Zencefil yağı, neye iyi gelir? Nasıl kullanılır? Faydaları ve zararları

Yazan Gizem Yerik
12 Temmuz 2022   |    8 Kasım 2022    |   Kategori: Şifalı Bitkiler Print

Zencefil yağı, zengin içeriğiyle uçucu yağlar arasında en faydalı şifalı yağlardan biridir. Aromaterapide ve topikal uygulamalarda sıkça kullanılır. Güçlü bir antioksidan olan gingerol sayesinde bağışıklığı güçlendirir. Mide ve sindirim sağlığını destekler. Ağrı kesici özelliği vardır; vücuttaki iltihabı azaltır, regl dönemi ağrı ve krampları önler. Saçı ve cildi besler, stresi yatıştırır ve cinsel gücü artırır. Yüksek tansiyon, kan sulandırıcı ve şeker ilacı alanlar, doktor onayı olmadan zencefil yağı kullanmamalıdır.

Zencefil yağının özellikleri

Zencefil yağı, taze veya kuru zencefilden damıtılarak elde edilen konsantre bir yağdır. Uyarıcılar, antioksidan ve anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Ana bileşiği, güçlü bir antioksidan olan gingerol’dur. Zencefile aromasını veren bu bileşiktir. Diğer bileşikleri ise shogaols, zingiberene ve zingerone’dur. Cilt bakımından kas ve eklem ağrılarına kadar birçok alanda yaygın olarak kullanır. Ayrıca saç ve cilt sağlığı için çok faydalıdır.

Zencefil neye iyi gelir? Nasıl tüketilmeli? Besin değeri ve faydaları

Zencefil yağında hangi vitaminler var?

Zencefil yağı uçucu yağlar arasında en zenginidir. İçerisinde yaklaşık 150 bileşen vardır. B3, B6 ve C vitaminine ek olarak, demir, kalsiyum, fosfor, sodyum, potasyum ve magnezyum gibi önemli minerallere sahiptir. (1)

Zencefil yağı ne işe yarar?

Zencefil yağının faydaları, taze zencefille hemen hemen aynıdır. Ancak zencefil yağında bulunan gingerol seviyesi, teze zencefilden çok daha yüksektir. Zencefil yağı, mide bulantısını bastırır ve sindirim sağlığını destekler. Vücuttaki iltihapla savaşır, kas ve eklem ağrılarını giderir.  Cildi ve saçı besler, cinsel gücü artırır, stres ve kaygıyı yatıştırır.

Zencefil yağı faydaları

  • Baş, kas ve regl ağrılarına iyi gelir (2)
  • Mide bulantısını hafifletebilir.
  • Solunum problemlerine yardımcı olur
  • Kalp sağlığını güçlendirir
  • Karaciğer fonksiyonlarını iyileştirir
  • Cildi ve saçı besler
  • Baş dönmesi ve vertigo semptomlarını yatıştırır
  • Enfeksiyonların iyileşmesine yardımcı olur

Zencefil yağı neye iyi gelir?

Zencefil yağı bağışıklığa faydaları

Zencefil yağı antioksidan deposudur. İçeriğindeki gingerol maddesi, hücre hasarına neden olan serbest radikalleri engeller. Antiseptik özelliğiyle bakteri ve enfeksiyonlara karşı korur. İltihaplanma riskini azaltır. Zararlı toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.

Zencefil çayı nasıl yapılır? Nasıl içilmeli? Faydaları ve yan etkileri nelerdir?

Zencefil yağı cilde faydaları

Zencefil yağında bulunan antioksidanlar, cildi güneş ışınlarından ve çevresel faktörlerden korur. İnce çizgilerin ve kırışıklıkların görünümünü azaltır. Uyarıcı özellikleri sayesinde cildi canlandırır ve sağlıklı bir ışıltı oluşturur.

Zencefil yağı saça faydaları

Zencefil yağının saç sağlığını desteklediğine ve saç dökülmesini engellediğine dair yaygın bir inanış olsa da bunu destekleyen yeterli çalışma yok. Bu nedenle kullanmadan önce mutlaka bir dermatoloğa danışın. (3)

Zencefil yağı mide bulantısına iyi gelir

Zencefil yağı solumak mide bulantısını hafifletebilir. Yapılan bir araştırma zencefil yağının ameliyat sonrası mide bulantısında etkili olduğunu göstermektedir. Ancak yapılan başka bir çalışmada çocuklarda ameliyat sonrası bulantıda aynı etki gözlenmemiştir. (4)

Zencefil yağı iltihaba iyi gelir mi?

Zencefil yağının iltihap önleyici etkisi ile ilgili pek çok araştırma bulunmaktadır. Örneğin yapılan araştırmalardan birinde zencefil yağının böbrekleri iltihaplanmadan koruyucu etkisi gözlenmiştir. Ayrıca, 2017 yılında yapılan başka bir çalışma, zencefil yağının içerdiği gingerolün anti-inflamatuar (iltihap önleyici) etkisi sayesinde eklem koruyucu özellikte olduğunu göstermektedir. (5)

Zencefil yağı depresyon ve uykusuzluğa iyi gelir

Zencefil yağı aromaterapi olarak kullanıldığında stres, kaygı, depresyon ve yorgunluğu hafifletebilir. Uykuya geçiş sürecini hızlandırır ve rahatlama sağlar. Kadınların regl sürecindeki ruhsal sorunlarını hafifletmeye yardımcı olur. Bir laboratuvar çalışmasında, zencefil yağının, serotonin hormonu üretimi desteklediği anlaşılmıştır. (6)

Antioksidan nedir, ne işe yarar? Hangi besinlerde bulunur?

Zencefil yağı kas ağrılarına iyi gelir mi?

Zingibain gibi ağrı kesici bileşenlere sahip olan zencefil yağı, çeşitli ağrılardan kurtulmayı sağlar. Adet krampı, baş ağrısı, sırt ağrısı gibi şikayetleri gidermede oldukça yararlıdır. Öte yandan, zencefil yağının iltihabı azaltarak dolaşımı artırma yeteneği vardır. Bu nedenle, özellikle kas ve eklem ağrılarında birçok ağrı kesiciden daha etkilidir. (7)

Zencefil yağı regl ağrısına iyi gelir mi?

Zencefil, regl döneminde artan prostaglandin seviyelerini düşürerek krampları hafifletir. Ağrı kesici özelliğiyle regl sancılarını önler, yorgunluk ve halsizliği önemli ölçüde azaltır.

Zencefil yağı cinsel güçü arttırır mı?

Uyarıcı özellikleri bulunan zencefil yağı, doğal bir afrodizyak görevi görür. İktidarsızlık için etkili bir çözüm sunar. Stresi hafifletmeye yardımcı olur ve cinsel isteği arttırır.

Zencefil yağı zayıflatır mı?

Zencefil yağı, sindirimi destekleyen önemli bir yağdır. Stresi, kaygıyı ve tatlı ihtiyacını yatıştırabilir. Aynı zamanda bir termojenik (ısıtıcı) görevi görür ve bu da yağ yakmanıza ve metabolizmanızı hızlandırmanıza yardımcı olabilir.

Zencefil yağı nasıl kullanılır?

Zencefil yağının birçok kullanım şekli vardır. Doğru kullanıldığında hem aromaterapi hem de topikal uygulamalar için güvenlidir. Ancak uçucu yağların asla yutulmaması gerektiğini unutmayın.

Zencefil yağı ve aromaterapi

Difüzör: Difüzör kullanarak bulunduğunuz ortama hoş bir koku katabilirsiniz. Ancak difüzörünüzle birlikte gelen talimatları dikkatlice uygulamalısınız.

Buhar soluma: Bu adımları izleyerek buhar soluma uygulamasını gerçekleştirebilirsiniz.

  • Suyu kaynatın ve derin bir kaba dökün.
  • İçine bir-iki damla zencefil yağı ekleyin.
  • Başınıza bir havlu örtün.
  • Gözlerinizi kapatıp başınızı buğulanan kaba yaklaştırın ve derin nefes alın.

C Vitamini hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve eksikliği

Sprey: Bulunduğunuz ortamdaki havayı tazelemeye yardımcı olur:

  • Bir sprey şişesine su doldurun.
  • İçine 10-15 damla zencefil yağı ekleyin.
  • Çalkalayın ve püskürtün.

Zencefil yağı cilde nasıl uygulanır?

Zencefil yağını cilde uygulamadan önce mutlaka badem yağı, jojoba yağı, hindistancevizi yağı veya avokado yağı gibi taşıyıcı bir yağ ile seyreltmeniz gerekir.

Zencefil yağı saça nasıl uygulanır?

Zencefil yağını taşıyıcı yağ ile seyreltirken her iki yağı da eşit oranda kullanın. Karıştırdığınız yağı saç köklerinizden başlayıp uçlara dek uygulayın. Yağı tüm kafa derinize yedirdikten sonra, kan dolaşımını artırmak için 5 dakika kadar masaj yapın. 30 dakika bekleyin ve ardından şampuanla durulayın.

Günde ne kadar zencefil yağı kullanılmalı?

Uçucu yağları dikkatli ve kontrollü kullanmak gerekir. Günde 2 kez, 2 ile 3 damla arası kullanım yeterli olacaktır.

Hindistan cevizi yağı neye iyi gelir? Faydaları nelerdir, nasıl kullanılır?

Kimler zencefil yağı kullanmamalı?

Hipertansiyon ve diyabet hastaları ile kan inceltici ilaç kullananlar doktor onayı olmadan zencefil yağı kullanmamalıdır. 2 yaşından küçük çocuklar için de uygun değildir.

Zencefil yağı içilebilir mi?

Diğer esansiyel yağlar gibi zencefil yağı da içilemez. Aşağıda, yağın hangi şekillerde kullanılabileceğine dair detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Hamilelikte Zencefil yağı sakıncalı mı?

Araştırmalara göre, zencefil yağı kullanmak hamileliğin neden olduğu mide bulantısını gidermede etkilidir. Ancak yine de hamile veya emziren kadınlar, kullanmadan önce doktorlarına danışmalıdır.

Zencefil yağı nasıl yapılır?

Malzemeler: 1 su bardağı doğranmış taze zencefil / 2 su bardağı zeytinyağı
Hazırlanışı: Doğranmış zencefili yıkadıktan sonra 1-2 saat kurumaya bırakın. Zeytinyağını fırına dayanıklı bir kaseye koyun ve zencefili yağın içine rendeleyin. İyice karıştırın ve kaseyi yaklaşık 2 saat kısık ateşte fırınlayın. Ardından, kasenin içindekileri tülbentten geçirerek bir kavanoza alın. Yağı, hava geçirmez bir kavanozda, serin ve karanlık bir yerde saklayın. Dikkatli saklandığında altı aya kadar güvenle kullanılabilirsiniz.

Saç dökülmesi neden olur, nasıl önlenir? En etkili tedavi yöntemleri

Zencefil yağı zararları

Zencefil yağının doğru miktarda kullanımı güvenlidir Ancak fazla kullanıldığında kanama bozukluğu, yüksek tansiyon, kan şekeri düşüklüğü, sindirim sistemi rahatsızlıkları ve topikal iltihaplanma gibi sorunlara neden olabilir.

Zencefil yağı alerjisi

Zencefil yağı gibi uçucu yağlara karşı en yaygın alerjik reaksiyon, kontakt dermatittir. Ciltte kızarmaya ve kaşıntılı döküntüye neden olabilir. Bazı durumlarda, döküntü kabarmaya veya soyulmaya evrilebilir. Reaksiyon gelişmeye başladığı anda mutlaka bir doktora görünmelisiniz.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla