Fındığın faydaları nelerdir? Fındık yağının saça ve cilde yararları

8 Şubat 2022   |    30 Nisan 2022    |   Kategori: Beslenme ve Diyet, Şifalı Bitkiler Print

Fındık, lezzetli bir çerezdir; içerdiği antioksidanlar, sağlıklı yağlar, manganez, vitaminler ve mineraller sayesinde çok faydalı besindir. Kalp sağlığını korur, kan şekerini düşürür, içerdiği antioksidanlarla kansere karşı koruyabilir, vücutta iltihabı azaltır. Alerjiniz olmadığı sürece güvenle tüketebilirsiniz. Ancak antioksidanlar en yoğun olarak dış zarında bulunduğu için fındığı çiğ yemeyi tercih edin. Fındığın soğuk preslenmesiyle elde edilen yağı cilt ve saç bakımı yanında mutfakta da yoğun olarak kullanılan lezzetli bir yağdır. Bu yazımızda fındık ve fındık yağının faydaları ve kullanım şekilleri hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Fındığın besin içeriği

Fındık sodyum ve kolesterol içermeyen harika bir besin kaynağıdır. Tekli ve çoklu doymamış yağ kaynağıdır; pek çok vitamin ve mineral içeriğinin yanı sıra zengin bir lif kaynağıdır. Kalorisi yüksektir, ancak çok besleyicidir.

Antioksidan nedir, ne işe yarar? Hangi besinlerde bulunur?

20 adet çiğ fındık aşağıdaki besinleri içerir:

  • Kalori: 176
  • Yağ: 18 gr
  • Protein: 4.2 gram
  • Karbonhidrat: 4 gram
  • Lif: 2 gr (Günlük ihtiyacın %11’i)
  • Şeker: 2 gr
  • E Vitamini: Günlük ihtiyacın %21’i
  • Tiamin: Günlük ihtiyacın %12’si
  • Magnezyum: Günlük ihtiyacın %12’si
  • Bakır: Günlük ihtiyacın %24’ü
  • Manganez: Günlük ihtiyacın %87’si
  • B6 vitamini, folat, fosfor, potasyum ve çinko.
  • Omega-6 ve omega-9 yağ asitleri.

Fındık yağı besin değeri

1 su bardağı fındık yağı aşağıdaki besinleri içerir:

  • Fitosteroller 262 mg
  • Kalori: 1927
  • Yağ: 218 gr
  • E vitamini: 103 mg

Fındığın faydaları

Zengin bir antioksidan kaynağıdır

Antioksidanlar vücudu oksidatif strese karşı koruyan bileşiklerdir. Oksidatif stres ise yaşlanmayı hızlandıran, hücre yapısına zarar vererek kanser ve kalp hastalığı riskini arttıran bir durumdur.

Omega 3 nedir, ne işe yarar? Faydaları nelerdir, hangi gıdalarda bulunur?

Fındıkta en bol bulunan antioksidanlar fenolik bileşiklerdir. Araştırmalar fındık yemenin vücutta oksidatif stresi önemli ölçüde azalttığını göstermektedir. Ancak fındığın içerdiği antioksidanlar zar kısmında daha yoğundur. Bu nedenle üstündeki zar-kabuğu soyulmamış, çiğ tüketilmesi önerilir.

Kalp sağlığını korur

Fındık içerdiği antioksidanlar, yağ asitleri, lif, potasyum ve magnezyum sayesinde kan basıncının normalleşmesine yardımcı olur, kandaki kötü kolesterol (LDL) ve trigliserit seviyelerini düşürerek kalp hastalığı riskini azaltabilir. (1)

Kan şekerini düşürmeye yardımcı olur

Araştırmalar, fındıktaki ana yağ asidi olan oleik asidin insülin duyarlılığını arttırmaya yardımcı olabileceğini, ayrıca açlık kan şekeri ve insülin düzeylerini önemli ölçüde azaltabileceğini göstermektedir. (2)

Bu da fındığın tip 2 diyabet hastaları için iyi bir besin olduğunu, ayrıca bu hastalıktan da korunmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Kanser riskini azaltabilir

Fındığın içerdiği antioksidanlardan proantosiyanidin ve E vitamininin ve ayrıca yüksek oranda manganezin, rahim ağzı, karaciğer, meme ve kolon kanseri gibi bazı kanser türlerini önlemeye veya tedavi etmeye yardımcı olabileceği düşünülmektedir. (3)

E vitamini, hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve eksikliği

Ancak şimdiye kadar yapılanların hepsi test tüpü ya da hayvan çalışmalarıdır. Aynı sonuçların insanlar için de geçerli olup olmadığını görmek için daha ileri çalışmalara ihtiyaç var.

İnflamasyonu (iltihabı) azaltabilir

İnflamasyon, artrit ve diğer iltihabı hastalıklara zemin hazırlar. Düzenli fındık tüketmek, içerdiği yüksek oranda sağlıklı yağ sayesinde vücutta iltihabı azaltabilir. Ancak fındık tek başına bunun için yeterli değildir. Ayrıca kalori kontrollü bir beslenme uygulamak da gerekir. (4)

Fındık yağının faydaları

Fındık yağı sağlıklı mı?

Fındık yağı, pres makinesi yardımıyla fındıktan çıkarılan yağdır. Özellikle cilde faydaları ile bilinse de mutfakta kullanımı da son derece sağlıklıdır. Zeytinyağı kadar besleyicidir. İçerdiği yüksek oranda bir tür tekli doymamış yağ asidi olan oleik asit sayesinde kanda iyi kolesterolü (HDL) yükseltirken kötü kolesterol seviyelerini düşürür. Ayrıca topikal olarak uygulandığında cildi nemlendirir, yumuşatır ve esneklik kazandırır.

Fındık yağının cilde faydaları

  • İçerdiği yüksek oranda E vitamini ve yağ asitleri sayesinde cildin en dış tabakasındaki hidrasyonu arttırarak cildin nemli kalmasını ve elastikiyetini korumasını sağlar.
  • Hassas ciltlerde tıraş sonrası oluşabilecek kesiklerde kanamayı, tahrişe neden olmadan durdurabilir.
  • Ciltte doğal bir yağ bariyeri oluşturarak kurumasını önler.
  • İçerdiği tanenler gözenekleri temizleyerek ve bakterileri yok ederek cildi sıkılaştırır.
  • Fındıktaki E vitamini, cildi güçlendiren ve elastikiyet sağlayan temel bir protein olan kolajen üretimini arttırır.
  • Cildi güneş hasarına karşı koruyabilir.
  • Güneşe maruz kalmanın neden olduğu ince çizgilerin veya kırışıklıkların görünümünü azaltmaya yardımcı olabilir.
  • Akne, güneş hasarı, gebelik, cilt yaralanmaları gibi nedenlerle ciltte oluşan koyulaşmaları (hiperpigmentasyon) azaltabilir.

Potasyum nedir? Hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve zararları

Fındık yağı ciltte nasıl kullanılır?

Fındık yağını cildinize direkt uygulayabilir ya da taşıyıcı yağ olduğu için diğer yağlarla karıştırabilirsiniz. Ancak uygulamadan önce mutlaka cildinizin küçük bir bölgesinde alerji testi yapmayı ihmal etmeyin. Kolunuzun iç kısmına az miktarda yağ sürüp bir bandajla örtün ve ertesi güne kadar bekleyin. Eğer herhangi bir kızarıklık veya tahriş yaşarsanız fındık yağını kesinlikle kullanmayın. Eğer herhangi bir sorun yaşamazsanız:

  • Gözenekleri açmak için yüzünüzü yaklaşık 20 saniye boyunca sıcak, nemli bir bezle örtün.
  • Bezi kaldırdıktan sonra cildinizin ihtiyacı kadar miktarda fındık yağıyla yüzünüze masaj yapın.
  • 1 dakika kadar bekledikten sonra yine sıcak ve nemli bir bezle yüzünüzü silin.
  • Bu işlemi sabah ya da gece yatmadan önce yapabilirsiniz.

Fındık yağının saça faydaları

Fındık yağı, saç ve saç derisi için besleyici yağ asitleri, proteinler ve vitaminler içerir:

  • Saç dökülmesini önler ve saçın sağlıklı bir şekilde uzamasını sağlar.
  • Kuru saç derisini nemlendirir ve güneş hasarından korur.
  • Saçı parlatır, nemlendirir ve sağlıklı görünmesini sağlar.
  • Boyalı saçlarda şampuan öncesinde saça uygulandığında saçın kurumasını önler, yumuşatır ve rengin daha kalıcı olmasını sağlar.

Fındık yağı saç çıkarır mı?

Fındık yağı, içerdiği yağ asitleri, proteinler ve vitaminlerle saç ve saç derisini besleyebilir. Saç dökülmesini önleyebilir ve saçların uzarken cansızlaşmamasını sağlayabilir. Saçları nemlendirir ve parlatır. Ancak yeni saçların çıkmasını sağladığına dair henüz yeterli bilgi mevcut değil.

Saç dökülmesi neden olur, nasıl önlenir? En etkili tedavi yöntemleri

Fındık yağı ve lavanta yağı saç maskesi

Malzemeler:

Uygulanışı

  • Fındık yağını ve lavanta yağını uygun bir kâsede karıştırıp mikrodalga fırına koyun ve 3-4 saniye kadar ısıtın.
  • Çok sıcak olmadığından emin olduğunuzda özellikle saç derinize, saç köklerinize masaj yaparak tüm saçınıza uygulayın.
  • Birkaç saat bekledikten sonra saçınızı şampuanla yıkayın.

Fındık yağı nasıl kullanılır?

Fındık yağı saç ve cilt bakımının yanında mutfakta da yaygın olarak kullanılan lezzetli bir yağdır. Salatalarda ve yemeklerde zeytinyağı yerine kullanılabilir. Fırında et, balık ya da sebze yemeklerine lezzet katabilir.

Ayrıca fındık yağının ahududu veya çikolatayla uyumlu, hamur işlerine, kurabiyelere, pasta ve tatlılara yakışan cevizli bir lezzeti vardır.

Lavanta neye iyi gelir? Yağı nasıl kullanılır? Faydaları ve zararları

Fındık yağı diğer yağlara oranla pahalı olabilir ve çok da uzun ömürlü değildir. Oldukça hızlı oksitlendiği için saklaması zor bir yağdır. Bu nedenle, kısa sürede tüketebileceğiniz miktarlarda satın almayı tercih edin.

Fındığın zararları

Fındık genel olarak güvenli bir besindir, ancak bazı insanlarda hayati tehlike oluşturacak düzeyde alerjiye neden olabilir.

Çok fındık yersek ne olur?

Fındık genel olarak güvenli ancak yüksek kalorili bir besindir. Çok fazla yerseniz kilo alabilirsiniz. Ayrıca içerdiği bileşikler fındığı sindirmemizi zorlaştırabilir. Bu yüzden çok fazla yedikten sonra şişkinlik ve gaz hissedebilirsiniz. Yüksek yağ oranı nedeniyle ishale de neden olabilir.

Fındık yağının zararları

  • Fındık yağı, fındık, fıstık ya da diğer ağaç yemişlerine alerjisi olan insanlarda ciddi alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
  • Fındık yağı genellikle güvenlidir ancak yüksek oranda E vitamini içerir. Çok fazla E vitamini tüketmek halsizlik, mide bulantısı, bulanık görme, gaz, ishal gibi yan etkilere neden olabilir.
  • Kan inceltici bir ilaç kullanıyorsanız, fındık yağı içeren yiyecekler yemeden önce doktorunuza danışın. Fazla E vitamini ilacın etkisini arttırabilir ve pıhtılaşmayı geciktirerek kanamaya neden olabilir.

Kaynaklar ve Referanslar:

1- Nuts, hazelnuts or filberts2- Antioxidants3- Food Allergy

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla