Muz, son derece sağlıklı, lezzetli ve popüler bir meyvedir. B6 ve C vitamini açısından zengin olmasının yanı sıra, iyi bir potasyum ve magnezyum kaynağıdır. Yağsızdır, kolesterolsüzdür ve neredeyse hiç sodyum içermez. İçerdiği lif ve antioksidanlarla kan şekerini dengeler, sindirim sistemini ve kalp sağlığını koruyabilir. Nispeten düşük kalorili ve besleyici olduğu için harika bir atıştırmalıktır ve kilo vermeye yardımcı olabilir. Yüksek mineral ve kolayca sindirilen karbonhidrat içeriği sayesinde sporcular için enerji verici mükemmel bir yiyecektir ve egzersize bağlı kas kramplarını engelleyebilir.
İçindekiler
Yapılan araştırmalar lifli besinler tüketmenin kan şekeri seviyesini düşürebildiğini göstermektedir. Muz iki ana lif türü içerir; pektin ve dirençli nişasta. Bu liflerin her ikisi de yemeklerden sonra kan şekeri seviyesini düşürerek ve midenin boşalmasını yavaşlatarak iştahı azaltabilir.
Ayrıca yine içerdiği dirençli nişasta sayesinde tip 2 diyabet dahil pek çok ciddi hastalık için önemli bir risk faktörü olan insülin direncini azaltabilir. Ancak bunun için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Kan şekeri nedir? Nasıl ölçülür? Yüksekliği ve düşüklüğü neden olur?
Lifli besinler sindirim sistemi sağlığında önemli bir rol oynar. Özellikle çözünmeyen lif, dışkıya ağırlık ve yumuşaklık katarak, bağırsak hareketlerini düzenler. Bağırsakların zararlı bakterilerden korunmasına yardımcı olur. (1)
Orta büyüklükte bir muzda yaklaşık 3 gram lif bulunur ve bu da günlük lif ihtiyacınızın yaklaşık %10-12’sini karşılar. İçerdiği dirençli nişasta sindirimden kaçar ve kalın bağırsağa gelerek buradaki yararlı bakterileri besler. Böylece kabızlık, mide ülseri ya da reflüye karşı da koruyabilir.
Ayrıca;
Potasyum nedir? Hangi besinlerde bulunur? Faydaları nelerdir?
Muzun kilo kaybı üzerindeki etkilerini doğrudan test eden hiçbir çalışma olmasa da kilo vermeye yardımcı olabileceğini düşünmemizi sağlayan birkaç özelliğinden bahsedelim: (2)
Bütün bu özellikleri nedeniyle muzun kilo verme sürecinde destekleyici olabileceğini söyleyebiliriz.
Potasyum, kalp sağlığı – özellikle kan basıncı kontrolü için gerekli olan bir mineraldir. Orta boy bir muz, içerdiği 320-400 mg potasyum ile günlük ihtiyacınızın yaklaşık %10’unu karşılar. Ek olarak, muzun sodyum oranı düşüktür. Düşük sodyum ve yüksek potasyum kombinasyonu, yüksek tansiyonu kontrol etmeye yardımcı olur. (3)
Ayrıca 2017 yılında yapılan bir hayvan araştırmasında, muzdaki potasyumun kalp hastalıkları için risk oluşturan arterlerdeki sertleşmeyi engelleyebileceği bulundu.
Yüksek tansiyon neden olur, nasıl düşürülür? Belirtileri nedir?
Potasyumun yanında muzun içerdiği magnezyum, lif, folat ve C vitamini de kalp sağlığı için son derece önemlidir.
Muz, yüksek mineral ve kolayca sindirilen karbonhidrat içeriği sayesinde sporcular için mükemmel bir yiyecektir. Vücuda yağ ve kolesterolsüz bir enerji kaynağı sağlayan üç doğal şeker (sükroz, fruktoz ve glikoz) içerir. Özellikle dayanıklılık (aerobik) egzersizi öncesinde, sırasında ve sonrasında sporculara mükemmel beslenme sağlar. Enerji ve elektrolitleri yenilemek için, spor içeceklerinden daha etkili olabilir. Ayrıca muz, egzersize bağlı kas kramplarını ve kas ağrılarını azaltmaya yardımcı olabilir. (4)
Kramp (kas spazmı) nedir? Neden olur? Belirtileri ve tedavisi
Laboratuvar araştırmaları, muzda bulunan bir protein olan ve antioksidan görevi gören lektinin lösemi hücrelerinin büyümesini önlemeye yardımcı olabileceğini öne sürdü. Ayrıca 2004 yılında yapılan bir araştırma, muz, portakal suyu veya her ikisini birden tüketen çocukların lösemi geliştirme riskinin daha düşük olduğunu belirtti. (5)
Bir orta boy muz (118 gram) aşağıdaki besinleri içerir:
Ayrıca günlük ihtiyacın;
Yeşil, olgunlaşmamış muzlardaki karbonhidratlar çoğunlukla nişasta ve dirençli nişastadan oluşur, ancak muz olgunlaştıkça nişasta şekere (glikoz, fruktoz ve sukroz) dönüşür.
Magnezyum nedir? Neye iyi gelir? Mg eksikliğinin belirtileri ve çözümü
Muz ayrıca dopamin ve kateşin gibi çeşitli güçlü antioksidan türleri içerir. Ancak muzun içerdiği dopamin kan-beyin bariyerini geçemediği için beyinde iyi hissettiren bir kimyasal gibi davranmaz. Hormonları veya ruh halini değiştirmez. Sadece antioksidan görevi görür.
Bir orta boy muz yaklaşık 105 kaloridir.
Muz kabukları yaygın inanışın aksine zehirli değildir. Aslında yenilebilirler ve besleyicidirler. B6 ve B12 vitamini ile magnezyum ve potasyum kaynağıdırlar. Ayrıca polifenoller, karotenoidler ve diğer çeşitli biyoaktif bileşikler de içerirler. Ancak muz bahçelerine püskürtülen böcek ilaçları nedeniyle yemeden önce kabuğu dikkatlice yıkamak önemlidir.
Dünyanın pek çok bölgesinde muz kabukları haşlanarak veya kızartılarak tüketilir. Ancak eğer çiğ tüketmek istiyorsanız meyve smoothilerinize karıştırabilirsiniz.
Muzun kabızlığa neden olabileceğine dair yaygın bir inanış var. Ancak yüksek lif oranı ve özellikle içerdiği kalın bağırsaktaki faydalı bakterileri besleyen dirençli nişasta bunun aksini düşünmemizi sağlayabilir. Özellikle olgunlaşmamış muzda dirençli nişasta oranı yüksektir, ağırlığının neredeyse %70-80’ini oluşturur. Olgunlaştıkça nişasta ve dirençli nişasta miktarı azalır ve şekere dönüşür.
Tüm bunlara rağmen muzun kabızlık üzerindeki etkisi ile ilgili kesin bir şey söyleyebilmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Muzların daha uzun süre dayanmasını istiyorsanız uygulayabileceğiniz birkaç saklama yöntemi var:
Malzemeler
Yapılışı:
Tarçın nedir, nasıl kullanılır? Tarçının faydaları ve ballı tarçın çayı
Malzemeler:
Zeytinyağı nasıl kullanılır? Zeytinyağının faydaları ve zararları nelerdir?
Yapılışı:
Balın faydaları ve zararları nelerdir? Bal yüze ve saça nasıl uygulanır?
Malzemeler:
Yapılışı:
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?