Kabak çekirdeği, dünyadaki en faydalı 8 mucize besinden biridir. Bir avuç kabak çekirdeği bile vücudumuzun ihtiyaç duyduğu sağlıklı yağ, magnezyum ve çinko sağlayabilir. Zengin bir antioksidan ve lif kaynağıdır. Bazı kanser türlerine ve kalp hastalıklarına karşı koruyucudur, erkeklerde sperm kalitesini ve kadınlarda doğurganlığı arttırır. Ayrıca tenya ya da bağırsak kurdu gibi parazitlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Bunun dışında prostat ve idrar rahatsızlıklarının tedavisinde etkilidir, ruh halini iyileştirebilir ve menopoz semptomlarını hafifletebilir. Ancak kabak çekirdeğini ölçülü tüketmek son derece önemlidir. Fazla tüketildiğinde sindirim sorunlarına yol açabilir ya da kilo olmanıza neden olabilir.
İçindekiler
Yukarıdaki veriler bir avuç (28 gram) kabuksuz çiğ kabak çekirdeği için geçerlidir. Ayrıca kabak çekirdeği birçok antioksidan, çoklu doymamış yağ asitleri, potasyum, B2 vitamini ve folat da içerir.
28 gram kabuksuz çiğ kabak çekirdeği 128 kcal’dir. 1 avuç kabak çekirdeği ise yaklaşık 10 gramdır ve yaklaşık 46 kaloridir. Kabak çekirdeğini eğer tuzlu ve kavrulmuş şekilde tüketirseniz kalori oranı artacaktır. 100 gram tuzlu ve kavrulmuş kabak çekirdeği yaklaşık 560 kaloridir.
Çiğ kabak çekirdeği iyi huylu prostat hiperplazisi (prostat bezinin büyümesi) nedeniyle aşırı idrara çıkma semptomlarını azaltabilir. Ayrıca aşırı aktif mesane gibi bazı idrar yolu bozukluklarının tedavisini de destekler. İçerdiği tetrasiklik triterpenler ile tenya gibi parazitlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
Antioksidanlar vücutta iltihabı azaltabilir ve hücreleri zararlı serbest radikallerden koruyabilir. Bu nedenle antioksidan bakımından zengin besinler tüketmek birçok hastalıktan korunmamıza yardımcı olabilir. Kabak çekirdeği karotenoidler ve E vitamini gibi antioksidanlar içerir. (1, 2)
Kanseri önleyebilecek tek bir “süper gıda” yoktur ve kanser için “belirli” risk faktörleri doğru beslenmeyle engellenemez. Ancak araştırmalar sağlıklı beslenmenin kanser riskini azaltabileceğini göstermektedir. Kabak çekirdeği, hücrelere zarar verebilecek “serbest radikalleri” engellemeye yardımcı olabilecek iyi bir antioksidan kaynağıdır. (3) Yapılan bazı çalışmalarda kabak çekirdeği açısından zengin diyetlerin, mide, meme, akciğer, prostat ve kolon kanseri riskinde azalma sağladığı gözlenmiştir. Özellikle menopoz sonrası meme kanserine karşı koruyabileceği bulunmuştur. (4)
Yapılan araştırmalar kabak çekirdeğinin ve yağının prostat bezinin büyümesi nedeniyle idrara çıkma sorunlarına neden olan iyi huylu prostat hiperplazisi (BPH) semptomlarını azaltabileceğini göstermektedir. Ayrıca erkeklerde ve kadınlarda “aşırı aktif mesane” gibi idrar bozukluklarının tedavisine yardımcı olarak semptomları azaltabilir. (5)
Kabak çekirdeği iyi bir antioksidan, lif, magnezyum, çinko ve omega-3 / omega-6 yağ asitleri kaynağıdır. Bu besinlerin hepsi kalp sağlığı için destekleyicidir. Kan basıncının düşmesine ve kandaki iyi kolesterolün artmasına yardımcı olurlar. (6,8) Ayrıca kabak çekirdeği vücutta nitrik oksit üretimini arttırarak da kalp sağlığını olumlu etkiler. Çünkü nitrik oksit, kan damarlarını genişletmeye, kan akışını iyileştirmeye ve atardamarlardaki plak büyümesi riskini azaltmaya yardımcı olur. (8)
Magnezyum, tansiyon kontrolü, kalp ve kemik sağlığı ve kan şekeri seviyesinin düzenlenmesi için son derece gerekli bir mineraldir. Örneğin günde alınan her 100 mg magnezyum, tip 2 diyabet geliştirme riskinde yaklaşık yüzde 15 azalma sağlar. Ancak magnezyum eksikliği dünyada çok yaygın bir sorundur. (9) Kabak çekirdeği önemli bir doğal magnezyum kaynağıdır. 50 gr kabuksuz çiğ kabak çekirdeği 130 mg’dan fazla magnezyum içerebilir.
Kabak çekirdeği içerdiği magnezyum ve antioksidanlar sayesinde kan şekeri seviyesini dengeleyerek tip 2 diyabete karşı korunmaya yardımcı olabilir ya da diyabet hastalarında tedaviyi destekleyebilir. (10)
Kabak çekirdeği atıştırırken, kalori ve yağ oranının yüksek olduğunu unutmayın. Bir fincan yaklaşık 285 kalori ve 12 gram yağ içerir. Düzenli olarak çok fazla yemek kilo almanıza neden olabilir.
Kabak çekirdeği lif açısından zengindir. Lif dışkıyı toplayarak uzun vadede kabızlığı önleyebilse de bir seferde çok fazla kabak çekirdeği kabızlığa neden olabilir. Ayrıca çok fazla yediğinizde, gaz ve şişkinlik yaşayabilirsiniz. Önerilen günlük miktar 28-30 gramdır.
Kabak çekirdeğindeki bitki sterolleri ve omega 3 yağ asitleri iyi kolesterolü (HDL) yükseltirken kötü kolesterolü (LDL) düşürmeye yardımcı olur. Ayrıca trigliseritleri (kan yağları) ve kan basıncını da düşürerek kalp hastalığı riskini azaltabilir.
Eğer diüretik (idrar söktürücü) ilaç kullanıyorsanız, kabak çekirdeğine alerjiniz varsa, anti-diyabetik ilaçlar alıyorsanız veya hipoglisemik iseniz ya da tansiyonunuz düşükse kabak çekirdeği tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışın. Ayrıca kabak çekirdeği bebekler için de güvenli bir besin değildir.
Magnezyum nedir? Neye iyi gelir? Mg eksikliğinin belirtileri ve tedavisi
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?