Kabak çekirdeği faydaları ve zararları nelerdir? Neye iyi gelir?

Kategori: Beslenme ve Diyet, Şifalı Bitkiler Print

Kabak çekirdeği, dünyadaki en faydalı 8 mucize besinden biridir. Bir avuç kabak çekirdeği bile vücuda önemli miktarda sağlıklı yağ, magnezyum ve çinko sağlayabilir. Ucuz ve kolayca bulunabilen harika bir atıştırmalıktır. Zengin bir antioksidan ve lif kaynağıdır. Bazı kanser türlerine ve kalp hastalıklarına karşı koruyucudur, erkeklerde sperm kalitesini ve kadınlarda doğurganlığı arttırır. Ayrıca tenya ya da bağırsak kurdu gibi parazitlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Bunun dışında prostat ve idrar rahatsızlıklarının tedavisinde etkilidir, ruh halini iyileştirebilir ve menopoz semptomlarını hafifletebilir. Ancak kabak çekirdeğini ölçülü tüketmek son derece önemlidir. Fazla tüketildiğinde sindirim sorunlarına yol açabilir ya da kilo olmanıza neden olabilir.

Kabağın faydaları nelerdir? Kabak detoksu nasıl yapılır?

Kabak çekirdeği besin değeri

28 gram kabuksuz çiğ kabak çekirdeği aşağıdaki besinleri içerir:

  • Lif: 1.7 gr
  • Karbonhidrat: 5 gr
  • Protein: 7 gr
  • Yağ: 13 gr (Bu yağın 6 gramı omega-6’dır)
  • K Vitamini: 2.35mcg (Günlük ihtiyacın %18’i)
  • Fosfor: Günlük ihtiyacın %33’ü
  • Manganez: Günlük ihtiyacın %42’si

Kabak çekirdeği yağı faydaları nelerdir? Nasıl kullanılır?

  • Magnezyum: 73 mg (Günlük ihtiyacın %37’si)
  • Potasyum: 260 mg
  • Kolin: 20 mg
  • Demir: 2.84 mg (Günlük ihtiyacın %23’ü)
  • Çinko: 2.52 mg (Günlük ihtiyacın %14’ü)
  • Bakır: Günlük ihtiyacın %19’u

Ayrıca kabak çekirdeği birçok antioksidan, çoklu doymamış yağ asitleri, potasyum, B2 vitamini ve folat da içerir.

Potasyum nedir? Hangi besinlerde bulunur? Faydaları nelerdir?

Kabak çekirdeği kaç kalori?

28 gram kabuksuz çiğ kabak çekirdeği 128 kcal’dir. 1 avuç kabak çekirdeği ise yaklaşık 10 gramdır ve yaklaşık 46 kaloridir.

Kabak çekirdeğini eğer tuzlu ve kavrulmuş şekilde tüketirseniz kalori oranı artacaktır. 100 gram tuzlu ve kavrulmuş kabak çekirdeği yaklaşık 560 kaloridir.

Kabak çekirdeğinin faydaları

Zengin bir antioksidan kaynağıdır

Antioksidanlar vücutta iltihabı azaltabilir ve hücreleri zararlı serbest radikallerden koruyabilir. Bu nedenle antioksidan bakımından zengin besinler tüketmek birçok hastalıktan korunmamıza yardımcı olabilir. Kabak çekirdeği karotenoidler ve E vitamini gibi antioksidanlar içerir. (1, 2)

Antioksidan nedir, ne işe yarar? Hangi besinlerde bulunur?

Bazı kanserlere karşı koruyabilir

Kanseri önleyebilecek tek bir “süper gıda” yoktur ve kanser için “belirli” risk faktörleri doğru beslenmeyle engellenemez. Ancak araştırmalar sağlıklı beslenmenin kanser riskini azaltabileceğini göstermektedir. Kabak çekirdeği, hücrelere zarar verebilecek “serbest radikalleri” engellemeye yardımcı olabilecek iyi bir antioksidan kaynağıdır. (3)

Yapılan bazı çalışmalarda kabak çekirdeği açısından zengin diyetlerin, mide, meme, akciğer, prostat ve kolon kanseri riskinde azalma sağladığı gözlenmiştir. Özellikle menopoz sonrası meme kanserine karşı koruyabileceği bulunmuştur. (4)

Prostat ve mesane sağlığını destekler

Yapılan araştırmalar kabak çekirdeğinin ve yağının prostat bezinin büyümesi nedeniyle idrara çıkma sorunlarına neden olan iyi huylu prostat hiperplazisi (BPH) semptomlarını azaltabileceğini göstermektedir. Ayrıca erkeklerde ve kadınlarda “aşırı aktif mesane” gibi idrar bozukluklarının tedavisine yardımcı olarak semptomları azaltabilir. (5)

Kolon kanseri neden olur? Belirtileri, tedavisi ve ameliyatı

Yüksek oranda magnezyum içerir

Magnezyum, tansiyon kontrolü, kalp ve kemik sağlığı ve kan şekeri seviyesinin düzenlenmesi için son derece gerekli bir mineraldir.  Örneğin günde alınan her 100 mg magnezyum, tip 2 diyabet geliştirme riskinde yaklaşık yüzde 15 azalma sağlar. Ancak magnezyum eksikliği dünyada çok yaygın bir sorundur. (6)

Magnezyum nedir? Neye iyi gelir? Mg eksikliğinin belirtileri ve çözümü

Kabak çekirdeği önemli bir doğal magnezyum kaynağıdır. 50 gr kabuksuz çiğ kabak çekirdeği 130 mg’dan fazla magnezyum içerebilir.

Kalp hastalıklarından korur

Kabak çekirdeği iyi bir antioksidan, lif, magnezyum, çinko ve omega-3 / omega-6 yağ asitleri kaynağıdır. Bu besinlerin hepsi kalp sağlığı için destekleyicidir. Kan basıncının düşmesine ve kandaki iyi kolesterolün artmasına yardımcı olurlar. (7,8)

Ayrıca kabak çekirdeği vücutta nitrik oksit üretimini arttırarak da kalp sağlığını olumlu etkiler. Çünkü nitrik oksit, kan damarlarını genişletmeye, kan akışını iyileştirmeye ve atardamarlardaki plak büyümesi riskini azaltmaya yardımcı olur. (9)

Tip 2 diyabete karşı koruyabilir ve kan şekeri seviyesini düşürebilir

Kabak çekirdeği içerdiği magnezyum ve antioksidanlar sayesinde kan şekeri seviyesini dengeleyerek tip 2 diyabete karşı korunmaya yardımcı olabilir ya da diyabet hastalarında tedaviyi destekleyebilir. (10)

Tip 2 diyabet nedir? Neden olur? Belirtileri ve tedavisi

Ayrıca kabak çekirdeği;

  • Harika bir lif kaynağı olduğu için sindirim sağlığını destekler.
  • İçerdiği yüksek oranda çinko ile erkeklerde sperm kalitesini ve doğurganlığı arttırabilir. Ayrıca insan spermini kemoterapi ve otoimmün hastalıkların neden olduğu hasardan koruyabilir.
  • İyi ve kaliteli bir uykuya yardımcı olan triptofan, çinko ve magnezyum gibi besinler içerir. Triptofan vücutta “mutluluk hormonu” serotonine ve “uyku hormonu” melatonine dönüşür.

Serotonin nedir? Ne işe yarar? Serotonini arttıran gıdalar

  • Parazitlerin vücuttan atılmasına yardımcı olabilecek tetrasiklik triterpenler içerdiği için tenya ya da bağırsak kurdu gibi parazitlerin tedavisinde yaygın olarak kullanılır. Ayrıca kabak çekirdeği solucanları felç edebilen ve bağırsak duvarlarında saklanmalarını zorlaştıran bir tür amino asit olan kukurbitin içerir.
  • Uzun süre boyunca tokluk hissi verdiği için zayıflamaya yardımcı olabilir.
  • Gebelikte düzenli tüketilmesi oluşabilecek çinko eksikliğini engelleyebilir.

Kabak çekirdeği kilo aldırır mı?

Kabak çekirdeği atıştırırken, kalori ve yağ oranının yüksek olduğunu unutmayın. Bir fincan yaklaşık 285 kalori ve 12 gram yağ içerir. Düzenli olarak çok fazla yemek kilo almanıza neden olabilir.

Kabak çekirdeğinin zararları

  • Lif bakımından yüksektir, çok miktarda yemek gaz veya şişkinliğe neden olabilir.
  • Lif, dışkıyı toplamaya yardımcı olur ve uzun vadede kabızlığı önler, ancak bir kerede çok fazla kabak çekirdeği yemek kabızlığa neden olabilir.
  • Yiyecekleri çiğnemekte veya yutmakta zorluk çekiyorsanız kabak çekirdeğini kabuksuz yemeyi tercih edin.
  • Sindirimi zordur ve ülseratif kolit ya da Crohn hastalığı gibi sindirim sistemi hastalıklarında semptomları şiddetlendirebilir.

Kaynaklar ve Referanslar:

1- Nuts and seeds2- Magnesium3- Antioxidants

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla