Kuru üzüm, hem atıştırmalık olarak hem de kurabiye, kek ya da ekmeklere lezzet katmak için yaygın olarak kullanılan besleyici ve lezzetli bir meyvedir. Kurutma işlemi üzümde bulunan besinleri yoğunlaştırdığı için taze üzümden daha fazla antioksidan içerir. Şeker ve kalori miktarı yüksektir. Ancak ölçülü tüketildiğinde son derece faydalıdır. Mineraller, vitaminler ve enerji için iyi bir kaynaktır. Sindirime yardımcı olur ve kabızlığı önleyebilir, kemikleri güçlendirir, ağız sağlığını korur, kanda demir seviyesini arttırarak anemiyi önleyebilir, kanser ve kalp hastalıklarına karşı korunmamıza yardımcı olabilir. Tatlıya düşkünseniz, sağlıksız, şekerli atıştırmalıkların yerine kuru üzümü tercih edebilirsiniz.
Kuru üzüm yüksek potasyumlu ve düşük sodyumlu bir besin olduğu için kalp sağlığını destekler. İçerdiği antioksidanlarla kronik hastalık ve kanser riskini azaltabilir. Sindirim sistemi için yararlıdır. Ayrıca ağızda plak oluşumunu engelleyebilir. Özellikle siyah kuru üzüm kansızlığı önleyebilir.
Her gün bir avuç kuru üzüm (yaklaşık 90 adet) yiyebilirsiniz. Ancak bu miktarı diğer günlük yemeniz gereken meyve miktarına (5 porsiyon, ya da 400 gr) eklemeniz gerekir. Bu miktarda kuru üzümü 1.5 porsiyon olarak kabul edebilirsiniz.
Kuru üzüm genel olarak güvenli ve faydalı bir besindir. Ancak çok fazla yerseniz içerdiği çözünür lifler nedeniyle gaz, şişkinlik, karın ağrısı hatta ishal gibi sindirim sistemi sorunlarına neden olabilir. Ayrıca kilo almaya neden olabilir. Kaloriyi azaltmak istiyorsanız sınırlı tüketin.
Üzümü güneşte veya fırında kurutabilirsiniz. Üzümleri güzelce yıkayın, 2-3 dakika haşlayın. Güneşte kurutmak için temiz bir bez serdiğiniz tepsiye yayın ve 2-3 gün güneşte bırakın. Fırında kurutmak için yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye yaydığınız üzümleri 90 dereceye getirdiğiniz fırında 3 saat pişirin.
İçindekiler
Yarım fincan kuru üzüm aşağıdaki besinleri içerir:
Tüm bu besinler yanında kuru üzüm kemik ve eklem sağlığı için çok önemli bir mineral olan bor içerir. Kuru üzümde ayrıca fenoller ve polifenoller gibi vücudun kronik hastalıklardan korunmasına yardımcı olan antioksidanlar ve özellikle ağız bakterileriyle savaşan fitokimyasallar bulunur.
Aşağıda farklı miktarlarda kuru üzümün içerdiği kalori oranlarını görebilirsiniz:
Kuru üzüm gibi yüksek potasyumlu ve düşük sodyumlu gıdalar yüksek tansiyon, kalp hastalığı ve felç gibi durumlardan korunmamıza yardımcı olabilir. Araştırmalar kuru üzümün kan basıncını ve kan şekerini düşürerek kalp hastalığı riskinizi azaltabileceğini göstermektedir. Ayrıca içerdiği lif, LDL (kötü) kolesterolü düşürerek kalpteki gerilimi azaltabilir.
Kuru üzüm zengin bir antioksidan kaynağıdır. Vücudu yaşlanma ve zararlı alışkanlıklar gibi doğal faktörlerin neden olduğu hücre hasarından koruyabildikleri için besinlerden aldığımız antioksidanlar çok önemlidir. Araştırmalar, antioksidanların diyabet, osteoporoz ve kanser gibi kronik hastalık riskini azalttığını göstermektedir.
Kuru üzümün içerdiği çözünür lifler sindirime ve yiyeceklerin bağırsaklardan daha kolay geçmesine yardımcı olur. Ayrıca anti-enflamatuar özelliklere sahip bir protein olan tartarik asit içerir. Araştırmalar, tartarik asitin bağırsaktaki faydalı bakterileri besleyerek bağırsak fonksiyonunu iyileştirebileceğini göstermektedir. Ayrıca kuru üzüm, demir, bakır, magnezyum ve potasyum gibi faydalı mineraller içerir. Bunlar pH ölçeğindeki alkali veya bazik minerallerdir ve mide asitinin dengelenmesine yardımcı olabilir.
Üzümün faydaları nelerdir? Üzüm suyu nasıl yapılır? Neye iyi gelir?
Kuru üzümdeki oleanolik ve linoleik asit gibi antioksidanlar antibakteriyel özelliktedir ve ağızda plak oluşumuna neden olan bakterileri engelleyebilirler. Ayrıca pH seviyesini koruyarak tükürüğün fazla asidik hale gelmesini ve diş çürümesini önleyebilir.
Özellikle siyah kuru üzüm, kırmızı kan hücreleri üretimi ve vücutta oksijenin taşınması için gerekli olan demir, bakır ve vitaminler açısından zengindir. Bu şekilde aneminin (kansızlık) önlenmesine yardımcı olabilir.
Kuru üzümde bulunan antioksidanlardan biri olan polifenoller, gözlerdeki hücreleri serbest radikal hasarından ve bu hasarın neden olabileceği yaşa bağlı makula dejenerasyonu ve katarakt gibi göz bozukluklarından korumaya yardımcı olabilirler.
Katarakt nedir? Neden olur? Belirtileri ve tedavi yöntemleri
Kurutmak için üzüm seçerken çok olgunlaşmamış tatlı üzümleri tercih edin. Aşırı olgunlaşmış üzümlerin kuruması daha uzun sürer ve kurumadan önce çürüyebilirler. Ayrıca kurutma sırasında aralarda çürüyen olursa mutlaka ayıklayın.
Kuru üzümün raf ömrü taze üzüme göre kesinlikle çok daha uzun olsa da, yine de bozulabilir. Marketten aldığınız kuru üzümün kutusunu açmadığınız ve serin, ışık almayan bir yerde sakladığınız sürece raf ömrü bir yıl, açıldıktan sonra ise 6 aydır. Ancak buzdolabında ağzı sıkıca kapatılmış bir kapta saklayarak bu süreyi uzatabilirsiniz. Bu süreden sonra da halâ güvenle yiyebilirsiniz ancak kalitesi büyük ölçüde azalmış olacaktır.
Kuru üzümü ister mutfak dolabında ister buzdolabında saklayın, nemlenmeyi ve küf oluşumunu önlemek için kabın sıkıca kapatıldığından emin olun.
Kuru üzümler uzun süre saklandığında, nemi buharlaştığı için çok sertleşebilir ve çiğnenmesi zorlaşır. Bu her zaman bozulduğu anlamına gelmez, ancak aromanın büyük ölçüde azaldığını gösterir. Hala birkaç saat ılık suda bekletilerek yemeklerde ya da keklerde kullanılabilir. Ancak ıslatılmış üzümler çabuk bozulabilecekleri için hemen kullanmanız gerekir. Peki kuru üzümün bozulduğunu nasıl anlarız:
Kuru üzümün zararından çok faydası olsa da fazla tüketildiğinde:
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?