Hindistan cevizi yağı neye iyi gelir? Faydaları nelerdir, nasıl kullanılır?

23 Haziran 2019   |    4 Haziran 2022    |   Kategori: Beslenme ve Diyet, Şifalı Bitkiler Print

Hindistan cevizi yağı, sağlığa faydaları nedeniyle çok popülerdir. Ancak yüksek oranda doymuş yağ içerdiği için fazla kullanılmaması gerekir. Bir yandan laurik asit gibi faydalı yağ asitleri içermesi nedeniyle vücudu iltihaba karşı korurken öte yandan bağışıklık sistemini güçlendirir. Hindistan cevizi yağı sağlığa faydalarının yanı sıra, cilt ve saç bakımında çok etkilidir ve yemeklerde bitkisel yağ yerine kullanılabilir. Yüksek pişirme sıcaklıklarına dayanıklıdır ve kızartma yağı olarak tercih edilebilir. Ayrıca enerji verir ve kan şekerini dengeler. Hindistan cevizi suyu iştah kesicidir, zayıflama amaçlı tüketilebilir.

Hindistan cevizi nedir?

Hindistan cevizi ağacı, palmiyegiller ailesinden, tropikal iklimlerde 100 yaşına dek yaşayabilen ve 10 yaşından 60 ila 70 yaşına dek meyve veren bir ağaçtır. Meyvesi olan hindistan cevizi, sert, kabuklu ve tüylü, iç kısmı beyaz etli bir yapıdadır. Kozmetik ürünlerde en çok kullanılan meyvelerden biridir. Toz ve tanecikler halinde tatlandırıcı olarak tüketilmektedir. Hindistan cevizi yağı, meyvesi preslenerek elde edilir.

Hindistan cevizinde hangi vitaminler var?

Hindistan cevizinin besin değeri, meyvenin tüketilen kısmına göre değişir. Hindistan cevizinin etli kısmı magnezyum, potasyum, kalsiyum, çinko, E, K, C vitamini, demir gibi vitamin ve mineraller içerir ve iyi bir lif kaynağıdır. Ayrıca birçok faydalı yağ asiti (stearik, oleik, miristik) ve türevlerini (betainler, etanolamid, etoksilatlar, esterler) içerir. Yarım fincan Hindistan cevizi sütünde, 276 kalori, 7 gram karbonhidrat, 3 gram lif, 3 gram protein, 29 gram yağ (25 gramı doymuş yağ olmak üzere) ve 4 gram şeker vardır. Ayrıca 316 mg (miligram) potasyum, 44 mg magnezyum, 18 mg sodyum, ve 2 mg demir içerir.

Magnezyum nedir? Neye iyi gelir? Mg eksikliğinin belirtileri ve tedavisi

Hindistan cevizi yağı besin değeri

Bir çorba kaşığı hindistan cevizi yağı 11 gram doymuş yağ içerir. Bu oran tereyağında 7 gramdır. Doymuş yağ oranı yüksek olmasına rağmen Hindistan cevizi yağının %62 kadarı faydalı yağ asitlerinden oluşur. Bu yağlar vücuda zararlı olan kısa ve uzun zincirli hayvansal yağlardan farklı olarak orta zincirli yağ asitlerinden oluşur. Bunlar, laurik, kaprilik ve kaprik yağ asitleridir.

Yağın faydaları doğada nadir bulunan bu yağ asitlerinden kaynaklanır. Bu yağların sindirimi nispeten daha kolaydır ve karaciğerde işlendiğinden yağ olarak depolanması güçtür, bunun yerine enerji verir. Hindistan cevizi yağının %40 kadarını anne sütünde bulunan Laurik asit oluşturur, bu asitin vücutta işlenmesiyle bağışıklık sistemi güçlenir, hastalıklar ve virüslerle mücadele yeteneği gelişir. Eğer kalp ve damar sağlığı riski bulunmuyorsa ve aşırı tüketilmiyorsa Hindistan cevizi yağının sakıncası yoktur. (1)

Hindistan cevizinin faydaları

  • İdrar yolu enfeksiyonlarına iyi gelir
  • Böbrek sağlığını korur
  • Basur (hemoroid) hastalığını önleyebilir
  • Tiroid bezinin sağlıklı çalışmasını sağlar
  • Parazit oluşumunu engeller
  • Reflüye iyi gelir
  • Kalp ve damar sağlığını korur
  • Kronik yorgunluğa iyi gelir
  • Hormon düzenleyicidir
  • Gaz ve kusmaya karşı etkilidir.

Biberiyenin faydaları nelerdir? Biberiye çayı ve yağı neye iyi gelir?

Hindistan cevizi yağı faydaları

Alzheimer ve epilepsi semptomlarını azaltır

Alzheimer hastalarının beyninde enerji için glukoz kullanımı azalır. Hindistancevizi yağında bulunan orta zincirli yağ asitleri beynin kolaylıkla işleyebileceği ketonlar yaratır. Ketonlar beyne glukozun işlenmesi için insüline ihtiyaç duymadan enerji sağlar. Böylece Alzheimer hastalığının başlangıcında beyin fonksiyonlarının iyileşmesine yardımcı olur. Ayrıca çocuklarda uygulanan ketojenik diyet (az kalori, çok yağ) içerisinde yer alan Hindistancevizi yağı epilepsi hastası çocuklarda nöbet sıklığını azaltır.

Diyabete faydalıdır

Hindistancevizi yağında bulunan laurik asit, tip1 diyabeti olan kişilere faydalı olabilir. Orta zincirli yağ asitlerinin insülin direncine koruma sağladığı hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda ortaya konmuştur. Hindistancevizi yağı kan şekeri seviyelerinin düzenlenmesine yardımcı olarak hastalığın etkilerini en aza indirger.

Kolesterol düşürücüdür

Hindistancevizi yağı iyi HDL kolesterolü artıran doymuş yağlar içerir. Bu yağlar kötü LDL kolesterolünün de zararlarını törpüler. Yapılan araştırmalara ve karşılaştırmalara göre hindistancevizi yağı kalp sağlığı için faydalı bir yağdır. (2)

Sarı kantaron yağı neye iyi gelir? Faydaları nelerdir? Nasıl kullanılır?

Kilo vermeye yardımcı olabilir

Hindistancevizi yağının iştahı azalttığı ve kalori yakımını hızlandırıcı etkileri olduğu saptanmıştır. Uzun süre hindistancevizi yağı tüketiminin vücut kilo vermeye yardımcı olabilir. Abdominal obezitesi olan kadınlarla yapılan çalışmaya göre günde 2 yemek kaşığı hindistancevizi yağını diyete katmanın göbek yağının azalmasında etkili olduğu bulunmuştur.

Diş sağlığını korur

Hindistancevizi yağı, antibakteriyel bir çözeltidir. Ağızda bulunan mikroplarla etkili bir şekilde savaşır. Diş etleri ve çevresinde gelişen bakteri üreme sürecini engeller. Kötü koku ve diş çürüğü gibi sorunları giderir. Bunun için hindistancevizi yağının dişlere sürülmesi gerekir ve yan etkiye neden olmaz. Gargara olarak da kullanılabilir. (3)

Cildi besler ve onarır

Özellikle kuru ciltleri nemlendirir ve egzama semptomlarını azaltabilir. Ciltte meydana gelen çatlakların engellenmesi için sürülebilir. İçerdiği faydalı asitlerle cildi besler. Hamileliğin yarattığı çatlakların engellenmesi için günde 2 kez karın bölgesine sürülmesi önerilmektedir. Çatlamış dudaklar için de kullanılabilir. Ancak güneşin ultraviyole ışınlarına karşı koruyuculuğu yoktur. Hindistancevizi yağını göz altı kremi ya da makyaj temizleyici olarak da kullanmak mümkündür. Yüze uygulandıktan sonra ılık suyla durulanır. (4)

Karanfil yağı neye iyi gelir? Karanfilin faydaları nelerdir?

Saç sağlığına iyi gelir

Hindistancevizi yağı mineral yağlardan daha iyi nüfuz eder. Şampuandan sonra saç tellerine sürülen hindistancevizi yağı yaklaşık 5 dakika bekletilir ve ardından saçlar durulanır. Düzenli kullanımla birlikte saçlar parlar ve güçlenir. Saçlarda oluşan protein kaybını azaltır. (5)

Kemiklere faydalıdır

Saf hindistancevizi yağı kemik esnekliğini artıran yağ asitleri barındırır. Kemik dejenerasyonunu engeller ve kemiklerin etrafındaki bağ kasları ve dokuları güçlendirir. Kemik erimesi ve artrit gibi rahatsızlıklara karşı faydalıdır. (6)

Osteoporoz (kemik erimesi) nedir? Nedenleri, belirtileri ve tedavisi

Bağışıklığı güçlendirir

Hindistan cevizi yağında bulunan laurik asit vücutta monolaurin adı verilen antiviral bir maddeye dönüşür ve farklı tiplerde patojen ve virüslere karşı savaşta etkilidir. Tehlikeli bir patojen olan Staphylococcus aureus’un bakterileri öldürmedeki laurik asit ve monolaurinin etkinliği kanıtlamıştır. Helicobacter pylori bakterilerine karşı etkili olduğu gösterilmiştir.

Enfeksiyonlarla savaşır

Hindistancevizi yağında bulunan laurik asit bakteri, virüs ve mantar gibi zararlı patojenleri öldürebilir. Özellikle mantar enfeksiyonlarını iyileştirmek için etkilenen bölgelere hindistancevizi yağı uygulayabilirsiniz.

Hindistancevizi yağındaki kaprik asitte tüketildikten sonra monokaprine dönüşür ve bulaşıcı virüslerle savaşmaya teşvik eder. Viral bir enfeksiyonun olduğunda organik hindistancevizi yağı tüketmek sağlık için faydalıdır.

Sindirimi kolaylaştırır

Orta zincirli yağ asitleri antibakteriyel özelliklere sahiptir. Besin maddelerinin daha kolay emilmesini sağlamaktadır. Özellikle yağda eriyen vitaminleri, kalsiyum ve magnezyumun emilimine yardımcı olur. İrritabl bağırsak sendromu, kolit, mide ülseri ve Crohn hastalığı gibi sindirim hastalıklarının tedavisine yardımcı olabileceği iddia edilmektedir.

Hindistan cevizi yağı kullanımı

Yemeklerde kullanımı

  • Hindistancevizi yağı yemeklik yağların ürettiği zararlı toksinler içermez. Bu yüzden yemek pişirme yağı olarak kullanıma uygundur. Yüksek sıcaklıklara dayanıklıdır.
  • Lezzetli bir alternatif olarak kızarmış ekmeğe ya da tostunuza sürebilirsiniz.
  • Eğer kalori sorununuz yoksa çok lezzetli olan bu yağı her sabah 1 kaşık yiyebilirsiniz.
  • Smoothie karışımlarına 1 çorba kaşığı ekleyebilirsiniz.
  • Yağda yumurta yapabilirsiniz.
  • Mısır patlatabilirsiniz.
  • Kek yaparken kullandığınız bitkisel yağ yerine Hindistan cevizi yağı kullanabilirsiniz.
  • Tavuk ya da et kızartırken kullanabilirsiniz.

Kekiğin faydaları nelerdir? Kekik yağı neye iyi gelir? Nasıl kullanılır?

Cilt bakımında kullanımı

  • Tıraş sonrası nemlendirici olarak kullanabilirsiniz.
  • Hindistan cevizi yağına Himalaya kristal tuzu ya da şeker ekleyerek vücut ve yüz peelingi elde edebilirsiniz.
  • Bir pamukla aldığınız az miktarda yağ ile makyajınızı temizleyebilirsiniz.
  • Deodorant: 1/3 su bardağı Hindistan cevizi yağı ve ¼ su bardağı karbonatı karıştırın. İçine güzel koku vermek için farklı uçucu yağlar da katabilirsiniz. Bu karışımı koltuk altınıza sürebilirsiniz. Katkısız, yan etkisiz ve kötü kokuları engelleyici deodorantınız hazır!
  • Doğrudan dudağa sürerek nemlendirici olarak kullanabilirsiniz.
  • Tırnak etlerini yumuşatmak için doğrudan sürebilirsiniz.
  • Hamilelik çatlaklarıyla mücadelede kullanabilirsiniz. Her gün düzenli kullanılması önerilmektedir.
  • Emzirme sırasında meme uçlarını nemlendirmek ve tedavi etmek için kullanılabilir.
  • Mükemmel bir masaj yağıdır.
  • Duştan sonra ya da güneşlenme sonrasında yüz ve vücut nemlendiricisi olarak kullanabilirsiniz.
  • Sprey şişeye koyduğunuz sıvı hindistancevizi yağını bronzlaşmak için uygulayabilirsiniz. Ancak güneşin zararlı ışınlarına karşı korumadığını unutmayın.
  • Yağı tuzla karıştırarak ya da doğrudan uygulayarak ayak ve dirsek nemlendiricisi olarak kullanabilirsiniz.

Lavanta neye iyi gelir? Yağı nasıl kullanılır? Faydaları ve zararları

Hindistan cevizi yağı saç bakımı

  • Yoğun bakım kremi: Saçların uçlarına az miktarda yağ sürün, tarayın ve saçlarınızı yatmadan önce gevşek bir topuz yapın. Sabah kalkınca yıkayın.
  • Saç kırıkları için: Az miktarda saç uçlarına ve kırık olan bölgelere uygulayın.
  • Saçların kolay taranması için: Elinizin içine bir miktar yağ alın ve kuru ya da nemli saç uçlarına yedirin. Ardından tarayın.
  • Elektriklenme ve kabarma için: Elinize bir miktar yağ alarak ovalayın ve elektriklenen kısımlara sürün.

Diğer kullanım alanları

  • Ev yapımı diş macunu: Eşit miktarda hindistancevizi yağı ve kabartma tozunu karıştırın ve dişlerinizi fırçalayın.
  • Kavanozun üzerindeki yapışkan kağıdı çıkarmak için de kullanabilirsiniz.

Hindistan cevizi suyu faydaları

  • Dehidrasyonun önlenmesini sağlamak için kullanılmaktadır.
  • Yaşlanma ve kanser karşıtıdır.
  • Sindirimi kolaylaştırır.
  • Mineraller bakımından besleyicidir.
  • B kompleks vitaminleri içerir.
  • Vücudun elektrolir eksikliğini giderir.
  • Sporcu içeceği olarak tüketilebilir.

Hindistan cevizi nasıl kırılır?

Hindistancevizi kırılmadan önce suyunun alınması gerekir. Bunun için keskin bir bıçakla delme işlemi gerçekleştirilir. Delme işlemi için cevizinin üzerinde bulunan noktalar seçilir. Akan su bir bardağa doldurulur. Sonra kabuğun üzerindeki çizgilere vurularak çatlaklar oluşturulur ve bıçakla parçalara ayrılarak açılır.

Detoks nedir, nasıl yapılır? Detoxun faydaları ve zararları nelerdir?

Hindistan cevizi nasıl yenir?

Kırıldıktan sonra içindeki etli kısım kabuğundan ayrılarak yenilir. Hindistancevizi önce 180 derece ısıtılmış fırında bir süre bekletilirse kabuk ve etli kısmı daha kolay ayrılır.

Hindistan cevizi ve yağının zararları

  • Hindistancevizi yağı sindirim sistemi bakteri enfeksiyonu için kullanıldığında ishale yol açabilir.
  • Yağlı ciltlerde sivilcelenme yapabilir.
  • Kolesterol sorunu olanlar tüketmemelidir.
  • Nadiren alerji yapmaktadır.
  • Hindistancevizi yağı ile detoks yapılırsa baş ağrısı yaşanabilir.
  • Bayat tüketilirse zehirlenmeye yol açabilir.
  • Karaciğer rahatsızlığı olanlar dikkatli tüketmelidir. Ayrıca bknz: >>>

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla