Mango neye iyi gelir? Nasıl yenir? Faydaları ve zararları

22 Mayıs 2022   |    23 Mayıs 2022    |   Kategori: Şifalı Bitkiler Print

Mango, hoş kokulu, lezzetli ve faydalı tropikal bir meyvedir. Vitamin ve mineraller bakımından zengindir ve iyi bir antioksidan kaynağıdır. 1 bardak doğranmış mango, günlük C vitamini ihtiyacının çoğunu karşılayabilir. Kanser, diyabet, yüksek tansiyon gibi kronik hastalıklara karşı koruyucudur. Ayrıca kalp sağlığını, bağışıklık ve sindirim sistemini destekler. Düşük kalorili olması nedeniyle kilo vermek isteyenler için idealdir. Yüksek miktarda folat (folik asit) içerdiği için hamileler ve bebekler için çok faydalıdır. Mango alerjisi olan kişiler mangodan uzak durmalıdır.

Mango besin değeri

Mango, düşük kalorili ancak besin değeri yüksek bir meyvedir. Antioksidan görevi gören ve hücreleri zarar verici serbest radikallere karşı koruyan birçok bitki bileşiği (polifenoller) içerir. Bunlardan en önemlisi ve güçlüsü “süper antioksidan” olarak da bilinen mangiferindir. Ayrıca lif bakımından oldukça zengin olan mango hem çiğ hem de pişmiş olarak tüketillebilir.

Mangoda hangi vitaminler var?

Mangoda, başta C vitamini  ve A vitamini olmak üzere bol miktarda B6, E ve K vitaminleri bulunur. 1 fincan taze mango, günlük C vitamini ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılayabilir. Ayrıca, bakır, magnezyum ve folat gibi önemli mineraller bakımından iyi bir kaynaktır.

Antioksidan nedir, ne işe yarar? Hangi besinlerde bulunur?

Mango kaç kalori?

Mangonun kalorisi düşüktür. 1 bardak doğranmış mango, ortalama 99 kaloridir. Ancak aynı miktarda kuru mango vitamin, mineral ve antioksidanlar açısından hala zengin olsa da 510 kaloridir ve şeker oranı çok daha yüksektir.

Mangonun faydaları

  • Bağışıklığı sistemini güçlendirir
  • Diyabetin önlenmesine yardım eder
  • Kalp sağlığını destekler
  • Kansere karşı koruyucudur
  • Göz sağlığı için faydalıdır
  • Cildi ve saçı besler

Mango neye iyi gelir?

Mango sağlıklı mı?

Mango, içerdiği vitaminler, mineraller ve antioksidanlar nedeniyle oldukça sağlıklı bir meyvedir. Ayrıca iyi bir folat kaynağı olduğu için hamilelik sürecinde hem anne hem de bebek için çok faydalıdır.

Mangonun bağışıklığa faydaları

Özellikle içerdiği yüksek oranda A ve C vitamini sayesinde bağışıklığı destekleyerek vücuttaki enfeksiyon riskini azaltabilir. Ayrıca, hastalıklarla savaşan beyaz kan hücrelerinin üretimini ve çalışmasını destekler. Aynı zamanda folat, E ve K vitamini ve bakır gibi yine bağışıklık için önemli olan vitamin ve mineraller içerir. (1)

Folik asit nedir? Folat vitaminin faydaları ve gebelikte kullanımı

Mango kan şekerini yükseltir mi?

Mangonun diğer meyvelere göre şeker oranı daha yüksektir. Bu oran diyabet hastaları için uygun görünmese de yapılan bir araştırma, mangoyu düzenli tüketen kişilerde kan şekeri seviyesinin dengelendiğini gösteriyor. Ayrıca mangoda olduğu gibi yüksek C vitamini ve lif içeren meyveler tip 2 diyabete karşı koruyucu olabilir. Ancak yine de bir seferde çok fazla yerseniz kan şekerinizi yükseltebilir, bu nedenle makul miktarlarda tüketmek gerekiyor. (2)

Mango kansere iyi gelir mi?

Bol miktarda polifenol içerdiği için hücreleri oksidatif stres hasarından koruyarak birçok kanser türüne karşı koruma sağlayabilir. Araştırmalar bu polifenollerin özellikle kolon, akciğer, prostat, meme kanseri ve lösemi gibi çeşitli kanser hücrelerini yok edebildiğini veya büyümesini durdurabildiğini gösteriyor. (3)

Mangonun cilde faydaları

Özellikle mangonun içerdiği polifenollerden biri olan magniferin ve A, C, E vitaminleri cilt sağlığı için önemli besin içerikleridir. Cildi güneş hasarının etkilerinden koruyarak yaşlanma belirtilerini azaltabilirler, C vitamini kolajen üretimini destekleyerek cildi güçlendirir, A vitamini vücudun protein, keratin üretimini baskılayarak akne oluşumunu engelleyebilir, E vitamini yaşlanma belirtilerini azaltabilir. Cilt bakımı için mangoyu taze meyve olarak tüketebilir ya da mango içeren cilt bakım ürünleri kullanabilirsiniz.

Kalbe faydası

Mango, içeriğindeki magnezyum ve potasyum nedeniyle kalp dostu bir meyvedir. Kan damarlarının gevşemesine yardımcı olarak kan basıncını dengeler. Kandaki kolesterol, trigliserit ve serbest yağ asitleri seviyesini düşürür. Ayrıca, bir antioksidan olan mangiferin sayesinde iltihaplanmaya, oksidatif strese ve hücre ölümüne karşı kalbi korur. (4)

Kolajen nedir? Faydaları nelerdir? Hangi gıdalarda bulunur?

Mango zayıflatır mı?

Lifli besinler sağlıklı zayıflamanın olmazsa olmazıdır. Bu besinlerden biri olan mango, açlık hissini yatıştırarak uzun süre tok tutar. Kan şekerini dengeleme özelliği sayesinde tatlı isteğini bastırır ve aynı zamanda düşük kalorilidir.

Mango çayının faydaları

Mango çayı, kan basıncını düzenleyerek kalp sağlığını korur. Bağışıklığı güçlendirir, kanseri önler ve kilo vermeye yardımcı olur. Doğru tüketildiğinde kan şekerini düzenler. Ayrıca, saç ve cilt sağlığı için çok yararlıdır.

Mango çayı nasıl yapılır?

Malzemeler: 2 adet mango / 4 bardak sıcak su / 2 yemek kaşığı siyah veya yeşil çay / 1 adet çubuk tarçın / 1 tatlı kaşığı bal / 1 tatlı kaşığı şeker  / BuzHazırlanışı: Siyah çayı ve çubuk tarçınları 1 litre kaynar suyun içine atın ve 10 dakika demleyin (eğer yeşil çay kullanıyorsanız 5 dakika yeterli). Demlenen çayı süzün ve soğuması için buzdolabına koyun. Mangoları, kabuklarını soyduktan sonra blendarda püre haline getirin. Buzdolabında soğuttuğunuz çayı, bal, şeker ve mango püresiyle blendarda iyice karıştırın. Bardağa koyduğunuz buz küpleriyle servis edebilirsiniz.

Mango diyeti

Mango diyeti, öğünlerden birinde sadece 1 bardak mango yiyerek ve su içerek yapılır. Sadece bu şekilde kilo verebileceğiniz iddia edilse de diyeti sporla, düşük kalorili ve protein zengini beslenmeyle ve şekerden uzak durarak desteklemeniz gerekir. Aslında sağlıklı kilo vermek için tek tip beslenme öneren diyetler yerine dengeli beslenmeyi ve hareketli bir yaşamı tercih edin.

A Vitamini nedir? Hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve eksikliği

Mango nasıl yenir?

Mango ile neler yapılır?

Mango, güzel kokusuyla smoothie’lere lezzet katar. Ayrıca reçelini, şerbetini, turşusunu, salatasını yapabilirsiniz. Izgarada pişirebilir, karamelize edip garnitür olarak kullanabilir veya dilimleyerek kokteyllerinize katabilirsiniz.

Mango nasıl tüketilmeli?

Öncelikle mangonun kabuğunu soyun ve boydan ikiye kesin. Çekirdeğini bir kaşık yardımı ile rahatça çıkarabilirsiniz. Sonrasında baklava dilimi şeklinde doğrayabilir veya ezerek püre haline getirebilirsiniz. Tüketmeden önce iyice yıkamayı unutmayın.

Mango zararları

Mango, bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olur. Fazla tüketimi şeker hastaları için risklidir, aynı zamanda kilo aldırabilir. Nadiren de olsa fazla tüketmek bazı kişilerde ishale neden olabilir.

Mango zehirler mi?

Mangonun kabuğunda zehirli sarmaşıkta da bulunan ve döküntülere neden olan urushiol adında bir madde bulunur. Bu madde duyarlı kişilerin ağız ve dudaklarında ciddi düzeyde kızarıklığa ve kabarmaya neden olabilir. Böyle bir durumla karşılaşırsanız vakit kaybetmeden bir doktora görünmelisiniz.

Kimler mango yememeli?

Mango genellikle herkes için güvenli bir meyvedir. Ancak bazı kişilerin mangoya alerjisi olabilir. Mango yedikten sonra burun akıntısı, nefes almada zorluk, mide ağrısı ve hapşırma gibi şikayetler yaşarsanız acilen bir doktora görünmelisiniz.

Alerji nedir, kimlerde görülür? Belirtileri, testi ve tedavisi

Şeker hastaları mango yiyebilir mi?

Düşük glisemik indekse sahip olan mango, doğru tüketildiğinde diyabet hastaları için güvenlidir. Bol miktarda lif ve antioksidan içermesi nedeniyle kan şekerinin ani yükselişini engelleyebilir. Ancak, mango protein bakımından zengin olmadığı için, yüksek proteinli başka bir besinle mutlaka desteklemeye çalışın.

Bebeklere mango yedirilir mi?

Bazı tropikal meyveler alerjen olabilir. Bu meyvelerden biri olan mango, alerjik yatkınlığı olan bebeklerde risk oluşturabilir. Bu nedenle, 8 aydan küçük bebeklere vermeyin.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla