Badem nedir? Faydaları nelerdir? Yağı ve sütü neye iyi gelir?

10 Ağustos 2019   |    1 Haziran 2022    |   Kategori: Beslenme ve Diyet, Şifalı Bitkiler Print

Badem, genellikle çerez olarak tüketilen çok faydalı şifalı bir bitkidir. Sağlıklı doymamış yağlar, lif, protein, kalsiyum, magnezyum ve fosfor açısından zengindir. Dünyanın en iyi E vitamini kaynakları arasında yer alır, iltihaplanmaya karşı etkin bir antioksidandır. Başta kanser olmak üzere kalp, tansiyon ve tip 2 diyabet gibi hastalıkların gelişmesini engeller. Günde bir iki avuç badem yemek kötü kolesterolü önler, yüksek kan basıncını dengeler ve zayıflamaya yardımcı olur. Badem yağının geniş bir kullanım alanı vardır. Özellikle cilt ve saç bakımında etkilidir. Badem sütü veganlar ve süt alerjisi olanlar için de popüler bir gıdadır.

Badem nedir?

Badem, badem ağacının meyvesidir. Badem ağacı gülgiller familyasından sıcak ve kuru havada yetişen Orta Doğu’ya özgü bir ağaç türüdür. Akdeniz bölgesinde yaygındır. Pembe ve beyaz çiçekli, uzun boyludur. Yabani bademler acıdır ve siyanür gibi toksik maddeler içerdiğinden dikkatli olmak gerekir.

Bademin besin değeri

100 gr badem 579 kaloridir. Yağ, karbonhidrat, protein ve su içerir. Lifli bir besindir. Dünyanın en iyi E vitamini kaynaklarından biridir. Bir avuç badem, günlük E vitamini ihtiyacının %37’sini, manganez ve magnezyum minerallerinin %32’sini karşılar ve 161 kalori içerir.

İyi bir kalsiyum, bakır, fosfor ve çinko kaynağıdır. B vitaminleri yönünden zengindir. Potasyum, demir, kolin, selenyum içermektedir. Tekli (oleik asit) ve çoklu (linoleik asit) doymamış yağ asitleri içeriği yüksektir. Ayrıca kempesterol, kampestanol, sitostanol gibi birçok faydalı fitosterol içermektedir. (1)

Badem kaç kaloridir?

Badem, kalorisi yüksek bir besindir. 100 gr badem 579 kaloridir. Ancak bu kalorinin çoğu sağlıklı yağlardan gelir. Kalan kısmı ise karbonhidrat ve proteindir.

E vitamini, hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve eksikliği

Bademin kahverengi dış tabakası soyulduğunda içerdiği besinlerin çoğunu kaybeder. Bu nedenle beyazlatılmış veya buzlu badem yerine kabuğu ayıklanmamış bademleri tercih edin.

Bademin faydaları

Badem kolesterolü yükseltir mi?

Badem kolesterolü yükseltmez. Aksine, araştırmalar düzenli olarak tüketildiğinde bademin kandaki kötü kolesterolü (LDL) düşürüp iyi kolesterolü koruyabildiğini gösteriyor. Ayrıca içerdiği yüksek oranda polifenol antioksidanları ve E vitamini, oksidasyon sürecini durdurarak kolesterolün arterleri tıkamasına engel olabililir. (2)

Kolesterol nedir? Neden yükselir? Tedavisi ve iyi gelen yiyecekler

Badem kalbe iyi gelir mi?

Bademde bulunan besinlerin çoğu kalp sağlığının korunmasına yardımcıdır. Kalp krizi ve hipertansiyonun önlenmesinde etkili olan magnezyum bakımından zengindir. Kan dolaşımındaki antioksidan düzeylerini artırarak damar tıkanıklığını ve iltihaplanmayı önleyebilir. Ayrıca E vitamini tüketimi kalp hastalığına yakalanma ihtimalini %30 ila 40 düşürmektedir. (3)

Badem kan şekerini düşürür mü?

Magnezyum kan şekeri kontrolünde önemli rol oynar. Tip 2 diyabetli kişilerde genellikle magnezyum eksikliği vardır. Bir porsiyon badem, günlük magnezyum ihtiyacının %20 kadarının alınmasını sağlar. Bu durum kan şekeri seviyesini düşürür ve insülin duyarlılığını artırır. Ayrıca özellikle içerdiği sağlıklı lifler sayesinde yemeklerden sonra kan şekeri yükselmesini önler. (4)

Tip 2 diyabet nedir? Neden olur? Belirtileri ve tedavisi

Badem kilo aldırır mı?

Aksine, çalışmalar, bademin fazla kilolu ve obez yetişkinlerde kilo kaybına, metabolik sendromun ve kan basıncının düşürülmesine yardımcı olabileceğini gösteriyor. Günlük tüketilen badem karbonhidrat tüketimini azaltıp, kilo vermeye yardımcı olabilir. Ayrıca karın içi yağlanmayı da azaltabilir. Badem ayrıca iştah baskılayıcı bir besindir. (5)

Bademin diğer faydaları şunlardır;

  • Sigaranın yol açtığı oksidatif stresi azaltabilir.
  • Bazı kanser türlerine karşı (meme,cilt, prostat, kolon kanseri) koruyabilir
  • İçerdiği B2 vitamini ile nörolojik bozukluk riskini azaltabilir ve Alzheimer hastalığının ilerlemesini yavaşlatabilir.

Alzheimer

  • İçerdiği lif prebiyotik özelliktedir. İyi bakteriler için gıda görevi görür. Mide ve bağırsak sağlığını destekler, kabızlığı önler. (6)
  • Ketojenik diyet uygulayanların elektrolit dengesinin korunmasına ve mineral eksikliğinin önlenmesine yardımcı olur.
  • İçerdiği kalsiyum ve fosfor kemik ve diş sağlığı için önemlidir. Hatta osteoporoza (kemik erimesi) karşı koruyabilir.
  • Yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol kaynaklı sertleşme (ereksiyon) sorunununa ve kadınların hormon dengesinin korunmasına yardımcı olur.

Badem yağının faydaları

  • Badem yağındaki tekli doymamış yağlar kalp sağlığı için faydalıdır. Kan basıncını düşürebilir, kötü kolesterolü (LDL) azaltıp iyi kolesterolü arttırabilir ve lipid seviyelerini iyileştirebilir.
  • İçerdiği E vitamini, hücrelere zarar veren serbest radikallerle savaşarak antioksidan görevi görür.
  • Kan şekerini dengelemeye yardımcı olur.
  • Badem yağı gibi tekli doymamış yağlar kilo vermeyi destekler.
  • Topikal olarak uygulandığında cildi nemlendirir. İçerdiği yağ asitleri cildin doğal bariyerini onararak ve tahrişi azaltarak sedef ve egzama gibi cilt sorunlarına yardımcı olabilir.
  • Badem yağını hem içmek hem de topikal uygulamak saç sağlığını destekler. Saçı nemlendirir, kırılmasını önler ve parlatır.
  • Cildi güneşin zararlı ışınlarından koruyarak hasarı ve yaşlanmayı önleyebilir.
  • Hamilelikte oluşan vücut çatlaklarını ve bu çatlaklardan kaynaklanan kaşıntıyı önler.
  • Bağışıklığı destekler.

Badem yağını günde 1 çay kaşığından fazla tüketmeyin. Bebeğinize verecekseniz de mutlaka suyla seyreltin.

Badem yağı ne işe yarar?

Badem yağı aromaterapik bir uçucu yağdır. Harika bir E vitamini, magnezyum, fosfor ve bakır kaynağıdır. Antioksidan bakımından zengindir. Antienflamatuar (iltihap önleyici) özelliktedir.(7)

Badem yağı bu zengin besin içeriğiyle kalp sağlığını korumaya, bağışıklığı güçlendirmeye, saç ve cilt sağlığını desteklemeye yardımcı olabilir.

Egzama (atopik dermatit) neden olur? Belirtileri ve tedavisi

Tatlı badem yağı ne işe yarar?

Tatlı ve acı olmak üzere 2 çeşit badem yağı vardır. Acı badem yağı farklı bir badem türünden elde edilir ve toksik özellikte olduğu için tüketmeye uygun değildir. Bazen sabun yapımında veya masaj terapisinde kullanılabilir. Bizim kullandığımız tatlı badem yağıdır. Özellikle cilt ve saç bakım ürünlerinde kullanılmaktadır. Bunun dışında yemeklerde kullanılabilir veya günlük düzenli tüketilebilir.(8)

Tatlı badem yağının rafine edilmemiş hali, kurutulmuş olgun bademlerin minimum ısıyla preslenmesiyle elde edilir. Bu yağ, bademin tüm besinlerini ve lezzetini korur. Rafine yağ ise ısıya daha dayanıklıdır, ancak işlem sırasında bazı besinleri kaybedebilir.

Badem yağı kullanımı

Bademin yağı hem gıda hem de doğal cilt ve saç bakım ürünü olarak kullanılabilecek çok amaçlı bir üründür.

  • Yemeklerde: Çok lezzet vermeyen bir yağdır. Elma sirkesi veya limonla karıştırılarak salata sosu olarak kullanılabilir. Ayrıca makarna ya da garnitürlere eklenebilir.
  • Günlük: 1 çay kaşığı tüketilebilir.
  • Cilt ve saç bakımında: Cilt ya da saça tek başına ya da farklı doğal ürünlerle karıştırılarak uygulanabilir.

Badem yağı saça nasıl uygulanır?

Badem yağının besin içeriği saç derisi ve saç tellerini besleyerek canlandırır. Saç dökülmesini ve kepeği önler. Kuru saçların bakımında kullanılabilir. Bunun için birer kaşık badem, zeytin ve Hint yağı karışımı haftada 2 kez saç ve derisine masaj yapılarak uygulanır, 30 dk sonra yıkanır. Bu uygulama saç derisini nemlendirip saç tellerini canlandıracaktır.

Badem yağı saç maskesi

Badem yağını, ezip püre haline getirdiğiniz avokado ile karıştırın. Ardından nemli saça uygulayın. 30 dk. bekledikten sonra ılık suyla durulayın. Saçınızın parlaması ve nemlenmesi için kullanabileceğiniz bu maskeyi haftada bir ya da 2 haftada bir uygulayabilirsiniz.

Kepek neden olur? Saç kepeği nasıl önlenir? Bitkisel çözümler

Badem yağı cilde nasıl uygulanır?

Badem yağı cildi nemlendirir, döküntüleri, deformasyonları giderir, iltihapları kurutur, cildi tazeler, yumuşak ve pürüzsüz olmasını sağlar. Cildi ölü hücrelerden arındırır, yaşlanmasını yavaşlatır. Güneş ışınlarının zararlı etkilerine karşı koruma sağlar. Makyaj temizlemede kullanılabilir.

  • Yatmadan önce göz çevresine sürmek kararmaların önlenmesi için faydalı olabilir.
  • Limon suyuyla birlikte cilde masaj olarak uygulandığında, cildi temizler.
  • Lavanta yağıyla birlikte uygulandığında kızarıklık ve kaşıntıyı alır.
  • Ayaklara yapılan masaj nasırlara iyi gelir.
  • Tırnakları nemlendirir ve güçlendirir.
  • Balla birlikte dudak çatlaklarını önler.
  • Limon suyu ve süt tozuyla birlikte uygulandığında cildi nemlendirir.
  • Hamilelik çatlaklarını önlemek için her gün düzenli olarak karın bölgesine sürülebilir.
  • Dirsekler, ayaklar ve vücudun kurumaya eğilimli diğer bölgeleri için harika bir nemlendiricidir.

Nasır nedir, neden olur? Ayak nasırı belirtileri ve tedavisi

Evde badem sütü yapımı

Malzemeler:

5 su bardağı badem sütü için;

  • 1 bardak çiğ badem (1 gece önceden soğuk suya ıslayın. Ya da vaktiniz yoksa çok sıcak suyla 1-2 saat de ıslanabilir.)
  • 5 su bardağı yumuşak içme suyu
  • 1 tutam deniz tuzu
  • 2 adet çekirdeği çıkarılmış hurma ya da farklı bir tatlandırıcı (eğer şekersiz tercih ediyorsanız hiçbir şey eklemeyebilirsiniz.)
  • 1 çay kaşığı vanilya ekstresi ya da vanilya (isteğe bağlı)
  • 2 yemek kaşığı kakao tozu (eğer sütünüzün çikolatalı olmasını istiyorsanız)
  • 1/2 su bardağı orman meyvesi (meyveli süt isteyenler için)

Hurmanın faydaları nelerdir? Hurma diyeti ve sağlıklı tarifler

Yapılışı: Suda ıslattığınız bademleri, suyu, tuzu ve diğer isteğinize bağlı malzemeleri yüksek hızlı bir blenderda kremsi ve pürüzsüz olana kadar 1-2 dakika karıştırın. Bir sürahinin ya da çukur bir kabın üzerine temiz bir tülbent gerin. Karışımı üzerine dökün. Tülbenti köşelerinden dikkatlice toplayın ve tüm sıvı çıkana kadar sıkın. Posasını atabilirsiniz ya da kurabiye veya bisküvilerde kullanmak için saklayabilirsiniz. Sütü bir kavanoz veya kapalı bir şişeye aktarın ve soğutun.

En ideali taze olarak tüketmektir. Ancak buzdolabında 2 gün saklayabilirsiniz. İçmeden önce çalkalayın.

Badem sütü ne işe yarar?

Badem sütü günümüzde popüler hale gelmiş, özellikle veganlar ve süte alerjisi olanların tercih ettiği besleyici, düşük kalorili bir içecektir. Ayrıca besin içeriğini artırmak için badem sütüne kalsiyum, riboflavin, E vitamini ve D vitamini gibi ekstra besinler eklenebilir. Badem sütünü marketlerden satın alabilir ya da evde kendiniz kolaylıkla yapabilirsiniz.

Şekersiz tüketildiğinde fincan başına 1,5 gr karbonhidrat içerir, yağ ve protein bakımından yüksektir. Bu nedenle kan şekeri seviyelerinde ani artışa yol açmaz, şeker hastalarının tüketimi için uygundur.

Vegan nedir? Veganlık sağlık için riskli midir? Beslenme önerileri

Badem sütündeki bazı mineraller (demir, çinko gibi) bademde bulunan fitik asitten dolayı yeterince emilmemektedir, besin değeri eksik kaldığından çocuklar ve bebekler için uygun değildir. (9)

Badem sütünün faydaları nelerdir?

  • Şekersiz tüketildiğinde inek sütüne oranla %80 daha az kalori içerir. Kilo vermek isteyenler için etkili bir besindir.
  • Şeker oranı düşüktür. Bu nedenle diyabet hastaları için uygundur. Ancak hazır ürünlerde bazen ilave şeker olabileceği için etiketi kontrol etmeyi unutmayın.
  • Bir bardak badem sütü, günlük E vitamini ihtiyacınızın %20-50’sini karşılayabilir.
  • Genellikle kalsiyum ile zenginleştirildiğinde, süt tüketmeyenlerde oluşabilecek osteoporoz riskini azaltabilir.
  • Laktoz içermez. Laktoz intoleransı olanlar için iyi bir alternatiftir.
  • Kronik böbrek hastalığı olan kişiler, yüksek potasyum ve fosfor seviyeleri nedeniyle genellikle süt ürünlerinden kaçınırlar. Ancak rahatlıkla badem sütü tüketebilirler.

Laktoz nedir, intoleransı neden olur? Belirtileri ve tedavisi

Bademin zararları ve yan etkileri

  • Badem alerjisi oldukça yaygın görülür. Mide ağrısı veya krampı, mide bulantısı ve kusma, yutma sorunları, ishal, kaşıntı ve nefes darlığı gibi belirtilerle karşılaşırsanız derhal acil yardım almalısınız.
  • Böbrek taşı şüphesi varsa badem sütünü dikkatli tüketin.
  • Bademin aşırı tüketimi bazı ilaç etkileşimlerine ve mide bağırsak sorunlarına neden olabilir.
  • Çiğ tüketirken dikkat edin. Ham bademlerde nadir de olsa salmonella ve E.coli bakterileri bulunabilir.
  • Hamileler ve emziren kadınlar kullanmamalıdır.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla