Roka neye iyi gelir? Besin değeri ve faydaları nelerdir?

Yazan Diyetisyen Gözde Uçak
2 Mart 2023   |    3 Mart 2023    |   Kategori: Beslenme ve Diyet, Şifalı Bitkiler Print

Roka, turpgiller familyasına ait sağlık için çok faydalı bir bitkidir. Kendine özgü keskin bir tadı vardır. Anavatanı Akdeniz ülkeleri olan rokanın salatalara lezzet katmanın yanı sıra sağlık üzerinde pek çok faydası bulunmaktadır. A, C ve K vitaminlerinin yanı sıra lif, kalsiyum, demir ve potasyum için iyi bir kaynaktır. Ayrıca pek çok hastalığa karşı korunmaya ve genel sağlığı desteklemeye yardımcı olabilecek iyi bir antioksidan kaynağıdır.

Roka kaç kalori?

Roka, besin değeri yüksek ve dengeli bir diyete sağlıklı bir katkı olabilecek düşük kalorili bir gıda olarak kabul edilir. Kalori içeriği yetiştirme koşullarına göre biraz değişebilse de bir fincan (yaklaşık 20 gram) çiğ roka yaklaşık 5 kaloridir.

KaloriMetre: Kalori nasıl hesaplanır? Besinlerin kalori cetveli nedir?

Rokanın besin değeri

100 gram Rokanın besin değerleri
    Kalori:     62
    Yağ:     0,7 gr
    Sodyum     27 mg
    Karbonhidrat:     4 gr
    Lif     1,7 gr
    Protein     2,8 gr

Roka, besin değerleri bakımından zengin bir yeşilliktir. Bol miktarda lif ve fitokimyasallar içeren rokada az miktarda kalori, şeker, karbonhidrat ve yağ bulunmaktadır. Rokada bulunan vitaminler ve mineraller arasında ise kalsiyum, demir, A vitamini, C vitamini, K vitamini, magnezyum, folat ve potasyum  bulunmaktadır.

Rokanın Faydaları

  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Kalp ve damar sağlığını destekler.
  • Şeker hastalığını önler.
  • Kemikleri güçlendirir ve kemik erimesini önler.
  • Kansere karşı koruyabilir.
  • Göz sağlığı için çok faydalıdır.
  • Kilo vermeye yardımcı olur.

Lifli besinlerin sağlığa faydaları ve en çok lif içeren gıdalar

Roka neye iyi gelir?

Antioksidanlar bakımından zengindir

Roka, antioksidanlar bakımından zengin olması sayesinde hücreler için zararlı olan serbest radikallerin yok edilmesinde etkilidir. Serbest radikallerin yok edilmesi, hastalıkların önlenmesi ve bağışıklığın desteklenmesi açısından önemlidir.

Kanser riskini azaltır

Roka gibi bazı sebzelerin içerdiği vitamin, mineral ve antioksidanlar, kanser riskini azaltmaya yardımcıdır. Roka, turpgiller familyasından olduğu için glukosinolatlar bakımından zengin bir kaynaktır. Sülfür içeren bu bileşenin kanserle savaşmada faydalı olduğu bilinmektedir.

Roka

Roka harika bir şifalı bitkidir

Bağışıklığı destekler

Roka, içerdiği vitaminler ve mineraller sayesinde bağışıklık sisteminin desteklenmesine yardımcı olur. Rokada bulunan vitaminlerden biri olan C vitamini, serbest radikallerle savaşarak vücudu bunların neden olabileceği hasara karşı korur. Rokanın C vitamini içeriği yüksek olduğu için her gün roka tüketerek bağışıklık sisteminizi destekleyebilirsiniz.

Kemik erimesini engeller

Rokanın kalsiyum ve K vitamini bakımından zengin olması, kemik sağlığını desteklemesi açısından önemlidir. K vitamini eksikliği, kemiklerin daha kolay kırılmasına neden olabileceği için günlük yeteri kadar K vitamini almak önemlidir. Bu vitamin, kemik mineralizasyonuna yardımcı olur ve kemik erimesi riskini azaltır.

K vitamini neye yarar? Hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve eksikliği

Diyabet riskini azaltır

Roka lif bakından zengin kaynaklardır. Lif, kan şekerini düzenlemeye yardımcı olurken insülin direncini arttırabileceği için diyabete karşı korunmak açısından önemlidir. Yüksek miktarda lif içeren yiyecekler aynı zamanda daha uzun süre tok hissetmeye yardımcı olduğu için aşırı yemeyi engellemeye katkıda bulunur.

Kalp sağlığı için faydalıdır

Turpgiller tüketmenin, kalp sağlığı açısından faydalı olduğu bilinmektedir. Roka gibi turpgillerin kalp sağlığını koruyucu etkilerinin nedeninin, polifenoller dahil olmak üzere faydalı bitkisel maddeler içermelerinden kaynaklandığı düşünülmektedir.

Göz sağlığı için faydalıdır

Rokada bulunan karotenoidler, göz sağlığını destekler. Karotenoidler, göz sağlığını destekleyerek yaşa bağlı gelişen ve görme kaybına yol açabilen maküler dejenerasyonu yavaşlatmaya yardımcı olabilmektedir.

Metabolizmayı ve kas kitlesini destekler

Roka, sirtuinler içeren bir besindir. Sirtuinler, vücutta çeşitli işlevleri düzenleyen proteinlerdir. Sirtuinlerin metabolizmayı düzenlemeye, kas kitlesini arttırmaya ve yağ yakmaya yardımcı olduğu düşünülmektedir. Hatta son yıllarda popüler hale gelmiş sirtuin diyetlerinde rokaya da yer verilmektedir.

Antioksidan nedir, ne işe yarar? Hangi besinlerde bulunur?

Roka zayıflatır mı?

Roka, besin değerleri bakımından zengin olmakla birlikte kalorisi düşük bir yiyecektir. Bu sayede kilo vermeye katkıda bulunabilir. Kalori değeri yüksek sağlıksız yiyecekler yerine roka gibi kalorisi düşük ve besin değerleri bakımından zengin yiyecekler tüketmeniz, kilo vermenize yardımcı olabilir.

Roka diyeti nasıl yapılır?

Belli kuralları veya yönergeleri olan belirli bir roka diyeti yoktur. Ancak aşağıdaki ipuçlarıyla bu besleyici ve düşük kalorili sebzeyi beslenme planınıza ekleyebilirsiniz:

  • Roka salatalarla çok uyumlu hafif acı ve biberli bir tada sahiptir. Klasik Sezar salatası veya Akdeniz usulü salata gibi en sevdiğiniz salata tariflerine ekleyebilirsiniz
  • Besin dolu bir alternatif için sandviçlerinizde veya dürümlerde marul yerine roka kullanabilirsiniz. Roka, kavrulmuş hindi, ızgara tavuk veya kavrulmuş sebzeler gibi çeşitli sandviç ve dürüm malzemeleriyle iyi gider.
  • Vitamin ve mineral takviyesi için smoothie’lerinize bir avuç roka ekleyin. Rokanın biberli tadı, muz ve çilek gibi tatlı meyvelerle uyumludur.
  • Roka, İtalya’da popüler bir pizza malzemesidir. Hafif acı tadı, peynir ve domates sosu zenginliğine hoş bir tezat oluşturur.
Roka

Rokada pek çok vitamin ve mineral bulunur

Roka ağırlıklı beslendiğiniz bir diyet planında ihtiyacınız olan tüm besinleri alamayabilirsiniz. Optimum sağlık için gerekli tüm vitaminleri ve mineralleri alabileceğiniz gıda çeşitliliği olan bir beslenme şekli çok daha sağlıklı olacaktır.

Roka nasıl yenir?

Roka, yaprakları hassas bir yeşillik olduğu için yıkarken yaprakların zarar görmemesi adına dikkatli olmalısınız. Ancak satın aldığınız rokaların üstünde kir ve toprak bulunabileceği için rokayı bol suyla durulayarak yıkamalısınız. Yıkadığınız rokaları salata kurutucusunda veya kâğıt havlunun üzerine sererek kurutabilirsiniz.

Kalsiyum nedir? Hangi besinlerde bulunur? Faydaları nelerdir?

Rokanın Zararları

Genel olarak roka, dengeli beslenmenin bir parçası olarak tüketilebilecek besleyici ve sağlıklı bir besindir. Bununla birlikte, herhangi bir gıda gibi dikkate alınması gereken bazı potansiyel zararlara sahip olabilir:

  • Rokanın içerdiği oksalatlar, risk taşıyan kişilerde böbrek taşına neden olabilir. Böbrek taşı veya diğer böbrek problemleriniz varsa, çok miktarda roka tüketmeden önce doktorunuzla konuşmalısınız.
  • Bazı insanlarda, kurdeşen, kaşıntı ve nefes almada zorluk gibi semptomlara neden olabilen roka alerjisi olabilir. Roka yedikten sonra bu belirtileri yaşarsanız hemen tıbbi yardım almalısınız.
  • Roka, varfarin gibi kan sulandırıcıların etkinliğini engelleyebilen K vitamini içerir. Kan sulandırıcı ilaçlar kullanıyorsanız bol miktarda roka tüketmeden önce doktorunuzla konuşmalısınız.
  • Herhangi bir taze ürün gibi roka da E. coli ve Salmonella gibi zararlı bakterilerle kirlenebilir. Gıda kaynaklı hastalık riskini azaltmak için rokayı tüketmeden önce iyice yıkamak önemlidir.
  • Rokanın uygun bir şekilde saklanmaması, içinde nitrat bulunan sebze suyunun içinde nitratı nitrite dönüştüren bakteriler birikmesine neden olabilir. Nitriti yüksek miktarlarda tüketmek ise sağlık üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir. Ayrıca nitrat açısından zengin yiyeceklerin bazı ilaçlarla etkileşime girebileceğini unutmamak gerekir.
  • Genel olarak roka, dengeli beslenmenin bir parçası olarak tüketilebilecek besleyici ve sağlıklı bir besindir. Bununla birlikte, potansiyel zararlarının farkında olmak ve ölçülü olarak tüketmek önemlidir.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla