılır?

Ağız garagarası

Saçınızı normal şampuanınızla yıkadıktan sonra alkol bazlı bir ağız gargarası ile tekrar yıkayın. Ardından saç kremi kullanın. Ağız gargaralarının mantar karşıtı özellikleri kepeğe neden olan mantarın çoğalmasını önlemeye yardımcı olur.

Hindistan cevizi yağı

Hindistan cevizi yağı pek çok faydasının ve güzel kokusunun yanında saç kepeği tedavisinde de kullanılan bir üründür. Duş almadan önce, 3-5 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı ile saç derinize masaj yapın ve yaklaşık bir saat bekletin. Ardından normal bir şekilde şampuanlayın. Hindistan cevizi yağı içeren bir şampuan da kullanabilirsiniz.

Limon

Sadece 2 yemek kaşığı limon suyu ile kafa derinize masaj yapın ve suyla durulayın. Sonra 1 çay kaşığı limon suyunu 1 su bardağı suyla karıştırın ve saçınızı bu suyla yıkayın. Kepek sorununuz kayboluncaya kadar bunu günlük olarak tekrarlayın. Limonun asit özelliği saç derinizin pH’ını dengelemeye yardımcı olur, bu da kepeğin çoğalmasına engel olur.

Limonun faydaları nelerdir? Limon suyu ve kabuğu neye iyi gelir?

Tuz

Sıradan sofra tuzunun aşındırma özelliği, şampuandan önce kepek pullarını temizlemek için harikadır. Bir tuzluk alın ve kuru kafa derisine biraz tuz dökün. Daha sonra saçlarınızdan başlayarak, saç derisine masaj yapın. Kuru, pullanmış derinin ortaya çıktığını gödüğünüzde artık şampuan için hazırsınız demektir. Tam tedavi için diğer şampuan önerilerimizden biriyle birlikte tuz tedavisini uygulayabilirsiniz.

Sarımsak

Sarımsak antimikrobiyal özelliği ile kepeğe neden olan bakterileri ortadan kaldırmak için mükemmeldir. Sarımsakları ezin ve kafa derisine sürün. Bu güçlü kokuyu önlemek için ezilmiş sarımsağı balla karıştırabilir ve yıkanmadan önce saç derisine masaj yapabilirsiniz. En iyi kepek ilaçlarından biri olmanın yanı sıra sarımsak saçlarınız, cildiniz ve hatta bağışıklık sisteminiz için de inanılmaz bir ilaçtır.

 

Zeytinyağı saç ve kepek

Zeytinyağı kepek ve saç sağlığı için çok faydalıdır

Zeytinyağı

Zeytinyağı kepek için senelerdir kullanılan bir halk ilacıdır. Saç derisine yaklaşık 10 damla zeytinyağı damlatarak masaj yapın ve kafanızı duş başlığı ile kaplayarak gece boyunca bekletin. Sabah olduğunda şampuanlayın. Daha hızlı bir tedavi için, doğal zeytinyağı içeren bir şampuan kullanabilirsiniz.

Zeytinyağı nasıl kullanılır? Zeytinyağının faydaları ve zararları nelerdir?

Kadınlarda kepek nasıl geçer?

Uzun saçlara sahip olan kadınlarda kepek sorunu, büyük bir sorun haline gelebilir. Eğer basit seviyede bir kepek sorununuz varsa, çözüm olarak kepeği giderecek şampuanlar kullanmalısınız. Diğer bir yöntem olarak evinizde kolayca hazırlayabileceğiniz kür tariflerini deneyebilirsiniz. Uzun saçlı kadınların yaptığı diğer hatalardan bir tanesi de, saçlarınızı havasız bırakacak saç modellerini tercih etmektir. Eğer çok sıkı topuzlar kullanıyorsanız, günlük hayatınızda sürekli olarak at kuyruğu modelini tercih ediyorsanız, saçlarınızı havalandırmayı ihmal etmemelisiniz.

Kepek şampuanları

En verimli sonucu alabilmek için kullanacağınız kepek şampuanını öncelikle saç tipinize ve kepek probleminizin sebebine göre seçmelisiniz. Sonrasında doğru şampuanı bulduğunuzda ise kepek probleminiz çözülene kadar şampuanınızı değiştirmeyin. Süpermarketlerde ya da eczanelerde bulabileceğiniz pek çok kepek karşıtı şampuan mevcut. Bunlardan bazıları: Vichy Dercos, Bioderma Node DS+, Sebamed, Phyto Phytosquam, Ducray Squanorm, Clear, Ketoral ve Bioblas. Bknz:>>> Dandruff

Kaynaklar ve Referanslar:

1- Dandruff treatment,2- How to treat Dandruff,3- Dandruff

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

2 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Kader
Kader
1 yıl önce

Kepekten çok çektim kıyafetlerim de bile üzerine kar yağmış gibi çirkin bir görüntü oluyordu likit keratin kullanmaya başladıktan sonra saç derimde kaşıntı kepek ve kızarıklık hiç kalmadı saç köklerim de ve kıyafetlerimde olan o kötü görüntüden de tamamen kurtuldum.

Arife Su
Arife Su
2 yıl önce

Merhaba. Ben saçım için her tür şampuanı denedim. Kepek önleyici, yağlanma karşıtı, onarıcı… Eskiden kepekle beraber çok yağlanırdı. Artık yağlanma olmuyor ama kepeği önleyemedim. Doktora da gittim. Şu an aldığım şampuan dökülmeyi kesti ama hala kepekleniyor. En son taradım saçlarımı yıkarken. Bu kepek sorunundan nasıl kurtulabilirim? Bu verdiğiniz kürler etkili… Devamını oku »

Araç çubuğuna atla