İçindekiler
Myastenia gravis, bir otoimmün probleminden kaynaklanan sinir-kas hastalığıdır. Bu otoimmün reaksiyonun kesin nedeni bilinmemektedir. Hastalık sinir hücreleri ile kaslar arasındaki iletişim bozulduğunda ortaya çıkar ve kritik kas kasılmalarının ortaya çıkmasını engelleyerek vücudumuzun hareket için kullandığı iskelet kaslarında güçsüzlüğe neden olur. Hastalık her ırk ve yaştan insanı etkileyebilir ancak genelde 40 yaş altı kadınlarda ve 60 yaş üstü erkeklerde daha sık görülür. Hastalık bulaşıcı ve genetik değildir.
Hastalığın nedenleri tam bilinmese de nadiren de olsa aynı ailede birden fazla kişide görülmesi genetik etkenlerin rol oynayabileceğini düşündürmektedir.
Sinirler, sinir-kas kavşağındaki kas hücreleri üzerindeki reseptör bölgelerine tam olarak uyan kimyasallar (nörotransmiterler) salgılayarak kaslarla iletişim kurar. İstemli kaslarda bu iletişimi sağlayan nörotransmiterin adı asetilkolindir. Bağlandığı bölgeye de asetilkolin reseptörü denir. Myastenia gravisin temel nedeni ise bağışıklık sisteminin bu reseptörleri bloke ya da yok eden antikorlar üretmesidir. Bu antikorlar reseptör alanını azalttıkça kaslar daha az sinir sinyali alıp kas güçsüzlüğüne neden olur.
Antikorlar ayrıca sinir-kas kavşağının oluşumunda rol oynayan bir protein çeşidinin işlevini engellediğinde de bu hastalığa yol açabilir. Bu antikorların üretiminin bağışıklık sisteminin merkezi olan ve göğüs bölgesinde bulunan timüs bezinden kaynaklanabileceği düşünülmektedir. Timüs, bebeklik döneminde büyük, sağlıklı yetişkinlerde küçüktür ancak bazı Myastenia gravisli yetişkin bireylerde timüs anormal derecede büyüktür. Ayrıca yine bazılarında kötü huylu olmayan timüs tümörleri (tinomlar) vardır.
Myastenia gravisli annelerin myastenia gravisli çocuk doğurmaları nadirdir. Derhal tedavi edilirse çocuklar genellikle doğumdan sonra iki ay içinde iyileşirler. Ayrıca bazı çocuklar konjenital miyastenik sendrom adı verilen nadir, kalıtsal bir miyastenia formuyla doğabilirler.
Hastalığın derecesi ve belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterir.
Kramp (kas spazmı) nedir? Neden olur? Belirtileri ve tedavisi
Kas güçsüzlüğü diğer birçok bozukluğun ortak belirtisi olduğundan myastenia gravis teşhisi, genellikle hafif derecede bir kas güçsüzlüğü ya da birkaç kasla sınırlı güçsüzlüğü olan kişilerde sıklıkla gözden kaçabilir veya bazen yaklaşık iki yıla kadar ortaya çıkartılamayabilir.
Kolinesteraz inhibitörleri: Sinirlerle kaslar arasındaki iletişimi güçlendirir. Altta yatan durumu tedavi etmez ancak kas kasılmasını ve gücünü geliştirebilirler. Yan etkileri mide-bağırsak rahatsızlığı, mide bulantısı, aşırı tükürük ve terleme olabilir.
Kortikosteroidler: Bağışıklık sistemini baskılamak için kullanılır. Anormal immün yanıtı en aza indirmeye yardımcı olur. Kortikosteroidlerin uzun süreli kullanımı kemik incelmesi, kilo alımı, diyabet ve bazı enfeksiyonların artması gibi ciddi yan etkilere neden olabilir.
Kas erimesi (sarkopeni) nedir? Neden olur? Belirtileri ve tedavisi
İmmünosüpresanlar: Bu ilaç grubu da bağışıklık sistemini baskılamak ve anormal immün yanıtı en aza indirmek için kullanılır. Ancak yan etkileri artan enfeksiyon riski, karaciğer ve böbrek hasarı gibi ciddi olabilir.
Plazma değişimi (plazmaferez): Diyalize benzer bir filtreleme işlemi kullanılır. Kan sinir uçlarından gelen sinyallerin kasların reseptör bölgelerine iletilmesini engelleyen antikorları ortadan kaldıran bir makineden geçirilir. Ancak etkisi birkaç hafta sürdüğünden bu işlem tekrarlandıkça damara erişmek güçleşebileceği için göğse uzun, esnek bir tüp yerleştirmek gerekebilir.
Diğer riskleri ise kan basıncında düşüş, kanama, kalp ritmi sorunları veya kas krampları olabilir. Bazı insanlar ilaçlara alerjik bir reaksiyon geliştirebilir. Bu tedavi, genelde ameliyattan önce veya aşırı kas güçsüzlüğünde kullanılır.
İntravenöz immünglobülin (IVIG): Gönüllü vericilerin kanlarından elde edilen immünglobülin vücuda bağışıklık sistemi yanıtını değiştiren normal antikorlar sağlar. Plazmaferez ve immün baskılayıcı tedaviden daha düşük yan etkiye sahiptir. Ancak işe yaraması bir hafta sürebilir ve faydası genellikle üç-altı haftadan fazla sürmez. Yan etkileri üşüme, baş dönmesi, baş ağrısı ve sıvı tutulmasıdır.
Monoklonal antikor: Rituximab, bazı myastenia gravis vakalarında kullanılan bir ilaçtır. Bu ilaç bağışıklık sistemini değiştirerek ve myastenia gravisi geliştirerek bazı beyaz kan hücrelerini tüketir. Tekrarı genellikle birkaç hafta içinde yapılır. Bazen aylar sonra tekrarlanır.
Timüste eğer tümör (timoma) varsa cerrahi müdahale gerekebilir. Genelde iyi huylu olsalar bile kanser geliştirme olasılığına karşı ameliyatla alınırlar. Ayrıca timüsü almak için de ameliyat yapılabilinir. Böylece belirtiler ortadan kalkabilir ve ilaç almaya ihtiyaç kalmayabilir. Ancak bu operasyon gerçekleştikten sonra faydası birkaç yıl boyunca hissedilemeyebilir. Uygulanacak tedavi yöntemine hastanın yaşı, durumunun şiddeti, etkilenen kaslarının yeri, mevcut diğer tıbbi durumlar göz önüne alınarak karar verilir.
Zeytinyağı, badem yağı ya da sarımsak yağı ile masaj: Etkilenen bölgeye günde 20 dakika kadar bu dört yağdan biriyle hafifçe masaj yapın. İşlemi günde 2 kez tekrarlayın.
Fibromiyalji (ağrı hastalığı) nedir? Belirtileri, nedenleri ve tedavisi
Kabak çekirdeği: Günde iki çay kaşığı kabak çekirdeği yiyin ya da kabak çekirdeğini iyice ezdikten sonra 2-3 çay kaşığı kadarına bir bardak suya ekleyip günde 2-3 bardak için.
Nefes almayı kontrol eden kasların çok güçsüzleşmesiyle ortaya çıkan ve yaşamı tehdit eden bir durumdur. Enfeksiyon, stres veya ilaca karşı olumsuz bir reaksiyon ile tetiklenebilir. Acil tedavi gerekir ve hasta solunum cihazına bağlanır. İlaç ve kan filtreleme tedavisi hastaların tekrar kendi başlarına nefes almasına yardımcı olur.
Timüs tümörleri genelde kanserli değildir ve ameliyatla alınabilinir.
Miyastenia gravisli kişilerin tiroid hastalığı ve romatoid artrit veya lupus gibi otoimmün hastalıklara sahip olma olasılıkları daha yüksektir.
Kaynaklar 1- Myasthenia gravis 2- What is myasthenia gravis? 3- Treatment of myasthenia gravis
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?
Tesekkur ettim sağol hastalığım hakkında bilgi sahibi oldum iyiki varsıniz